Ημερίδα για την Ιστορία σε καιρούς δομικής κρίσης


Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014 ο Σύνδεσμος Φιλολόγων ν. Λάρισας σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Λάρισας διοργανώνουν ημερίδα για την Ιστορία, η οποία απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό αλλά και στους εκπαιδευτικούς της ειδικότητας των Φιλολόγων – ΠΕ02. Ο τίτλος της ημερίδας είναι:

“Διδάσκοντας Ιστορία σε καιρούς δομικής κρίσης και επιστημολογικής σύγχυσης”

Το πρωινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις ανοιχτές εισηγήσεις κατανεμημένες ως εξής:

9.30 Προσέλευση

10.00-11.00 Γιώργος Κόκκινος (Καθηγητής Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας Παν/μίου Αιγαίου). Τίτλος εισήγησης “Το ερευνητικό τοπίο της Διδακτικής της Ιστορίας. Κρίση παραδείγματος και κριτικός αναστοχασμός”

11.00-11.30 Άγγελος Παληκίδης (Λέκτορας Διδακτικής της Ιστορίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης). Τίτλος εισήγησης “Το ναζιστικό φαινόμενο και η σχολική ιστορική εκπαίδευση”

11.30-12.00 Βασιλική Σακκά (Διδάκτωρ “Ιστορίας και Εκπαίδευσης Ενηλίκων”, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Καλαμάτας). Τίτλος εισήγησης “Είναι δύσκολο μάθημα η ιστορία; Αντιλήψεις, στάσεις και ο αναγκαίος επιστημολογικός και μεθοδολογικός εξοπλισμός των εκπαιδευτικών που διδάσκουν ιστορία. Ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση και αυτοοργάνωση. Η ευρωπαϊκή εμπειρία”

12.00-12.30 Έλλη Λεμονίδου (Επίκουρη Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Παν/μιο Πατρών). Τίτλος εισήγησης “Οι σκοτεινές σελίδες της ιστορίας του 20ού αιώνα και ο κινηματογράφος”

12.30-13.00 Συζήτηση

 

Στη συνέχεια οι φιλόλογοι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον θα συμμετέχουν σε βιωματικά εργαστήρια διδακτικής της Ιστορίας με βάση το εξής πρόγραμμα

14.00 – 16.00 1ο Εργαστήριο: Kατερίνα Μπρεντάνου (Δρ., Ιστορικός – Θεατρολόγος, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Πειραιά). Τίτλος εργαστηρίου “Αποκαλύπτοντας τη συνενοχή”

2ο Εργαστήριο: Ζέτα Παπανδρέου (Διδάκτωρ Διδακτικής της Ιστορίας, εκπαιδευτικός) . Τίτλος εργαστηρίου “Εμφύλιος πόλεμος και μνήμη. Η «γυμνή ζωή» των γυναικών πολιτικών κρατουμένων”

16.00-18.00 Επανάληψη των δύο εργαστηρίων

 

Προηγούμενο άρθρο Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση «International Mediterranean Tourism Market 2014» στο Τελ Αβίβ
Επόμενο άρθρο Συνελήφθη 49χρονος πρώην έμπορος για οφειλές 2,2 εκ. ευρώ στο δημόσιο