Παρουσίαση καινοτόμων παραγωγών και επιχειρηματιών στον αγροδιατροφικό τομέα


Στη δεύτερο μέρος της εκδήλωσης του ΥπΑΑΤ, στην 25η AGROTICA, παρουσιάστηκαν επιτυχημένοι παραγωγοί και επιχειρηματίες που διακρίθηκαν, τόσο στον κλάδο της παραγωγής, όσο και της μεταποίησης, αλλά και των συμβουλευτικών υπηρεσιών μέσω του  διαδικτύου.

Συγκεκριμένα το επιχειρηματικό του σχέδιο παρουσίασε ο καλύτερος νέος αγρότης της χρονιάς που ανέδειξε η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) για το 2013, κ. Χρήστος Παναγιωτίδης, ο οποίος διαθέτει φάρμα στην Απολλωνία Θεσσαλονίκης και ειδικότερα καθετοποιημένη γεωργική και κτηνοτροφική βιολογική μονάδα (παραγωγή, συσκευασία, εμπορία), ενώ τα ζώα του αγροκτήματος προέρχονται από αυτόχθονες φυλές και εκτρέφονται με βιολογικές ζωοτροφές που καλλιεργούνται στο χωράφι του (μηδική, καλαμπόκι, σιτηρά κ.ά.).

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η διαδικτυακή υπηρεσία www.xorafaki.gr, που αποτελεί έμπνευση της κας Γιούλης Δοναξάκη, με σκοπό να καθοδηγήσει και να δώσει συμφέρουσες και πρακτικές λύσεις σε αυτούς που εξετάζουν εν μέσω κρίσης να επενδύσουν στην αγροτική παραγωγή. Το xorafaki.gr είναι μια online συμβουλευτική υπηρεσία που βοηθάει τους εν δυνάμει αγρότες στα πρώτα και τα επόμενα βήματά τους, από την καλλιέργεια, έως την παραγωγή, τη διάθεση, ακόμα και την τυποποίηση των προϊόντων τους.

Ο Δρ. Ιωάννης Γιαβάσης και Καθηγητής Εφαρμογών του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων Καρδίτσας  του ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ μίλησε για  το προϊόν «Δια ελιάς και αέρος», που αποτελεί  ένα καινοτόμο αλλαντικό αέρος ταχείας ωρίμανσης, «καθαρής ετικέτας» και πλούσιο σε φυσικό εκχύλισμα πολυφαινολών ελιάς που διατίθεται στην ελληνική αγορά.

Ο γιατρός και εμπνευστής του Συνεταιρισμού «ΘΕΣΓΑΛΑ» με έδρα τη Λάρισα, κ. Θανάσης Βακάλης παρουσίασε τον πρώτο πρότυπο παραγωγικό συνεταιρισμό αγελαδινού γάλακτος που ιδρύθηκε στην Ελλάδα. Ο Συνεταιρισμός «ΘΕΣΓΑΛΑ» παρουσιάζει συνεχή αναπτυξιακή δυναμική,  συνδυάζοντας την παροχή υψηλής ποιότητας γάλακτος στους καταναλωτές σε δίκαιες τιμές, αντάξιες της υπεραξίας του τελικού προϊόντος, ενώ πρόσφατα διαθέτει  φρέσκο αγελαδινό γάλα σε προσιτές τιμές στους καταναλωτές μέσω  αυτόματων πωλητών γάλακτος.

Τέλος, ο 35χρονος Βορειοελλαδίτης Πέτρος Ναουμίδης, από την Φλώρινα, παρουσίασε τη δραστηριότητα της οικογενειακής επιχείρησης Ναουμίδη που  παράγει και μεταποιεί με χειροποίητο τρόπο τα καινοτόμα προϊόντα, που έχουν αποκλειστικά ως πρώτη ύλη τις ντόπιες ποικιλίες της πιπεριάς Φλωρίνης, με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα.

Προηγούμενο άρθρο Eνίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα
Επόμενο άρθρο Βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας για πεζούς και ποδηλάτες στο Αλκαζάρ προτείνει η “νέ@ Λάρισα”