Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εργατοτεχνιτών Μετάλλου Λάρισας


Προς όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο του Μετάλλου

Η Διοίκηση της Ένωσης σας καλεί στη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ που θα γίνει την ΠΕΜΠΤΗ 6 ΦΛΕΒΑΡΗ 2014 και ώρα 6.30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Με θέματα:

  1. Απολογισμός δράσης της Διοίκησης και προγραμματισμός.

  2. Οικονομικός απολογισμός 2013 – προϋπολογισμός 2014

  3. Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής

  4. Εκπροσώπηση του σωματείου στη ΓΣΕΕ

Συνάδελφοι

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Μετάλλου και στην περιοχή μας, βιώνουμε τα τελευταία χρόνια τις βαριές συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της σκληρής επίθεσης των εργοδοτών, των κυβερνήσεων του κεφαλαίου και της Ε.Ε. Μεγάλη ανεργία, καθημερινές απολύσεις, μειώσεις μισθών με χτύπημα των ΚΣΣΕ και επιβολή ατομικών συμβάσεων κάτω από την απειλή της απόλυσης, εκ’ περιτροπής εργασία, σε πολλές επιχειρήσεις δουλεύουν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες και ανασφάλιστοι. Τα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα επίσης δέχτηκαν σοβαρά πλήγματα. Παράλληλα μας επέβαλαν βαρείς φόρους και χαράτσια, υποβαθμίζουν και εμπορευματοποιούν την υγεία, την παιδεία, που γίνονται όλο και πιο δυσπρόσιτα για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα για τους άνεργους και ανασφάλιστους.

Οι μεγάλες δυνατότητες της χώρας μας, αλλά και η ανάγκη της για έναν κλάδο μεταλλοκατασκευών υπονομεύθηκαν και προσαρμόστηκαν στις απαιτήσεις και επιλογές του ξένου και του ελληνικού κεφαλαίου. Αυτή την ανάπτυξη και αυτές τις επιλογές του κεφαλαίου και της Ε.Ε υπηρέτησαν με συνέπεια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αυτή την ανάπτυξη στήριξαν οι πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ, στην ΠΟΕΜ, οι ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, αλλά και της “Αυτόνομης Παρέμβασης”.

Οι ηγεσίες αυτές έχουν γυρίσει την πλάτη στο δικαίωμα και στη δυνατότητα να αξιοποιηθεί ο τεράστιος ορυκτός πλούτος της χώρας μας από τους εργαζόμενους και για τους εργαζόμενους. Να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη τομέων όπως της Ναυπηγικής, της Πολεμικής Βιομηχανίας, της σιδηροβιομηχανίας, του νικελίου και τόσων άλλων. Έχουν γυρίσει την πλάτη στην ανάγκη και στη δυνατότητα να γίνει ο κλάδος του μετάλλου μοχλός μιας φιλολαϊκής ανάπτυξης. Γι’ αυτό υπέγραψαν συμβάσεις κάτω από τις ανάγκες, για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία.

Η εγγραφή στο σωματείο και η συμμετοχή κάθε συνάδελφου στη λειτουργία του, στους αγώνες, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να αντισταθούμε στην επίθεση εργοδοσίας, κυβέρνησης, Ε.Ε, που τσακίζουν τους μισθούς, τις Συλλογικές Συμβάσεις, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας και να διεκδικήσουμε καλυτέρευση της ζωής μας.

Είναι λάθος να νομίζουμε πως αν δεν συμμετέχουμε στο σωματείο και δεν παλεύουμε εμείς για τα προβλήματά μας, ότι δεν θα μας πειράξουν ή ότι κάποιος άλλος θα μας τα λύσει. Η ζωή μας έδειξε ότι τα αντεργατικά μέτρα που παίρνουν οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους, δεν θα έχουν τελειωμό όσο δεν αντιδράμε οργανωμένα, όσο σκύβουμε το κεφάλι και λέμε «δουλειά να είναι και με ότι να ‘ναι».

Αν σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε έτσι, θα φτάσουν τους μισθούς στα 300 ευρώ, θα δουλεύουμε χωρίς ΣΣΕ, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ασφάλιση. Και μην νομίζουμε ότι η ανεργία που μαστίζει τον κλάδο μας και όχι μόνο, θα μειωθεί αν εμείς δεχόμαστε συνεχώς όλο και περισσότερες θυσίες. Η ανεργία θα μεγαλώσει περισσότερο, αφού οι μισθοί των εργαζομένων έχουν μειωθεί, το ίδιο το εισόδημά των αυτοαπασχολούμενων και μικρών αγροτών, άρα δεν θα υπάρχει δυνατότητα να καταναλώσουν, άρα δεν θα χρειάζονται νέες μεταλλικές κατασκευές. Και επιπλέον στο πλαίσο της Ε.Ε, απελευθερώθηκαν οι εισαγωγές από ξένες μεγάλες εταιρείες.

Επομένως σήμερα η συμμετοχή μας στο σωματείο και στον αγώνα, είναι μονόδρομος, αν δεν θέλουμε να ζούμε μεταξύ ανεργίας και υποαπασχόλησης, αν δεν θέλουμε να γίνουμε σύγχρονοι σκλάβοι στον 21ο αιώνα, που θα δουλεύουμε για ένα άθλιο μεροκάματο, χωρίς ΣΣΕ, χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα και από πάνω να πληρώνουμε όλο και περισσότερα για την υγεία μας, για την παιδεία.

Ολοι να γίνουμε μέλη του σωματείου, να παίρνουμε ενεργά μέρος στη δράση του, να δίνουμε την συνδρομή μας για να στηρίζεται η λειτουργία του. Να συμμετέχουμε στην Γενική Συνέλευση την ΠΕΜΠΤΗ 6 ΦΛΕΒΑΡΗ, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και στις εκλογές που θα ακολουθήσουν. Να αναδείξουμε πιο ισχυρές τις ταξικές, αγωνιστικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στο Δ.Σ και αντιπροσώπους στο ΕΚΝΛ και στην Ομοσπονδία, η οποία σήμερα κυριαρχείται από εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές, οι οποίοι βάζουν πλάτη στην εργοδοσία, ζητώντας φτηνό ρεύμα στους βιομήχανους και όχι αυξήσεις στους μισθούς.

Να αγωνιστούμε οργανωμένα, διεκδικώντας:

  • Να υπογραφεί νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, χωρίς μειώσεις μισθών, που θα είναι υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις.

  • Να καταργηθούν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας που μειώνουν τους μισθούς, η μερική απασχόληση και η εκ’ περιτροπής εργασία.

  • 5θήμερη-7ωρη-35ωρη εργασία για όλους, χωρίς μειώσεις μισθών.

  • Να καταργηθούν όλα τα χαράτσια που μας έχουν επιβάλει, και να νομοθετηθεί ετήσιο ατομικό αφορολόγητο όριο 20.000 ευρώ, 40.000 ευρώ το ζευγάρι, προσαυξημένο +5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

  • Να δίνεται επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, άμεσα 500 ευρώ το μήνα, για όσο διαρκεί η ανεργία χωρίς προϋποθέσεις.

  • Ολοι οι άνεργοι και οι οικογένειές τους, να έχουν δωρεάν κρατική ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

  • Να παγώσουν οι πληρωμές για δάνεια και χρέη των ανέργων, να απαγορευτούν με νόμο οι κατασχέσεις, να μειωθούν κατά 50% τα τιμολόγια ΔΕΗ, ΔΕΥΑ, ΟΤΕ και να μην γίνονται διακοπές σύνδεσης στους ανέργους, στους απλήρωτους και χαμηλόμισθους.

  • Αποκλειστικά δημόσια, κοινωνική ασφάλιση υποχρεωτική για όλους, με μείωση των εργατικών εισφορών και κατάργηση της εισφοράς για τον κλάδο υγείας.

  • Πλήρης σύνταξη στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για γυναίκες και 5 χρόνια νωρίτερα για όσους είναι στα Βαρέα. Πλήρη σύνταξη με 9.000 ένσημα χωρίς όριο ηλικίας.

  • Δωρεάν υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας για όλους, με ευθύνη του κράτους.

  • Υποχρεωτικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

  • Να φορολογηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου με συντελεστή 45%.

  • Προστασία της ντόπιας παραγωγής απ’ τις εισαγωγές ξένων προϊόντων. Εθνικός φορέας μεταλλοβιομηχανίας.

Για τη Διοίκηση

Ο Πρόεδρος Ο Γ.Γραμματέας

Χρυσόστομος Ζεμπελτζής Αποστόλης Αγορόπουλος

Προηγούμενο άρθρο Κέλλας σε Στουρνάρα: Μείωση των εξοντωτικών προστίμων
Επόμενο άρθρο “Μαραζώνει” στα σκοτάδια η συνοικία της Χαραυγής