Έξυπνες κινήσεις της ΔΕΥΑΛ


 Με την παγκοσμίως κλασική κίνηση, αγοράζοντας γη, η ΔΕΥΑΛ επιχειρεί να προστατέψει τα κεφάλαιά της από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Η διοίκηση της επιχείρησης ενέκρινε την πρόταση του δημάρχου και επενδύει περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ αγοράζοντας δημοτικά οικόπεδα στην προνομιούχα περιοχή της Νεάπολης.

 Ωφελημένος από την κίνηση βγαίνει και ο Δήμος Λαρισαίων καθώς δίχως να χάσει πρακτικά τα οικόπεδά του, αφού αυτά παραμένουν περιουσία δημοτικής επιχείρησης, αποκτά ρευστό ώστε να προχωρήσει στην αποζημίωση ιδιοκτητών και να αποκτήσει εδώ και δεκαετίες ιδιωτικά οικόπεδα δεσμευμένα για κοινόχρηστες λειτουργίες και για διανοίξεις οδών. Άρα κερδισμένη θα είναι τελικά η πόλη και βεβαίως οι Λαρισαίοι των οποίων η ιδιοκτησία είχε δεσμευτεί από το Δήμο πριν είκοσι και τριάντα χρόνια.

«Πρόκειται για μια γενναία πράξη από την οποία βγαίνουν ωφελημένοι και ο Δήμος και η ΔΕΥΑΛ», δήλωσε στην «Ε» κ. Κ. Τζανακούλης. Ο δήμαρχος είχε καλέσει πριν λίγο καιρό στο γραφείο του τους αρχηγούς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και τους είχε ενημερώσει σχετικά με το σχέδιό του για την προστασία του αποθεματικού της ΔΕΥΑΛ.

Με την οικονομική κρίση να σοβεί και τη φημολογία για επιστροφή στη δραχμή και υποτίμηση, για στάση πληρωμών, για δέσμευση καταθέσεων και τα συναφή αλλά και το μπλοκάρισμα από το κράτος των κεφαλαίων των δημοτικών επιχειρήσεων, οι διοικούντες τη ΔΕΥΑΛ έχουν λάβει μέριμνα για την προστασία των 30 εκατομμυρίων ευρώ που αποτελούν το αποθεματικό της επιχείρησης. Ήδη έχουν αγοράσει κρατικά ομόλογα πενταετούς και δεκαετούς διάρκειας συνολικής αξίας άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Και με την τελευταία απόφαση του Δ.Σ. ενέκριναν την αγορά δύο οικοδομικών τετραγώνων στη Νεάπολη, με δημοτικά οικόπεδα συνολικής έκτασης 14.000 τ.μ.

Η αγορά θα γίνει σε τιμή μεταξύ της αντικειμενικής και της εμπορικής αξίας των οικοπέδων και εκτιμάται ότι συνολικά θα διατεθούν περί τα 10 εκ. ευρώ. Ένα τμήμα της γης θα αξιοποιηθεί από τη ΔΕΥΑΛ για την ανέγερση Μουσείου Νερού ενώ οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί θα μπορεί να τα ρευστοποιήσει πουλώντας τα οικόπεδα σε ιδιώτες και μάλιστα ακριβότερα από όσο τα αγόρασε.

Την απόφαση υπερψήφισαν στη διοίκηση της ΔΕΥΑΛ, πλην των εκπροσώπων της πλειοψηφίας και εκείνοι των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων του κ. Σάπκα και του κ. Καλογιάννη ενώ καταψήφισαν ο κ. Β. Ζωγράφος της «Συνεργασίας» και ο κ. Π. Λιόλιος εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου. Σχετικές δηλώσεις έκανε χθες και ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Γ. Λαμπρούλης.

Τα 10 εκατομμύρια ευρώ που θα εισπράξει ο Δήμος θα τα διαθέσει, όπως άλλωστε είναι υποχρεωμένος από το νόμο, αποκλειστικά για την απόκτηση άλλων εκτάσεων και συγκεκριμένα για την αποζημίωση ιδιοκτητών δεσμευμένων οικοπέδων και για απαλλοτριώσεις ώστε να υπάρξουν διανοίξεις οδών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αλλαγές που προέκυψαν στη νομοθεσία διευκολύνονται πλέον οι ιδιοκτήτες να ακυρώσουν τη δέσμευση της περιουσίας τους εφόσον ο Δήμος αδυνατεί να καταβάλλει το τίμημα της απαλλοτρίωσης. Ήδη έχουν εκδοθεί σχετικές δικαστικές αποφάσεις και στη Λάρισα ενώ αναμένονται και άλλες. Με τα χρήματα που θα εισπράξει από τη ΔΕΥΑΛ, ο Δήμος θα μπορέσει να καλύψει πιεστικές υποχρεώσεις αυτού του είδους σε διάφορες περιοχές της πόλης, όπως στην παλιά Νεράιδα, στα Πυροβολικά κ.ά. Ενώ ως σημαντικότερη περίπτωση θεωρείται η απόκτηση από τον Δήμο του δεσμευμένου οικοπέδου Ριζούλη στην οδό Κύπρου, έναντι Τραπέζης της Ελλάδος, το οποίο λειτουργεί σήμερα ως πάρκινγκ και που εκτιμάται ότι θα κοστίσει περί τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ

Προηγούμενο άρθρο Οι κυβερνητικές επιλογές χρεοκόπησαν τον ΕΛΓΑ
Επόμενο άρθρο 10,8 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ για πόσιμο νερό