Κέλλας σε Τσαυτάρη: Άμεση θεσμοθέτηση του όρου «ενεργός αγρότης»


Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, με θέμα την θεσμοθέτηση του όρου του Ενεργού Αγρότη σύμφωνά και με τη νέα ΚΑΠ, κατέθεσε ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας.

Ο βουλευτής στην ερώτησή του αναφέρει:

Από τις 26/6/2013, ύστερα από την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για τη νέα ΚΑΠ, οριστικοποιήθηκε η απόφαση για τη θεσμοθέτηση του όρου «ενεργός αγρότης», με στόχο οι ενισχύσεις της Κομισιόν να λαμβάνονται μόνο από τους κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ ο όρος του ενεργού αγρότη παύει να έχει σαν βάση το αγροτικό εισόδημα και εντάσσει μια σειρά νέων προϋποθέσεων και κριτηρίων. Η Κομισιόν έχει θέσει πλαφόν το 5% του εισοδήματος να προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα, αλλά παρέχει την δυνατότητα άσκησης πολιτικής για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού από το κάθε κράτος μέλος. Επίσης δίνεται μεγάλη βαρύτητα και στους νέους ηλικιακά αγρότες.

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι ανάγκη να δώσουμε την πρέπουσα βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα, αφού γεωργία και κτηνοτροφία μπορούν να γίνουν το εφαλτήριο για έξοδο της χώρας από την ύφεση. Σήμερα όλο και περισσότεροι άνθρωποι όλων των ηλικιών, στρέφονται στην γεωργία.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο λοιπόν πρέπει να αποσαφηνιστούν πλήρως όλα τα νέα κριτήρια και προϋποθέσεις για τις ενισχύσεις που πρόκειται να λαμβάνουν οι αγρότες μας, προκειμένου και αυτοί να κάνουν τον δικό τους προγραμματισμό για τα επόμενα κρίσιμα χρόνια.

Κατόπιν όλων αυτών ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

Πότε θα ολοκληρώσει το Υπουργείο τον ορισμό του ενεργού αγρότη, έτσι ώστε οι αγρότες να προγραμματίσουν τις εκτάσεις που καλλιεργούν και θα καλλιεργήσουν το 2015;

Προηγούμενο άρθρο Το ΤΕΕ για τις εκλογές της Κυριακής
Επόμενο άρθρο Σημεία απάντησης Μάξιμου σε επίκαιρη ερώτηση ΚΚΕ για ευλογιά στα αιγοπρόβατα