Το Μνημόνιο μπορεί να «Γιατρέψει» τα νοσοκομεία


 «Το σημερινό αρνητικό ισοζύγιο υπέρ της λογιστικής αντιμετώπισης της ασθένειας σε βάρος των ποιοτικών υπηρεσιών υγείας θα πρέπει επιτέλους να ανατραπεί προς όφελος των πολιτών και αυτό αποτελεί στόχο μας» τόνισε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Κων. Καραμπάτσας.

 Ο κ. Καραμπάτσας πλαισιωμένος από στελέχη του ΓΝΛ παρουσίασε οικονομικά στοιχεία του νοσοκομείου που αφορούν στους τελευταίους μήνες με αφορμή και το γεγονός ότι το ΓΝΛ είναι ένα από τα 35 νοσοκομεία της χώρας, τα οικονομικά στοιχεία του οποίου ελέγχονται από το υπ. Υγείας με βάση και τις εντολές που προκύπτουν από την εφαρμογή του μνημονίου.

Ο διοικητής του ΓΝΛ εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την πορεία του Νοσοκομείου σημειώνοντας μεταξύ άλλων «το σχέδιο δράσης που προκύπτει από το μνημόνιο έχει και θετική πλευρά, αν εφαρμοσθεί σωστά θα έχουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας αφού πρώτα συμμορφωθεί η κατάσταση» διευκρινίζοντας ότι η περιστολή δαπανών δεν επηρεάζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Ο κ. Καραμπάτσας επαινώντας την προσπάθεια του προσωπικού του νοσοκομείου και ειδικότερα της ομάδας εργασίας που έχει επωμισθεί την παρακολούθηση των οικονομικών , εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «το ΓΝΛ αποτελεί ένα από τα ελάχιστα νοσοκομεία της χώρας που έπιασε τους στόχους του μνημονίου». Όπως τόνισε ο κ. Καραμπάτσας «ο προϋπολογισμός του 2011 συντάχθηκε από την οικονομική μας υπηρεσία στο ύψος που καθορίστηκε τελικά από την ΥΠΕ δηλαδή 31.755.307,58 ευρώ, εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου και στάλθηκε έντυπα και ηλεκτρονικά στην ΥΠΕ και στο Υπουργείο στις προθεσμίες που καθορίστηκαν».

ΣΤΟΧΟΙ

«Ολοκληρώσαμε, πρόσθεσε, με ασφυκτικά πιεστικές διαδικασίες και πολύωρη υπερωριακή εργασία του προσωπικού ισολογισμούς τεσσάρων ετών (2006 -2009). Ο τελευταίος ισολογισμός αυτός δηλαδή του 2009 υπογράφηκε και εγκρίθηκε από το Δ.Σ. του Νοσοκομείου στις 30/11/2010 και στάλθηκε την ίδια μέρα στην ΥΠΕ και στο Υπουργείο. Σημειώθηκε πλήρης ταυτοποίηση (λογιστική – μηχανογραφική) διαχειρίσεων – αποθηκών – φαρμακείων, προετοιμασία για απογραφή στις 31/12/2010 και έναρξη νέας ενιαίας κωδικοποίησης υλικών και φαρμάκων από 1/12011. Εφαρμόζεται ακριβώς μηχανογραφημένη παρακολούθηση των αποθηκών (διαχείριση – φαρμακείο) από και προς τα τμήματα. Υπάρχουν ωστόσο σχετικές δυσκολίες λόγω της κεντροποιημένης αρχιτεκτονικής του ΟΠΣΥ με αποτέλεσμα η πολύωρη εργασία σε διάφορα πεδία που χρησιμοποιούν τη μηχανοργάνωση να επιβαρύνει το σύστημα και να δημιουργεί προσωρινές εμπλοκές (σχετικά έχει ενημερωθεί και η ΥΠΕ).

Η απογραφή θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Δεκέμβριο του 2010 και οπωσδήποτε θα έχει ολοκληρωθεί στις 31/12/2010. Υπάρχει σχετική απόφαση της Διοίκησης για ορισμό ομάδων απογραφής που θα πραγματοποιήσουν το συγκεκριμένο έργο με προσοχή και ακρίβεια. Συγκροτήθηκαν δύο επιτροπές για την ενιαία κωδικοποίηση των υλικών και των φαρμάκων αντίστοιχα με βάση τον πίνακα της ΕΠΥ (GMDN -ATC). Το έργο των επιτροπών αυτών παρακολουθείται καθημερινά από τη Διοίκηση και το Διευθυντή του Νοσοκομείου ώστε να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο Δεκέμβριο του 2010. Υπήρξε πλήρης έκδοση και έλεγχος ενταλμάτων πληρωμής προμηθευτών για τα ομόλογα της περιόδου 2007-2009, πληρωμή των προμηθευτών για τα μετρητά 2007 – 2009 και ολοκλήρωση έκδοσης ενταλμάτων πληρωμής προμηθευτών περιόδου 1/1 έως 30/09/2010

ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

Αναφορικά με τα ομόλογα της περιόδου 2007-2009 ενταλματοποιήθηκαν όλα τα έτη (δηλαδή 2007, 2008, 2009) αφού λάβαμε υπόψη τους σχετικούς πίνακες που μας στάλθηκαν πρόσφατα και αναφέρονται σε προμηθευτές που δεν χρωστούν στο δημόσιο. Η ροή έκδοσης ενταλμάτων παρουσιάζει ωστόσο σχετικές δυσκολίες λόγω των γνωστών προβλημάτων με τη μηχανοργάνωση».

Σχετικά με την πληρωμή των προμηθευτών για τα μετρητά της περιόδου 2007-2009 επισημαίνουμε τα παρακάτω: Εισπράξαμε δύο επιχορηγήσεις συνολικού ποσού 695.907,01 ευρώ, ενώ η τελευταία συμπληρωματική επιχορήγηση ύψους 303.505,94 ευρώ εκταμιεύθηκε πρόσφατα και ήδη έχουν αποσταλεί στην επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου τα σχετικά εντάλματα. Συνεπώς, έχουμε ήδη αποστείλει όλα τα εντάλματα (ποσοστό 100%) στην Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και περιμένουμε την επιστροφή τους. Για την ενταλματοποίηση πληρωμής προμηθευτών περιόδου 1-1-2010 έως 30-09-2010 αναφέρουμε ότι έχουν ενταλματοποιηθεί και πληρωθεί όλα τα ποσά τα οποία μας εκχώρησαν τα ταμεία και αναμένουμε το υπόλοιπο των βεβαιωθέντων για να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία. Προφανώς υπάρχει αδυναμία άμεσης ενταλματοποίησης εάν δεν έχει εκταμιευτεί το ακριβές ποσό».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

«Αναλυτικότερα, πρόσθεσε ο κ. Καραμπάτσας, η εικόνα των οικονομικών στοιχείων είναι η εξής: Υποχρεώσεις εννεαμήνου είναι 23.527.762,82 ευρώ και έχουν πληρωθεί 5.582.663,82 ευρώ ενώ η αναμονή ήδη ενταλματοποιημένων προς πληρωμή είναι 1.141.160,17 ευρώ. Υπήρξε πλήρης έκδοσης και υποβολή τιμολογίων προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία για την περίοδο 1/1 έως 30/09/2010 και ενημέρωση για τις μέχρι στιγμή εισπράξεις. Έχουμε βεβαιώσει από το τέλος Οκτωβρίου του 2010 όλες τις απαιτήσεις μας προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία για την περίοδο 1/1/2010 έως 30/09/2010 και έχουμε υποβάλει σχετικά τιμολόγια, ενώ ήδη έχουμε προχωρήσει και στη σχετική βεβαίωση του Οκτωβρίου 2010 και ολοκληρώνουμε τις επόμενες ημέρες και το Νοέμβριο 2010.

Αναλυτικότερα, μερικά χρήσιμα οικονομικά στοιχεία για την καλύτερη κατανόηση της υπάρχουσας κατάστασης στο Νοσοκομείο. Βεβαιωθέντα: Από κλινικές και εξωτερικά ιατρεία 15.815.210,76 ευρώ, απογευματινά 486.488,32 ευρώ και απορίας 898.857,15 ευρώ. Έχουν εισπραχθεί 3.410.072,55 ευρώ και εκκρεμεί ανείσπρακτο ποσό 12.405.138,21 ευρώ. Λογιστική και μηχανογραφική προετοιμασία για το (αρχικό) «κλείσιμο» του 2010 και το άνοιγμα του 2011 την 1/1 για μηχανογραφημένο διπλογραφικό σύστημα παρακολούθησης προϋπολογισμών στους λογαριασμούς τάξεως και στις δεσμεύσεις του Γ.Λ.Κ. καθώς και τη γενική λογιστική – δημόσιο λογιστικό. Για το 2010 έχει γίνει ανάδειξη αναδόχου για τη λογιστική υποστήριξη, ο οποίος εργάζεται ήδη για το «κλείσιμο» του έτους. Για το 2011 προχωρούμε σε πρόχειρο διαγωνισμό ανάδειξης αναδόχου ο οποίος θα έχει οπωσδήποτε ολοκληρωθεί μέσα στο Δεκέμβριο του 2010 ώστε από 1/1/2011 να παρακολουθείται ο προϋπολογισμός στους λογαριασμούς τάξης και στη γενική λογιστική. Προκήρυξη όλων των διαγωνισμών του Π.Π.Υ.Υ. 2010 και ενημέρωση για την ολοκλήρωσή τους. Εχει προκηρυχθεί το 100% των διαγωνισμών του ΠΠΥΥ 2010, δηλαδή 46 διαγωνισμοί. Έγιναν συμβάσεις σε 6 διαγωνισμούς (13%), προχωράμε στη συμβασιοποίηση για άλλους 6 διαγωνισμούς (13%) στο επόμενο δεκαήμερο και η ολοκλήρωση θα γίνει εντός των καθορισμένων ημερομηνιών, εκτός από ένα 6,5% που εκκρεμοδικούν».

ΟΛΟΗΜΕΡΗ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Για την ολοήμερη λειτουργία, ο κ. Καραμπάτσας τόνισε πως «αναμένουμε έως το τέλος της εβδομάδας τις εισηγήσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου και της Διεύθυνσης της Ιατρικής Υπηρεσίας. Το Δ.Σ. του Νοσοκομείου θα οριστικοποιήσει την εισήγησή του προς τη Διοίκηση της ΥΠΕ στη συνεδρίασή του στις 6/12/2010». Για τις εφημερίες σημείωσε πως «όλα τα δεδουλευμένα μέχρι και Αύγουστο 2010 πληρώθηκαν στους ιατρούς με βάση το δωδεκατημόριο το Σεπτέμβριο του 2010. Οι εφημερίες Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2010 που αντιστοιχούν βάσει νόμου για το Ιατρικό προσωπικό πληρώθηκαν μέσω ΔΙΑΣ ενώ όσον αφορά τις υπερβάσεις που έγιναν αυτό το δίμηνο λόγω της έλλειψης προσωπικού σε τμήματα αιχμής (αναισθησιολογικό, χειρουργικό, ορθοπεδικό, ΜΕΘ, καρδιολογικό) έχουμε υπολογίσει το ακριβές ποσό, αποστείλαμε τα δικαιολογητικά στην Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και διαθέτουμε τους πόρους για να το εξοφλήσουμε όταν υπάρξει σχετική απόφαση της Επιτρόπου, η οποία μας διαβεβαίωσε πως αναμένει την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ. Μόνιμο και επικουρικό προσωπικό: Έχουμε ζητήσει για προκήρυξη όλες τις θέσεις που προβλέπονται από τον Οργανισμό του Νοσοκομείου και θα επιθυμούσαμε να εκφράσουμε το αίτημά μας για επιτάχυνση των διαδικασιών όσον αφορά πρωτίστως στο νοσηλευτικό προσωπικό στο οποίο υπάρχει μεγάλη ανάγκη και σημαντικές ελλείψεις». Διευκρινίζοντας εδώ ότι 18 νοσηλεύτριες που εκκρεμούσαν από παλαιότερη προκήρυξη αναλαμβάνουν άμεσα έργο ενώ 20 θέσεις νοσηλευτριών παραμένουν κενές».

ΕΣΠΑ

«Ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες μεταστέγασης υπηρεσιών σε δημόσια κτίρια, απαλλάσσοντας τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου από περιττά και δυσβάσταχτα έξοδα» για να προσθέσει ότι η ΜΑΦ χρηματοδοτείται ενώ από το ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτηθεί ο εξοπλισμός της Μονάδας, ολοκληρώνεται η μελέτη για τη Συνδετήρια Πτέρυγα για να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ ενώ άμεσα δημοπρατείται το έργο του νέου κτιρίου (μέσω του κληροδοτήματος Βαϊτση) που θα στεγάσει το φαρμακείο.

ΦΑΡΜΑΚΑ

Για τη φαρμακευτική δαπάνη ο κ. Καραμπάτσας τόνισε πως «ολοκληρώσαμε διαδικασία διαπραγμάτευσης με φαρμακευτικές εταιρίες για τρεις μεγάλες κατηγορίες φαρμάκων με στόχο τη μείωση τιμών φαρμάκων στο επόμενο εξάμηνο. Οι εκπτώσεις του ύψους 20-60% που επιτύχαμε, μαζί με τη θεαματική αύξηση χρήσης γενόσημων μετά την 1/1/2011 όπου το ποσοστό προσδιορίζεται σε 70-80% θα μειώσει αισθητά τη δαπάνη για το φάρμακο. Σήμερα το ποσοστό χρήσης γενόσημων στο φαρμακείο του Νοσοκομείου μας είναι 37%. Εκπονήσαμε ολοκληρωμένο «οδικό χάρτη» για την είσπραξη των 3 ευρώ στα Κέντρα Υγείας του Νομού εφαρμόζοντας βασικές αρχές που ήδη υλοποιεί συστηματικά το Γραφείο Εξωτερικών Ιατρείων του Νοσοκομείου. Στους οικονομικά υπόλογους στα Κέντρα Υγείας δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες και παρακολουθείται καθημερινά το έργο τους».

Συμπερασματικά, τόνισε ο κ. Καραμπάτσας, τους τελευταίους μήνες μειώθηκαν οι δαπάνες «κατά 28,5% στα φάρμακα, κατά 79% στα ορθοπεδικά, κατά 32% στα αντιδραστήρια, κατά 22% στο υγειονομικό υλικό, κατά 29% στα λοιπά υλικά και τέλος κατά 33 στις υπηρεσίες» για να τονίσει, απαντώντας και σε σχετικές ερωτήσεις ότι «η μείωση των δαπανών δεν επηρεάζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας».

Προηγούμενο άρθρο Ροντούλης στη Βουλή: «Όχι στη μείωση των μισθών»
Επόμενο άρθρο «Μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Παιδικό Πάρτι» Στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο