Κατάργηση του πολυνομοσχεδίου, συνέδριο και παραιτήσεις δημάρχων προτείνει η ΠΕΔ Θεσσαλίας


Το Δ.Σ της ΠΕΔ Θεσσαλίας συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση στις 22/7/2013 με μοναδικό θέμα συζήτησης την ψήφιση του Νόμου «Φορολογία Εισοδήματος, Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του Ν. 4046/2012, του Ν. 4093/2012 και του Ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις»

Μετά την εισήγηση του Προέδρου κ. Ρίζου Κων. Κομήτσα και την τοποθέτηση των μελών, το Δ.Σ της ΠΕΔ αποφάσισε ομόφωνα :

  • Ζητούμε να καταργηθεί το άρθρο 76, που αφορά στη σύσταση παρατηρητηρίου οικονομικής αυτοτέλειας ως αντισυνταγματικό, διότι καταργεί επί της ουσίας παντελώς τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση των προϋπολογισμών των Δήμων, προκαλώντας κωλυσιεργία και καθυστερήσεις.

  • Θεωρούμε απαράδεκτη την παράγραφο 3 του αρθρου 77 που προβλέπει σύνταξη προϋπολογισμών ανά Δημοτική και Τοπική Κοινότητα διότι με την εφαρμογή του θα προκύψει αναβίωση τοπικισμού και επικίνδυνων τοπικιστικών αντιπαραθέσεων μεταξύ προέδρων και δημοτικών συμβούλων, αφού ο καθένας θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των κοινοτήτων από τις οποίες υπερψηφίζεται. Από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο οι Δήμοι θα βρίσκονται σε εσωτερικό εμφύλιο για την κατανομή των εξόδων ανά κοινότητα. Επί πλέον θα καταστεί ανέφικτη η υλοποίηση των προϋπολογισμών, όταν σε Δήμους που αποτελούνται π.χ. από 50 Δημοτικές και Κοινοτικές κοινότητες θα πρέπει να καταρτισθούν ισάριθμοι προϋπολογισμοί.

  • Θεωρούμε απαράδεκτη την παράγραφο 1 του άρθρου 90 όπου προ-βλέπεται η κατάργηση υπαλληλικών θέσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με αποφάσεις του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του Υπουργού Εσωτερικών, διότι αποτελεί ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της Τ.Α. καταργώντας ουσιαστικά την αυτοτέλειά της. Ως πράξη την χαρακτηρίζουμε απαράδεκτη και αντισυνταγματική.

  • Συμφωνούμε με την κινητικότητα και την αξιολόγηση των υπαλλήλων με την προϋπόθεση να συσταθεί θεσμοθετημένη ενιαία διαδικασία αξιολόγησης για όλους τους υπαλλήλους από οποιοδήποτε φορέα και αν προέρχονται, προκειμένου έτσι να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα και η διαφάνεια για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της τακτοποίησης «ημετέρων».

  • Ζητάμε να αποκατασταθούν, χωρίς χρονοτριβή, όλοι οι υπάλληλοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα με τη διοχέτευσή τους σε κενές οργανικές θέσεις υπηρεσιών του Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου τομέα.

  • Προτείνουμε στο Δ.Σ της ΚΕΔΕ να κινηθεί δικαστικώς, ώστε να αποφευχθεί η κατάργηση των συνταγματικώς κατοχυρωμένων αρμοδιοτήτων της Τ.Α. Στην περίπτωση που η ΚΕΔΕ δεν κινηθεί σύντομα προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε να κινηθούν οι ΠΕΔ της χώρας, αφού προηγηθεί συνεννόηση μεταξύ τους.

  • Προτείνουμε στην ΚΕΔΕ να προγραμματίσει έκτακτο συνέδριο με μοναδικό θέμα συζήτησης τις παραιτήσεις όλων των δημάρχων της χώρας, ως ύστατη κίνηση για τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας της Τ.Α. και σεβασμού του θεσμού αλλά και των συμπολιτών μας, που υπηρετούμε.

  • Πάγια θέση μας είναι να μην απολυθεί κανείς υπάλληλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Δημοσίου. Η Κυβέρνηση να προβεί άμεσα κατόπιν εμπεριστατωμένης μελέτης στην τακτοποίηση όλων των υπαλλήλων που κρίθηκαν υπεράριθμοι για να καλύψουν το συντομότερο δυνατόν κενές θέσεις οι οποίες υπάρχουν στους ΟΤΑ και στο Δημόσιο τομέα γενικότερα.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ρίζος Κομήτσας

Προηγούμενο άρθρο Καθορισμός των μέσων Ενεργητικής Προστασίας που θα επιχορηγήσει ο ΕΛ.Γ.Α.
Επόμενο άρθρο Η ΑΜΣΤΕΛ ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα για να γιορτάσει την Ημέρα Θερισμού Ελληνικής Γης!