Πανελλαδικές απεργίες απέναντι στις εργασιακές ανατροπές


 Με τρίωρη στάση εργασίας σήμερα, 24ωρη απεργία αύριο, συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίες αντιδρούν οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενάντια στο προωθούμενο πολυνομοσχέδιο που φέρνει δραματικές ανατροπές στο ελληνικό εργασιακό τοπίο -επηρεάζοντας επί τα χείρω και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, καθώς οι τυχόν μειώσεις σε μισθούς θα έχουν επιπτώσεις και στις συντάξεις τα επόμενα χρόνια. Τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι, έχει εξαγγείλει για σήμερα το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, καλώντας τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.30 το μεσημέρι στην Κεντρική πλατεία, ενώ σε 48ωρη απεργία προχωρούν σήμερα και αύριο οι τραπεζοϋπάλληλοι.

 Μιλώντας στην «Ε», στο περιθώριο χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Αθανάσιος Βάιος επισήμανε το εξαιρετικής σημασίας «προηγούμενο» που δημιουργείται με τον τρόπο που εισάγεται το πολυνομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση, τονίζοντας το δημοκρατικό έλλειμμα που δημιουργείται – «ούτε οι συνδικαλιστές δεν θα μάθουν τι γίνεται», σημείωσε.

Ο κ.Βάιος είπε ακόμη πως από την εικόνα που έχει το ΕΚΛ υπάρχει μεγάλη διάθεση του κόσμου, αυτή τη φορά, να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις. Ο ίδιος ανέφερε πως το υψηλό ποσοστό ανεργίας στη Θεσσαλία (13.7% για τον Σεπτέμβριο 2010) δεν οφείλεται σε μαζικές απολύσεις, αλλά σε απολύσεις λίγων-λίγων ατόμων σε όλο το φάσμα των κλάδων. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, ήδη έχουν προηγηθεί μειώσεις προσωπικού στους κλάδους του μετάλλου και του ξύλου-επίπλου στην περιφέρεια και τον νομό, στον κλάδο εμπορίας αυτοκινήτων, πλέον οι αντιπροσωπείες λειτουργούν με το ένα τρίτο του προσωπικού, τόσο των πωλητών, όσο και των επισκευαστών, στον κλάδο των κατασκευών ένα μεγάλο τμήμα των έργων έχει τελειώσει, ενώ έχουμε και αποχωρήσεις πολυεθνικών (Aldi). Οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες για την απασχόληση στον κλάδο λιανικού εμπορίου αμέσως μετά τις γιορτές.

ΚΑΛΕΣΜΑ

Στο κάλεσμά της προς τους εργαζόμενους και ανέργους, η διοίκηση του ΕΚΛ σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου, κυβέρνησης και τρόικα ψηφίζει την Τρίτη, με τη μορφή του κατεπείγοντος, το πολυνομοσχέδιο που επιφέρει ένα νέο συντριπτικό χτύπημα σε ό,τι έχει απομείνει από τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, που καταργεί τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, μειώνει δραστικά τις αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, σφαγιάζοντας μισθούς και μεροκάματα, αυξάνει τη λεηλασία των εργατικών λαϊκών εισοδημάτων με τη νέα αύξηση του Φ.Π.Α., ξανα-απαλλάσσει από φόρους το κεφάλαιο και το επιδοτεί με τζάμπα χρήμα για νέες επενδύσεις. Στην ουσία, και με το «νόμο» στο εξής οι εργοδότες θα απασχολούν τους εργαζόμενους όσο και όποτε θέλουν, θα τους αμείβουν όσο θέλουν, θα απολύουν όσους και όποτε θέλουν».

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Την Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου, ΠΑΜΕ και Εργατικό Κέντρο Λάρισας πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην Κεντρική πλατεία, το Νομαρχιακό Τμήμα Λάρισας της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί συγκέντρωση στις 10.30 στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Ανατροπή του μνημονίου ζητά η εκτελεστική γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος Λάρισας της ΑΔΕΔΥ, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να αλλάξει η πολιτική που εξυπηρετεί τους δανειστές και το μεγάλο κεφάλαιο, να ανατραπεί το μνημόνιο και οι αντεργατικές πολιτικές. «Διεκδικούμε εργασία με αξιοπρεπείς αμοιβές, κοινωνική ασφάλιση, σταθερές εργασιακές σχέσεις, το δικαίωμα στη ζωή. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο , το προηγούμενο χρονικό διάστημα ,είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται , τα κοινωνικά δικαιώματα να υποβαθμίζονται, ενώ τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα να καταργούνται. Το νέο μισθολόγιο που προωθεί η κυβέρνηση όχι μόνο δε θα είναι δίκαιο, αντίθετα έρχεται να μειώσει εκ νέου τους μισθούς όλων των Δημοσίων Υπαλλήλων, αφού στοχεύει σε δραματικές περικοπές στις δαπάνες μισθοδοσίας. Η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη , ενώ η παραγωγική διαδικασία βαίνει διαρκώς μειούμενη, λόγω της συνεχούς λιτότητας και της αφαίμαξης των εισοδημάτων», επισημάνθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Στις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων επικρατεί έντονο το αίσθημα της αδικίας και της ανασφάλειας, καθώς οι διαφορές στις αμοιβές, ανά κατηγορία και κλάδο του δημοσίου, είναι τεράστιες, με αποτέλεσμα ο ένας κλάδος -έστω και ενδόμυχα- να στρέφεται εναντίον του άλλου. Εκπρόσωποι των τοπικών συνδικαλιστών εκτιμούν ότι το ίδιο «λάθος» θα επαναληφθεί και στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου, καθώς, όπως υποστηρίζουν, στο τέλος οι αμοιβές θα γίνουν και πάλι σε κλαδικό επίπεδο, ακυρώνοντας στην πράξη το ενιαίο μισθολόγιο. Να σημειωθεί ότι στην κινητοποίηση συμμετέχει και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Ν. Λάρισας, που καλεί τα μέλη του στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην Κεντρική πλατεία.

ΟΓΕ

Η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες, ιδιαίτερα τις νέες να απαντήσουν δυναμικά με τη συμμετοχή τους στην απεργία του ΕΚΛ της 15 Δεκέμβρη και στη συγκέντρωση στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας στις 10 μ.μ. «Έχουμε χρέος απέναντι στους εαυτούς μας , απέναντι στα παιδιά μας και τις οικογένειες μας να απαντήσουμε δυναμικά και οργανωμένα στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει. Μονόδρομος για μας είναι να αρνηθούμε να πληρώσουμε τις συνέπειες της κρίσης και τα κρατικά χρέη, να απαιτήσουμε να πληρώσουν τα μονοπώλια και να παλέψουμε για το δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωση.

ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ

Οι τραπεζοϋπάλληλοι κατέρχονται σε 48ωρη απεργία σήμερα, Τρίτη και αύριο, Τετάρτη, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι με το πολυνομοσχέδιο πλήττει τον πυρήνα της υπόστασης του συνδικαλιστικού κινήματος, καταφέροντας ισχυρό πλήγμα στις συλλογικές συμβάσεις και τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα ενημέρωσης συμμετέχουν στην 24ωρη γενική απεργία της Τετάρτης, ζητώντας «την άμεση υπογραφή ΣΣΕ και τη δέσμευση για αποφυγή κάθε τακτικής που αποσκοπεί στην αποδόμηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».

ΜΕ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ

Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Θεσσαλίας καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν δυναμικά στην αυριανή 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ. Το Σωματείο αποφάσισε να συμμετάσχει στις πορείες και στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα με την παρουσία ασθενοφόρων και εργαζομένων, προκειμένου, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση «να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, της Τρόικας και του ΔΝΤ. Οι εργαζόμενοι δεν φταίνε σε τίποτα, ας πληρώσουν αυτοί που τα έφαγαν και όχι ο λαός».

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Λάρισας, μετά από απόφαση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, καλεί όλα τα μέλη του να συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, αύριο Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου «εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για την παντελή έλλειψη του κοινωνικού κράτους που προκύπτει με τη συστηματική απουσία του απατή συμμετοχή του στην οδοντιατρική περίθαλψη των Ελλήνων ασφαλισμένων. Τα νέα δυσβάσταχτα φορολογικά μέτρα και τη διαπόμπευση συλλήβδην των οδοντιάτρων της χώρας με πράξεις, όπως η περαίωση. Την αυθαίρετη διαχείριση των οικονομικών των ασφαλιστικών μας Ταμείων που μεγαλώνουν την αγωνία μας για την προοπτική του Ταμείου μας και τη δυνατότητα καταβολής της σύνταξής μας. Τη λήψη σημαντικών αποφάσεων και εφαρμογής μέτρων για τον Κλάδο μας χωρίς την πρόσκλησή μας σε κοινωνικό διάλογο όπως π.χ. το προσχέδιο νόμου για την Π.Φ.Υ., ένταξη ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε ένα ενιαίο Πρωτοβάθμιο σύστημα Υγείας» καταλήγει η ανακοίνωση

Προηγούμενο άρθρο ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΤΗΣ
Επόμενο άρθρο Πρόταση Ροντούλη στη Βουλή για δημιουργία αγροτικών δημοπρατηρίων