ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑΛΛΑΞ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ


 Την προσωρινή αναστολή της απόφασης για εναλλάξ εφημερίες, μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, έως ότου ολοκληρωθεί δηλαδή η διαβούλευση του υπουργείου Υγείας για την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ και αφού νωρίτερα εξασφαλισθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις, ζητά σύσσωμη η κοινότητα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Η αιφνιδιαστική απόφαση του ΕΚΕΠΥ να προχωρήσει και μάλιστα εσπευσμένα από την 1η Ιανουαρίου του 2011, σε εναλλάξ εφημερίες των δυο νοσοκομείων της Λάρισας, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του συνόλου της κοινότητας του ΠΝΛ ενώ στη χθεσινή συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου ο διοικητής του ΠΝΛ Ηλίας Σκυλλάκος διαχώρισε τη θέση του από την εξέλιξη τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «δεν ήμουν ενήμερος για το 1 προς 1» και πως «η απόφαση της εισήγησης βαρύνει τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Πέτρο Τομάρα, εμείς διαφωνήσαμε στην απόφαση αυτή».

 Η παρουσία του κ. Σκυλλάκου λειτούργησε καταλυτικά στη χθεσινή συνέλευση των γιατρών, στην οποία παρευρέθηκαν επίσης, μέλη ΔΕΠ, διευθυντές κλινικών και τομέων της Ιατρικής Σχολής για να διαψευσθεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η εισήγηση της 5ης ΥΠΕ για εναλλάξ εφημερίες αποτέλεσε προϊόν διαβούλευσης αλλά και να αναδειχθούν με τον πιο έντονο τρόπο οι ελλείψεις προσωπικού, με χαρακτηριστικότερη μεταξύ άλλων την τοποθέτηση της κ. Ζησοπούλου εκ μέρους της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας σύμφωνα με την οποία «σήμερα, λόγω των ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφαλή φροντίδα αλλά για οριακή λειτουργία».

Στη χθεσινή συνέλευση τονίσθηκε επίσης ότι η απόφαση ελήφθη χωρίς να υπάρχει σχεδιασμός και πρόβλεψη, ενώ σημειώθηκε επίσης ότι τα δυο νοσοκομεία μπορούν να εφημερεύσουν εναλλάξ αφού επιλυθούν δηλαδή νωρίτερα προβλήματα όπως αυτό των ελλείψεων προσωπικού προκειμένου να μην υποβαθμισθεί ο τριτοβάθμιος ρόλος του ΠΝΛ με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Τις επόμενες ημέρες, κοινή αντιπροσωπεία του ΠΝΛ θα επιδιώξει νέες επαφές με την ηγεσία του υπ. Υγείας αφού πρώτα καταγραφούν δεδομένα και μεταξύ άλλων στοιχεία που αφορούν στο σκέλος των ασθενών που καθημερινά δέχονται κλινικές του ΠΝΛ από νομαρχιακά νοσοκομεία της Κεντρικής Ελλάδας άσχετα με το εάν εφημερεύει το νοσοκομείο.

Για τις εξελίξεις, αρχικά ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος των γιατρών του ΠΝΛ Κ. Μπαργιώτας σημειώνοντας μεταξύ άλλων μια παράμετρο της μη πρόβλεψης για κάλυψη εφημεριών με το νέο καθεστώς από τον προϋπολογισμό του 2011. Ο αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Λάρισας αναπλ. καθηγητής Ι. Στεφανίδης χαρακτήρισε δυσοίωνη την εξέλιξη μιλώντας για «κακή πρόθεση σε βάρος και των δυο νοσοκομείων της Λάρισας», η κ. Ζησοπούλου επισήμανε τις ελλείψεις νοσηλευτριών με βάση τις οποίες το ΠΝΛ δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε πρόσθετες ανάγκες σε τμήματα όπως το ΤΕΠ. Καυστικός ήταν στην παρέμβασή του και ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Ι. Μεσσήνης σημειώνοντας ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει σχεδιασμός για τη υγεία στη Θεσσαλία» τονίζοντας την ανάγκη αναβάθμισης υποδομών των δυο νοσοκομείων «για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σε ενιαία βάση» προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να λειτουργούμε με τελεσίγραφα».

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

ΠΝΛ

Ο κ. Σκυλλάκος, που συνοδευόταν από τον αναπλ. διοικητή του ΠΝΛ Λάζ. Μακρή υπενθύμισε ότι και εγγράφως στο παρελθόν έχει εκφράσει τον προβληματισμό του «μήπως υπάρξει δυσλειτουργία αλλά και υποβάθμιση του τριτοβάθμιου ρόλου του ΠΝΛ από την εναλλάξ εφημερία». «Δεν ήμουν ενήμερος, πρόσθεσε για την απόφαση του ένα προς ένα, η απόφαση της εισήγησης βαρύνει τον κ. Τομάρα, εμείς διαφωνήσαμε με την απόφαση» συμπλήρωσε ο κ. Σκυλλάκος διευκρινίζοντας ότι συντάσσεται με την πρόταση των γιατρών να ζητηθεί αναστολή της απόφασης έως τις 30 Ιουνίου που θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση επί των προτάσεων του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου». Ο κ. Σκυλλάκος απάντησε και σε ερωτήσεις μελών ΔΕΠ και γιατρών για να τονίσει μεταξύ άλλων πως «οι επιπλέον εφημερίες του προηγούμενου τριμήνου θα πληρωθούν σε κάθε περίπτωση από χρήματα του ΠΝΛ» ενώ με αφορμή άλλη τοποθέτηση διευκρίνισε πως «τις ΕΔΕ τις διέταξε ο κ. Τομάρας και όχι εγώ».

Ο καθηγητής Καρδιολογίας Φίλ. Τρυποσκιάδης μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην παραβλέποντας τμήματα του ΠΝΛ που είναι μοναδικά στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, το έργο των οποίων μοιραία θα υποβαθμισθεί αναφέροντας ως παραδείγματα τις στεφανιογραφίες, τις αγγειοπλαστικές και τους βηματοδότες». Την «έλλειψη διαβούλευσης για ένα τόσο σοβαρό θέμα» επισήμανε και ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Αθαν. Γιαννούκας όπως και ο αναπλ. καθηγητής Ορθοπεδικής Θεόφ. Καραχάλιος αναδεικνύοντας επίσης το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΠΝΛ, προβλήματα που εντείνονται όπως για παράδειγμα με την απόφαση για ολοήμερη λειτουργία ενώ τέλος ο καθηγητής Ακτινοδιαγνωστικής Ι. Φεζουλίδης πρόσθεσε τη διάσταση της ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

ΑΠΟΦΑΣΗ

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνέλευση «ολοκληρώθηκε σήμερα (χθες) η γενική συνέλευση του Συλλόγου Ιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου παρουσία των Διευθυντών των κλινικών, της νοσηλευτικής υπηρεσίας, εκπροσώπων του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου και του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Σκυλλάκος ενημέρωσε τους παρευρεθέντες ότι ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη της Διοίκησης για τη μετάπτωση του συστήματος εφημεριών σε ένα προς ένα, δήλωσε δε ότι πληροφορήθηκε την απόφαση του ΕΚΕΠΥ από τα ΜΜΕ όπως άλλωστε όλοι μας. Τόσο ο κ. διοικητής όσο και οι παρευρεθέντες διευθυντές διέψευσαν κατηγορηματικά ότι μετείχαν σε οποιαδήποτε διαδικασία, σύσκεψη ή επιτροπή με αντικείμενο το σύστημα εφημεριών όπως υποστηρίζει σημερινή ανακοίνωση της 5ης ΥΠΕ. Ο αξιότιμος κ. Διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Π. Τομάρας αν και προσεκλήθη από το σύλλογο δεν παρέστη επικαλούμενος φόρτο εργασίας.

Στη διάρκεια της συνέλευσης αποφασίστηκε ομόφωνα η αποστολή κοινής επιστολής Διοίκησης και εργαζομένων προς την πολιτική ηγεσία με αναλυτική παρουσίαση των θέσεων του νοσοκομείου και αίτημα την αναστολή εφαρμογής της απόφασης μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάταξης του ΕΣΥ που προανήγγειλε ο υπουργός και της διαβούλευσης που θα ακολουθήσει.

Σε ό,τι αφορά στον υπολογισμό και την καταβολή των δεδουλευμένων του 2009 ο κ. διοικητής του Νοσοκομείου επιβεβαίωσε πρακτικά την αδυναμία του νοσοκομείου να τα υπολογίσει αποδίδοντάς την στα προβλήματα του συστήματος πληροφορικής , δεσμεύτηκε δε ότι θα καταβάλλει τις οφειλόμενες εφημερίες Σεπτεμβρίου -Νοεμβρίου στον ταχύτερο δυνατό χρόνο.

Στη συνέχεια η συνέλευση του συλλόγου αποφάσισε την ανάληψη εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού της Θεσσαλίας σε συντονισμό με το σύλλογο εργαζομένων και τους υπόλοιπους φορείς του νοσοκομείου, την κατάρτιση προγραμμάτων 48 και 56 ωρών εβδομαδιαίως για ειδικούς και ειδικευόμενους αντίστοιχα, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ και τους νόμους του κράτους από την Πρωτοχρονιά και την άρνηση παροχής υπερεργασίας (κατά κανόνα απλήρωτης) σε περίπτωση που δεν ανασταλεί η απόφαση του ΕΚΕΠΥ. Επίσχεση εργασίας από το πρωινό ωράριο από 1-1-2011 και έως ότου εξοφληθούν στο ακέραιο οι οφειλές προς τους γιατρούς του νοσοκομείου».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΣΤΗΝ 5η ΥΠΕ

Ο Σύλλογος Γιατρών του ΠΝΛ απαντά επίσης στη χθεσινή ανακοίνωση της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας αναφέροντας τα εξής: «Σε ό,τι αφορά στα υλικά και τις ελλείψεις τους. Ελλείψεις υπήρχαν και υπάρχουν και αδιάψευστος μάρτυρας είναι οι εκατοντάδες ασθενείς που έπαιρναν ακτινογραφίες σε χαρτί και όχι σε φιλμ μέχρι πρότινος και οι συνοδοί των νοσηλευομένων που μετέφεραν σωληνάρια αίματος σε ιδιωτικά κέντρα. Εμμέσως πλην σαφώς η ανακοίνωση αποκαλεί ψεύτες και υστερόβουλους τους καθηγητές του Πανεπιστημιακού συλλήβδην μια και οι ανακοινώσεις στις οποίες αναφέρεται αποτελούν ομόφωνες αποφάσεις του Χειρουργικού και του Παθολογικού τομέα του Πανεπιστημίου. Θέλουμε πάντως να επισημάνουμε ότι η επίσημη διάψευση, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ουδόλως συνέβαλε στην επάρκεια των υλικών. Ίσως χρειάζεται και κανένας διαγωνισμός. Ίσως.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της εφημέρευσης: Σε μια εποχή που οι ίδιοι οι πολιτικοί προϊστάμενοι του κ. διοικητή της ΥΠΕ αμφισβητούν τη λειτουργικότητα του μοντέλου εφημέρευσης πανελληνίως και τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι τα μεγάλα νοσοκομεία είναι υπερφορτωμένα σε αντίθεση με τα νομαρχιακά τα παραδείγματα των άλλων πόλεων είναι μάλλον ατυχή. Χθες άλλωστε, ο Ειδικός Γραμματέας του ΥΥΚΑ δήλωσε (εφημερίδα «Τα ΝΕΑ») ότι το Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων καταρρέει τη στιγμή που τα νομαρχιακά νοσοκομεία της περιοχής δεν αξιοποιούν το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουν.

Για το θέμα του προσωπικού, την αναλογία κρεβατιών / νοσηλευτικού προσωπικού και γιατρών θα επανέλθουμε αναλυτικά αφού πρώτα η ΥΠΕ διασταυρώσει και ανακοινώσει ορθώς τους αριθμούς που δημοσίευσε. Ο αριθμός των γιατρών που υπηρετούν στο Νομαρχιακό υπερβαίνει τους 250 και σε κάθε περίπτωση υπερβαίνει κατά πολύ τους 83!! Σε ό,τι αφορά στις συναντήσεις και τις διαβουλεύσεις: Δεν έγιναν ποτέ. Όχι τουλάχιστον με συμμετοχή γιατρών του Πανεπιστημιακού. Τόσο οι διευθυντές των κλινικών όσο και ο κ. Σκυλλάκος κατηγορηματικά διέψευσαν ότι γνώριζαν το παραμικρό για τα σχέδια της ΥΠΕ! Ψεύτες κατά συρροή προφανώς. Στη διάρκεια του καλοκαιριού και μετά από απαίτηση του Πανεπιστημιακού έγιναν όντως συσκέψεις των νοσοκομείων της Θεσσαλίας με αντικείμενο το θέμα της αμοιβής των εφημεριών. Σε εκείνες τις συσκέψεις υπό την προεδρία του υποδιοικητή της ΥΠΕ οι συνάδελφοι των υπόλοιπων νοσοκομείων κατηγορηματικά εκφράστηκαν υπέρ της διαφύλαξης του Τριτοβάθμιου Πανθεσσαλικού χαρακτήρα του Νοσοκομείου μας.

Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις κλινικών μεταξύ των νοσοκομείων. Αυτό ακριβώς είναι το πνεύμα κ. διοικητά. Τόσο της θέσης του Πανεπιστημιακού όσο και του υπουργείου: Ανακατανομή πόρων για την ομαλότερη λειτουργία των νοσοκομείων μετά από ανάλυση, σχεδιασμό και διαβούλευση. Επειδή λοιπόν αφενός οι κλινικές δεν μετακινούνται με ανακοινώσεις στον Τύπο και απαιτούν προεργασία που δεν έχετε κάνει, προεδρικά διατάγματα κτλ, και επειδή το υπουργείο Υγείας τα ετοιμάζει για όλη τη χώρα, σας καλούμε για μια ακόμη φορά να αναστείλετε την εφαρμογή της απόφασης μέχρι τότε. Σας καλούμε επίσης να κάνετε την υπέρβαση: Να διανύσετε τα τριακόσια μέτρα που χωρίζουν το γραφείο σας από το Νοσοκομείο μας και να συναντηθείτε επιτέλους με τους γιατρούς του μεγαλύτερου νοσοκομείου της περιφέρειας στο χώρο δουλειάς τους. Είμαστε σίγουροι πως μπορούμε να συμφωνήσουμε» καταλήγει η ανακοίνωση των γιατρών.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Για το ίδιο θέμα το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: «Για ακόμη μια φορά ζούμε την αναστάτωση στο χώρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου από τις αυταρχικές και αψυχολόγητες αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Αποφάσισαν εν μια νυχτί, ερήμην των αιρετών θεσμικών οργάνων του Νοσοκομείου, σε μια ένοχη λιτή ανακοίνωση, την αλλαγή του καθεστώτος εφημεριών σε 1-1 από 1-1- 2011.

Γιατί τόση βιασύνη; Με ποιο σκεπτικό; Σε ποια έρευνα και μελέτη αναγκών βασίστηκαν και πήραν τις αποφάσεις; Γνωρίζουν τις τραγικές ελλείψεις του προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες (Νοσηλευτική- Διοικητική- Τεχνική) του Νοσοκομείου; Ασχολήθηκαν με τα πραγματικά προβλήματα του Νοσοκομείου και τον Τριτοβάθμιο ρόλο που επιτελεί σε 1.000.000 πολίτες; Ζητούν την αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού ή την υποβάθμισή του σε ένα ακόμη Νοσοκομείο με τον άχαρο ρόλο του φτωχού συγγενή σε ένα άρρωστο σύστημα υγείας; Ζητούμε το πάγωμα της απόφασης γιατί είναι επικίνδυνο με το υπάρχον προσωπικό. Καίρια πόστα όπως ΤΕΠ είναι αδύνατον να λειτουργήσουν και μειώνεται δραστικά ο αριθμός των επεμβάσεων που γίνονται μέχρι σήμερα στην Υγειονομική μας Περιφέρεια μόνο από το Νοσοκομείο μας. Δηλώνουμε την αμέριστη διάθεσή μας για ουσιαστικό διάλογο, για τη συνολική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας καθώς και την αποφασιστικότητά μας να αντιταχθούμε στις ειλημμένες αποφάσεις» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΝΕ

Τέλος η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ) με αφορμή τη γενικότερη κατάσταση του ΕΣΥ κήρυξε την αυριανή ημέρα, ως ημέρα δράσης για το ζήτημα της υγείας – πρόνοιας σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση πως «όσα έλεγε το ΚΚΕ και η ΚΝΕ για το ζήτημα της υγείας- πρόνοιας επαληθεύτηκαν. Η εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει στα Δημόσια Νοσοκομεία και στα ιατρεία του ΙΚΑ, δεν προκλήθηκε ξαφνικά. Τα χρέη και τα ελλείμματα, η έλλειψη προσωπικού, ο ανεπαρκής ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, προϋπήρχαν και σήμερα επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που προωθείται χρόνια τώρα από την ΕΕ και τα κόμματα του κεφαλαίου, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, που αντιμετωπίζουν την υγεία σαν εμπόρευμα και χώρο επενδύσεων» καλώντας τέλος τους εργαζόμενους στην απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στις 15 Δεκεμβρίου.

Στη Θεσσαλία το πρόγραμμα των εξορμήσεων της ΚΝΕ έχει ως εξής: Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας ώρα 8.00, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας ώρα 10.00, Κέντρο Υγείας Ελασσόνας ώρα 9.00, Κέντρο Υγείας Τυρνάβου ώρα 9.00, Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καρδίτσας ώρα 9.00 και Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Τρικάλων ώρα 9.00

Προηγούμενο άρθρο Παρέμβαση στον «Ανεξάρτητο Μηχανικό» έκαναν τα μέλη της ΔΡΥΑΣ
Επόμενο άρθρο «Στους δρόμους όλοι για να πάρουν μέρος μαζικά με κάθε τρόπο και μέσο»