Άριστα σε πανελλαδική αξιολόγηση του υπουργείου Υγείας


 Από τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας ανακοινώνεται ότι «σύμφωνα με την έγκυρη έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΠΓΝΛ) βαθμολογήθηκε με άριστα (100) σε όλους τους δείκτες της μέτρησης.

 Αναλυτικά, οι επιδόσεις του ΠΓΝΛ, αφορούν στους παρακάτω δείκτες: Καθαρά Τεχνική Αποδοτικότητα – Pure Technical Efficiency (PTE): Πρόκειται για τον δείκτη που συσχετίζει τους πόρους που δαπανώνται ως προς το παραγόμενο αποτέλεσμα. Κατά την άποψη των μελετητών, ο συγκεκριμένος δείκτης αντανακλά τον όρο της διοικητικής ικανότητας.

Αποδοτικότητα Κλίμακας – Scale Efficiency (SE): Είναι ο δείκτης που μετράει αν η μονάδα ( Ίδρυμα ) διαθέτει το σωστό μέγεθος και αναδεικνύει την επάρκεια, στενότητα ή υπερεπάρκεια πόρων. Τεχνική Αποδοτικότητα – Technical Efficiency (ΤΕ): Ορίζεται ως ο συνδυασμός των δυο παραπάνω δεικτών και δείχνει αν η μονάδα παράγει με την ελάχιστη δυνατή ποσότητα πόρων και στο σωστό μέγεθος, αντανακλώντας ταυτόχρονα διοικητική ικανότητα και επάρκεια μεγέθους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο οχτώ (8) από τα είκοσι εννιά (29) ομοειδή Ιδρύματα βαθμολογήθηκαν με άριστα (100). Για την αξιολόγηση της αποδοτικότητας χρησιμοποιήθηκε μια μέθοδος επιχειρησιακής έρευνας που αποκαλείται διεθνώς DEA (Data Envelopment Analysis). Στην ουσία πρόκειται για συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ ομοειδών μονάδων Υγείας και η ανάλυση της έρευνας εστιάζει στην ικανότητα του συστήματος υγείας να παράγει συγκεκριμένο προϊόν, όγκο δουλειάς με τους ελάχιστους δυνατούς πόρους.

Αν μη τι άλλο, η παραπάνω διάκριση για το ΠΓΝΛ αναδεικνύει με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο την αποτελεσματικότητα του Ιδρύματος, με την καταλυτική πάντα συμβολή των καθηγητών, ιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού, του συνόλου των εργαζομένων. Αυτονοήτως μια τέτοια διάκριση περιποιεί μεγάλη τιμή για το μεγαλύτερο Ίδρυμα της Θεσσαλίας, χωρίς να επιτρέπει όμως την επανάπαυση. Και ακριβώς επειδή η παραπάνω έρευνα στηρίζεται στη συγκριτική αξιολόγηση και όχι στην εκτίμηση της απόλυτης αποδοτικότητας, οι προσπάθειες για ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση της αποδοτικότητας του Ιδρύματος οφείλουν να είναι διαρκείς και ακόμη πιο επίμονες.

Τις επόμενες ημέρες το ΠΓΝΛ είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει όλες εκείνες τις δραστικές μειώσεις δαπανών που επετεύχθησαν και τις οποίες δεν πρόλαβε η μελέτη του Υπουργείου να συμπεριλάβει στην αξιολόγηση. Πρόκειται για μειώσεις δαπανών, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει εκπτώσεις στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας. Άλλωστε, η διοίκηση του ΠΓΝΛ, σεβόμενη τον μόχθο του φορολογούμενο πολίτη, κινείται πάντα στον άξονα της λογικής: «Καταπολέμηση της σπατάλης με ταυτόχρονη απόδοση ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στον πολίτη» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΝΛ.

Προηγούμενο άρθρο Σειρά ντοκιμαντέρ για την ετ1 «μια κοινωνία…ένα Όνειρο» Επεισόδιο: κοινωνία και διαφθορά
Επόμενο άρθρο Εορταστικό πρόγραμμα Χριστουγέννων