ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ «ΣΠΙΤΙ»


 Το «σπίτι των αγροτών και των γεωτεχνικών», το νέο κτίριο της Νομαρχίας Λάρισας που προορίζεται να στεγάσει κάτω από την ίδια στέγη όλες τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του νομού, θεμελιώθηκε από το νομάρχη Λάρισας κ. Λουκά Κατσαρό, παρουσία εκπροσώπων γεωτεχνικών φορέων.

 Με την ευκαιρία θεμελίωσης του έργου το οποίο έχει προγραμματιστεί να είναι έτοιμο σε δύο χρόνια, ο νομάρχης Λουκάς Κατσαρός, εμμέσως πλην σαφώς, απάντησε και στους ισχυρισμούς τόσο της μείζονος αντιπολίτευσης του νομαρχιακού συμβουλίου όσο και του Δήμου Λαρισαίων, υπενθυμίζοντας ότι οι προσπάθειες της Νομαρχίας για την κατασκευή του συγκεκριμένου κτιρίου ξεκίνησαν πριν 7 χρόνια και με παρέμβαση του υφυπουργού Φ. Σαχινίδη «ξεμπλόκαρε» το έργο. Πρόσθεσε δε με νόημα: «Το κτίριο αυτό ξεκινά από τη Νομαρχία αλλά αύριο θα περάσει στην Περιφέρεια. Το Κράτος πρέπει να έχει συνέχεια και όραμα. Η ανέγερση του κτιρίου κοστίζει 4.433.276 εκ. ευρώ και η ετήσια δόση του δανείου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είναι περίπου 450.000 ευρώ, ενώ τα χρήματα αυτά για τα επόμενα τρία χρόνια είναι «εξασφαλισμένα» με περίσσευμα που αφήνει η Νομαρχία στα ταμεία της για την αποπληρωμή του δανείου».

Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα οικοδόμημα συνολικού εμβαδού 4.244, 32 τ.μ. (επιπλέον υπογείου 1.312 τ.μ.) που κατασκευάζεται στην οδό Καλλισθένους (κάθετος της Φαρσάλων), πίσω από τη Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων με το οποίο θα είναι δυνατή η συγκέντρωση όλων των γεωτεχνικών υπηρεσιών του νομού που τώρα βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορα ενοικιαζόμενα κτίρια για τα οποία καταβάλλεται υψηλό μίσθωμα και με κατακερματισμένα λειτουργικά έξοδα.

«Ο πλέον αγροτικός νομός και η πλέον αγροτική περιφέρεια της Ελλάδας αποκτά πια το «σπίτι» του και πια οι γεωτεχνικοί δεν θα είναι οι φτωχοί συγγενείς. Η θεμελίωση του κτιρίου γεωτεχνικών υπηρεσιών είναι η ενσάρκωση ενός ονείρου πολλών ετών που επιτέλους αποκτά σάρκα και οστά και γι΄ αυτό είμαι περήφανος και ως γεωτεχνικός κα ως νομάρχης», τόνισε ο κ. Κατσαρός και συνέχισε:

«Με τη στέγαση όλων των διάσπαρτων σήμερα γεωτεχνικών υπηρεσιών του νομού σε έναν χώρο, θα δώσουμε οριστική λύση στο ζήτημα της ταλαιπωρίας του αγροτικού κόσμου καθώς το αποκεντρωμένο κτίριο θα παρέχει εύκολη πρόσβαση, άνετους χώρους παρκαρίσματος (που δεν υπάρχουν στο κέντρο της πόλης) και κυρίως διευκόλυνση των πολιτών και αποφυγή ταλαιπωρίας, αφού σε έναν και μόνο χώρο θα παρέχεται εξυπηρέτηση για όλα τα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων των γεωτεχνικών υπηρεσιών.

Επιπρόσθετα, με το νέο ιδιόκτητο κτίριο θα αποφύγουμε τα υψηλά ενοίκια και τα περιττά λειτουργικά έξοδα που τώρα είμαστε αναγκασμένοι να δίνουμε λόγω μισθώσεων για να στεγάσουμε τις υπηρεσίες μας.

Βέβαια, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για το συγκεκριμένο έργο ως Νομαρχία πριν από επτά περίπου χρόνια και αγωνιστήκαμε πολύ μέχρι να φτάσουμε στη σημερινή θεμελίωση.

Ευτυχώς καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις «αγκυλώσεις» του Κεντρικού Κράτους χάρη και στην παρέμβαση του υφυπουργού κ. Φ. Σαχινίδη, τον οποίο και ευχαριστούμε δημόσια.

Ευχαριστώ, λοιπόν όλους όσοι συνέβαλαν και συμβάλλουν με τον τρόπο τους για τη δημιουργία του κτιρίου. Είμαι σίγουρος ότι μετά από δύο χρόνια όλοι – αγρότες και γεωτεχνικοί- αλλά και όσοι ασχολούνται με τα κοινά θα εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη κατασκευή του κτιρίου».

Δίνοντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κτιρίου, ο προϊστάμενος Κτιριακών Έργων της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α. κ. Σπύρος Γκαντάρας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο κτίριο μελετημένο με πνεύμα ανανέωσης και εξέλιξης, απόλυτα εναρμονισμένο με το περιβάλλον».

Το νέο οίκημα θα φιλοξενεί την Κτηνιατρική Υπηρεσία, τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, την Τοπογραφική Υπηρεσία και τη Διεύθυνση Έγγείων Βελτιώσεων.

Το κτίριο, που κατασκευάζεται σε ένα οικόπεδο 13.859 τ.μ. θα περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο, Α΄ και Β΄ όροφο και θα διαθέτει μεταξύ άλλων γραφεία, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για 200 άτομα, αίθουσες συσκέψεων, δύο υπόγεια πάρκινγκ για τα υπηρεσιακά οχήματα, αποθηκευτικούς χώρους και W.C. για ΑμεΑ. Παράλληλα, έχει διασφαλιστεί η πρόσβαση στα ΑμεΑ. με την πρόβλεψη για ειδικές ράμπες εισόδου.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 12.448.284 εκ. ευρώ και ανάδοχος αναδείχθηκε έπειτα από δημοπρασία η Κοινοπραξία «Ναούμ Σ.Θ. Α.Τ.Ε.» – «’Έκτωρ Τεχνική Α.Ε.» – «Ανταίος Κατασκευαστική Α.Ε.» με έκπτωση 63% και τελικό ποσό 4.433.276 εκ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφηκε τον προηγούμενο Απρίλιο, αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου του 2012.

Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Κ. Γιατρόπουλος εξήρε την προσπάθεια της Νομαρχίας Λάρισας για την κατασκευή του έργου και ανέφερε συγκεκριμένα: «Οι γεωτεχνικοί το είχαμε ανάγκη ένα τόσο σημαντικό έργο και είμαι σίγουρος ότι θα λειτουργήσει αυτή η πρωτοβουλία θετικά για τον τόπο μας. Με τη συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών που αφορούν στους αγρότες σε ένα και μόνο κτίριο σίγουρα θα είναι πιο αποδοτικές οι υπηρεσίες που θα παρέχονται στους πολίτες».

Στη χθεσινή τελετή θεμελίωσης παρευρέθηκαν επίσης οι αντινομάρχες κ. Αντ. Δραμαλιώτης και Κ. Σπανούλης, ο ειδικός Σύμβουλος του νομάρχη κ. Κ. Γκούμας, ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Χρ. Λυτροκάπης, ο διευθυντής της Υ.Ε.Β. Δημ. Κρίτσας, ο αν. διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Δημ. Λώλης, ο εκπρόσωπος της ΠΟΓΕΔΥ Παν. Καλφούντζος, ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας Δημ. Σοφολόγης, ο διευθυντής της Κτηνιατρικής κ. Αθαν. Γκουντέλας κ.ά.

Προηγούμενο άρθρο «Χορήγηση ποιοτικού πριμ στους τευτλοκαλλιεργητές»
Επόμενο άρθρο Σειρά ντοκιμαντέρ για την ετ1 «μια κοινωνία…ένα Όνειρο» Επεισόδιο: κοινωνία και διαφθορά