Με ιδιαίτερη επιτυχία έγιναν οι εκλογές νέου Δ.Σ.στην Ελασσόνα


 Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε  την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010 ,σε αίθουσα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελασσόνας ,η Τακτική Γενική Συνέλευση  που συγκάλεσε  ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Δικτύου Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» προκειμένου να εγκριθεί ο Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός του απερχόμενου Δ.Σ. και να εκλεγεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου για τα επόμενα τρία (3) χρόνια.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Σύλλογοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δικτύου προκειμένου  να υποβληθούν υποψηφιότητες από όλους όσους ενδιαφέρονται να προσφέρουν και να συμμετέχουν στο ΝΕΟ Συμβούλιο του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» , που έχει κατορθώσει να ενώσει όλους τους Συλλόγους και να αποτελεί κόσμημα για όλη την επαρχία Ελασσόνας, με δράσεις και πρωτοβουλίες που το καταξίωσαν στη συνείδηση όλων και παρακολουθούν με εκτίμηση και σεβασμό την πορεία του.

Υποδοχή Συνέδρων

Η υποδοχή των Συνέδρων έγινε από τον πρόεδρο και το  Δ.Σ. του Δικτύου ¨ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ¨, όπως επίσης και τον Διευθυντή του ΚΠΕ ,Περιβαλλοντολόγου κ. Σπ. Αναγνωστάκη , ο οποίος αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που υπάρχει με το Δίκτυο ,πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα ,η οποία και θα συνεχιστεί με τη διοργάνωση επισκέψεων και ενημερωτικών ημερίδων, σε συνεργασία με όλους τους Συλλόγους -Μέλη του Δικτύου από την επαρχία ,αλλά και ολόκληρη της Ελλάδα.

Σε απάντηση της ομιλίας του κ.  Αναγνωστάκη ο πρόεδρος του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» κ. Κων. Σκριάπας ,τον ευχαρίστησε για την εξαιρετική φιλοξενία των Συνέδρων και αναφέρθηκε στην αμέριστη υποστήριξη του Δικτύου προκειμένου να ιδρυθεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελασσόνα και επεσήμανε ότι το ΚΠΕ Ελασσόνας ,λειτουργεί κατά τρόπο υποδειγματικό και προσφέρει σπουδαίο έργο όχι μόνο στην εκπαίδευση και τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης ,αλλά αποτελεί μοχλό ανάδειξης και ανάπτυξης όλης της επ. Ελασσόνας και ως τέτοιο θα πρέπει να ενισχυθεί από όλους τους φορείς της επαρχίας ,αλλά και την επίσημη Πολιτεία.

Σε ότι αφορά ,δε, τη συνεργασία του Δικτύου ¨ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ¨με το ΚΠΕ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη ,αφού το ενδιαφέρον του Δικτύου σε ότι αφορά το Περιβάλλον και την προστασία του είναι έντονο και ήδη συστήθηκε στα πλαίσια του Δικτύου Ειδική Επιτροπή Περιβάλλοντος με Πρόεδρο τον Πανεπιστημιακό Καθηγητή Δασολογίας κ. Ζάγκα Θεοχάρη και στα μέλη της Επιτροπής,μαζί με άλλους σπουδαίους επιστήμονες , ανήκει και ο Διευθυντής του ΚΠΕ ,ο περιβαλλοντολόγος κ. Σπ. Αναγνωστάκης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν από το Δίκτυο ,με τον καλύτερο τρόπο, οι μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις του μέλλοντος ,ιδιαίτερα της εξόρυξης του λιγνίτη ,με την οποία αντιτίθεται σθεναρά σύσσωμη η κοινωνία της περιοχής 

Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός

Στη συνέχεια των διαδικασιών παρουσιάστηκε από την Ταμία του Δικτύου κ. Τσενικίδου Αν. ο οικονομικός απολογισμός και από τον πρόεδρο του Δικτύου κ. Κων. Σκριάπα  ο Διοικητικός Απολογισμός ,οι οποίοι και εγκρίθηκαν παμψηφεί από τους εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους των Συλλόγων .

Στον Διοικητικό Απολογισμό, που ,με πλήρη λεπτομέρεια ,παρουσίασε ο πρόεδρος του Δικτύου ,αναφέρθηκαν οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που έλαβε το  Δίκτυο στα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας του.

Σημειώνεται ότι στο Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» έχουν ήδη ενταχθεί σχεδόν όλοι οι Σύλλογοι της Επαρχίας Ελασσόνας ,αλλά και όλοι οι Σύλλογοι Αποδήμων  από όλη την Ελλάδα ,με τους οποίους το Δίκτυο βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία για την πραγματοποίηση μεγάλων εκδηλώσεων και δράσεων που αφορούν την περιοχή ,την ανάδειξη  και την ανάπτυξή της.

Τονίστηκε ιδιαίτερα  ότι οι τομείς δράσεις του Δικτύου αφορούν τον Πολιτισμό ,το Περιβάλλον, την Κοινωνική Αλληλεγγύη,την Κοινωνική Οικονομία και Ανάπτυξη και αποτελεί,πλέον, ένα σημείο αναφοράς για όλους τους ανθρώπους των Γραμμάτων ,των Τεχνών ,της Οικολογίας και των Επιστημών που θέλουν να προσφέρουν ,εθελοντικά ,στον τόπο τους που βρίσκεται στις πλαγιές του Ολύμπου και φημίζεται για τα θαυμάσια προϊόντα του ,το περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Την τελευταία τριετία πραγματοποιήθηκαν :Σεμινάρια ,Ημερίδες ,Εργαστήρια ,Πολυήμερες εκδηλώσεις ανάδειξης και προβολής της επαρχίας ,των αρχαιολογικών χώρων ,του Ολύμπου ,των αγροτουριστικών δραστηριοτήτων ,των αθλημάτων βουνού ,των μοναδικών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων,των βιολογικών κρασιών της περιοχής ,των πούρων Ποταμιάς, των Γυναικείων Συνεταιρισμών ,των περιβαλλοντικών δράσεων ,των ΑΠΕ,των Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας,του θρησκευτικού -εναλλακτικού και θεματικού τουρισμού,της διάσωσης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς,της παράδοσης με την κυκλοφορία του διπλού συλλεκτικού CD «ΒΑΣΤΑ ΒΡΕ ΟΛΥΜΠΕ» ,της αξιοποίησης των Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ,της χρήσης των Νέων Τεχνολογιών ,της απασχόλησης ,της ανάδειξης των μεγάλων προβλημάτων της περιοχής ,της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Κοινωνικής Οικονομίας ,του «Φεστιβάλ με Θέα τον «Ολυμπο»,της δημιουργίας έργων υποδομής ,της κατασκευής από την Πολιτεία καταφυγίων στον Όλυμπο, της ανάδειξης αλλά και της προστασίας του μυθικού βουνού του Ολύμπου ,της ανάπτυξης της Παρολύμπιας περιοχής μέσα από ήπια Οικοτουριστική Ανάπτυξη και της μετατροπής του σε αγαπημένο τόπο προορισμού για τους λάτρεις των αθλημάτων βουνού από όλο τον κόσμο, της διοργάνωσης εκδηλώσεων Τιμής για τη Νέα Γενιά, διανομής βιβλίων και Η/Υ ,της συνεργασίας με όλους τους φορείς της Πολιτείας ,με τα Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα ,με άλλους ομοειδείς φορείς εντός και εκτός Ελλάδας ,παρεμβάσεις για το μεγάλο θέμα της εξόρυξης του Λιγνίτη και πολλά άλλα.

Ο πρόεδρος του Δικτύου κ. Κων. Σκριάπας παρέδωσε σε όλους τους εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους αναλυτικό πίνακα  όλων των δράσεων και πρωτοβουλιών που το Δίκτυο πήρε στα πλαίσια της δράσης του και ανέπτυξε τα μεγάλα θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και στα οποία το Δίκτυο θα εργαστεί με το νέο, πλέον, ,Δ.Σ.,το αμέσως προσεχές διάστημα.

Σημειώνεται ότι το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ,είναι κατάκτηση όλων των Συλλόγων της επαρχίας Ελασσόνας αλλά και όλων των Αποδήμων  και αποτελεί ,πλέον, έναν σοβαρό φορέα για τον τόπο ,με αίσθηση του καθήκοντος και μεγάλου κύρους, γεγονός που γίνεται άμεσα αντιληπτό στη συνεργασία του Δικτύου με τρίτους, που δείχνουν να εκτιμούν και να σέβονται το έργο που αυτό επιτελεί, θεωρώντας το ,μάλιστα ,ως Πρότυπο Καλής Πρακτικής εντός και εκτός Ελλάδος. Έχει ,δε, κληθεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδος για να μεταφέρει την εμπειρία και τις γνώσεις του με εξαιρετική επιτυχία, ενώ συμμετέχει στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρ. Προγράμματος Θεσσαλίας -Στ. Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013 .

Διαδικασίες Εκλογής νέου Δ.Σ.

Μετά της εκλογή της εφορευτικής Επιτροπής ,υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες από τους εκπροσώπους των Συλλόγων   οι οποίοι και έδειξαν το έντονο ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή στο νέο Δ.Σ. του Δικτύου, επιθυμία που ήταν άλλωστε και του απερχόμενου Δ.Σ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα  μέλη του απερχόμενου Δ.Σ. κ. Νικ. Γάτσας και Αν. Τσενικίδου ,παρά την επιθυμία τους να συμμετέχουν και πάλι  στο νέο Δ.Σ. ,δήλωσαν ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί, αφού, ήδη, έχουν εκλεγεί στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές του Δήμου Ελασσόνας και δεν διακινδυνεύουν  να δημιουργήσουν οποιαδήποτε αρρυθμία στη λειτουργία του Δικτύου, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεών τους .Ο Πρόεδρος του Δικτύου ευχαρίστησε τα απερχόμενα μέλη και τόνισε την εξαιρετική συνεργασία και την καθοριστική συμβολή και μεγάλη προσφορά τους στη λειτουργία του Δικτύου τα τρία τελευταία  χρόνια από σοβαρές θέσεις ευθύνης. Ο Δικηγόρος LL.M. κ. Ν. Γάτσας παραμένει στο Δίκτυο ως Νομικός Σύμβουλος .

Στη συνέχεια ο κάθε υποψήφιος είχε τη δυνατότητα αλλά και το δικαίωμα να παρουσιάσει τις θέσεις  και απόψεις του ,προκειμένου να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του στις αρχαιρεσίες που θα ακολουθούσαν.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ,το νέο Δ.Σ. του Δικτύου αποτελούν οι εξής:

Αστερίου Θωμάς (Σύλλογος Ελασσονιτών Λάρισας),

Κελεπούρη Καίτη (Σύλλογος Πυθιωτών -Πύθιο),

Κόνιαρη Ελένη (Σύλλογος Αντιχασιωτών Αθηνών) ,

Λιάκος Νικ. (Μορφωτικός Σύλλογος Βαλανίδας ),

Λιόλιος Θωμάς (Πολιτ. Σύλλογος Δολίχης),

Μπουζούκη Ελισσάβετ («Πολιτιστικό Προξενείο» Ελασσόνας),

Σκριάπας Κων/νος (Σύλλογος Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας),

Φουνταρλή Ανδρομάχη ( ΧΟΣ Σπαρμού) και

Φουρκιώτης Κων. (Αθλητικός Σύλλογος ¨ΠΑΛΑΙΣΤΡΑ¨).

Αναπληρωματικά μέλη : Πάσχος Ζήσης (Φίλοι του Ολύμπου) και Μαυρίδης Ηλίας(Σύλλογος Απανταχού Ολυμπιαδιτών ) .

Σημειώνεται ότι τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει το νέο Δ.Σ. με πρωτοβουλία του πλειοψηφούντος εκλεγμένου μέλους ,που είναι ο ,μέχρι σήμερα, Πρόεδρος του Δικτύου κ. Κων. Σκριάπας ,προκειμένου το Δ.Σ. να συσταθεί σε Σώμα και να καθοριστούν οι αρμοδιότητες και οι τομείς δράσης του κάθε μέλους .

Λεπτομέρειες  για τη Συνέλευση στην ιστοσελίδα  https://www.diktioelassonas.gr/ .

Προηγούμενο άρθρο Δώρα και εκπλήξεις στις 10 Δεκεμβρίου
Επόμενο άρθρο Ευχαριστήριο από την Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας