Οι νέοι της Θεσσαλίας για την Ευρώπη


Με αφορμή την «Ημέρα της Ευρώπης», πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, εκδήλωση που οργανώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EUROPE DIRECT. Η ημέρα αυτή, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, πρέπει να μας υπενθυμίζει σε ποιο βαθμό είμαστε μια κοινότητα από αλληλεξαρτώμενα κράτη και πολίτες, διότι η επιτυχία του ενός δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αποτυχίας του άλλου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ενημέρωση για τις ευκαιρίες που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους νέους των κρατών – μελών, να αναπτύξουν τα ενδιαφέροντά τους, να κάνουν πράξη τις ιδέες τους, να αναλάβουν πρωτοβουλίες ενεργού ρόλου, ώστε να οικοδομηθεί μια Ευρώπη με νέο όραμα που σέβεται την ελευθερία, την ασφάλεια και την ταυτότητα όλων των ανθρώπων που την απαρτίζουν, για να ξαναβρεί το νόημα στον δύσκολο δρόμο προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Παράλληλα έγινε παρουσίαση υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως:

Youth Ambassadors Summer Institute (YASI), το οποίο είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής νέων που φέρνει κοντά 28 νέους από 7 διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες με σκοπό να τους διδάξει πώς να γίνουν ενεργοί πολίτες μέσα από την συμμετοχή τους στο διαρκώς μεταβαλλόμενο ευρωπαϊκό &  διεθνές περιβάλλον.

Young European Peers, το οποίο είναι ένα διεθνές πρόγραμμα ανταλλαγής νέων από 7 χώρες τις Ευρώπης το οποίο έχει στόχο την ανάπτυξη των ρητορικών πολιτικών ικανοτήτων των συμμετεχόντων, μέσα από την σύγχρονη εμπέδωση των ευρωπαϊκών θεμάτων και την ενίσχυση της ανεκτικότητας  αναδυόμενου πολυπολιτισμικού περιβάλλοντος της Ευρώπης.

Ακόμη έγινε αναφορά στο 4ο Διεθνές Φόρουμ, Θεσσαλία 2013, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 2-8 Αυγούστου 2013, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και άλλων τοπικών φορέων. Κατά τη διάρκεια του φόρουμ αυτού περισσότεροι από 150 νέοι από όλη την Ευρώπη, όπως και μέλη της τοπικής νεολαίας, θα συγκεντρωθούν στην περιοχή της Θεσσαλίας και μέσα από debates και συνεδριάσεις θα διαμορφώσουν τις δικές τους ιδέες και θα προτείνουν καινοτόμες προτάσεις/λύσεις τοπικού αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Ταυτόχρονα μέσω web-streaming, πραγματοποιήθηκε σύνδεση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν απόσπασμα της δράσης «12 ώρες για την Ελλάδα».

Η δέσμευση στην Ευρώπη της Ολοκλήρωσης μέσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, την αιρετή Περιφέρειας  και  μέσα από, τη φωνή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ε.Ε., βασίζεται στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Ευημερίας, της Ισότητας, της Αλληλεγγύης, του Διαλόγου, της Συμμετοχής όλων των πολιτών, αξίες που ειδικά σήμερα είναι αναγκαίες όσο ποτέ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κος Γρ. Παπαχαραλάμπους και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αθαν. Αγγέλης.

Ακόμα στελέχη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης συμμετείχαν στη ραδιοφωνική εκπομπή «Δίκτυο Θεσσαλίας» στην ΕΡΑ Λάρισας και την εκπομπή «Ορθά Κοφτά» του Ράδιο Ένα συζητώντας το νόημα του εορτασμού της ημέρας της Ευρώπης και τονίζοντας ότι οι πολιτικές που έχουμε μπροστά μας δεν είναι απλές και ο εορτασμός της Ευρώπης σημαίνει δέσμευση για την αλλαγή της

Προηγούμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και η προστασία του μας αφορά όλους
Επόμενο άρθρο Σύλληψη 27χρονου φυγόποινου