Εγκρίθηκε το Πολεοδομικό Σχέδιο της Γιάννουλης


Εγκρίθηκε  από την Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας –Στερεάς Ελλάδας κ. Καλλιόπη Γερακούδη το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ ) της Δημοτικής Ενότητας Γιάννουλης , του Δήμου Λαρισαίων, Π.Ε. Λάρισας . Αντικείμενο του Γ.Π.Σ. είναι ο σχεδιασμός της χωρικής και οικιστικής οργάνωσης του συνόλου της έκτασης της Δημοτικής Ενότητας βάσει των τοπικών αναγκών, των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της φυσικής και γεωλογικής καταλληλότητας των επί μέρους περιοχών.

Οι Βασικές Αρχές και Στόχοι χωρικής ανάπτυξης της Δημοτικής Ενότητας Γιάννουλης διαμορφώνονται με τους παρακάτω γενικούς άξονες της μελέτης, ως εξής:

  1. Οργάνωση όλης της έκτασης της Δ.Ε. σε Περιοχές Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ), Περιοχές Ελέγχου και Περιορισμού της Δόμησης (ΠΕΠΔ) και Περιοχές Οικιστικής Ανάπτυξης (ΠΟΑ), με κριτήρια τη λειτουργικότητα, την ανάπτυξη, την προστασία και την αποτροπή συνύπαρξης ασύμβατων χρήσεων, σύμφωνα και με τις τοπικές ανάγκες, ιδιομορφίες και καταλληλότητες.
  2. Τόνωση των υφιστάμενων και διαμόρφωση νέων δυναμικών ανάπτυξης.
  3. Προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος με σεβασμό των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης.
  4. Ορθολογική και βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων και ισόρροπη ανάπτυξη του αστικού, περιαστικού και αγροτικού χώρου.
  5. Σεβασμός των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη νομοθεσία για την προστασία ειδικών περιοχών (δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικοί χώροι, περιοχές NATURA κλπ.).
  6. 6.  Διατήρηση του αυτόνομου οικιστικού χαρακτήρα των οικισμών της Δ.Ε. και καθορισμός (όπου κριθεί απαραίτητο) επαρκών υποδοχέων οικιστικής ανάπτυξης σε επαφή με τα θεσμοθετημένα όρια, προκειμένου να καλυφθούν οι διαπιστωμένες (αλλά και οι αναμενόμενες μελλοντικές) οικιστικές πιέσεις, να αποτραπεί η αυθαίρετη δόμηση και να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη δόμηση εκτός σχεδίου. Η ένταξη στο σχέδιο των εντός ορίου περιοχών των οικισμών και ο προσδιορισμός επεκτάσεων γίνεται σε συνάρτηση με τυχόν γεωλογικούς και περιβαλλοντικούς περιορισμούς και με κριτήριο την προσφορά περιβάλλοντος οίκησης υψηλής ποιότητας.
  7. Κάλυψη των αναγκών του τελικού προγραμματικού πληθυσμού σε λειτουργίες και χρήσεις κοινωνικής υποδομής.
  8. Πρόβλεψη κατάλληλων μεταβατικών διατάξεων, προκειμένου να τηρείται η αρχή της χρηστής διοίκησης και με πρόθεση να μη δημιουργούνται προβλήματα και ανακολουθίες στις υφιστάμενες δραστηριότητες, στις τελεσθείσες δικαιοπραξίες, στις δρομολογημένες προθέσεις δόμησης κλπ.
  9. 9.  Τους προγραμματικούς στόχους και τα προγραμματικά μεγέθη με χρονικό ορίζοντα το 2021, με βάση το προγραμματικό μέγεθος των 26.066 κατοίκων.

Επιπλέον των γενικών παραμέτρων, ειδικά για τη Δ.Ε. Γιάννουλης υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που εμπλουτίζουν ή / και εξειδικεύουν τους άξονες διαμόρφωσης της τελικής πρότασης.

 Τα δεδομένα αυτά είναι:

Α.      Η πληθυσμιακή δυναμική της Δ.Ε.

•           Σε όλο το διάστημα 1961-2001 εμφάνισε εντυπωσιακή και διαρκώς αύξουσα πληθυσμιακή πορεία.

•           Εδικά στη δεκαετία 1991-2001 εμφάνισε ποσοστιαία αύξηση πληθυσμού 58,4% (3.695 άτομα κατά απόλυτο μέγεθος).

Β.       Η υφιστάμενη διάχυση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον εξωαστικό χώρο

•           Εμφανίζεται -κατά βάση- συναρτημένη με τους κύριους και μη οδικούς άξονες, που διασχίζουν την έκταση της Δ.Ε..

•           Εντοπίζεται μια ισχυρή συγκέντρωση δραστηριοτήτων εμπορίου και αναψυχής στην ανατολική “είσοδο” της Δ.Ε. (με πυρήνα το εμπορικό κέντρο) και μια ορατή συγκέντρωση δραστηριοτήτων εμπορίου διαφορετικής φύσεως στην δυτική “είσοδο”.

Γ.       Οι υφιστάμενες τάσεις οικιστικής ανάπτυξης εκτός σχεδίου

•           Παρατηρείται σημαντική σχετική συγκέντρωση στη βόρεια – βορειοανατολική ζώνη της Γιάννουλης και στη νότια ζώνη της Φαλάνης, μαρτυρώντας σαφείς τάσης “οικιστικής συνάντησης” των δύο κύριων οικισμών της Δ.Ε..

•           Η λοιπή εκτός σχεδίου οικιστική ανάπτυξη ακολουθεί -κατά βάση- ανάλογη με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες εξάρτηση από τους κύριους και μη οδικούς άξονες.

Δ.       Οι υπερτοπικοί οδικοί άξονες (υφιστάμενοι και προγραμματισμένοι)

•           Η διέλευσή του τμήματος Λάρισα – Τύρναβος της Εθνικής Οδού “3” από τη Δ.Ε. και ειδικά από τον οικισμό της Γιάννουλης έχει ήδη σαφείς επιρροές στην οικονομική και χωρική ανάπτυξη, στη λειτουργία, αλλά και στην καθημερινότητα των κατοίκων του οικισμού και των περιχώρων του.

Ε.       Οι λοιπές ενδογενείς αναπτυξιακές δυνατότητες της Δ.Ε.

•           Η πλεονεκτική γεωγραφική του θέση εντός της περιαστικής ζώνης του αστικού κέντρου της Λάρισας.

•           Η -διαφορετική σε ένταση και χαρακτήρα- λειτουργία των οικισμών του ως προάστια της Λάρισας.

•           Η εύκολη πρόσβαση στον ΠΑΘΕ.

•           Το πλήθος υπερτοπικών λειτουργιών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

•           Το γεγονός ότι εκτείνεται σε τμήμα του εύφορου θεσσαλικού κάμπου.

Προηγούμενο άρθρο Τη Δευτέρα οι "καβαλάρηδες" στον Αγιο Γεώργιο των Γόννων
Επόμενο άρθρο Αγοραστός: Πρόταση στο ΤΑΙΠΕΔ για το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου