Να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των Ελλήνων της Ίμβρου και της Τενέδου


 Την ανάγκη άσκησης μεγαλύτερων πιέσεων προς την Τουρκία για το σεβασμό των μειονοτικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων των Ελλήνων κατοίκων της Ίμβρου και της Τενέδου επισημαίνει ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ και βουλευτής Λαρίσης Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα σε ερώτησή του σχετικά με τον πρόσφατο βανδαλισμό του νεκροταφείου της Ίμβρου. «Είναι απαραίτητο να γίνει απολύτως κατανοητό στην Τουρκία ότι η πλήρης προστασία των μειονοτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ομογενών μας είναι προαπαιτούμενο για τη συνέχιση της πορείας ευρωπαϊκής ένταξης της γείτονος» υπογραμμίζει ο κ. Χαρακόπουλος.

 Στην απάντησή του προς το Θεσσαλό πολιτικό ο κ. Δρούτσας σημειώνει τα εξής:

«Η Ελληνική Κυβέρνηση καταδικάζει, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, το απαράδεκτο και λυπηρό συμβάν, της 29ης Οκτωβρίου, μεγάλης έκτασης καταστροφών σε ομογενειακό νεκροταφείο στην Ίμβρο, στο νησί, όπου ο ίδιος ο Τούρκος Πρωθυπουργός έστειλε, στο πρόσφατο παρελθόν, μήνυμα στους εκδιωχθέντες Έλληνες, με τουρκική υπηκοότητα κατοίκους του, να επιστρέψουν. Έγιναν δε, από τον Πρέσβη μας στην Άγκυρα, έντονες και δέουσες παραστάσεις στο Τουρκικό ΥΠ.Ε.Ξ. στο ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο.

Είναι, εξάλλου, σημαντικό ότι η Τουρκία, επίσης, μέσω ανακοίνωσης του Τουρκικού ΥΠ.ΕΞ., καταδίκασε σαφώς τις καταστροφές και ανακοίνωσε την άμεση έναρξη έρευνας για τον εντοπισμό των δραστών και τη λήψη μέτρων για την αποτροπή επανάληψης παρόμοιου γεγονότος.

Εγώ, προσωπικά, εξέφρασα τη δυσαρέσκεια μας για τους βανδαλισμούς και τη βεβήλωση του ομογενειακού κοιμητηρίου στην πρωτεύουσα της Ίμβρου, κατά τη συνάντηση μου με το Συντονιστικό Όργανο των συλλόγων των Ιμβρίων, την 1η Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τους ομογενείς μας, ενώ επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα της Ελληνικής Πολιτείας να στηρίξει τους Έλληνες που διαβιούν στην Ίμβρο και την Τένεδο, καθώς και τους Ιμβρίους και Τενεδίους της Διασποράς.

Στην ίδια συνάντηση, δεν παρέλειψα να εκδηλώσω την πρόθεση μου να επισκεφτώ, σε κατάλληλη χρονική στιγμή, την Ίμβρο, για να δω, ιδίοις όμμασι, τις συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν οι εναπομείναντες Έλληνες ομογενείς μας.

                     Η ερώτηση σας, ωστόσο, μου δίνει την ευκαιρία να υπογραμμίσω τα εξής:

Η Τουρκία – δεν αποτελεί άλλωστε μόνο δική μας διαπίστωση – έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από συγκεκριμένη, για τον Ελληνισμό της Ίμβρου και της Τενέδου, διάταξη της Συνθήκης της Λωζάννης. Είναι πρόδηλο ότι η ίδια η Τουρκία παραμένει υπόλογη έναντι των ελληνικής καταγωγής πολιτών της, καθώς και της ίδιας της ιστορίας της.

Η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο των Εξωτερικών, με σαφή, χαραχθείσα εδώ και καιρό, πολιτική, προτάσσουν το μέλλον, χωρίς να παραβλέπουν το παρελθόν και την ιστορία των ομογενών κατοίκων των δύο νησιών και προασπίζονται ενεργά τα δικαιώματα των Ελλήνων μειονοτικών της Ίμβρου και της Τενέδου, είτε πρόκειται για όσους διαμένουν στα δύο νησιά, είτε για όσους ζουν σε τρίτες χώρες και στην Ελλάδα, σε μία σειρά ζητήματα που τους απασχολούν και άπτονται των ατομικών περιουσιών, των περιουσιών των ομογενειακών εκεί ιδρυμάτων, κατειλημμένων ή μη, της εκπαίδευσης, καθώς και της προώθησης των ιδιαίτερων πολιτισμικών τους χαρακτηριστικών.

Αξιοποιούμε, συναφώς, όλες τις δυνατότητες που προσφέρουν αφ’ ενός το διμερές πλαίσιο με την Τουρκία και, κυρίως, η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της, και αφ’ ετέρου οι εξελίξεις στο διεθνές και ευρωπαϊκό συμβατικό πλαίσιο προστασίας των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων.

Εν προκειμένω, είναι άξιο αναφοράς, ως κομβικό σημείο για την ανάδειξη, στο διεθνές και περιφερειακό πεδίο, όλων αυτών των ζητημάτων που προανέφερα, το ιδιαιτέρως σημαντικό Ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης του Ιουνίου 2008, το οποίο περιέχει σαφείς και αυστηρές συστάσεις προς την Τουρκία για την επίλυση όλων των προβλημάτων που ταλανίζουν τον Ελληνισμό των δύο νήσων».

Προηγούμενο άρθρο Συγχωνεύσεις υπηρεσιών και σχολείων
Επόμενο άρθρο 263 υπάλληλοι από τον ΟΣΕ Θεσσαλίας «Περισσεύουν»