Παρέμβαση Ηρ. Διώτη για το λιγνίτη


 Με αφορμή και την εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Δαμάσι από τη Συντονιστική Επιτροπή «Κοινωνική Συμμαχία» ενάντια στο λιγνίτη, η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, έκανε την εξής παρέμβαση:

 «Ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως ως πολίτης αυτού του νομού, θα βρεθώ, στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας της Ελασσόνας και του Τυρνάβου, που διεκδικούν το αυτονόητο: ένα μέλλον καθαρό, έναν τόπο που θα γνωρίσει ανάπτυξη όπως αυτή την επιλέξουν πρωτίστως οι πολίτες του, χωρίς τον καρκινογόνο λιγνίτη  να αιωρείται στον αέρα, να μολύνει τα ποτάμια, να περνά στην τροφική αλυσίδα και σταδιακά να καταστρέψει κάθε προοπτική για την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας,  αλλά και ολόκληρου του ν. Λάρισας.

Δυστυχώς σήμερα οι μάσκες έπεσαν:

  • διότι το νέο τροποποιημένο μνημόνιο, προβλέπει ότι έως το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση θα πρέπει να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις για το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας -πλήρης απελευθέρωση και της λιγνιτικής παραγωγής-
  • γιατί ήταν ανέξοδες οι υποσχέσεις του 2009, του σημερινού υπουργού Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη, και του υφυπ. Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, ότι «το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε θα προβεί στην εκμίσθωση νέων κοιτασμάτων λιγνίτη σε περιοχές όπως είναι η Ελασσόνα η Δράμα και λοιπά, διότι πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή ήρθε η ώρα να κάνουμε τη μεγάλη πράσινη επανάσταση». Και η ΝΔ ομοίως δε “δικαιούται δια να ομιλεί”, αφού επί των ημερών της είχε ανοίξει ξανά το θέμα
  • διότι προ ημερών ο υφυπ. Περιβάλλοντος παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση προτάσσει το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις της χώρας στην ΕΕ, από τη θέληση της τοπικής κοινωνίας της Ελασσόνας και του ν. Λάρισας.

Όμως είναι κοινό μυστικό ότι η εκμετάλλευση του λιγνίτη ενέχει μεγάλες επιπτώσεις όχι μόνο στη αύξηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, αλλά και στη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την τοπική οικονομία.

Δεν είναι, εμν, εύκολα τα πράγματα στην επαρχία Ελασσόνας με την ανεργία. Μεγάλο μέρος της ευθύνης, όμως, έφερε και φέρει η Πολιτεία: Διέλυσε την καπνοπαραγωγή. Άφησε ανεξέλεγκτα τα καρτέλ (κρέατος – γάλακτος). Αρνήθηκε να προχωρήσει σε όποια ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων των αγροτών.

Όμως ο λιγνίτης ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ! Η τοπική αγροτική οικονομία των παραγωγών και των κτηνοτρόφων, των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης, θα δεχθεί ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα εάν προχωρήσει η εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων. Ο μόνος τρόπος για να βγούνε όρθιοι από την κρίση οι αγρότες είναι διαφορετικός. Με ζωντανή την ύπαιθρο και όχι με ερημωμένα χωριά και εγκαταλειμμένα χωράφια, λόγω της μόλυνσης και της περιβαλλοντικής απαξίωσης.

Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων λιγνίτη στην περιοχή μας είναι μια πρόχειρη, αντιαναπτυξιακή και “εχθρική” προς το περιβάλλον επιλογή, που αντιστρατεύεται και καθιστά αδύνατη την όποια προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη. Οι οιεσδήποτε αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με την προϋπόθεση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού, να έχουν τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, να σέβονται τις αρχές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης και να είναι προσαρμόσιμες, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, στο φυσικό τοπίο.

Καλούμε όλους τους πολίτες σε συστράτευση, προκειμένου να προστατέψουν την υγεία τους, την παραγωγή τους, τη γη τους, εν τέλει το ίδιο τους το μέλλον. Να υψώσουμε όλοι τη φωνή μας για να αντιληφθεί η κεντρική εξουσία ότι η κοινωνία δεν προτίθεται να παραχωρήσει σε κανέναν το δικαίωμα να αποφασίζει γι’ αυτή. χωρίς αυτή».

Προηγούμενο άρθρο Περί τηλεμαχιών μιλάει ο Ροντούλης Αστέριος
Επόμενο άρθρο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΠΑΤΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ»