Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Διάλεξη Τιτίκας Δημητρούλια


Το Εργαστήριο Μελέτης, Διδασκαλίας και Διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων «Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις της Γλώσσας», διοργανώνει διάλεξη με θέμα: «Η πολύγλωσση καθημερινότητα του διαδικτύου και οι κοινότητές της»
με ομιλήτρια την κ. Τιτίκα Δημητρούλια.
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Αργοναυτών & Φιλελλήνων), την Πέμπτη 18 Απριλίου 2013 στη Νέα Αίθουσα (1ος όροφος, Νέο Κτίριο του παραλιακού συγκροτήματος) στις 21.00 μ.μ.
Το διαδίκτυο δεν είναι απλώς ένα ακόμη νέο μέσο, ούτε μια νέα τεχνολογία της πληροφορίας και της επικοινωνίας, αλλά ένα «πληροφοριακό οικοσύστημα», όπως το ονομάζει ο Joël de Rosnay, με δική του οργάνωση, η οποία γεννά τη δική της κουλτούρα, την κυβερνοκουλτούρα. Η νέα αυτή κουλτούρα αναπτύσσεται σε έναν νέο χώρο, όπως έχει οριστεί το διαδίκτυο, με δικές του καθημερινές πρακτικές, δικό του λόγο, που διαχέεται μέσα από τα ηλεκτρονικά μηνύματα και τα φόρουμ, τα κοινωνικά δίκτυα και τα ιστολόγια. Ποικίλος, ετερογενής, πολύγλωσσος, μεταφρασμένος επαγγελματικά και μη, αρθρωμένος στο πλαίσιο τυπικών και άτυπων κοινοτήτων, ο λόγος αυτός αποτελεί μια ιδιαίτερη όψη της παγκοσμιοποίησης και αλλάζει τα δεδομένα της πληροφόρησης και της επικοινωνίας, της γραφής και της ανάγνωσης, μεταβάλλοντας, δυνάμει, τη σχέση μας με τον κόσμο και τον κόσμο καθαυτόν.».
Η Τιτίκα Δημητρούλια γεννήθηκε στον Βόλο. Σπούδασε ελληνική και γαλλική φιλολογία, μετάφραση και νέες τεχνολογίες στην Αθήνα και στο Παρίσι. Είναι επίκουρη καθηγήτρια με αντικείμενο τη Θεωρία και την Πράξη της μετάφρασης. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της κινούνται γύρω από τη συστημική θεώρηση της λογοτεχνίας και της μετάφρασης, την ιδεολογία, τη μεταφραστική τεχνολογία, τη λογοτεχνική μετάφραση, τα διακυβεύματα των ψηφιακών ανθρωπιστικών σπουδών και γενικότερα τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στην παραγωγή και την πρόσληψη του κειμένου. Είναι επαγγελματίας μεταφράστρια, έχει συνεργαστεί με πολλούς εκδοτικούς οίκους, όπως και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και διάφορους οργανισμούς. Είναι κριτικός λογοτεχνίας, μόνιμη συνεργάτρια της εφημερίδας Καθημερινή της Κυριακής και πολλών περιοδικών.

Προηγούμενο άρθρο Συναυλία Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Ελασσόνας
Επόμενο άρθρο Στο ΕΣΠΑ ο δρόμος Σπηλιά Καρύτσα