Συνάντηση περιφερειάρχη Θεσσαλίας με την πρέσβη της Αυστρίας στην Αθήνα


 

Συνάντηση με την πρέσβη της Αυστρίας στην Αθήνα κα Μελίτα Σούμπερτ είχε ο περιφερειάρχη Θεσσαλίας. κ. Κώστας Αγοραστός στην έδρα της Περιφέρειας. Σκοπός της επίσκεψης, όπως ανέφερε ο κα Σούμπερτ είναι η γνωριμία με την Περιφερειακή Αρχή και η ενημέρωση για τα κυριότερα ζητήματα της περιοχής. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα θέματα της οικονομίας αλλά και της ευρωπαϊκής κοινότητας καθώς την ίδια ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη η σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Όπως τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Το κόστος της ανισότητας αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα η Ε.Ε. πρόκειται να βυθιστεί σε μια άνευ προηγουμένου περίοδο ύφεσης, πέρα από την δεδομένη κρίση που μαστίζει κυρίως τις χώρες του Νότου, τα τελευταία χρόνια. Είναι απαραίτητη όσο ποτέ η δημιουργία ενός συμβουλίου αντιμετώπισης κρίσεων το οποίο θα μπορεί να προβλέψει παρόμοιες καταστάσεις και να ειδοποιεί τα κράτη μέλη.  Παράλληλα οι λαοί της Βόρειας Ευρώπης πρέπει να δείξουν σήμερα την αλληλεγγύη τους στον Ευρωπαϊκό Νότο, καθώς ο Νότος στήριξε τον Βορρά κατά το παρελθόν».

Ο περιφερειάρχης ανέφερε ακόμη ότι η ανεργία και η υπερφορολόγηση είναι ίσως τα δυο μεγαλύτερα προβλήματα στη χώρα σήμερα. Τα μέτρα σημείωσε, είναι πάρα πολλά, οι φόροι είναι πολλοί και δυσβάστακτοι και δεν μπορούν πλέον να αποπληρωθούν. Γι’ αυτό και παρατηρείται υστέρηση στην συγκέντρωση των εσόδων του κράτους, κάτι που μπορεί να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό.

Παράλληλα ο κ. Αγοραστός ενημέρωσε την κα Σούμπερτ για τον θεσμό της αιρετής Περιφέρειας, σημειώνοντας ότι «μέσα σε ένα τόσο δύσκολο οικονομικό πλαίσιο καταστρώσαμε ένα σχέδιο και προβάλλαμε το μέλλον στο παρόν. Θέλουμε τη Θεσσαλία να είναι μια θετική δύναμη αλλαγής και δημιουργικής ανατροπής. Στέλνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις μήνυμα συνέργειας, συνεργασίας και αποτελεσματικότητας. Τα τελευταία 2 χρόνια:

– Μειώσαμε τις λειτουργικές δαπάνες κατά 40% χωρίς να μειώσουμε την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών:

-Η αιρετή Περιφέρεια δεν έχει χρέη

-Ξεμπλοκάραμε πολλά έργα τα οποία ήταν ναρκοθετημένα

– Στη Θεσσαλία υπάρχουν αυτή τη στιγμή περί τα 800 έργα-δράσεις σε εξέλιξη προϋπολογισμού 2 δις ευρώ

– Το ΕΣΠΑ της Θεσσαλίας είναι πρωτοπόρο σε απορροφητικότητα με έργα που δίνουν μια ανάσα στην τοπική οικονομία

-Τονώνουμε την τοπική κοινωνία και οικονομία εξοφλώντας άμεσα τα 192 επενδυτικά που μας κατατέθηκαν μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου ύψους 54 εκατ. ευρώ

– Υλοποιούμε τα προγράμματα ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ που δίνουν μια ανακούφιση στην ανεργία που μαστίζει ιδίως του νέους

– Στηρίζουμε τον αγροτικό τομέα με έργα υποδομών και προωθούμε την πιστοποίηση των Θεσσαλικών προϊόντων «Thess-Agro» και το ηλεκτρονικό δημοπρατήριο,

-Στον τομέα του τουρισμού η Θεσσαλία είναι μια μικρή Ελλάδα. Έχει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις περιοχές όπως Όλυμπος, νησιά, Πήλιο, Μετέωρα, Λίμνη Πλαστήρα, τα οποία μπορούν να την αναδείξουν ως σημείο αναφοράς στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».

-Αναδεικνύουμε τον καταδυτικό τουρισμό και τα υποβρύχια μουσεία.

Απ’ την πλευρά της η πρέσβης κα Μ. Σούμπερτ ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για τη συνάντηση, αναφέροντας ότι διαπίστωσε πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος της αιρετής Περιφέρειας κυρίως σε ότι αφορά τη διαχείριση των έργων υποδομής. Σημείωσε δε ότι παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία άνθρωποι σαν τον κ. Κ. Αγοραστό δείχνουν μια διάθεση να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο και παρ’ όλο που οι αλλαγές αυτές μπορεί να παίρνουν χρόνο, ήδη κάτι έχει αρχίσει να φαίνεται. Επίσης επεσήμανε το αρνητικό φαινόμενο, λόγω της κρίσης, να έχει αρχίσει από κάποιους να αμφισβητείται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και πρέπει όλοι μας να σκεφτούμε το μέλλον, να διορθώσουμε τα λάθη που έγιναν και να βαδίσουμε προς μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη.

Προηγούμενο άρθρο Συνεργασία Περιφέρειας Θεσσαλίας με την Turkish Airlines για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Ντοκιμαντέρ με τίτλο «Νικόλαος, Μαικήνας των τεχνών»