ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ


Παράθυρο για την παραμονή του Τμήματος Πληροφορικής στο ΤΕΙ Λάρισας «άνοιξε» ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος κατά τη χθεσινή συνάντησή του με εκπροσώπους του νομού και του ΤΕΙ.

 

Ταυτόχρονα, όμως, θέλησε να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις της Λάρισας στο ενδεχόμενο να μεταφερθεί στα Τρίκαλα το Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής ώστε να ισχυροποιηθούν τα εκεί τμήματα Πολιτικών Δομικών Έργων και Ανακαίνισης – Αποκατάστασης Κτιρίων (η αντίδραση των εκπροσώπων ήταν αρνητική).

«Υπάρχει εδώ (σ.σ. για το Τμήμα Πληροφορικής) θέμα, το αναγνωρίζουμε και το μελετάμε. Ο διάλογος δεν είναι προσχηματικός. Θα λάβουμε υπ’ όψιν τα στοιχεία που μας προσκομίσατε και θα επανέλθουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος με τους εκπροσώπους των φορέων της Λάρισας να ερμηνεύουν τα λόγια του υπουργού ως «σαφέστατο μήνυμα προς αίσια έκβαση της υπόθεσης». Ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος αναγνώρισε ότι στο σχέδιο «Αθηνά» «υπάρχουν και αστοχίες και αδυναμίες» και ήταν κατηγορηματικός στο ότι «θα γίνουν τροποποιήσεις».

Ωστόσο, καθώς οι εκπρόσωποι της Λάρισας ζήτησαν να πληροφορηθούν με ποια κριτήρια αποφασίστηκε να μεταφερθεί το Τμήμα Πληροφορικής στη Λαμία, ο υπουργός Παιδείας είπε με νόημα ότι «στο σχέδιο υπάρχουν και αποφάσεις ad hoc, που δεν εντάσσονται 100% στα κριτήρια τα οποία έχουν τεθεί για το πρόγραμμα».

Με την ευκαιρία και προφανώς κατόπιν πρότασης εκπροσώπων των Τρικάλων ο υπουργός Παιδείας «άνοιξε» και θέμα μεταφοράς στα Τρίκαλα του Τμήματος Πολιτικών Έργων Υποδομής, αν και όπως διευκρίνισε «πρόκειται για σκέψη», η οποία χρειάζεται να – και θα – μελετηθεί περαιτέρω. Η αντίδραση των εκπροσώπων των φορέων της Λάρισας – αν και φυσικά ουδείς έδειξε να έχει προϊδεασθεί για τέτοια πρόταση – ήταν αρνητική.

ΜΕ ΜΙΑ ΦΩΝΗ

Για πρώτη φορά επί κυβέρνησης του κ. Αντ. Σαμαρά, ο αναπληρωτής υπουργός και άλλοι δύο κυβερνητικοί βουλευτές, ο περιφερειάρχης, η αντιπεριφερειάρχης και ο δήμαρχος κάθισαν στο ίδιο τραπέζι για ένα τοπικό ζήτημα και με μία φωνή τάχθηκαν υπέρ της παραμονής στη Λάρισα του Τμήματος Πληροφορικής.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Κέλλας και του ΠΑΣΟΚ κ. Φίλιππος Σαχινίδης τάχθηκαν στις τοποθετήσεις τους υπέρ της φιλοσοφίας του σχεδίου «Αθηνά» επισημαίνοντας πάντως ότι η ανακοινωθείσα μεταφορά του Τμήματος Πληροφορικής στη Λαμία δεν συνάδει με τη φιλοσοφία και τα γενικά κριτήρια του σχεδίου για τα οποία ζήτησαν περισσότερα στοιχεία.

«Δεν μπορεί το ισχυρό τμήμα να μεταφέρεται στην έδρα του αδύναμου», σχολίασε ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν η αντιπεριφερειάρχης κ. Ρένα Καραλαριώτου και ο δήμαρχος κ. Κώστας Τζανακούλης. Συγκεκριμένα στοιχεία για την αναγκαιότητα παραμονής του Τμήματος στη Λάρισα παρέθεσαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΤΕΙ κ. Κωνσταντίνος Χατζηθεοφίλου, ο αντιπρόεδρος κ. Νικόλαος Μπάτης, ο πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής κ. Τάκης Χαρτώνας και ο εκπρόσωπος των σπουδαστών κ. Χρήστος Πεντέλας. Στη συνάντηση δεν έλειψαν και οι αιχμές για παρεμβάσεις πολιτικών της Φθιώτιδας με τον υπουργό Παιδείας να απορρίπτει κατηγορηματικά ότι υπήρξαν και να μιλά για «κακεντρέχειες».

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΒΙΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Παράλληλα, μετά από πρόταση του βουλευτή κ. Χρ. Κέλλα και υποστήριξη από τον κ. Κ. Τζανακούλη, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι θα κάνει δεκτή την πρόταση να δίνεται κατεύθυνση «Μηχανικοί Βιοσυστημάτων» μετά το 3ο έτος στους σπουδαστές της Σχολής Τεχνολόγων Γεωπονίας (υπενθυμίζεται ότι το τμήμα Μηχανικών Βιοσυστημάτων αφομοιώνεται από τα Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής).

ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ

Εκτός από τη σύσκεψη με τους εκπροσώπους της Λάρισας, ο υπουργός Παιδείας είχε χθες το μεσημέρι διαδοχικές συσκέψεις και με τους εκπροσώπους των Τρικάλων και της Καρδίτσας. Για τις διαδοχικές συσκέψεις υπήρξε συνεννόηση με τον κ. Κ. Αγοραστό προκειμένου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να ασχοληθεί με το σύνολο της Θεσσαλίας σε μία ημέρα. Ο περιφερειάρχης, ο οποίος μετείχε σε όλες τις συσκέψεις μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας κ. Θανάση Κυριαζή, είχε και τετ α τετ συνάντηση με τον κ. Κ. Αρβανιτόπουλο.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

«Η συνάντηση για το σχέδιο «Αθηνά» με τον υπουργό Παιδείας είναι άκρως προσχηματική και έχει ως μόνο στόχο τον επικοινωνιακό εμπαιγμό της εκπαιδευτικής κοινότητας, των φορέων και των κοινωνιών της Θεσσαλίας που αγωνιούν», επισήμαναν σε δήλωσή τους οι πέντε βουλευτές Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ που δεν μετείχαν φυσικά στις συναντήσεις.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν ότι το κόμμα τους «ζητά να αποσυρθεί άμεσα το σχέδιο «Αθηνά» και τονίζουν ότι «οι μνημονιακοί βουλευτές που συναντιούνται σήμερα (χθες) με τον υπουργό, πριν από 3 μήνες υπέγραψαν το κλείσιμο των σχολών της Ανώτατης Εκπαίδευσης μέσω του προϋπολογισμού και του μεσοπρόθεσμου.

Ενώ σήμερα «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους», πριν από λιγότερο από ένα μήνα ψήφιζαν την ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας. Αυτοί που ισχυρίζονται σήμερα ότι «παλεύουν» για τη σωτηρία των σχολών είναι οι ίδιοι που λένε ναι στο σχέδιο Αθηνά, στα μνημόνια και στη λιτότητα».

Εφ, Ελευθερία

Προηγούμενο άρθρο Κοπή Πίτας 2013
Επόμενο άρθρο ΣΤΗΝΕΤΑΙ ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗ ΜΕΛΟΥΝΑ - Τη συμπαράστασή της εκφράζει η Διοίκηση του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης