ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ – ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2011 – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012


Αγαπητοί Θεσσαλοί,

 

Πριν από δύο χρόνια οι πολίτες της Θεσσαλίας μάς εμπιστεύθηκαν για να διαχειριστούμε τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή μας, μέσα από τη διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», η οποία, όπως διακήρυσσε η κυβέρνηση, επρόκειτο να  επαναθεμελίωσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να καθιερώσει για πρώτη φορά το θεσμό της Αιρετής περιφέρειας.

 

Η εισαγωγή του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας, σε συνδυασμό με τη δημιουργία λιγότερων και μεγαλύτερων Δήμων, άλλαξαν το διοικητικό χάρτη της χώρας.

 

Το εγχείρημα που αναλάβαμε είχε εξ αρχής σοβαρές δυσκολίες, που έγιναν ακόμα πιο δύσκολες μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης που διανύουμε, με εθνικές και διεθνείς διαστάσεις.

 

Εμπλακήκαμε σε έναν κυκεώνα παραλαβής αρμοδιοτήτων χωρίς, δυστυχώς, τη συνοδεία των ανάλογων θεσμοθετημένων κονδυλίων.

 

Το στελεχιακό δυναμικό και το προσωπικό της Περιφέρειάς μας δοκιμάστηκε σκληρά και η λειτουργία των Υπηρεσιών μας επηρεάστηκε από τη μείωση του προσωπικού, λόγω του ασφαλιστικού, της εφεδρείας και της διαθεσιμότητας.

 

Αυτή η κρίση δημιούργησε και δημιουργεί σε όλους άγχος, ανασφάλεια και αμφισβήτηση των ειλικρινών προθέσεων από την Κεντρική Διοίκηση, θυμό, νευρικότητα, αγωνία,  θέτει δε σε αμφισβήτηση αναγκαίες βεβαιότητες για το αύριο και ταυτόχρονα μας υποχρεώνει όλους να εργαστούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή αφοσίωση και αποτελεσματικότητα στο πεδίο που μας αναλογεί. Η συγκρότηση και λειτουργία του νέου θεσμού οφείλει να επιτύχει την επανεκκίνηση της ανάκαμψης της Θεσσαλίας με την προώθηση ενός νέου ανατρεπτικού, αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου.

 

Με την ανάληψη των καθηκόντων µας ως η πρώτη Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση της Θεσσαλίας, ξεκινήσαμε από την πρώτη κιόλας ημέρα µια σκληρή και επίπονη προσπάθεια τόσο για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που επέβαλε ο «Καλλικράτης», όσο και για την ανατρεπτική ανάκαμψη του τόπου µας.

 

Επιστρατεύσαμε όλες μας τις δυνάμεις, Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακούς Συμβούλους, συνεργαστήκαμε με τους Δήμους της Θεσσαλίας, φορείς, συλλόγους, εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς  και όλους τους Θεσσαλούς συμπολίτες μας.

 

Σχεδόν δύο χρόνια μετά, και παρά τα προβλήματα που όλοι υπολογίζαμε ότι θα αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου από το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στο θεσμό της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, τα πρώτα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να φαίνονται. Τα θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον, παρά τη δύσκολη συγκυρία που όλοι βιώνουμε, χτίζονται με μεθοδικότητα και υπευθυνότητα.

 

Σήμερα που ένας κύκλος εφαρμογής πολιτικών έχει ολοκληρωθεί, πιστοί στην αρχή ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει μυστικά, θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να δώσουμε έναν πρώτο απολογισμό της δράσης και των ενεργειών μας, αν και η επικοινωνία μεταξύ μας είναι καθημερινή όπως και η  δημοσιοποίηση κάθε δράση μας, ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση των πολιτών.

 

Ο παρών απολογισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που κατά τομείς θα αναπτυχθεί στη συνέχεια, είναι κατά την άποψή μας, κορυφαία στιγμή ευθύνης, δεδομένου ότι θα αποτελέσει το μέτρο αξιολόγησης, µε βάση το οποίο οι πολίτες θα ελέγξουν το έργο και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών µας μέχρι σήμερα.

 

Πριν όμως προχωρήσω στον αναλυτικό απολογισμό οφείλω να θέσω μερικά γενικότερα ζητήματα. Μετά από δύο χρόνια στοχοθετημένης, σκληρής δουλειάς, έχουμε συγκεντρώσει, ως Περιφερειακή Αρχή, Περιφερειακό Συμβούλιο και Υπηρεσίες, γενικότερη εμπειρία που πρέπει κριτικά να αξιολογήσουμε.

 

Ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον έλεγχο νομιμότητας μάς απασχολούν ιδιαίτερα και στον τομέα αυτό θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα κεντρικές ρυθμίσεις που θα μας επιτρέψουν να γίνουμε πιο γρήγοροι και πιο αποτελεσματικοί.

 

Η εμπειρία επίσης μας έδειξε ότι τα τομεακά προγράμματα των αρμόδιων Υπουργείων θα πρέπει να μεταβιβαστούν εξ ολοκλήρου στις αιρετές Περιφέρειες. Η κεντρική τους διαχείριση δεν αποδίδει όσο θα έπρεπε και η μετάβασή τους στις Περιφέρειες μπορεί να τα κάνει πιο ευέλικτα, περισσότερο προσαρμοσμένα στις περιφερειακές ανάγκες και πιο αποτελεσματικά.

 

Με καθημερινή προσπάθεια οικοδομούμε το πνεύμα συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Με τους βουλευτές της Θεσσαλίας, τους Δήμους, τους φορείς οργάνωσης των πολιτών, τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα, με συνδυασμένες και αποφασιστικές κινήσεις, διεκδικούμε για τη Θεσσαλία μας τους απαραίτητους πόρους, ανατρέπουμε κατεστημένα, παλεύουμε με όραμα και σχέδιο για να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα του τόπου μας.

 

 

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Κώστας Αγοραστός

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

 

ΜΕΡΟΣ 1Ο:  Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. 5

1.      ΘΕΣΜΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ. 5

1.1.    ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. 5

1.2.    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. 6

1.3. ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ. 8

2.      ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ – ΔΙΟΙΚΗΣΗ. 10

2.1.    ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ. 10

2.2.    ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚH ΕΠAΡΚΕΙΑ. 12

2.3.    ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2012. 13

ΜΕΡΟΣ 2Ο : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. 14

3.      ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. 14

4.      ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚA ΣΤΟΙΧΕIΑ ΕΤΩΝ 2011 ΚΑΙ 2012. 15

4.1.    ΑΠΟΛΟΓΙΣΜOΣ ΕΣOΔΩΝ  2011 ΚΑΙ 2012. 15

4.2.    ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΞΟΔΩΝ 2011 ΚΑΙ 2012. 16

4.3.    ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ Ν.Α. 2010 ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2011 ΚΑΙ 2012. 17

5.      ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ. 18

5.1.    ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ (ΕΣΠΑ) 2007-2013. 18

5.2.    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ. 25

5.2.1.    ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΣΑΕΠ) 25

5.2.2.    ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (ΣΑΝΑ/3 & ΣΑΝΑ/8) 27

5.2.3.    ΛΟΙΠΕΣ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΕΣ Σ.Α. (ΣΑΕΠ 6/3, ΣΑΕΠ 6/8, ΣΑΕΠ6/2, ΣΑΜΠ 6/2, ΣΑΜΠ 6/3, ΣΑΜΠ 6/8, ΣΑΕΠ 306/3 & ΣΑΕΠ306/2) 28

5.3.    ΚΕΝΤΡΙΚΟI ΑΥΤΟΤΕΛΕIΣ ΠOΡΟΙ (ΚΑΠ) 30

5.4.    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΡΓΩΝ. 32

5.5.    ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ – ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΊΕΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ  34

ΜΕΡΟΣ 3Ο : ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ. 37

6.      ΕΡΓΑ – ΥΠΟΔΟΜΕΣ. 37

7.      ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. 37

7.1.    ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ. 37

7.2.    ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. 39

7.3.    LEADER. 39

8.      ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. 40

8.1.    «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΚΑΛΛΑΘΙ» ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. 40

8.2.    ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. 42

8.3.    ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ «THESSAGRO». 43

8.4.    ΑΔΕΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ. 43

8.5.    ΜΕΙΩΣΗ ΝΥΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ. 44

8.6.    ΛΟΙΠΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. 44

8.7.    ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. 45

8.8.    ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΓΗΣ. 46

9.      ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 46

10.     ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ. 48

11.     ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ. 48

11.1.     ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ (COMMITTEE OF REGIONS) 49

11.2.     ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ  50

12.     ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. 50

13.     ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΣΥΝΕΔΡΙΑ – ΗΜΕΡΙΔΕΣ. 53

14.     ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. 55

14.1.     ΔΑΠΑΝΕΣ ΙΑΤΡΟΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ. 55

14.2.     ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ». 56

14.3.     ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. 56

14.4.     ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ. 57

ΜΕΡΟΣ 4Ο : ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ – ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ. 58

15.     ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ. 58

16.     ΑΧΕΛΩΟΣ. 59

17.     ΛΙΜΑΝΙ ΒΟΛΟΥ. 60

18.     ΠΑΘΕ – Ε65. 60

19.     ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ – ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ. 61

ΕΠΙΛΟΓΟΣ. 62

 


ΜΕΡΟΣ 1ο:  Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

 

1.     ΘΕΣΜΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

1.1.                       ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

 

Η δημοκρατική λειτουργία και ιδιαίτερα η συμμετοχική της διάσταση αποτελεί για εμάς αδιαπραγμάτευτη αρχή, ύψιστη αξία αλλά και κρίσιμη παράμετρος για την καταξίωση της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ως θεσμού της τοπικής δημοκρατίας, με συνεργασία, συνέργεια, συνοχή και αποτελεσματικότητα.

 

Ο «Καλλικράτης» τάραξε τα νερά, επιχειρώντας τη συναρπαστική προσπάθεια της συμμετοχικής δημοκρατίας. Προσπαθεί να εξασφαλίσει διαφάνεια, διαύγεια, προστασία από την κακοδιαχείριση, την αυθαιρεσία, την σπατάλη και τις πελατειακές σχέσεις. Εισάγει νέους θεσμούς (επιτροπές, συμβούλια) που δίνουν ρόλο και λόγο στις παρατάξεις και τις κοινωνικές ομάδες, απελευθερώνοντας κι αξιοποιώντας τους ανθρώπινους πόρους και την δημιουργικότητα της κοινωνίας ώστε σταδιακά να μετασχηματιστεί η αντιπροσωπευτική δημοκρατία σε συμμετοχική, κλειδί για τη διαφάνεια αλλά και μια μελλοντική, βαθύτερη μεταρρύθμιση.

 

Αναλαμβάνοντας τα ινία της αιρετής Περιφέρειας, πιστέψαμε στο νέο θεσμό, διαπιστώσαμε τις αδυναμίες του, προτείναμε λύσεις και αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες που προσφέρει ο «Καλλικράτης». Προσπαθήσαμε η Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στη Θεσσαλία να παραμένει καθημερινά πιστή στην αρχή της αντιπροσωπευτικότητας, της συλλογικότητας, της πολιτικής δημοκρατίας και της αποτελεσματικότητας .

 

Στόχος μας ήταν και είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας να λειτουργεί ως Αυτοδιοίκηση και να μην μετατρέπεται καθημερινά σε γραφειοκρατικό μηχανισμό ή «μικρό κράτος», απρόσωπο και απόμακρο από τον πολίτη.

 

Οι περιφερειακές παρατάξεις αποτέλεσαν για μας αναγκαίους και κρίσιμους ιμάντες συγκρότησης και λειτουργίας του περιφερειακού αντιπροσωπευτικού συστήματος, καθώς εκπροσωπούν πολίτες. Γι’ αυτό είναι καθοριστική η συμμετοχή τους στη διαμόρφωση της περιφερειακής πολιτικής με ενεργό ρόλο στην λειτουργία του ανώτατου αντιπροσωπευτικού οργάνου της περιφέρειας, το Περιφερειακό Συμβούλιο, για την επεξεργασία και διαμόρφωση σοβαρών πολιτικών θεμάτων.

 

1.2.                       ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποτελεί το κορυφαίο συλλογικό πολιτικό όργανο σε επίπεδο Περιφέρειας με ουσιαστικές αρμοδιότητες για το σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των πολιτικών που αφορούν στη συνολική ανάπτυξη της Περιφέρειας.

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει αναδειχθεί σε θεμέλιο δημοκρατικού προγραμματισμού, όπου συζητούμε όλα τα θέματα προγραμματικής λειτουργίας της περιφέρειας, καθώς και σε βήμα διαλόγου, αφού σε κάθε συνεδρίαση  έχει καθιερωθεί διαδικασία ενημέρωσης, ερωτήσεων και απόψεων – προτάσεων για τα μεγάλα επίκαιρα θέματα της Θεσσαλίας. Επιπλέον, αποτελεί έναν ανοιχτό χώρο έκφρασης πολιτών, συλλόγων και φορέων, με κατάθεση κρίσιμων προβλημάτων, αιτημάτων συμπαράστασης και υποστήριξης και έκδοση ψηφισμάτων για πάμπολλα θέματα που είναι πολλές φορές και πέρα απ΄ τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας, πλην όμως επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών.

 

Οι Συνεδριάσεις που έλαβαν χώρα κατά το έτος 2011 ήταν συνολικά είκοσι τρεις (23) και το 2012 είκοσι δύο (22). Εκτός από τον μεγάλο αριθμό των υπηρεσιακών θεμάτων που συμπεριλήφθηκαν στην ημερήσια διάταξη των ανωτέρω συνεδριάσεων, το σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου ασχολήθηκε και με θέματα που αφορούσαν την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική διάσταση των πολιτών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

 

Μεταξύ άλλων αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν τα παρακάτω:

 

  1. Περιβαλλοντικά ζητήματα
  2. Μεσογειακοί αγώνες
  3. Αγροτική Ανάπτυξη (παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων)
  4. Συζήτηση για ειδικότερα θέματα Διοίκησης Μονάδων Υγείας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας
  5. Διασφάλιση εργαζομένων στο Εργοστάσιο Ζάχαρης
  6. Απενεργοποίηση πυρομαχικών στην 361 Προκεχωρημένη Αποθήκη Πυρομαχικών (ΠΑΠ) στο Κυψελοχώρι του Δήμου Τεμπών
  7. Οικονομική ενίσχυση του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Νομού Λάρισας «ΟΡΦΕΑΣ» για τη λειτουργία Δημιουργικού Εργαστηρίου
  8. Συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Πρόληψης κατά των ναρκωτικών της Π.Ε. Μαγνησίας «ΠΡΟΤΑΣΗ ΖΩΗΣ»
  9. Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας
  10. Αγροκτηνοτροφική παραγωγή μέσω του ΕΛΓΑ
  11. Επιβολή ειδικού τέλος ακινήτων μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ
  12.  Μεταναστευτική Πολιτική
  13. Αναστολή της απόφασης τερματισμού του οδικού άξονα Ε65 στην Καλαμπάκα
  14.  Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου
  15. Υποβολή προτάσεων προγραμμάτων «Τοπικών Δράσεων Κοινωνικής Ένταξης Ευάλωτων Ομάδων – ΤΟΠΕΚΟ
  16. Δημιουργία κέντρων κλειστής προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών
  17. Διαχείριση τυρογάλακτος στη Θεσσαλία
  18.  Οικονομική ενίσχυση δράσεων αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας  «Πρόταση Ζωής», Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Ν. Μαγνησίας
  19.  Ιδιωτικοποίηση του λιμένα Βόλου, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο του Βόλου
  20.  Εξόρυξη λιγνίτη στην περιοχή του Δομένικου Ελασσόνας
  21.  Καμπάνια για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τα ατυχήματα
  22.  Διαθεσιμότητα των υπαλλήλων ΙΔΑΧ της Περιφέρειας Θεσσαλίας
  23.  Αγροτικά θέματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας
  24.  Διαχείριση υδάτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας
  25. Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  (Μ.Π.Ε.) για έργα που αφορούν την Περιφέρεια Θεσσαλίας ( τα δύο έτη συνολικά 118)

 

Α) ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 

  1. Ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Παλιοφάρσαλος- Καλαμπάκας
  2. Ανασύσταση της λίμνης Κάρλας
  3. Οδικό Κύκλωμα Πηλίου
  4. Διώξεις και Ποινικοποίηση της Συνδικαλιστικής Δράσης
  5. Σχεδιασμός δράσεων του ΕΣΠΑ
  6. Μόλυνση κοίτης Πηνειού
  7. Το παραεμπόριο στη Θεσσαλία- Επιπτώσεις, Μέτρα και Πολιτικές
  8. Καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του ΚΕΚ της υπό εκκαθάριση ΚΕΚΑΝΕΜ Α.Ε.
  9. Διενέργεια ελέγχων για την τήρηση των όρων μετά τη γνωμοδότηση για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων
  10. Οδική παράκαμψη (Περιφερειακός) Βόλου
  11. Σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του Λιμένα Βόλου
  12.  Ραδιενεργά απόβλητα στη Χαλυβουργία Βόλου
  13.  Περιβαλλοντική καταστροφή του θεσσαλικού κάμπου εξαιτίας της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων
  14. Συζήτηση για τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων στη λειτουργία της Περιφέρειας Θεσσαλίας
  15. Προγραμματισμός συνέχισης του Διοικητηρίου Καρδίτσας
  16. Επερώτηση για τις επιπτώσεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής στρατηγικής 2013- 2016 στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση
  17. Δίκες για διαμαρτυρίες στα διόδια

 

Β) ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

 

  1. Στήριξη αγροτών Περιφέρειας Θεσσαλίας
  2. Αναβάθμιση σιδηροδρομικών συνδέσεων και υπηρεσιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας
  3. Στήριξη των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της Θεσσαλίας κατά τις 19 και 20 Οκτωβρίου
  4. Μεταναστευτική πολιτική στην Περιφέρεια Θεσσαλίας
  5. Κατασκευή του έργου Ε65
  6. Εξόρυξη λιγνίτη στην περιοχή της Ελασσόνας

 

1.3. ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

 

Συγκροτήσαμε Επιτροπές και Συμβούλια, πάνω σε κρίσιμους και ευαίσθητους τομείς της περιοχής μας, σύμφωνα και με τις βασικές προγραμματικές προτεραιότητές μας, που δουλεύουν πραγματικά και προωθούν τη συνεργασία και τη συνέργεια και δεν είναι «τυπικά» όργανα, χωρίς ρόλο και αρμοδιότητα. Δώσαμε ουσιαστικό ρόλο στους Περιφερειακούς Συμβούλους, που φέρουν και την λαϊκή εντολή, και προωθήσαμε την ενεργό συμμετοχή τους στα όργανα αυτά.

 

  • Εκτελεστική Επιτροπή: Συλλογικό, συντονιστικό και εκτελεστικό όργανο της Περιφέρειας που παρακολουθεί την εφαρμογή της περιφερειακής πολιτικής σε όλους τους τομείς αρμοδιότητας της περιφέρειας, καθώς και την εφαρμογή του προγράμματος περιφερειακής ανάπτυξης. Πραγματοποιήθηκαν το 2011 : 12 συνεδριάσεις και το 2012 : 4 συνεδριάσεις
  • Οικονομική Επιτροπή: Συλλογικό όργανο της Περιφέρειας που ελέγχει και συντονίζει την οικονομική λειτουργία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, λειτουργώντας ως ένα από τα βασικά εργαλεία μας. Συνεδρίασε σχεδόν κάθε εβδομάδα, το 2011 : 27 συνεδριάσεις και το 2012 : 31 συνεδριάσεις, μέσω τηλεδιάσκεψης, έτσι ώστε να εξοικονομείται χρόνος, αλλά και κόστος από τις μεταφορές των μελών της επιτροπής
  • Επιτροπή Περιβάλλοντος, Επιχειρηματικότητας και Αγροτικής Οικονομίας: Ευέλικτο όργανο με ουσιαστικές και αποφασιστικές αρμοδιότητες πάνω σε τομείς πολιτικής που παρουσιάζουν πολλές ιδιαιτερότητες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και που αποτελούν ταυτόχρονα συγκριτικό της πλεονέκτημα και καταλύτη βιώσιμης ανάπτυξης. Συστάθηκε με την από 30-06-2011 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Το 2011 πραγματοποιήθηκαν 4 συνεδριάσεις, όπου συζητήθηκαν συνολικά 23 θέματα, εκ των οποίων τα 18 ήταν γνωμοδοτήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο για Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ το 2012 πραγματοποιήθηκαν 12 συνεδριάσεις όπου συζητήθηκαν συνολικά 143 θέματα, εκ των οποίων τα 134 ήταν γνωμοδοτήσεις για Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

 

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΜΠΕ ΑΝΑ Π.Ε. (ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ %)

2011 2012
Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ

50 %

45,52 %

Π.Ε. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

16,67 %

23,88 %

Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

11,11 %

15,67 %

Π.Ε. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

16,67 %

14,93 %

ΧΩΡΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

5,55 %

 

  • Επιτροπή Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού: Συλλογικό όργανο με σαφές θεσμικό πλαίσιο που αγκαλιάζει σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας των Θεσσαλών, το επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό της περιοχής, συντονίζει και εμπνέει με νέους στόχους την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και προωθεί την ουσιαστική συμμετοχή. Πραγματοποιήθηκαν το 2011 3 συνεδριάσεις και το 2012 άλλες τρεις.
  • Επιτροπή Διαβούλευσης: Συλλογικό όργανο που συγκροτήθηκε για να προσφέρει για πρώτη φορά τη δυνατότητα συγκροτημένης, θεσμοποιημένης και ανοικτής συμμετοχής και ανταλλαγής επιχειρημάτων με εκπροσώπους φορέων, εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και τους πολίτες. Συνεδριάζει δημόσια και εισηγείται στο περιφερειακό συμβούλιο σχετικά με τις βασικές αναπτυξιακές προτεραιότητες της περιφέρειας, γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου περιφερειακού ενδιαφέροντος, εξετάζει τα προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιφέρειας, διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών. Στις συνεδριάσεις της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης προσκαλούνται και συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, καθώς και οι επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο περιφερειακό συμβούλιο.
  • Επιτροπή Τουριστικής Πολιτικής Περιφέρειας Θεσσαλίας:  Συλλογικό όργανο όπου συμμετέχουν όλοι οι φορείς και οι επαγγελματίες της Θεσσαλίας στον τομέα του τουρισμού, με σκοπό τη διαρκή συνεργασία των αρμοδίων, προκειμένου να έχουμε συγκεκριμένη στρατηγική και στοχοποίηση του θεσσαλικού τουριστικού προϊόντος.
  • Επιτροπή Ισότητας των Φύλων: Συλλογικό όργανο που συγκροτήθηκε σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων. Επεξεργάζεται τη συστηματική ένταξη των ειδικών καταστάσεων, προτεραιοτήτων και αναγκών των ανδρών και γυναικών σε όλες τις πολιτικές και δράσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με στόχο την προώθηση της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων.

Τέλος, προσπαθήσαμε οι συνενώσεις που έγιναν στα πλαίσια του «Καλλικράτη» να μην οδηγήσουν στον συγκεντρωτισμό στην έδρα της Περιφέρειας και να απομακρύνουν / αποξενώσουν τους πολίτες των άλλων περιοχών της. Αντιμετωπίσαμε ισότιμα όλες τις περιοχές και το αποδείξαμε έμπρακτα. Για το λόγο αυτό, οι συνεδριάσεις των διαφόρων οργάνων δεν έγιναν μόνο στην Λάρισα, την έδρα της Περιφέρειας, αλλά και στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων.

 

 

2.     ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ – ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

2.1.                       ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

 

Είναι αλήθεια ότι η αρχή κάθε εγχειρήματος, καθώς και οποιασδήποτε αλλαγής σε ένα σύστημα διοίκησης εμπεριέχει πολλά προβλήματα, δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις. Πόσο, μάλλον, εάν πρόκειται για το σχέδιο «Καλλικράτης» που εκτός από τη συνένωση των τεσσάρων πρώην Νομαρχιών στη Θεσσαλία, έδωσε επιπλέον αρμοδιότητες στον νέο θεσμό της Αιρετής Περιφέρειας και επέβαλε διοικητικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις με το πιεστικό πρόσταγμα να υλοποιηθούν μέσα σε ασφυκτικά περιθώρια.

 

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ήταν ανάμεσα στις πρώτες αιρετές περιφερειακές αυτοδιοικήσεις που εφάρμοσαν τις οργανωτικές δομές και τις νέες λειτουργίες – θεσμικά και διοικητικά – μέσα στις προθεσμίες που προέβλεπε ο «Καλλικράτης».

 

Η μεταφορά και η κατάταξη του προσωπικού, η οργάνωση και η στελέχωση των Υπηρεσιών, η επιμόρφωση των στελεχών μας, η κατάρτιση του Οργανισμού Λειτουργίας της Περιφέρειας, ήταν από τα πρώτα μελήματά μας, κατορθώνοντας την ομαλή μετάβαση από τον θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στον θεσμό της αιρετής Περιφέρειας. Η τυποποίηση των εγγράφων των Υπηρεσιών, η οργάνωση και διασύνδεση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και δικτύων της Περιφέρειας, η λειτουργία της ιστοσελίδας της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πρώτη κιόλας μέρα, η υλοποίηση Υπηρεσίας Καταλόγου για τον νέο οργανισμό ήταν, μεταξύ άλλων, ορισμένα από τα πρόσθετα αντικείμενα που επωμίστηκαν και έφεραν σε πέρας οι Υπηρεσίες μας, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση ή δυστοκία, τόσο στη λειτουργία της Περιφέρειας όσο και στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

 

Με δεδομένη τη ριζική αναδιάρθρωση του οργανογράμματος της αιρετής Περιφέρειας, μία ακόμα σημαντική μας επιτυχία ήταν η αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού και των υπηρεσιών μας. Κόντρα στη συνήθη πρακτική του δημοσίου να υποτιμά τις δυνατότητές του και να αναθέτει εξωτερικά τις διάφορες μελέτες, εμείς πιστέψαμε στο ανθρώπινο δυναμικό μας και το εμπιστευτήκαμε. Και εκ του αποτελέσματος επιβεβαιωθήκαμε για αυτό, ενώ ταυτόχρονα επιτύχαμε σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Από το «Θεσσαλικό Καλάθι» Αγροτικών Προϊόντων μέχρι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τα στελέχη μας έδωσαν το καλύτερο εαυτό τους και ανταποκρίθηκαν με εξαιρετικά αποτελέσματα, διατηρώντας παράλληλα απρόσκοπτη τη λειτουργία των υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση του πολίτη.

 

Είναι αλήθεια ότι ο «Καλλικράτης» πορεύεται τον δρόμο του με ελλείψεις και εξελίσσεται άτολμα. Συχνά χαθήκαμε στον διοικητικό λαβύρινθό του, αφού μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες στην Αιρετή Περιφέρεια, χωρίς όμως την προαπαιτούμενη υποστηρικτική χρηματοδότηση. Αντιμετωπίσαμε κενά, αδυναμίες και αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, που παρά τις αλλεπάλληλες εκδόσεις εγκυκλίων από την Κεντρική Διοίκηση, παραμένουν σε εκκρεμότητα, δυσχεραίνοντας το έργο της Περιφέρειας, και διογκώνουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες εμποδίζοντας την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

 

Όμως, δεν επιλέξαμε τον εύκολο δρόμο να βγούμε στις «επάλξεις» και να αρχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε. Δεν επιλέξαμε τον εύκολο δρόμο της ασφαλιστικής δικλίδας μετάθεσης των ευθυνών.  Επιλέξαμε το δύσκολο δρόμο της ευθύνης, σκληρής δουλειάς και της ανατροπής της καθεστηκυίας νοοτροπίας. Για εμάς, η απάντηση στα όποια προβλήματα και ελλείψεις παρουσιάζει ο «Καλλικράτης», όπως ήταν αναμενόμενο για μια τόσο μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση, είναι:

  • Μια νέα αντίληψη για την άσκηση εξουσίας, που βάζει τον πολίτη στο επίκεντρο και απελευθερώνει τις δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας.
  • Η στήριξη και η διεύρυνση με αποφασιστικές πολιτικές επιλογές των διαδικασιών διαφάνειας, λογοδοσίας και η ορθολογικοποίηση των αποφάσεών μας, για συμφέρον των πολιτών και για να πάψουν να διαιωνίζονται αμαρτωλές καταστάσεις του παρελθόντος.
  • Η εξορθολογισμένη κατανομή των αρμοδιοτήτων, η απελευθέρωση των ανθρώπινων δυνάμεων που ασφυκτιούν, η εξοικονόμηση των πόρων που σπαταλιούνται και η αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ, Ευρωπαϊκά Προγράμματα), για να επενδυθούν στη δημιουργία, την ανάπτυξη και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

 

Από την άλλη, μετά από δύο χρόνια εμπειρίας έχουμε εντοπίσει προβλήματα του «Καλλικράτη», έχουμε επεξεργαστεί προτάσεις και διεκδικούμε λύσεις. Πρέπει πλέον η Κυβέρνηση να δει σοβαρά τις θεσμικές αλλαγές που είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσα, ώστε να δοθεί νέα ώθηση στο θεσμό και να αρθούν υφιστάμενες στρεβλώσεις και λάθη. Απαιτείται ουσιαστικός διάλογος και καλή συνεργασία με τις περιφερειακές αρχές και την Ένωση Περιφερειών. Ο χρόνος είναι κατάλληλος και η στιγμή το επιτάσσει.

 

2.2.                       ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚH ΕΠAΡΚΕΙΑ

 

Βασική προϋπόθεση ώστε η περιφέρεια Θεσσαλίας να έχει την δυνατότητα υλοποίησης δράσεων μέσω του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007 – 2013 ήταν η επιβεβαίωση της διαχειριστικής της επάρκειας (Πιστοποίηση).

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού προχώρησε άμεσα στη σύνταξη Σχεδίου Διαχείρισης Ποιότητας για δεκατέσσερις (14) συνολικά υπηρεσίες της περιφέρειας και των περιφερειακών ενοτήτων.

  • Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού
  • Δ/νση Τεχνικών Έργων
  • Δ/νση Τεχνικών Έργων ΠΕ Λάρισας
  • Δ/νση Τεχνικών Έργων ΠΕ Μαγνησίας
  • Δ/νση Τεχνικών Έργων ΠΕ Τρικάλων
  • Δ/νση Τεχνικών Έργων ΠΕ Καρδίτσας
  • Δ/νση Διαφάνειας & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
  • Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού
  • Δ/νση Δια Βίου Μάθησης Απασχόλησης Εμπορίου Τουρισμού
  • Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης
  • Δ/νση Οικονομικών Περιφέρειας
  • Δ/νση Διοικητικού Οικονομικού ΠΕ Καρδίτσας
  • Δ/νση Διοικητικού Οικονομικού ΠΕ Τρικάλων
  • Δ/νση Διοικητικού Οικονομικού ΠΕ Μαγνησίας

 

Τα εγχειρίδια, οι διαδικασίες και το σχέδιο διαχείρισης ποιότητας κατατέθηκαν έγκαιρα (Ιούνιο του 2011) στην αρμόδια αρχή, η οποία μετά από έλεγχο χορήγησε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας διαχειριστική επάρκεια τύπου Α,Β,Γ.

Το σημαντικό στην όλη εργασία είναι ότι το εγχειρίδιο και οι διαδικασίες αναπτύχθηκαν από την Δ/νση Προγραμματισμού της περιφέρειας χωρίς να προκύψει επιπλέον κόστος.

 

2.3.                       ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2012

 

Κατά τη διενέργεια των Εθνικών Εκλογών 2012 στις 06-05-2012 και 17-06-2012, για πρώτη φορά, η Περιφέρεια Θεσσαλίας εφάρμοσε ένα σύστημα μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, στηριζόμενη στις δικές της υπηρεσίες, καθώς ποτέ έως σήμερα δημόσιος φορέας δεν είχε υλοποιήσει μόνος του μια τέτοια διαδικασία.

 

Το σύστημα βασίστηκε σε δυο βασικά στοιχεία:

1) το λογισμικό για την εισροή δεδομένων και την ηλεκτρονική διαχείριση των αποτελεσμάτων που δημιουργήθηκε από στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και

2) την κοινή βάση δεδομένων για όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας απ’ όπου υπήρξε ταυτόχρονη εισαγωγή πληροφοριών απ’ όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

 

Το εγχείρημα αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη γρήγορη και με μεγάλη ευκολία και ακρίβεια ροή των αποτελεσμάτων στο ευρύ κοινό, με αισθητά μικρότερο κόστος σε σχέση με παλιότερες εκλογικές διαδικασίες.

 


ΜΕΡΟΣ 2Ο : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

 

3.     οικονομικη διαχειριση

 

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας μας ήταν οι υψηλές υποχρεώσεις (χρέος) που κληρονόμησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ως διάδοχη κατάσταση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, στη δυσκολότερη οικονομική συγκυρία.

 

Για τον αντικειμενικό προσδιορισμό του χρέους, διενεργήθηκε απογραφή των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων, απαιτήσεων και υποχρεώσεων της περιφέρειας, καθώς και των διαθέσιμων χρηματικών μέσων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του «Καλλικράτη». Ήταν η πρώτη απογραφή που διενεργήθηκε, ίσως από τη σύσταση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, και αποτύπωσε με λεπτομερή τρόπο την περιουσιακή κατάσταση και οικονομική θέση της νεοσύστατης Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ παράλληλα ανέδειξε και πλήθος διαχειριστικών αδυναμιών και παραλήψεων που έπρεπε να αντιμετωπιστούν.

 

Μέσα σε ένα χρόνο – χωρίς δανεισμό, αλλά με σωστή οικονομική διαχείριση και εξορθολογισμό των δαπανών – καταφέραμε, και να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις της τρέχουσας χρονιάς, και να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας. Ειδικότερα, σε ότι αφορά τη μείωση και τον εξορθολογισμό των δαπανών, βασικός στόχος εξαρχής ήταν η μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση πόρων χωρίς να επηρεάζεται η πορεία των πληρωμών και η εν γένει τακτοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

 

Στο πλαίσιο αυτό, σε ότι αφορά τις δαπάνες για μισθώματα και λειτουργικά έξοδα, μέσω της επαναδιαπραγμάτευσης των μισθωμάτων, της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών μας (συστεγάσεις, αποδεσμεύσεις κτιρίων, κλπ.) και του εξορθολογισμού των τηλεπικοινωνιακών παροχών (ΟΤΕ, κινητή τηλεφωνία, κλπ.):

  • Περιορίστηκαν σημαντικά οι δαπάνες για τα μισθώματα, και μάλιστα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% που έθετε ως στόχο διεκδίκησης το Υπουργείο
  • Περιορίστηκαν δραστικά οι λειτουργικές δαπάνες ΔΕΗ, ΟΤΕ, κινητή τηλεφωνία κ.α.

 

Σε ότι αφορά τις προμήθειες επιτύχαμε σημαντικές εξοικονομήσεις, καθώς:

  • Συντονίστηκαν καλύτερα οι προμήθειες και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες.
  • Έγιναν συμφωνίες με τους προμηθευτές για τη συγκράτηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα.
    • περιορίστηκαν οι δαπάνες καυσίμων με την πιστή εφαρμογή των διατάξεων περί ορίου κατανάλωσης ανά όχημα και τον εξορθολογισμό των μετακινήσεων.
    • Περιορίστηκαν οι προμήθειες πάγιου εξοπλισμού και υλικών στα απολύτως απαραίτητα.

 

 

4.     ΑπολογιστικA ΣτοιχεIα Ετων 2011 και 2012

 

4.1.                       ΑπολογισμOς εσOδων  2011 και 2012

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

2011

2012

Επιχορηγήσεις τακτικού προϋπολογισμού

5.016.631,24

1.785.837,41

ΚΑΠ για επενδύσεις, συντήρηση οδικού δικτύου, λειτουργικές δαπάνες, μεταφορά μαθητών, δακοκτονία, νεφροπαθείς, αντιμισθία αιρετών

36.472.779,16

19.473.310,42

ΣΑΝΑ/3

1.436.750,86

0,00

ΣΑΝΑ/8

13.533.240,46

16.222.500,49

ΠΙΝΔΟΣ

3.497.099,50

7.725.738,91

ΣΑΕΠ 017

0,00

16.197.390,00

Ε.Α.Π.Ν.Α.

2.941.641,23

0,00

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

2.807.605,38

12.988,53

ΟΣΚ

1.516.845,26

518.119,43

Ανταποδοτικά τέλη, τέλη από μεταβιβάσεις οχημάτων, έσοδα από τόκους, πρόστιμα και παράβολα, επιστροφές

5.445.802,14

3.868.132,19

Έσοδα από ΤΕΟ, Δάνεια, Κ.Τ.Γ.Κ. & Δασών

1.276.604,14

1.793.189,48

Διάφορα έσοδα (Ε.Ε., εισφορές, εκμισθώσεις, ΦΠΑ κ.λ.π.)

475.274,62

816.794,23

Ταμειακό υπόλοιπο 2010-2011

25.126.746,04

36.265.000,00

ΣΥΝΟΛΟ

99.547.020,03

104.679.001,09

 

 

Τα έσοδα, ανά πηγή χρηματοδότησης και σκοπού τον οποίο εξυπηρετούν, χωρίζονται σε επτά βασικές κατηγορίες για την καλύτερη  λογιστική τους αποτύπωση. Αναλυτικότερα διακρίνουμε:

1. Τις επιχορηγήσεις από τον Τακτικό Προϋπολογισμό για την κάλυψη λειτουργικών υποχρεώσεων, μεταφορά μαθητών, τις κοινωνικές παροχές, την αντιμετώπιση δαπανών εκτέλεσης γεωργοκτηνοτροφικών προγραμμάτων και διαφόρων μεταβιβαστικών πληρωμών.

2. Τις επιχορηγήσεις μέσω των Κ. Α. Π. (ΚΑΕ 1251,1252,1253)για την εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος της Περιφέρειας καθώς και για την αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών. Τα έσοδα της κατηγορίας αυτής για το έτος 2011 ανήλθαν στο ίδιο περίπου ύψος του 2010. Έγινε μείωση κατά 15% τους μήνες Νοέμβριο και  Δεκέμβριο 2011 καθώς και 16% τον Απρίλιο  του 2012. Για το έτος 2012 υπάρχει σημαντική υστέρηση όσον αφορά την χρηματοδότηση από ΚΑΠ για επενδύσεις. Σε αντιστάθμισμα αυτών επιχορηγήθηκε η Περιφέρεια από τη ΣΑΕΠ 017.

3. Τις επιχορηγήσεις μέσω του Π.Δ.Ε. (ΚΑΕ 9000) για τις ΣΑΝΑ/3, ΣΑΝΑ/8, ΠΙΝΔΟΣ, Ε.Α.Π.Ν.Α., Ο.Σ.Κ., ΣΑΕ Υπουργείων.

4. Τα ίδια έσοδα ( τόκοι, πρόστιμα, τέλη μεταβίβασης οχημάτων, παράβολα, επιστροφές, κ.λ.π.). Τα έσοδα της κατηγορίας αυτής είναι αρκετά μειωμένα, δεδομένης της εκτεταμένης οικονομικής κρίσης.

5. Έσοδα ΤΕΟ, Δάνεια, Κ.Τ. Γ. & Δασών

6. Διάφορα έσοδα

7. Ταμειακό υπόλοιπο 2010 και 2011

 

Σημείωση: Το ποσό των 16.197.000 € κατανεμήθηκε στην ΣΑΕΠ 017 στις 31-21-2012.

 

4.2.                       Απολογισμός Εξόδων 2011 και 2012

 

Στο σκέλος των εξόδων το διαμορφωμένο ποσό για το 2011 ανέρχεται σε  63.281.626,10 €, ενώ για το 2012 σε 65.773.285,79 €,  μειωμένο κατά 50% περίπου σε σχέση με τα αντίστοιχα έξοδα του 2010, στα οποία περιλαμβάνονταν και τα προνοιακά επιδόματα. Ιδιαίτερα πρέπει να τονισθεί ότι το 2012, παρά τις μειώσεις των εξόδων που έγιναν λόγω ελλιπούς εισροής πιστώσεων, παρατηρείται αύξηση στις δαπάνες εκτέλεσης έργων, γεγονός που μεταφράζεται σε εισροή κονδυλίων στην τοπική αγορά.

Τα παραπάνω δίδονται σχηματικά στον πίνακα που ακολουθεί.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

2011

2012

Μισθοδοσία υπαλλήλων (που επιβαρύνουν τον προϋπ/σμό της περιφέρειας), αντιμισθίες αιρετών

2.071.919,15

1.043.678,79

Λειτουργικές δαπάνες

(Αμοιβές συλλογικών οργάνων, μετακινήσεις, μισθώματα, προμήθειες, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, κινητή τηλεφωνία)

9.002.587,15

8.591.768,06

Μεταφορά μαθητών

9.141.655,46

7.199.911,30

Λοιπές επιχ/σεις

52.684,29

0,00

Επιχ/ση Προνοιακών Ιδρυμάτων

225.723,00

291.339,17

ΟΚΑΝΑ

29.347,03

79.347,03

Συνδρομές σε διεθνείς οργανισμούς

8.000,00

0,00

Επιδόματα σε Νεφροπαθείς

3.718.522,19

3.042.701,46

Λοιπές επιστροφές στο δημόσιο

11.467,95

0,00

Διάφορες σύνθετες δαπάνες

105.609,25

617.909,86

Δαπάνες Ευρωπαϊκών Προγρ/των

450.905,24

1.111.467,31

Δαπάνες απαλ/σεων

14.454,00

0,00

Επενδύσεις

38.448.751,39

43.795.162,81

ΣΥΝΟΛΟ

63.281.626,10

65.773.285,79

 

 

 

4.3.        Συγκριτικά στοιχεία λειτουργικών δαπανών των πρώην Ν.Α. 2010 και της Περιφέρειας Θεσσαλίας 2011 και 2012

 

Π.Ε.

2010

2011

2012

ΜΕΤΑΒΟΛΗ

ΛΑΡΙΣΑΣ

4.273.077,31

2.449.417,73

2.767.500,68

35,23%

ΤΡΙΚΑΛΩΝ

3.231.100,86

1.801.317,46

1.709.322,15

47,10%

ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

4.387.962,93

2.515.774.88

2.271.973,78

48,22%

ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

2.632.432,00

2.236.077,08

1.842.971,45

29,99%

ΣΥΝΟΛΟ

14.524.573,10

9.002.587,15

8.591.768,06

40,85%

 

Για τη μεταφορά μαθητών υπάρχουν οφειλές Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011 που θα πληρωθούν από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και σχολικού έτους 2012-2013.

 

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

2010

2011

2012

13.916.736,66 9.141.655,46 7.199.911,30

 

Το ταμειακό αδιάθετο υπόλοιπο, το οποίο δε θεωρείται επίσημο, εφόσον θα υποστεί επεξεργασία, έχει υπολογιστεί στο ποσό των 38,9 εκ. € και έχει προέλθει από τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών όψεως μετά από την αφαίρεση δεσμευμένων ποσών, ανεξόφλητων επιταγών, εκκρεμών ενταλμάτων, παρακρατηθέντων ποσών από πάσης φύσεως πληρωμές οι οποίες θα αποδοθούν στην Εφορία, ή στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

 

Το διαθέσιμο ταμειακό υπόλοιπο θεωρείται σημαντική πηγή για την άμεση εκκίνηση της δραστηριότητας της Περιφέρειας στο νέο έτος και στη συγκεκριμένη περίπτωση  καλύπτει όλες τις εναπομείνασες ανεξόφλητες υποχρεώσεις του 2012 (εκτός της δαπάνης για την μεταφορά μαθητών).

 

Καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια για την εξόφληση όσο το δυνατόν περισσοτέρων υποχρεώσεων μέχρι τη λήξη  του οικονομικού έτους 2012 αφ’ ενός για να μην χαθούν συγκεκριμένες πιστώσεις υπό προθεσμία, αφ’ ετέρου να τονωθεί η τοπική αγορά με την εισροή κονδυλίων σε περίοδο εορτών. Οι υποχρεώσεις που για οποιοδήποτε λόγο δεν εξοφλήθηκαν στο προηγούμενο έτος μεταφέρθηκαν και βαρύνουν τον προϋπολογισμό του επομένου έτους (2013), το δε εναπομείναν ταμειακό υπόλοιπο καλύπτει κατά προτεραιότητα αυτές.

 

Στόχος μας ήταν η εξυγίανση των οικονομικών της Περιφέρειας μας, εστιάζοντας στις παθογένειες και όχι επιλέγοντας τον εύκολο δρόμο του δανεισμού (μεταφέροντας έτσι το πρόβλημα στα επόμενα χρόνια). Η προσεκτική οικονομική πολιτική που ασκήσαμε και συνεχίζουμε να ασκούμε, βελτίωσε την οικονομική θέση μας και συνέβαλλε στο να κερδίσουμε την αξιοπιστία μας απέναντι στους πολίτες και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς .

5.     ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

 

5.1.                       ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ (ΕΣΠΑ) 2007-2013

 

Το σημαντικότερο αλλά και το πιο αξιόπιστο χρηματοδοτικά εργαλείο για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας είναι το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Ένα εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης και εξωστρέφειας, που μπορεί να προσανατολίσει και να τοποθετήσει την περιοχή μας ανάμεσα στις ανεπτυγμένες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

To μέρος του ΕΣΠΑ / Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Χωρικής Ενότητας «Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα-Ήπειρος 2007-2013» που αφορά στη Θεσσαλία είχε αρχικά συνολικό προϋπολογισμό ύψους περίπου 530 εκατ. €, ο οποίος τελικά μειώθηκε στα 497 εκατ. €, μετά από την Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2011 (λόγω αύξησης του ποσοστού συγχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οπότε με σταθερό το ποσό της κοινοτικής συμμετοχής υπήρξε μείωση της εθνικής συμμετοχής και επακόλουθα και του συνολικού προϋπολογισμού του.

 

Όταν κληθήκαμε ως Αιρετή Περιφέρεια τον Ιούλιο του 2011 να αναλάβουμε τη διαχείριση του ΕΣΠΑ της Θεσσαλίας, μετά από πολυήμερες ενημερώσεις και προσπαθώντας να καταλάβουμε τί είναι αυτό που μπλοκάρει το Πρόγραμμα από το να γίνει ένα πραγματικά ευέλικτο και αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης, καταλήξαμε σε 6 βασικά δεδομένα, 6 σκληρές αλήθειες, που αποτέλεσαν και τον οδηγό μας στο σχέδιο που εφαρμόσαμε στη συνέχεια για την επιτάχυνση του προγράμματος και την στόχευσή του στις πραγματικές και τρέχουσες ανάγκες.

Αλήθεια πρώτη. Το σύστημα διαχείρισης του ΕΣΠΑ δεν είναι θέσφατο. Δεν μπορούσαμε σε συνθήκες οξείας κρίσης να συνεχίσουμε να ακολουθούμε  με κλειστά μάτια ένα γραφειοκρατικό και πολύπλοκο σύστημα διαχείρισης χωρίς να παρέμβουμε και απαιτήσουμε απλοποιήσεις.

Αλήθεια δεύτερη. Η μικρή απορρόφηση των πρώτων 3 ετών, μας ανάγκαζε εκ των πραγμάτων να αναπτύξουμε άλλες ταχύτητες και να αλλάξουμε πορεία, προκειμένου να μη χαθούν πολύτιμοι πόροι.

Αλήθεια τρίτη. Απέναντι στη συνεχή απομείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που έθετε σε κίνδυνο την ίδια την υλοποίηση του προγράμματος, έπρεπε να λάβουμε δραστικές αποφάσεις.

Αλήθεια τέταρτη. Το ΕΣΠΑ έπρεπε να γίνει ένα πιο εργοκεντρικό πρόγραμμα, δίνοντας βάρος και έμφαση στα έργα και όχι στους αριθμούς.

Αλήθεια Πέμπτη.  Έργα ναρκοθετημένα / βαλτωμένα καθιστούσαν το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας δυσκίνητο και αναποτελεσματικό.

Αλήθεια έκτη. Έπρεπε να δρομολογηθούν λύσεις που θα αντιμετωπίζουν το οξύ πρόβλημα ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ένα πρόβλημα που πλήττει απευθείας  την αγορά και τις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα υπονομεύει την υλοποίηση έργων και προγραμμάτων που στηρίζονται  αναγκαστικά στον τραπεζικό τομέα για την υλοποίηση τους .

 

Όλες αυτές οι κρίσιμες διαπιστώσεις έθεσαν το πλαίσιο των στόχων και των προτεραιοτήτων μας από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι σήμερα.

 

  • Καταφέραμε και μειώσαμε το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία ένταξης ενός έργου ως την πληρωμή του πρώτου λογαριασμού από τις 600 στις 300 ημέρες περίπου.
  • Καταφέραμε να εντάξουμε νέα έργα απαραίτητα για την τοπική κοινωνία, την οικονομία και την ανάπτυξη της Θεσσαλίας, μετά από πλήρη συνεργασία με όλους τους φορείς και καταγραφή αναγκών και ωριμότητας έργων. Και όχι μόνο στο Περιφερειακό Πρόγραμμα, αλλά και στα Τομεακά του ΕΣΠΑ τα οποία λειτουργούν μεταξύ τους συνδυαστικά.
  • Καταφέραμε να απεμπλέξουμε τα έργα που ήταν βαλτωμένα, με αποτέλεσμα σήμερα να υλοποιούνται κανονικά χωρίς κίνδυνο απένταξής τους.
  • Καταφέραμε να πείσουμε τις αρμόδιες εθνικές αρχές και προχώρησαν απλοποιήσεις στο σύστημα διαχείρισης του ΕΣΠΑ, αλλά και στο σύστημα χρηματοδότησης των έργων, στο σύστημα δημοσίων έργων και προμηθειών κ.α.
  • Ενεργοποιήσαμε προσκλήσεις εξειδικευμένες, όπως αυτή των «ολοκληρωμένων νησιωτικών προγραμμάτων» ή ακόμα το Επιχειρησιακό Σχέδιο Υποβρύχιων Μουσείων και Καταδυτικών Πάρκων στις Βόρειες Σποράδες και το Δυτικό Παγασητικό, ένα έργο που χαρακτηρίστηκε ως «έργο-σημαία» και είναι πρωτοπόρο στη χώρα. Κινηθήκαμε σε ειδικές ομάδες πληθυσμού , όπως αυτή των ΡΟΜΑ στη Θεσσαλία, χρηματοδοτώντας έργα απαραίτητα στις περιοχές που κατοικούν, σε πλήρη συνεργασία με τους ίδιους τους ΡΟΜΑ και τους Δήμους όπου κατοικούν.
  • Ενισχύσαμε την εκπαίδευση και ιδιαίτερα την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να έχει σήμερα ενταγμένα σημαντικότατα έργα υποδομών απαραίτητα για την υπόσταση και λειτουργία του.
  • Εξετάσαμε από κοινού με τους ΦΟΔΣΑ το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Θεσσαλία, καταλήξαμε σε προτάσεις που στάλθηκαν στο αρμόδιο Υπουργείο (ΥΠΕΚΑ) και βρισκόμαστε σήμερα σε φάση αναζήτησης χρηματοδότησης για προώθηση της υλοποίησης των έργων.
  • Στηρίξαμε έργα υγείας, εκπαίδευσης, πολιτισμού, τουρισμού, εξασφάλισης ποιότητας και ποσότητας πόσιμου νερού, περιβαλλοντικά έργα, αντιπλημμυρικά, έργα ασφάλειας μεταφορών κ.α.
  • Έχοντας επιτύχει από τα τέλη του 2011 τους στόχους απορρόφησης μεταφέραμε έργα που ήταν ενταγμένα στο Περιφερειακό Πρόγραμμα, στο ΕΠΠΕΡΑΑ, για ενίσχυση του εν λόγω Προγράμματος αλλά κυρίως επιτυγχάνοντας την αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού της Θεσσαλίας: μεταφέρθηκαν έργα αρχικού προϋπολογισμού 27 εκ. € περίπου, με 15 εκ. € δαπάνες και αναμενόμενες συμβάσεις περίπου 17 εκ. €.

 

Με αντίστοιχο σχεδιασμό, προχωρήσαμε το 2012 σε Νέα Αναθεώρηση του Προγράμματος, για την αύξηση των πόρων για επενδύσεις – σύμφωνα με τον εθνικό στόχο και στόχο του Μνημονίου της χώρας -, για τακτοποίηση των υπερδεσμεύσεων στον Άξονα 1 του Προγράμματος της Θεσσαλίας που αφορά σε οδικά / συγκοινωνιακά έργα,  και με προϋπόθεση τη μεταφορά ήδη ενταγμένων έργων από το Περιφερειακό μας Πρόγραμμα προς το Τομεακό «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» προϋπολογισμού 126 εκ. €. Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται βεβαίως η απορρόφηση, αλλά εξασφαλίζονται πόροι για την ένταξη νέων έργων απαραίτητων για τη Θεσσαλία.

 

Συνεργαστήκαμε, από το 2011 ακόμα, με όλους τους αρμόδιους τοπικούς φορείς αλλά και το Υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να προκηρυχθεί (Ιανουάριο 2013) η Νέα Δράση στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 22,5 εκ. € για τη Θεσσαλία. Πετύχαμε πλήρη συνεργασία μεταξύ μας καθώς και με κάθε εμπλεκόμενο φορέα – τοπικό ή κεντρικό – με κάθε εργαζόμενο αλλά και κάθε Ανάδοχο έργου, δίνοντας δυναμική ώθηση σε έργα και δράσεις που εναρμονίζονται με τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, ώστε να αξιοποιηθούν τάχιστα και με τον καλύτερο τρόπο οι πόροι του ΕΣΠΑ.

 

Το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας είναι σήμερα ένα πρόγραμμα πλήρες, υγιές, στοχευμένο και με σταθερά αυξανόμενη πρόοδο, με την πρόοδό του να αναφέρεται στην πραγματική οικονομία. Ελλείψει εθνικών πόρων για χρηματοδότηση έργων, το Ε.Σ.Π.Α. ως μοναδική πηγή χρηματοδότησης πλέον, στηρίζει την τοπική οικονομία με μεγάλο εισοδηματικό πολλαπλασιαστή. Οι προσκλήσεις και οι εντάξεις συνεχίζονται έως την πλήρη απορρόφησή του, με ταυτόχρονη υποστήριξη ένταξης έργων σε Τομεακά Προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α. όπως το ΕΠΠΕΡΑΑ, η Ψηφιακή Σύγκλιση, το Ε.Π.ΑΝ. και το ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ.

 

Το σύνολο των έργων που είναι μέχρι σήμερα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και χωροθετούνται στη Θεσσαλία, απ’ όλα τα Προγράμματα (Περιφερειακό Θεσσαλίας και Τομεακά Υπουργείων) ανέρχονται σε 2 δις €. Πρόσθετα σε αυτά, οι επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 250 εκ. € δημόσια επιχορήγηση, τα έργα που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ, το πρόγραμμα ΑΛΙΕΙΑ και άλλα ειδικά προγράμματα.

 

Ενδεικτικά, έργα που εντάχθηκαν σε Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ είναι :

  • στο Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» : το έργο Ψηφιακής Προβολής Ιστορίας &  Πολιτισμού των Μετεώρων και του Ολύμπου (ένταξη τον 4ο/2012)
  • στο Ε.Π.ΕΠΠΑ : το έργο Ύδρευσης Ανατολικής πλευράς Ν. Καρδίτσας από τη Λίμνη Σμοκόβου (ένταξη τον 11ο/2011), το έργο Κατασκευής ρουφράκτη Γυρτώνης (ένταξη 12ος/2012) κ.α.
  • στο Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα» : το έργο Μετατροπής του διατηρητέου Δημοτικού Σχολείου Καστρακίου σε Μουσείο Γεωλογικών σχηματισμών των Μετεώρων (ένταξη 5ος/2012), το έργο Στερέωσης βραχώδων πρανών Ιεράς Μονής Παναγίας Πελεκητής Ν. Καρδίτσας (ένταξη 4ος/2012) κ.α.,
  • στο Ε.Π. «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» : το έργο Ολοκλήρωσης κατασκευής του τμήματος Γορίτσα – Αγριά της Παράκαμψης Βόλου (ένταξη 10ος/2011), το έργο Αεροδρομίου Σκιάθου κ.α.

 

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε, ότι με ενέργειες της Περιφέρειας και της Διαχειριστικής Αρχής, υποστηρίχθηκε η ενίσχυση πόρων του ΕΠΠΕΡΑΑ με την ένταξη του έργου του Φράγματος Γυρτώνης από το Εθνικό Πρόγραμμα στο Τομεακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ (ΕΠΠΕΡΑΑ) με προϋπολογισμό ύψους 30 εκ. €. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίστηκε η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της εν εξελίξει εργολαβίας ολοκλήρωσης του έργου του φράγματος, που αποτελεί θετικότατη εξέλιξη για τη Θεσσαλία.

 

Από τα παραπάνω ποσά, τα δημόσια έργα και οι επενδύσεις που είναι ενταγμένα στο Περιφερειακό Πρόγραμμα της Θεσσαλίας (συνολικού προϋπολογισμού 497,6 εκ. €) είναι ύψους  648 εκ. €, ήτοι ποσοστό 130,3%, με συμβάσεις που ανέρχονται σε 465 εκ. €, ήτοι ποσοστό 91% και καταχωρημένες δαπάνες που ανέρχονται σε 285 εκ. € συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη. Δηλαδή το ποσοστό απορρόφησης ανέρχεται στο 57,26 % των 497 εκ. € του προϋπολογισμού του Περιφερειακού Προγράμματος Θεσσαλίας.

 

Εντός του έτους 2012, καταχωρήθηκαν στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Σ.Π.) του Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας από όλους τους Φορείς που διαχειρίζονται πόρους του (ΕΔΑ Θεσσαλίας, Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Θεσσαλίας, Jessica, EETAA, Τράπεζες κ.α.) δαπάνες ύψους 114 εκ. €., εκ των οποίων δαπάνες ύψους 94,1 εκ. € καταχωρήθηκαν από τη ΕΔΑ Θεσσαλίας. Αντίστοιχα, για τη ΕΔΑ το έτος 2011 οι δαπάνες ανήλθαν σε ύψος 40 εκ. €, εκ των οποίων τα 28 εκ. € στο Β΄ εξάμηνο 2011.

 

Σε πίνακα, η πρόοδος του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας προϋπολογισμού 497 εκ. € όπως διαχειρίζεται από όλους τους φορείς διαχείρισης, στις 31-12-2012 έχει ως εξής :

 

ΠΡΟΟΔΟΣ ΕΣΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΕΩΣ 31-12-2012

ΠΟΣΟ (σε €) ΠΟΣΟΣΤΟ
ΕΝΤΑΞΕΙΣ 648.229.583,34 130,26%
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ 451.306.380,25 90,69%
ΔΑΠΑΝΕΣ 284.931.867 57,26%
ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΝΤΟΣ ΕΤΟΥΣ 2012 114.071.590

 

Από αυτά, σε ότι αφορά στα 381 εκ. € που διαχειρίζεται η Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας, η πρόοδος έχει ως εξής:

 

ΠΟΣΟ (σε €)

ΠΟΣΟΣΤΟ

ΕΝΤΑΞΕΙΣ

495.458.665,66

129,77%

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

299.967.379,23

78,57%

ΔΑΠΑΝΕΣ

175.336.712,31

45,93%

ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΝΤΟΣ 2012

94.110.124

 

 

 

Συνολικά, από την έναρξη του ΕΣΠΑ η πρόοδος του προγράμματος έχει ως εξής:

 

ΑΠΟ 1-1-2007 ΕΩΣ 30-06-2011

(εκ. €)

ΠΟΣΟΣΤΑ

ΑΠΟ 1-1-2007 ΕΩΣ 31-12-2012

(εκ. €)

ΠΟΣΟΣΤΑ

ΕΝΤΑΞΕΙΣ 514,92 103,47% 648,23 130,26%
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ 271,68 54,59% 451,31 90,69%
ΠΛΗΡΩΜΕΣ 122,23 24,56% 284,93 57,26%

 

Σημείωση : Στον παραπάνω Πίνακα, τα στοιχεία (ποσά και ποσοστά) της 30ης-6-2011, έχουν αναχθεί στο εν ισχύ σήμερα προϋπολογισμό του Προγράμματος (497 εκ. €) και όχι σε αυτόν που ίσχυε στις 31-06-2011 (527 εκ. €) και έχουν αφαιρεθεί τα έργα που ήταν ενταγμένα τότε και απεντάχθηκαν-μεταφέρθηκαν στο ΕΠΠΕΡΑΑ στο τέλος 2011, προκειμένου να είναι συγκρίσιμα με τα σημερινά στοιχεία.

 

Ιδιαίτερα τονίζουμε την απορρόφηση του 2012 για τη Θεσσαλία, καθώς για πρώτη φορά ανέρχεται σε τέτοιο μέγεθος.  Έχει υπερκαλυφθεί το ποσό στόχου «ν+3» , όπως και το 2011, αλλά υπερκαλύφθηκε και το ποσό-στόχος ύψους 80 εκ. € που είχε θέσει το Υπουργείο Ανάπτυξης ως συνεισφορά στην επίτευξη του εθνικού στόχου απορρόφησης από το Μνημόνιο της χώρας ύψους 4 δις € δημόσια δαπάνη.

 

Με στοιχεία 31-12-2012, τα δημόσια έργα που διαχειρίζονται από την Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας και είναι ενταγμένα στο Ε.Σ.Π.Α. (Περιφερειακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας και ΕΠΠΕΡΑΑ), είτε παραμένοντα ενεργά μετά την 1η Ιουλίου 2011 είτε εντάχθηκαν μετά την 1-7-2011, είναι 212 με προϋπολογισμό 489 εκ. €. Αυτά,  υλοποιούνται από πολλούς Δικαιούχους φορείς (Περιφέρεια και Περιφερειακές Ενότητες, Υπηρεσίες Υπουργείων, Νοσοκομεία, Δήμοι κ.α.).

 

Αναφέρουμε επίσης, την εκχώρηση πόρων του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (ΕΠΑΝΑΔ) στη Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας, ύψους 8,5 εκ. € που αφορούν στο έργο Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) στη Θεσσαλία. Έγινε η σχετική Προκήρυξη το 2012, υποβλήθηκαν και αξιολογήθηκαν ήδη οι προτάσεις και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα το 2012. Ήδη 31 Σχέδια ΤΟΠΣΑ προχωράνε πλέον για έκδοση Αποφάσεων Ένταξης στο ΕΠΑΝΑΔ και έναρξη εντός του 1ου διμήνου 2013.

 

Από όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η Περιφέρεια της Θεσσαλίας με τις Υπηρεσίες της υποστηρίζουν συνεχώς κάθε έργο και φορέα του Ε.Σ.Π.Α. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, ευελπιστώντας σε ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα για τη Θεσσαλία και τους πολίτες της.

 

Παράλληλα, πρέπει να αναφερθεί ότι εντός του 2012 πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες

Α) για την ολοκλήρωση των 77 ημιτελών έργων του Γ΄Π.Ε.Π. Θεσσαλίας και

Β) για την έναρξη σχεδιασμού Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 για τη Θεσσαλία.

Ειδικότερα :

Α) Γ΄ ΠΕΠ Θεσσαλίας

Καταληκτικός χρόνος «Ολοκλήρωσης» των 77 ημιτελών έργων του Γ΄Π.Ε.Π. Θεσσαλίας, όπως «έκλεισε» με την αποστολή της Τελικής Έκθεσής του στις 30-9-2010 στην Ε.Ε., ήταν η 30η/9/2012. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2012, με επίπονη εργασία και συνεργασία, καταφέραμε και ολοκληρώσαμε τα ημιτελή έργα. Απ΄ αυτά εκκρεμούν μόνο 2, η Εθνική Οδός Τρίκαλα – Καλαμπάκα και ο Περιφερειακός Δακτύλιος Τρικάλων, τα οποία προβλέπεται να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα, μηδενίζοντας με τον τρόπο αυτό την πιθανή αστοχία του Προγράμματος.

 

Β) Νέα Προγραμματική Περίοδος 2014 – 2020

Στη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020, η Περιφέρεια Θεσσαλίας με 71% Α.Ε.Π. κατά κεφαλήν (ως μέσος όρος των ετών 2007, 2008 και 2009) παραμένει στις «μη ανεπτυγμένες» Περιφέρειες της χώρας.

Το «Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης Θεσσαλίας για την περίοδο 2014-2020» ολοκληρώθηκε για την παρούσα φάση τον Οκτώβριο 2012, μέσα από πλήρη διαβούλευση και επιστημονική προσέγγιση και κατατέθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης για συμβολή στον Εθνικό Σχεδιασμό.

Εν αναμονή του Εθνικού Σχεδίου, της έγκρισης των Κανονισμών για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο και της Αρχιτεκτονικής των Προγραμμάτων, συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με όλους τους φορείς για την εξειδίκευση των αρχικών προτάσεων. Παράλληλα, αναγνωρίζοντας την «Έξυπνη Εξειδίκευση» ως απαραίτητη προϋπόθεση ορθού σχεδιασμού για τη Νέα Περίοδο, προχωράμε σε σύσταση Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας, που θα στελεχώνεται από όλους τους περιφερειακούς φορείς επιστήμης, έρευνας και καινοτομίας, με στόχο το σχεδιασμό σε περιφερειακό επίπεδο των κατευθύνσεων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας, με σύνδεση όλων των τομέων της περιφερειακής οικονομίας και την προστιθέμενη αξία προϊόντων και ιδεών.

Στόχος στο σχεδιασμό για τη Νέα Περίοδο αποτελεί η εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας, σε κάθε τομέα της οικονομίας, συνδυαστικά μεταξύ τους και με λειτουργικές διασυνδέσεις της παραγωγικής δραστηριότητας, με απώτερο στόχο την επίτευξη υψηλού επιπέδου ανάπτυξης του συνόλου της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Και εξωστρέφεια σε όλους τους τομείς. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω σχεδιασμού και υλοποίησης μίγματος κατάλληλων έργων, επενδύσεων και δράσεων.

Ως Θεσσαλία, έχουμε θέσει το Αναπτυξιακό Όραμά μας :

«Ισχυρή και Καινοτόμα Θεσσαλία στην Ευρώπη, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, θετική δύναμη αλλαγής και δημιουργικής ανατροπής, έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς».

 

 

5.2.                       Προγραμμα Δημοσιων Επενδυσεων

 

Δημόσιες επενδύσεις θεωρούνται όλες οι πάγιες και άυλες επενδυτικές δραστηριότητες του Δημοσίου, οι οποίες στο πλαίσιο της ακολουθούμενης επενδυτικής και γενικότερα της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής στοχεύουν στην αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

 

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό μέσο άσκησης αναπτυξιακής πολιτικής της Περιφέρειας και καλείται να συμβάλλει στην περαιτέρω σύγκλιση της περιφέρειάς μας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με στοχευόμενες δράσεις και παρεμβάσεις για την τόνωση της ενεργού ζήτησης, την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, την ενίσχυση της απασχόλησης, την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης και τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας.

 

Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) εντάσσονται ενέργειες και δράσεις, που εγκρίνονται από το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας (ΥΠΟΙΑΝ), ύστερα από πρόταση των αρμόδιων φορέων και χρηματοδοτούνται σε βάρος του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων.

Διακρίνεται σε 2 σκέλη:

  • το εθνικό σκέλος, που αποτελείται από αμιγώς εθνικές χρηματοδοτήσεις, και
  • το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, που συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια.

 

5.2.1.     Συλλογικές αποφάσεις εθνικων πορων (ΣΑΕΠ)

 

Αφορούν έργα του Περιφερειακού Προγράμματος Θεσσαλίας που χρηματοδοτούνται από αμιγώς Εθνικούς Πόρους.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας εκτέλεσε, το 2011, 324 έργα από πόρους ΣΑΕΠ με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 147,9 εκ. €, με όριο πληρωμών για το 2011 14,8 εκ. € και πληρωμές  10,4 εκ. €.

Αντίστοιχα, το 2012, εκτέλεσε 161 έργα από πόρους ΣΑΕΠ με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 108,7 εκ. €, με όριο πληρωμών 2012 14 εκ. € και πληρωμές 8,6 εκ. €.

Συγκεντρωτικά στοιχεία κατ έτος φαίνονται στους παρακάτω πίνακες:

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΑΕΠ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ  – 2011

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΡΓΩΝ

ΕΓΚ/ΝΟΣ

Π/Υ

ΟΡΙΟ

ΠΛΗΡΩΜΩΝ

2011

ΧΡΗΜ/ΣΕΙΣ

2011

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

01/01 ΕΩΣ

31/12/2011

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΣΑΕΠ 017

44

33.691.238,69

2.444.887,03

1.700.000,00

1.700.000,00

20.079.342,22

ΣΑΜΠ 017

13

2.184.743,64

487.000,00

387.000,00

387.000,00

1.633.967,32

ΣΑΕΠ 117-ΕΛΛΑΔΑ 2004

84

32.666.689,45

2.500.000,00

1.800.000,00

1.800.000,00

27.072.245,70

ΣΑΕΠ 217

41

5.589.053,58

1.561.301,72

99.141,00

99.110,64

3.964.985,86

ΣΑΕ 440 (ΠΙΝΔΟΣ)*

74

24.140.455,27

3.406.059,22

3.406.059,22

3.406.059,22

16.734.124,26

ΣΑΜ 440 (ΠΙΝΔΟΣ-ΚΑΡΔΙΤΣΑ)

10

1.941.413,00

94.008,59

94.008,59

94.008,59

853.701,72

ΣΑΕ 306 (ΕΑΠΝΑ)

19

45.425.394,00

3.570.000,00

2.111.976,32

2.111.976,32

19.368.877,62

ΣΑΜ 306 (ΕΑΠΝΑ)

7

1.904.000,00

400.000,00

400.000,00

400.000,00

1.300.000,00

ΣΑΜ 306 (ΕΑΠΝΑ-1)

1

430.000,00

430.000,00

430.000,00

430.000,00

430.000,00

ΣΥΝΟΛΟ

324

147.972.987,63

14.893.256,56

10.428.185,13

10.428.154,77

91.437.244,70

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΑΕΠ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ  – 2012

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΡΓΩΝ

ΕΓΚ/ΝΟΣ

Π/Υ

ΟΡΙΟ

ΠΛΗΡΩΜΩΝ

ΕΤΟΥΣ 2012

ΧΡΗΜ/ΣΕΙΣ

2012

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

01/01 ΕΩΣ

31/12/2012

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΣΑΕΠ 017

25

30.630.688,27

3.810.699,98

2.443.000,00

1.209.122,00

16.435.856,55

ΣΑΜΠ 017

5

992.649,78

157.676,17

147.600,00

147.053,17

766.211,54

ΣΑΕΠ 117-ΕΛΛΑΔΑ 2004

9

9.839.492,55

2.217.364,40

900.000,00

711.870,30

5.917.382,97

ΣΑΕΠ 217

7

2.048.219,67

659.455,87

449.879,00

449.872,94

1.838.636,74

ΣΑΕ 440 (ΠΙΝΔΟΣ)*

74

22.544.260,75

3.205.134,34

2.784.706,97

3.037.911,81

19.159.622,11

ΣΑΜ 440 (ΠΙΝΔΟΣ)

14

2.546.788,10

671.188,97

556.647,25

556.647,25

1.693.012,91

ΣΑΕ 306 (ΕΑΠΝΑ)

19

37.419.070,78

3.000.000,00

1.806.214,87

2.657.199,79

21.175.032,58

ΣΑΜ 306 (ΕΑΠΝΑ)

7

1.725.461,42

287.234,78

801,63

159.849,08

980.849,07

ΣΑΜ 306 (ΕΑΠΝΑ-1)

1

981.230,47

6.859,47

0

0

974.371,00

ΣΥΝΟΛΟ

161

108.727.861,79

14.015.613,98

9.088.849,72

8.929.526,34

68.940.975,47

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΙΝΔΟΣ  2011

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΡΓΩΝ/ ΜΕΛΕΤΩΝ

ΕΓΚ/ΝΟΣ

Π/Υ

ΟΡΙΟ

ΠΛΗΡΩΜΩΝ

2011

ΧΡΗΜ/ΣΕΙΣ

2011

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

01/01 ΕΩΣ

31/12/2011

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΠΡΟΓΡ/ΤΟΣ

(ΠΙΝΔΟΣ-ΚΑΡΔΙΤΣΑ)

33

7.125.540,00

861.660,78

861.660,78

861.660,78

5.134.712,30

(ΠΙΝΔΟΣ-ΛΑΡΙΣΑ)

2

3.000.000,00

633.404,65

633.404,65

633.404,65

1.177.092,40

(ΠΙΝΔΟΣ-ΤΡΙΚΑΛΑ)

39

14.014.915,27

1.910.993,79

1.910.993,79

1.910.993,79

10.422.319,56

ΣΥΝΟΛΟ

74

24.140.455,27

3.406.059,22

3.406.059,22

3.406.059,22

16.734.124,26

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΙΝΔΟΣ  2012

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΡΓΩΝ/ ΜΕΛΕΤΩΝ

ΕΓΚ/ΝΟΣ

Π/Υ

ΟΡΙΟ

ΠΛΗΡΩΜΩΝ

2012

ΧΡΗΜ/ΣΕΙΣ

2012

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

01/01 ΕΩΣ

31/12/2012

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΠΡΟΓΡ/ΤΟΣ

(ΠΙΝΔΟΣ-ΚΑΡΔΙΤΣΑ)

43

9.034.333.87

1.379.697.36

1.276.568.49

1.276.568.49

6.824.388.54

(ΠΙΝΔΟΣ-ΛΑΡΙΣΑ)

2

1.501.900.75

321.147.79

321.147.79

321.147.79

1.498.240.19

(ΠΙΝΔΟΣ-ΤΡΙΚΑΛΑ)

43

14.554.814.23

2.175.478.16

1.996.842,78

1.996.842,78

12.276.821.45

ΣΥΝΟΛΟ

88

25.091.048.79

3.876.323.31

3.594.559,06

3.594.559,06

20.852.655,02

5.2.2.  ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (ΣΑΝΑ/3 & ΣΑΝΑ/8)

 

Για την 4η προγραμματική περίοδο, όπως αυτή οριοθετείται από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), η Περιφέρεια Θεσσαλίας εξασφάλισε την διαχειριστική επάρκεια ως φορέας υλοποίησης των έργων ΕΣΠΑ 2007-2013 με επιβεβαίωση τύπου Α, Β, Γ.

 

Το έτος 2011 έγιναν 7 αιτήματα κατανομών χρηματοδότησης και εκταμιεύτηκαν τα παρακάτω ποσά ανά Περιφερειακή Ενότητα (πληρωμές):

 

ΣΑΝΑ/3 – ΣΤΟΙΧΕΙΑ 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ

ΕΝΟΤΗΤΑΟΡΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝΠΛΗΡΩΜΕΣ 2011ΠΟΣΟΣΤΟ

ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ (%)  Λάρισας171.482,84 €170.694,60 €99,54%  Καρδίτσας0,00 €0,00 €0%  Τρικάλων709.769,42€122.435,12 €17,2%  Μαγνησίας309.943,00 €0,00€0%

ΣΑΝΑ/8 – ΣΤΟΙΧΕΙΑ 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

2011

ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ (%)

ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΓΙΑ 2012

Καρδίτσας

2.485.000,00 €

1.812.042,95 €

72,9%

672.957,05 €

Λάρισας

4.689.000,00 €

4.059.676,95 €

85,6%

629.323,05 €

Μαγνησίας

4.108.500,00 €

3.300.556,24 €

80,3%

807.943,76 €

Τρικάλων

3.312.654,42 €

2.424.947,02  €

73,9%

852.707,40 €

 

 

Το έτος 2012 έγιναν 11 αιτήματα κατανομών χρηματοδότησης και εκταμιεύτηκαν τα παρακάτω ποσά ανά Περιφερειακή Ενότητα (πληρωμές):

 

ΣΑΝΑ/3 – ΣΤΟΙΧΕΙΑ 2012

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ

ΕΝΟΤΗΤΑΌΡΙΟ

ΠΛΗΡΩΜΩΝΠΛΗΡΩΜΕΣ

2012ΠΟΣΟΣΤΟ

ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ %Λάρισας

0,00€

0,00 €

0%

Καρδίτσας

0,00 €

0,00 €

0%

Τρικάλων

787.625.61 €

557.985.96 €

70.84 %

Μαγνησίας

428.174.00 €

145.196.19  €

33.91  %

 

 

ΣΑΝΑ/8 – ΣΤΟΙΧΕΙΑ 2012

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΕΣ   ΜΕΧΡΙ 31/12/2012 ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ (%) ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΓΙΑ 2013
Καρδίτσας

4.481.442,88 €

3.322.299,82€

74,2 %

1.159.143,06 €

Λάρισας

3.499.730,16 €

3.406.231,58€

97 %

93.498,58 €

Μαγνησίας

7.658.464.61 €

6.991.851,95 €

91 %

666.612,66 €

Τρικάλων

1.234.716,27 €

1.006.645,39€

81 %

228.070,88 €

ΣΥΝΟΛΟ

16.874.353,92

14.727.028,74

87 %

2.147.325,18

 

5.2.3.  ΛΟΙΠΕΣ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΕΣ Σ.Α. (ΣΑΕΠ 6/3, ΣΑΕΠ 6/8, ΣΑΕΠ6/2, ΣΑΜΠ 6/2, ΣΑΜΠ 6/3, ΣΑΜΠ 6/8, ΣΑΕΠ 306/3 & ΣΑΕΠ306/2)

 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΟΙΑΝ για την υποβολή προτάσεων κατάρτισης και χρηματοδότησης του ΠΔΕ 2011 της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τις ανωτέρω Σ.Α. τα εγκεκριμένα όρια πιστώσεων – πληρωμών  ανέρχονται σε 45.524.084,88 €. Οι πληρωμές για το 2011 ανέρχονται σε 37.771.668,46 € .

Στο παρακάτω πίνακα φαίνεται αναλυτικά ανά Σ.Α. οι κατανομές, τα όρια πληρωμών, οι χρηματοδοτήσεις και οι πληρωμές  για το 2011:

 

Αντίστοιχα, για το 2012, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΟΙΑΝ για την υποβολή προτάσεων κατάρτισης και χρηματοδότησης του ΠΔΕ 2012 της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τις ανωτέρω Σ.Α., τα εγκεκριμένα όρια πιστώσεων – πληρωμών  ανέρχονται σε 77.577.285,37 €, οι δε πληρωμές σε 40.647.117,24€ € .

 

Στο παρακάτω πίνακα φαίνεται αναλυτικά ανά Σ.Α. οι κατανομές, τα όρια πληρωμών, οι χρηματοδοτήσεις και οι πληρωμές  για το 2012:

 

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ

ΑΠΟΦΑΣΗ

ΕΓΚΕΚΡ/ΝΟΣ

ΠΡΟΥΠ/ΜΟΣ

ΠΙΣΤΩΣΗ

2012

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΕΩΣ 2010

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

2011

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

2012

ΧΡΗΜΑ/ΣΗ

Σ.Α. 2012

ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ

Σ.Α.2012

ΑΠΟΡ/ΣΗ

2012 %

ΣΑΕΠ 006/8 323.250.405,68 70.829.148,25 17.656.079,36 26.795.985,83 59.086.436,80 70.549.735,30 70.549.735,30 83%
ΣΑΜΠ 006/8 1.915.227,63 491.498,41 286.158,84 185.069,75 314.169,41 491.498,41 491.498,41 64%
ΣΑΕΠ 006/3 63.892.650,17 3.723.040,38 128.501.614,58 5.347.689,49 1.474.356,26 4.239.845,00 3.099.424,10 40%
ΣΑΜΠ 006/3 17.451.197,93 1.293.394,86 11.309.362,84 2.196.294,19 1.151.874,28 1.367.418,00 1.216.167,31 89%
ΣΑΕΠ 006/2 15.046.363,17 828.269,00 0,00 2.950.416,20 462.349,08 802.436,00 667.466,25 56%
ΣΑΕΠ 0306/2 704.794,10 385.627,82 0,00 215.032,69 77.641,80 79.902,03 77.641,80 20%
ΣΑΕΠ 0306/3 201.064,95 26.306,65 783.933,04 81.180,51 26.306,65 26.308,00 26.306,65 100%
ΣΥΝΟΛΟ 422.461.703,63 77.577.285,37 158.537.148,66 37.771.668,66 62.593.134,28 77.557.142,74 76.128.239,82 81%

 

Ειδικότερα, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Θεσσαλίας, ως υπόλογος διαχειριστής έργων της Θεσσαλίας, ασχολήθηκε με το δημοσιονομικό και οικονομικό έλεγχο τους. Κατά το 2011 και 2012 έγιναν οι  παρακάτω πληρωμές:

 

ΑΠΟ 01-07-2011 ΕΩΣ 31-12-2011

ΣΑΕΠ ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ
ΕΙΔ.ΦΟΡΕΑΣ ΔΑΣΩΝ

0,00 €

0,00 €

ΣΑΕΠ 306/2

215.032,69 €

141.704,65 €

ΣΑΕΠ 006/2

2.484.822,74 €

2.373.354,55 €

ΣΑΕ 071

1.925.591,64 €

1.221.647,24 €

ΣΑΕΠ 306/3

12.336,27 €

0,00 €

ΣΑΕΠ 006/3

3.929.883,93 €

1.869.210,16 €

ΣΑΕΠ 017

604.549,33 €

649.723,52 €

ΣΑΕΠ 006/8

8.756.083,93 €

14.275.500,31 €

ΣΑΜΠ 017

309.004,18 €

71.493,52 €

ΣΑΜΠ 006/3

2.033.082,09 €

1.557.986,48 €

ΣΑΜΠ 006/8

0,00 €

0,00 €

ΣΥΝΟΛΟ

20.270.386,80 €

22.160.620.43 €

 

 

ΑΠΟ 01-01-2012 ΕΩΣ 31-12-2012

ΣΑΕΠ ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ
ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ

540.392,61 €

271.089,92 €

ΣΑΕΠ 306/2

80.631,80 €

101.561,41 €

ΣΑΕΠ 006/2

355.049,65 €

95.617,47 €

ΣΑΕ 071

2.169.462,84 €

1.772.895,02 €

ΣΑΕΠ 306/3

26.306,65 €

2.387,35 €

ΣΑΕΠ 006/3

2.837.948,90 €

1.936.983,24 €

ΣΑΕΠ 017

3.222.483,88 €

403.192,22 €

ΣΑΕΠ 006/8

51.579.786,56 €

44.834.323,74 €

ΣΑΜΠ 017

147.053,17 €

266.523,63 €

ΣΑΜΠ 006/3

1.202.908,35 €

1.569.074,76 €

ΣΑΜΠ 006/8

0,00 €

0,00 €

ΣΥΝΟΛΟ

62.162.024,41 €

51.253.648,76 €

 

5.3.                       ΚεντρικοI ΑυτοτελεIς ΠOροι (ΚΑΠ)

 

Από την αρχή του 2011, στο πλαίσιο προετοιμασίας, σύνταξης και υποβολής των σχετικών εισηγήσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το επενδυτικό πρόγραμμα μέσω ΚΑΠ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κύρια στόχευσή μας ήταν η αποπληρωμή των υφιστάμενων οφειλών και η ένταξη νέων έργων αυστηρά επείγοντος χαρακτήρα, δηλ., κυρίως έργων πρόληψης και αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές στο οδικό δίκτυο της περιφέρειάς μας, το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα της Ελλάδος και από τα πλέον δύσκολα, λόγω του γεωγραφικού ανάγλυφου.

Το όριο πιστώσεων των ΚΑΠ κάθε έτος διαμορφώνεται από την Τακτική επιχορήγηση, τα έσοδα των τελών και το ταμειακό υπόλοιπο προηγούμενης χρήσης.

 

Το 2011 δόθηκε προτεραιότητα :

  • Στην εξόφληση υποχρεώσεων έργων του Γ΄ΚΠΣ και του Ταμείου Συνοχής, ξεκινώντας από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
  • Στην κάλυψη ανεξόφλητων υποχρεώσεων έργων που χρηματοδοτήθηκαν από το εθνικό σκέλος του προγράμματος ξεκινώντας από τις ληξιπρόθεσμες  οφειλές (για την κάλυψη συντηρήσεων οδών, αποκαταστάσεις από θεομηνίες, αγροτικό εξηλεκτρισμό).
  • Στην ωρίμανση κάποιων δράσεων για την υλοποίησή τους σε επόμενο στάδιο

 

Αντίστοιχα, το 2012 δόθηκε προτεραιότητα

  • Στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων
  • Στην εξόφληση δικαστικών αποφάσεων
  • Στην εξόφληση εργασιών προηγούμενων ετών από εκτελεσμένες εργασίες
  • Στην εκτέλεση συνεχιζόμενων έργων με πιστώσεις που ανταποκρίνονται στους διαθέσιμους πόρους του ΠΔΕ

 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος των ΚΑΠ (για επενδύσεις) ανήλθε το 2011 στο ποσό των 110 εκ. € και αφορά στην χρηματοδότηση 374 ενταγμένων έργων/δράσεων, ενώ το 2012 ανήλθε στο ποσό των 108 εκ. € και αφορά στην χρηματοδότηση 313 ενταγμένων έργων/δράσεων.

 

Όμως, οι εισροές των ΚΑΠ για επενδύσεις ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη που είχαμε κάνει, αφού για το 2012 αυτές ήταν μόνο 1.012.718,31 €, έναντι των 16.910.000 € που ήταν το 2011 και των 20.506.000 € που ήταν το 2010 για τις τέσσερις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Θεσσαλίας, ακυρώνοντας έτσι την δυνατότητα της Περιφέρειας να παρέμβει αυτοδύναμα και να καλύψει τον θεσμικό της ρόλο σε τομείς αρμοδιότητά της και δημιουργώντας συγκράτηση των προγραμμάτων, προκειμένου να αποφύγουμε μεγάλα ανοίγματα.

 

Το όριο πιστώσεων, οι πληρωμές και οι απορροφήσεις για το 2011 και το 2012 ανά Περιφερειακή  Ενότητα αποτυπώνονται στους παρακάτω πίνακες:

 

 

ΚΑΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ) – 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ

ΌΡΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

2011

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

2011

ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ %

Λάρισας 8.555.492,00 € 5.049.569,48 € 59%
Καρδίτσας 6.856.893,00 € 3.636.465,37 € 53%
Τρικάλων 5.281.506,00 € 3.788.419,08 € 71,8%
Μαγνησίας 5.036.328,00 € 3.332.484,62 € 66%

 

ΚΑΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ) – 2012

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ

ΌΡΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

2012

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΜΕΧΡΙ 31-12-2012

ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ %

Λάρισας 8.733.801,48 € 4.814.267,22 € 55,12 %
Καρδίτσας 6.508.846,80 € 3.515.300,00 € 54 %
Τρικάλων 4.460.478,51 € 3.599.096,00 € 80,60 %
Μαγνησίας 7.210.260,95 € 3.573.349,00 € 49,50 %

 

 

5.4.                       Προγραμματικες Συμβασεις με Δημους Για Εκτελεση εργων

 

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο της συνεργασίας της με όλους του Δήμους της Θεσσαλίας υπέγραψε το 2011: 15 Προγραμματικές Συμβάσεις και το 2012: 16, συνολικού προϋπολογισμού 57.817.596,71 € για εκτέλεση έργων, για τα οποία οι Δήμοι δεν είχαν την απαιτούμενη διαχειριστική επάρκεια.

 

 

Α/Α

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΫΠ/ΣΜΟΣ

1

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ ΑΝΘΟΧΩΡΙΟΥ-ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ Δ.ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ-ΚΟΙΝ.ΑΝ.ΑΡΓΙΘΕΑΣ

520.000,00

2

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Δ.ΑΓΙΑΣ

1.341.000,00

3

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΙΑΜΑΤΙΚΗΣ ΠΗΓΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ Δ.ΑΓΙΑΣ

307.500,00

4

ΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΠΙΩΝ ΑΓΙΑΣ

70.000,00

5

ΨΗΦΙΑΚΟ-ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΟΛΥΜΠΟΥ

749.931,00

6

ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΤΩΝ Τ.Κ ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΥ-ΚΑΤΩ ΣΩΤΗΡΙΤΣΑΣ-ΒΕΛΙΚΑΣ ΤΗΣ Δ.Ε ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ,ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΓΙΑΣ-ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ

21.525.000,00

7

ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΤΗΣ Τ.Κ ΣΤΟΜΙΟΥ ΤΗΣ Δ.Ε ΕΥΡΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ Δ.ΑΓΙΑΣ

2.500.000,00

8

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΧΡΥΣΑΛΛΙΔΑΣ

300.000,00

9

ΑΝΑΠΛΑΣΗ-ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ Δ.ΑΓΙΑΣ

1.340.700,00

10

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΣΟΥΡΠΗΣ

250.000,00

11

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΑΝΑΛΙΩΝ

365.000,00

12

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΩΝ ΝΕΡΩΝ Δ.ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ

2.200.000.00

13

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 2/Θ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΚΙΑΘΟΥ

49.810,08

14

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΚΟΥ ΑΡΓΑΛΑΣΤΗΣ

376.500,00

15

ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΩΝ ΘΗΒΩΝ

100.000,00

16

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΥΔΡ.ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ ΣΚΙΑΘΟΥ ΜΕ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΝΕΡΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ (ΔΕΥΑ ΣΚΙΑΘΟΥ)

382.550,00

17

ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΣ  ΧΥΤΑ ΑΡΓΑΛΑΣΤΗΣ Δ. Ν.ΠΗΛΙΟΥ

630.000,00

18

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΡΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΛΕΓΧΟΥ-ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΜΟΥ (SCADA) KAI EΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΝΕΡΟΥ Δ.ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ

                               7.369,81

19

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΟΡΜΟΥ ΒΟΤΣΗΣ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ

2.200.000,00

20

ΕΠΙΣΚΕΥΗ-ΔΙΑΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΚΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΤΩ ΞΕΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΣΚΗΝΥΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ

2.600.000,00

21

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΣΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΡΗΝΩΝ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ Δ. ΖΑΓΟΡΑΣ ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ

330.558,00

22

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ-ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΟΜΒΡΙΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ Δ.ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ

1.450.000,00

23

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΠΑΤΗΤΗΡΙ-ΒΟΤΣΗ ΚΑΙ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ

10.892.850,23

24

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΙΓΚΛΙΔΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΟΕΚ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ Ι

60.000,00

25

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΝΕΑΝΙΔΩΝ

180.000,00

26

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ – ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΒΡΑΣ Δ. ΑΛΜΥΡΟΥ

8.000.000,00

27

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΌ ΠΕΡΔΙΚΑ ΕΩΣ ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΟΜΟ ΜΙΚΡΟΘΗΒΩΝ-ΦΑΡΣΑΛΩΝ (Β ΦΑΣΗ)

 369.994,26

28

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2/Θ ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΚΙΑΘΟΥ & ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΚΙΑΘΟΥ

19.766,40

29

ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΧΩΡΩΝ ΑΣΦΑΛΗ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΦΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΙΚΕΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ

261.500,00

30

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΡΙΚΕΡΙ ΠΡΟΣ ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

265.000,00

31

ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

749.931,00

ΣΥΝΟΛΟ

57.817.596,71

 

5.5.                       ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ – ΚΟΙΝΟΤΙΚεΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΊΕΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Τα προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από Εθνικούς Πόρους των κρατών μελών που συμμετέχουν σ’ αυτά. Ο Στόχος 3 της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013, Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία, αφιερώνεται στη διαπεριφερειακή, διακρατική και διασυνοριακή συνεργασία και αντικαθιστά το Κοινοτικό Πρόγραμμα Πρωτοβουλίας INTERREG III 2000-2006. Η Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία εφαρμόζεται μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ε.Ε. και συγκεκριμένα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και επικεντρώνεται σε τρεις άξονες:

  1. ανάπτυξη διασυνοριακών οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που αφορά σε περιφέρειες που έχουν κοινά χερσαία και θαλάσσια σύνορα
  2. καθιέρωση και ανάπτυξη διακρατικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ θαλάσσιων περιφερειών που αφορά σε περιφέρειες που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και προκλήσεις
  3. ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της περιφερειακής πολιτικής μέσω της προώθησης της διαπεριφερειακής συνεργασίας, της ανάπτυξης δικτύων και της ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των περιφερειακών και των τοπικών αρχών που αφορά σε  όλες τις περιφέρειες της Ε.Ε.

 

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στα πλαίσιο συνεργασίας με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, υλοποιεί προγράμματα εδαφικής συνεργασίας συνολικού προϋπολογισμού 3,36 εκ. €, ενώ έχει υποβάλει προς αξιολόγηση προτάσεις ύψους 2,6 εκ. €. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας διαμέσου των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που συμμετέχει και με συντονισμένες πρωτοβουλίες, συμβάλλει στη διάρθρωση συστημάτων διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των τοπικών αρχών, των περιφερειών και της κεντρικής διοίκησης (σύμφωνα με τη Συνθήκης της Λισσαβόνας) και στοχεύει στην αξιοποίηση πόρων από την επόμενη προγραμματική περίοδο (2014-2020) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Π/Υ

RESPONSIBLE MED-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

112.750 €

WIRELESS INNOVATION:  ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

304.000 €

SY_CULTour – Synergy of culture and tourism: utilisation of cultural potentials in less favoured rural regions

180.400 €

FORET MODELE – Συντονισμός περιφερειακών πολιτικών για το δάσος με τη βοήθεια ενός νέου χωρικού εργαλείου διακυβέρνησης

150.000 €

MODELAND

293.000 €

PAYS.MED.URBAN

90.665 €

VILLAGES – Exchange of know-how for sustainable development of local communities in less favoured Mediterranean rural areas”

153.628,99 €

ΕUFOFINET – ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

144.540 €

SIGMA 4 WATER

68.032 €

2BPARKS

170.000 €

ENERSCAPES-TERRITORY, LANDSSCAPES AND RENEWABLE ENERGIES

186.000 €

Smart Water – Simple Management of Risks through a web Accessible Tool for European Regions

55.000 €

MigrabizMed – Προώθηση επιχειρηματικότητας Μεταναστών στη Μεσόγειο μέσω Καινοτόμων εργαλείων ΤΠΕ και Δομών

400.000 €

MOG – Move on Green

100.269 €

Leader Άξονας 4: Πολιτιστικό Συμπόσιο Ολύμπου

30.000 €

MILD HOME – My modular, intelligent, low cost, do it yourself, nearly zero energy house for our eco green village (SEE)

163.678,21 €

Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Θεσσαλίας – Europe Direct

125.000 €

ΣΥΝΟΛΟ

2.726.963,20 €

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΕΓΚΡΙΣΗ  Ή ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΩΝ

Π/Υ

WATCH & SEE – Διαχείριση κρίσεων σε άκρως ευάλωτα υδατικά συστήματα και οικοσυστήματα στο πλαίσιο της διαδικασίας προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή  (SEE)

175.000 €

FP7 Χρήση Ηλιακής Ενέργειας σε Αγροτικές Περιοχές Μεσογειακής Λεκάνης

480.000 €

FP7-SEC-2013-4.1-6 Preparedness for and management of large scale forest fires

150.000 €

FP7-REGIONS-2012-2013-1 Regions of Knowledge ‘A resource-efficient Europe – Flagship initiative under the Europe 2020 Strategy’

150.000 €

AGRO-START – Διακρατικό Δίκτυο για την Υποστήριξη των ΜΜΕ στον Κτηνοτροφικό και Φυτοκομικό Τομέα (SEE)

150.000 €

CLICA-BLACK/MED – Προσαρμογή των μικρού και μεσαίου μεγέθους πόλεων Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας στην κλιματική αλλαγή (SEE)

96.050 €

ENPI CBC MED_GOV-PAMED_Εφαρμογή Πρακτικών Διακυβέρνησης σε Προστατευόμενες Περιοχές της Μεσογείου

120.000 €

EFBuildings–Energy Efficiency in high demand buildings in Mediterranean Regions

128.400 €

ΣΥΝΟΛΟ

1.449.450 €

 

ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ

Π/Υ

Ενίσχυση των Δράσεων του Δημιουργικού Εργαστηρίου του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Νομού Λάρισας ΟΡΦΕΑΣ

386.000 €

Προμήθεια του Εξοπλισμού Λειτουργίας του Δημιουργικού Εργαστηρίου του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Νομού Λάρισας ΟΡΦΕΑΣ

243.000 €

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ – ΤΟΠΟΣ

484.000 €

Εφαρμογή Προσέγγισης Leader – Άξονας 4 – Υπομέτρο L 313-4: Υλικό Προβολής Ολύμπου

65.595 €

Εφαρμογή Προσέγγισης Leader – Άξονας 4 – Υπομέτρο L 321-3: Πολιτιστικό Συμπόσιο Ολύμπου

30.000 €

ΣΥΝΟΛΟ

1.208.595 €

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ INTERREG – MED

Π/Υ

FLORMED – ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑ: ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

244.517 €

NOVAGRIMED – ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

204.100 €

FREEMED – ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΩΣ ΧΩΡΟΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

133.581 €

AGRISLES – ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

51.562 €

ΣΥΝΟΛΟ

633.762 €


ΜΕΡΟΣ 3Ο : ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

 

6.     ΕΡΓΑ – ΥΠΟΔΟΜΕΣ

 

Στον τομέα των έργων, οι προσπάθειες της Περιφέρειας Θεσσαλίας – ιδίως μετά από την μεταφορά στις 01/07/2011 από την κρατική Περιφέρεια στην αιρετή των Διευθύνσεων Ελέγχου Συντήρησης Έργων (ΔΕΣΕ), Ελέγχου κατασκευής Έργων (ΔΕΚΕ), και Δημοσίων Έργων (ΔΔΕ) – επικεντρώθηκαν στο συντονισμό της Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας και των Περιφερειακών Ενοτήτων, ώστε έργα ενταγμένα που λίμναζαν, με σημαντική αναφορά στην οικονομική ανάπτυξη και στην ποιότητα ζωής των πολιτών και το περιβάλλον, να μπουν ξανά σε τροχιά υλοποίησης.

Αναλάβαμε την υλοποίηση έργων των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε νέα, καθώς και την εκπόνηση μελετών νέων έργων που βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας της δημοπράτησης.

 

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης πινακίδων, σήμανσης – επισκευής στηθαίων, επισκευής κιγκλιδωμάτων, διαγράμμισης, καθαρισμού κρασπέδων – νησίδων, αποχιονισμού, συντήρησης ηλεκτροφωτισμού, συντήρησης οδοστρώματος, διαμόρφωσης αγροτικών οδών και αντιπυρικών ζωνών, διαμόρφωσης και καθαρισμού κοιτών ποταμών.

 

 

7.     ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

 

7.1.                       αναπτυξιακοσ νομοσ

 

Ο τομέας των ιδιωτικών επενδύσεων αποτέλεσε ένα νέο αντικείμενο για την αιρετή περιφέρεια το οποίο μεταβιβάσθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση την 01/07/2011. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε να παράξουμε ένα σημαντικό έργο σχετικά τόσο με τους  ελέγχους όσο και τις πληρωμές.

 

Τον Ιούλιο του 2011 παραλάβαμε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο 190 επενδυτικών σχεδίων όπως διακρίνονται ανά τομέα στον παρακάτω πίνακα ως εξής:

 

ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

ΥΨΟΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ

58

21.400.000 €

ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ

88

32.100.000 €

ΤΡΙΤΟΓΕΝΗΣ

44

16.500.000 €

ΣΥΝΟΛΟ

190

70.000.000 €

Από τα ανωτέρω, επενδύσεις συνολικού ύψους 17 εκ. € (24%) περίπου αφορούσε σε σχέδια τα οποία είχαν μεν εγκριθεί, αλλά παρέμεναν ανενεργά, κυρίως για χρηματοδοτικούς λόγους.

 

Γνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που έχουν οι επενδυτικές κινήσεις στη Θεσσαλία επιδοθήκαμε σε έναν αγώνα, με τελικό στόχο την προώθηση των επενδύσεων. Καταφέραμε  να καλύψουμε το σύνολο των υποχρεώσεων από τα παλαιά επενδυτικά σχέδια (που παραλάβαμε), να επιταχύνουμε την εξέταση και εξυπηρέτηση νέων αιτήσεων, διαμορφώνοντας παράλληλα ξεκάθαρες και αντικειμενικές συνθήκες στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας, σε κρίσιμους για την ανάπτυξη και την απασχόληση τομείς της επιχειρηματικότητας, όπως ο τουρισμός, η μεταποίηση, ο κλάδος παροχής υπηρεσιών και ο πρωτογενής τομέας.

 

Συγκεντρωτικά, η κατάσταση στις ιδιωτικές επενδύσεις έχει ως εξής:

 

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ – 2011

ΑΠΟ 01/01/2011

ΕΩΣ 30/06/2011ΑΠΟ 01/07/2011

ΕΩΣ 31/12/2011ΣΥΝΟΛΟΥΠΑΓΩΓΕΣ

8

3

11

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ -ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙΣ

1

(ΜΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ)

93 ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙΣ

7 ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

101

ΠΟΕ (ΟΛΟΚΛ/ΜΕΝΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ)

70

88

158

ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ

16.100.000,00€

25.000.000,00€

41.100.000,00€

 

 

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ – 2012

ΑΠΟ 01/01/2012  ΕΩΣ 31/12/2012

ΥΠΑΓΩΓΕΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ*

+ 1 ΑΠΟ ΓΝΩΜΟΔ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ

19

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ – ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙΣ

74

ΠΟΕ  (ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ)

101

ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ

27.325.000 €

 

Από το Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών :

 

ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΥΠΑΓΩΓΗΣ

28

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ

83

 

7.2.                       νεοσ κυκλοσ ενίσχυσης Μικρομεσαίων επιχειρησεων

 

Σε ότι αφορά στο Νέο Κύκλο ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επενδύσεων, που προκηρύχθηκε στον τρέχοντα μήνα από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Από τον Νοέμβριο 2011 ξεκινήσαμε τη συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και όλους τους αρμόδιους τοπικούς φορείς για τον καθορισμό των προϋποθέσεων προκήρυξης και υλοποίησής τους, προϋπολογισμού 22,5 εκ. € για τη Θεσσαλία. Το Νέο Πρόγραμμα αναφέρεται στις θεματικές ενότητες μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου και υπηρεσιών και δίνει έμφαση στους δυναμικούς κλάδους δραστηριότητας με υψηλή προστιθέμενη αξία, που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, καινοτομικότητα και αυξημένη χρήση νέων τεχνολογιών, οι οποίοι θα δώσουν την ζητούμενη ώθηση στην περιφερειακή οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό και για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους για την Θεσσαλία, προβήκαμε σε Αναθεώρηση του Περιφερειακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, προκειμένου να αποδεσμευτούν πόροι για την υλοποίηση της δράσης αυτής. Σήμερα, η προκήρυξη τρέχει με «Φορέα Διαχείρισης» τον ΕΦΕΠΑΕ, ενιαίος για όλες τις περιφέρειες της χώρας .

 

7.3.                       leader

 

Στο πλαίσιο της 3ης Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος του προγράμματος «Προσέγγιση LEADER» του Άξονα 4 του ΠΑΑ 2007-2013 στο Νομό Λάρισας υποβλήθηκαν το 2012 συνολικά 30 επενδυτικά σχέδια, προϋπολογισμού 5.636.780 € (Δ.Δ. 2.818.390,00 €), που αφορούν στην αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων (μεταποίηση), στην αύξηση της αξίας των δασοκομικών προϊόντων, στην ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό βιοτεχνικών μονάδων, επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α’ μεταποίηση, χώρων εστίασης και αναψυχής και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου.

Με την ενίσχυση τέτοιων δράσεων ενθαρρύνουμε τις ιδιωτικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, κυρίως αυτές που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα και τον αγροτουρισμό, σ΄ ένα ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και τόνωση στην τοπική οικονομία. Η διαδικασία αξιολόγησης των επενδύσεων αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.

 

 

 

 

 

 

8.     ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Ο πρωτογενής τομέα της παραγωγής, η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία και οι υδατοκαλλιέργειες, είναι πεποίθησή μας, και αυτό το εκφράσαμε από την πρώτη στιγμή, πως είναι «πυλώνας» για τη συνολική ανάκαμψη της Θεσσαλίας και τη διέξοδο της από την κρίση .

Το όραμά μας για μια βιώσιμη και αειφόρα Περιφέρεια, που θα δίνει θέσεις εργασίας, ασφάλεια και ευημερία στους πολίτες, στηρίζεται στην υποστήριξη και την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα. Όμως, δεν μείναμε στον εύκολο δρόμο των άμεσων ενισχύσεων για τη στήριξη του εισοδήματος, αλλά στραφήκαμε σε ενέργειες και πρωτοβουλίες που εστιάζουν στις σύγχρονες απαιτήσεις των αγορών, ενισχύουν την εξωστρέφεια, προωθούν την ποιότητα και τη συνετή διαχείριση των φυσικών πόρων, και υποστηρίζουν τις σύγχρονες και επαρκείς υποδομές.

 

Η στρατηγική μας για την Αγροτική Ανάπτυξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενσωματώνεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα για το «καλάθι αγροτικών προϊόντων»  με τη δημιουργία ενός πλέγματος επενδύσεων και υποδομών, τη μεταποίηση, την  τυποποίηση, την προβολή και προώθηση των προϊόντων.

 

Οι δράσεις για τα έτη  2011 και 2012 αναλύονται στις παρακάτω παραγράφους.

 

8.1.                       «θεσσαλικο καλλαθι» αγροτικων προϊοντων

 

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, πρώτη από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, προετοίμασε και κατέθεσε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το Επιχειρησιακό Σχέδιο για το «Θεσσαλικό Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων», σύμφωνα με το Ν. 4015/2011 που αφορά στο «Θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς». Το «Καλάθι» αναφέρεται στη συνεισφορά μας στην οικοδόμηση της αγροτικής περιφερειακής ανάπτυξης και προκειμένου να αποκτήσει ο πρωτογενής τομέας μια νέα προοπτική στην οποία κεντρική και κυρίαρχη θέση θα κατέχει η παραγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων. Αντικείμενο του είναι η χρηματοδότηση υπηρεσιών και υποδομών σχετικά με:

•    την τυποποίηση

•    την πιστοποίηση

•    την εμπορία, και

•    τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων

 

Ο στόχος αυτού του εγχειρήματος ήταν διττός: Να εδραιωθεί η Θεσσαλία τόσο ως το Κέντρο της Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας όσο και ως Περιφέρεια – Πρότυπο στην εξυπηρέτηση του αγρότη και του κτηνοτρόφου και κατ΄επέκταση η ανάπτυξη καλλιεργειών υψηλής διατροφικής αξίας που θα πολλαπλασιάσουν με την επιτόπια μεταποίηση το εισόδημα των παραγωγών.

 

Το καλάθι της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα περιλαμβάνει προϊόντα

•    που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό,

•    που αναδεικνύουν την ταυτότητα της Περιφέρειας

•    που καλύπτουν επισιτιστικές ανάγκες τόσο της Περιφέρειας όσο και της χώρας

•    με Πιστοποιημένη ποιότητα «ThessAgro»

•    σε επαρκή ποσότητα

•    με αναγνωρισημότητα (ΠΟΠ )

 

Η διαδικασία της ένταξης των προϊόντων του «καλαθιού» της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι δυναμική και όχι στατική, καθώς υπάρχουν ήδη προϊόντα ενταγμένα, προϊόντα υπό ένταξη και προωθούμενα για ένταξη από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

 

Με βάση τα προαναφερθέντα τα προϊόντα προς ένταξη, που αρχικά και ενδεικτικά επιλέγηκαν  για να συγκροτήσουν το  «καλάθι»  αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι:

 

Σιτηρά Βαμβάκι Ακρόδρυα
Αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά Πυρηνόκαρπα
Κτηνοτροφικά φυτά Ανθοκομικά Κηπευτικά
Προϊόντα από αιγοπρόβειο γάλα   και κρέας Προϊόντα από αγελαδινό γάλα & βόειο κρέας Χοίρειο κρέας
Αμύγδαλα Συκουρίου –Αλμυρού – Βελεστίνου Μέλι Θεσσαλίας Όσπρια
Κάστανα Πηλίου – Μελιβοίας Πατάτα Καλλιπεύκης
ΠΟΠ Ελιά Πηλίου-Βόλου Ελιές- Ελαιόλαδο
ΠΟΠ Μανούρι ΠΟΠ Γαλοτύρι ΠΟΠ Κασέρι
ΠΟΠ Γραβιέρα Αγράφων ΠΟΠ Φέτα ΠΟΠ Μπάτζος
Μήλα-Αχλάδια Ρόδια Δαμάσκηνο Σκοπέλου
Ροδάκινο Λεμονάτο Πηλίου Ακτινίδια Φιρίκια Πηλίου
Κεράσια και μήλα Αγιάς- Πηλίου ΠΟΠ Μήλα Ζαγοράς Αποξηραμένοι καρποί

(Σύκα- Βερίκοκα)ΠΟΠ Αρνάκι, Κατσικάκι ΕλασσόναςΚατσικάκι ΣκοπέλουΑρνάκι ορεινής ΑργιθέαςΠροϊόντα ιχθυοκαλ/ργειας ΑλιείαςΠαραδοσιακά προϊόνταΑλλαντικά ΤρικάλωνΤοπικοί οίνοι και οίνοι ΟΠΑΠ (Μεσενικόλας, Αγχίαλος, Ραψάνη και κρασί Ολύμπου)Κρασί, επιτραπέζια σταφύλιαΤσίπουρο Τυρνάβου-Αγχιάλου

 

Το «Καλάθι θεσσαλικών προϊόντων» παρουσιάστηκε τόσο στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Επιχειρηματικότητας και Αγροτικής Οικονομίας, παρουσία φορέων, όσο και σε εκδήλωση για την προώθηση των τοπικών προϊόντων «Η Θεσσαλία μας εμπνέει» που πραγματοποιήθηκε σε εμπορικό κέντρο της Λάρισας.

 

Ήδη αλυσίδες super market  όπως η «ΑΒ Βασιλόπουλος» ή η «Μαρινόπουλος» έχουν ξεκινήσει την προώθηση τοπικών προϊόντων, μάλιστα η δεύτερη ξεκίνησε την παρουσίαση της συνεργασίας της με τους εγχώριους προμηθευτές από τη Μαγνησία με το πρόγραμμα Καινοτομία Ελληνικού Προϊόντος.

 

Με τη δημιουργία του «καλαθιού» είναι δυνατόν να βελτιωθεί το αγροτικό εισόδημα, να επιτευχθούν υψηλότερες τιμές στον παραγωγό και να βελτιωθεί η οργάνωση της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων και προπάντων να αυξηθεί το  προερχόμενο από την πρωτογενή παραγωγή εισόδημα, αλλά και από την μεταποίηση αυτής, προς όφελος της περιοχής και των παραγωγών της.

 

8.2.                       Ηλεκτρονικο Δημοπρατηριο Περιφερειας Θεσσαλιας

 

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ανέλαβε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την υποστήριξη των δράσεων του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Θεσσαλικό Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων» της Περιφέρειας. Πρόκειται για έναν οργανωμένο  μηχανισμό ο οποίος, αφενός ενισχύει την τοπική εφοδιαστική αλυσίδα, συμβάλλοντας στην αύξηση της ζήτησης των προϊόντων του «καλαθιού» από τους κατοίκους και τους ηλεκτρονικούς επισκέπτες της Περιφέρειας, αφετέρου  δε συμβάλλει στη βελτίωση της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων του «καλαθιού» σε αγορές εκτός των ορίων της Περιφέρειας.  Στο πλαίσιο αυτό, οι παραγωγοί προσφέρουν τα προϊόντα τους σε ενδιαφερόμενους αγοραστές με ελεύθερα διαπραγματεύσιμες τιμές, ενώ η διαπραγμάτευση η διαμόρφωση της τελικής τιμής ανά προϊόν, οι σχετικές πωλήσεις και οι πληρωμές λαμβάνουν χώρα εντός και διά του Δημοπρατηρίου. Οι αγρότες δηλαδή θα μπορούν να πωλούν άμεσα την παραγωγή  τους στους λιανέμπορους απολαμβάνοντας καλύτερη τιμή προϊόντος.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, απαιτείται η εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του δημοπρατηρίου.

Αναμένεται από το αρμόδιο Υπουργείο η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίσει την ίδρυση του δημοπρατηρίου και το πλαίσιο λειτουργίας του.

 

8.3.                       ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ «THESSAGRO»

 

Η Περιφέρεια  Θεσσαλίας έχοντας την πρόθεση να δώσει «Θεσσαλική Ταυτότητα» στα αγροτικά  προϊόντα με το σήμα «ThessAgro»  για τη βελτίωση  της παραγωγής, της μεταποίησης, της εμπορίας και την προώθηση τους στις αγορές, ειδικά αυτών τα οποία εντάσσονται  στο επιχειρησιακό σχέδιο «καλάθι θεσσαλικών προϊόντων», ξεκίνησε τη διαδικασία για το σχεδιασμό του πρωτοκόλλου πιστοποίησης ποιότητας και προέλευσης θεσσαλικών αγροτικών προϊόντων.

 

Η πιστοποίηση αυτή εφαρμόζεται πιλοτικά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και αποκλειστικά για αγροτικά προϊόντα θεσσαλικής προέλευσης σε ενδεικτικούς πελάτες και μέχρι την Άνοιξη του 2013 αναμένεται να ανοίξει για όλους τους ενδιαφερόμενους (φυσικά πρόσωπα και συνεταιρισμούς).

 

Σκοπός της είναι :

  • Η ανάπτυξη και εφαρμογή του πρωτοκόλλου ελέγχου
  • Η πιστοποίηση προέλευσης και ποιότητας προϊόντων
  • Η προβολή και προώθηση των προϊόντων
  • Η ενίσχυση της εμπορικής αξίας των αγροτικών προϊόντων
  • και κυρίως η υψηλή αναγνωρισιμότητα των θεσσαλικών αγροτικών προϊόντων, δεδομένου ότι :

 

  • το σήμα θα φέρουν ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα
  • το σήμα δεν θα καταργεί σήματα άλλων οργανισμών
  • για την απόκτηση του θα υπάρχουν προδιαγραφές

 

 

8.4.                       ΑΔΕΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ

 

Μετά από συνεχείς πιέσεις προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συσκέψεις με την ηγεσία του, εκδόθηκε η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που διέπει το καθεστώς αδειοδότησης των αρδευτικών γεωτρήσεων. Πλέον η διαδικασία για τη χορήγησης αδειών υφιστάμενων δικαιωμάτων χρήσης νερού είναι απλή και με αισθητά μικρότερο κόστος για τον κάθε ενδιαφερόμενο.

 

ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ

ΑΠΟ 01-07-2011 ΕΩΣ 31-12-2012

ΛΑΡΙΣΑ

348

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

234

ΤΡΙΚΑΛΑ

296

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

326

 

 

8.5.                       μειωση νυτρορυπανσησ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

 

Το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης αποδείχτηκε ανάσα για τον θεσσαλικό κάμπο, για την συνέχιση του οποίου αγωνιστήκαμε, καθώς υπηρετεί διπλό στόχο: Την προστασία του περιβάλλοντος και ιδίως του υδροφόρου ορίζοντα και της ανθρώπινης υγείας, και ταυτόχρονα την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος με ορθολογική χρήση λιπασμάτων και μείωση του κόστους παραγωγής.

 

Το 2011 ενισχύθηκαν 9.528 αγρότες με το συνολικό ποσό των 51,4 εκ. €, ενώ το 2012 ενισχύθηκαν 2.986 αγρότες με το συνολικό ποσό των 14,4 εκ. €.

 

8.6.                       ΛΟΙΠΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

 

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας υλοποιήσαμε προγράμματα ενίσχυσης της φυτικής και ζωικής παραγωγής, καταβάλλοντας σε αγρότες και κτηνοτρόφους το 2011 το συνολικό ποσό των 70 εκ. € περίπου και το 2012 το συνολικό ποσό των 33 εκ. € περίπου.

 

Οι ανωτέρω ενισχύσεις καταβλήθηκαν μέσω των παρακάτω προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν :

  • Φυτικής Παραγωγής

–  Πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας

–  Πρόγραμμα νέων αγροτών

–   Μακροχρόνια παύση εκμετάλλευσης γεωργικών γαιών

–  Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελουργικών εκτάσεων

–  Πρόγραμμα οριστικής εγκατάλειψης οινοποιήσιμων αμπελώνων

–  Ομάδες παραγωγών

–  Αγροτικός εξηλεκτρισμός

–  Πρόγραμμα ανακατασκευής βαθμίδων

–  Πρόγραμμα διατήρησης εκτατικών καλλιεργειών που κινδυνεύουν από γενετική διάβρωση

 

  • Ζωικής Παραγωγής

– Πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας

– Πρόγραμμα απειλούμενων με εγκατάλειψη φυλών αγροτικών ζώων

– Πρόγραμμα εκτατικοποίησης κτηνοτροφίας

– Πρόγραμμα αντικατάστασης κυψελών

– Πρόγραμμα οικονομικής στήριξης νομαδικής μελισσοκομίας

 

 

8.7.                       ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

 

Στο πλαίσιο ενίσχυσης δικαιούχων που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και την εμπορία γεωργικών προϊόντων υλοποιήσαμε το Μέτρο 123Α: «Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων»  του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013,  που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης  (Ε.Γ.Τ.Α.Α.)  και το Ελληνικό Δημόσιο.

Στόχος του Μέτρου είναι η υλοποίηση αιτήσεων ενίσχυσης που συμβάλλουν στη βελτίωση της κατάστασης του συγκεκριμένου βασικού κλάδου γεωργικής παραγωγής, στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των παραγόμενων γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων των επιχειρήσεων (π.χ. βελτίωση της ποιότητας) μέσω υιοθέτησης και ανάπτυξης καινοτομιών και τεχνολογικού εξοπλισμού, στην παραγωγή προϊόντων ποιότητας (πιστοποίηση, παράγονται με σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης, επεξεργασία βιολογικών πρώτων υλών), στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας  και στην δυνατότητα εξεύρεσης κανονικών διεξόδων στην αγορά εσωτερικού-εξωτερικού για τα παραγόμενα προϊόντα. Οι τομείς που ενισχύονται είναι: κρέας, γάλα, αυγά-πουλερικά, διάφορα ζώα, δημητριακά, ελαιούχα προϊόντα, οίνος, οπωροκηπευτικά, άνθη, ζωοτροφές, σπόροι & πολ/κό υλικό και φαρμακευτικά-αρωματικά φυτά . Οι επενδύσεις  αφορούν κυρίως στην υποδομή, στον εκσυγχρονισμό, την τυποποίηση και μεταποίηση προϊόντων, επεξεργασία προϊόντων, συσκευαστήρια κλπ.

 

Μέχρι σήμερα (2011 και 2012) υποβλήθηκαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας συνολικά 80 επενδυτικά σχέδια (46 στην Π.Ε. Λάρισας, 16 στην Π.Ε. Μαγνησίας, 13 στην Π.Ε. Τρικάλων και 4 στην Π.Ε. Καρδίτσας) συνολικού προϋπολογισμού 181 εκατ. €.

 

 

8.8.                       ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΓΗΣ

 

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρακολούθησε στενά την πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αναφορικά με την «Ενοικίαση Δημόσιας Γεωργικής Γης σε αγρότες, ανέργους και νέους για αγροτική και κτηνοτροφική χρήση.

Εντός του 2011 προσδιορίστηκαν σε ολόκληρη τη Θεσσαλία 2.773 αγροτεμάχια, συνολικής έκτασης 43.300 στρεμμάτων, στην πλειοψηφία τους από 1 έως 10 στρέμματα το καθένα. Σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ξεκίνησε η ανακοίνωση των διαθέσιμων αγροτεμαχίων και η ενοικίασή τους μέσω του συστήματος μοριοδότησης.

Μέχρι σήμερα έχουν παραχωρηθεί 14 τεμάχια  συνολικής έκτασης 141 στρεμμάτων και έχουν ελεγχθεί άλλα 160 στρέμματα τα οποία προβλέπεται άμεσα να παραχωρηθούν.

 

 

9.     ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 

Το περιβάλλον και συνακόλουθα η προστασία και διατήρηση της χλωρίδας και πανίδας, έχει αναδειχθεί στην εποχή μας ως πρώτης προτεραιότητας οικουμενικό ζήτημα για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και την επιβίωση των μελλοντικών γενεών.

 

Στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις το έργο της επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας, ένα έργο κυρίως περιβαλλοντικό το μεγαλύτερο που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα στην περιοχή των Βαλκανίων. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 65 με 70% και με την ολοκλήρωσή του πρόκειται να αντιμετωπισθούν σοβαρά προβλήματα των Π.Ε Λάρισας και Μαγνησίας, όπως η προστασία από πλημμύρες & η ρύπανση του Παγασητικού, η υφαλμύρωση των υπόγειων υδροφορέων της ευρύτερης περιοχής, η άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων, που σήμερα αρδεύονται πλημμελώς, ενώ ταυτόχρονα θα αποκατασταθεί μερικώς το προϋπάρχον οικοσύστημα της Κάρλας και θα διασφαλισθεί στο μέλλον η «αειφορεία» στην διαχείριση των εδαφικών και υδατικών πόρων.

Με συντονισμένες προσπάθειες, συνεχίσεις πιέσεις, παραστάσεις, συναντήσεις και επικοινωνία και συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, πραγματοποιήσαμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να συνεχιστούν οι εργολαβίες και να μην χαθούν τα περίπου 200 εκατ. € κοινοτικών πόρων, στην περίπτωση που το έργο απενταχθεί. Παρότι τα έργα αυτά δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της αιρετής Περιφέρειας, εξασφαλίσαμε τη συμπληρωματική χρηματοδότηση τους από Εθνικούς Πόρους, πέραν της εξασφαλισμένης κοινοτικής χρηματοδότησης, ξεμπλοκάροντας το έργο και προσπαθώντας για τη συνέχισή του.

Προχωρήσαμε στην υλοποίηση του προγράμματος περισυλλογής, διαχείρισης και απόρριψης νεκρών ζώων προϋπολογισμού 1 εκ. € που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και που θα δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται στη δημόσια υγεία και για το περιβάλλον από την ελλιπή έως σήμερα αντιμετώπιση του ζητήματος διαχείρισης των νεκρών ζώων. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στη δημιουργία ενός δικτύου ορθής διαχείρισης νεκρών βοοειδών, αιγών και προβάτων, ώστε να αποφύγουμε ασθένειες, οι οποίες μπορεί να πλήξουν τον άνθρωπο και την πανίδα. Δεδομένου ότι η Θεσσαλία είναι από τις Περιφέρειες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό αιγοπροβάτων στη χώρα, στόχος μας είναι ο κάθε κτηνοτρόφος, μέσω τηλεφωνικής γραμμής, να καλεί τον φορέα διαχείρισης ο οποίος θα προκύψει από τον διεθνή διαγωνισμό, για την τελική διάθεση του νεκρού ζώου.

 

Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε έργα διαχείρισης οικιακών απόβλητων, έργα διαχείρισης και διανομής ποσίμου νερού, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας οικισμών, έργα περιβαλλοντικών παρεμβάσεων σε οικισμούς, εκπονήσαμε μελέτες Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) και Μελέτες Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ).

 

Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε έργα προσβασιμότητας προς ΧΥΤΑ – ΣΜΑ, με στόχο την διευκόλυνση της προσβασιμότητας των απορριμματοφόρων οχημάτων και τη δημιουργία συνθηκών ασφαλούς διέλευσής τους προς τον ΧΥΤΑ – ΣΜΑ

 

ΕΡΓΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣ ΧΥΤΑ – ΣΜΑ

ΕΡΓΟ

Π/Υ ΕΝΤΑΞΗΣ

ΠΟΣΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΟΔΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (ΧΥΤΑ) Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

3.456.979,79 €

3.456.979,79 €

3.396.942,42 €

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Σ.Μ.Α. ΠΥΛΗΣ ΑΠΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΠΥΛΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΔΟ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ – ΠΑΛΑΙΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟΥ

2.830.000,00 €

2.408.721,36 €

296.061,98 €

ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ Ν. ΚΛΗΜΑ – ΤΖΙΛΑΛΗ – Χ.Υ.Τ.Α.

2.402.475,81 €

1.943.187,87 €

ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΧΥΤΑ ΑΡΓΑΛΑΣΤΗΣ

630.000,00 €

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΟΜΒΟΥ & ΟΔΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΠΡΟΣ Σ.Μ.Α. ΑΓΙΑΣ

295.000,00 €

ΣΥΝΟΛΟ

9.614.455,60 €

7.808.455,60 €

3.693.004,40 €

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας εκδώσαμε τις παρακάτω αποφάσεις  περιβαλλοντικών όρων  ανά Περιφερειακή Ενότητα

 

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

2011

2012

Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ

243

276

Π.Ε. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

100

208

Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

124

133

Π.Ε. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

77

103

 ΣΥΝΟΛΟ

544

720

 

10.                        ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

 

Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας έργα στον τομέα της υγείας, της πρόνοιας και των κοινωνικών υποδομών συνολικού προϋπολογισμού 24 εκατ. €, εκ των οποίων έργα συνολικού προϋπολογισμού 13 εκ. € εντάχθηκαν μετά την 01-07-2011.

Ειδικότερα, στον τομέα της υγείας υλοποιούμε έργα συνολικού προϋπολογισμού  19,9 εκ. €, στον τομέα της πρόνοιας υλοποιούμε 3 έργα συνολικού προϋπολογισμού  1,2 εκ. € και στον τομέα των κοινωνικών υποδομών υλοποιούμε 2 έργα συνολικού προϋπολογισμού  2,9 εκ. €.

 

 

11.                        ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για την αναδιαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ της Κεντρικής Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης στα κράτη-μέλη της. Πλέον, ανάμεσα στη διπολική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης και κράτους-μέλους, εμφανίζονται με αξιώσεις δυναμικής συμμετοχής οι Περιφέρειες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

Από τη πρώτη στιγμή ως αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας, θέσαμε σε πρώτη προτεραιότητα της εκπροσώπηση μας στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε:

  • Να αποκτήσουμε μεγαλύτερη εξωστρέφεια και ισχυρότερη φωνή στις δομές εκείνες που καθορίζουν την ευρωπαϊκή περιφερειακή πολιτική
  • Να έχουμε καλύτερη επικοινωνία με όργανα και παράγοντες της Ε.Ε. και να διασφαλίσουμε την καλύτερη πληροφόρησή μας
  • Να συμμετέχουμε ενεργά στη διαμόρφωση των πολιτικών (σε επίπεδο Ε.Ε.) για τη νέα προγραμματική περίοδο (2014-2020)
  • Να αναζητάμε νέους πιθανούς τρόπους χρηματοδότησης και συνεργασίες, που θα συμβάλλουν στην ανατροπή της υστέρησης που χαρακτηρίζει την Θεσσαλία
  • Να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ιδέα της ανάπτυξης των Περιφερειών, και ιδίως της Περιφέρειάς μας και ν’ αποτελέσει το βαρόμετρο των πολιτικών επιλογών, κάτω από τις αρχές της αλληλεγγύης και της συνεργασίας.

 

Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στην Ε.Ε. υπήρξαν επαφές, είτε κατ’ ιδίαν είτε στο πλαίσιο εργασιών, με σημαντικούς πολιτικούς παράγοντες της Ε.Ε., όπου συζητήθηκαν τρέχουσες και μελλοντικές εξελίξεις και προωθήθηκαν σημαντικά ζητήματα της Περιφέρειάς μας. Ενδεικτικά αναφέρονται οι επαφές με:

  • τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο
  • τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο, αρμόδιο για τις Οικονομικές, Νομισματικές Υποθέσεις και τη Ζώνη του Ευρώ, κ. Όλι Ρεν
    • τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Περιβάλλοντος, κ. Γιάνεζ Πότοτσνικ
    • τον Επίτροπο, αρμόδιο για την Περιφερειακή Πολιτική, κ. Γιοχάννες Χαν
    • τον Επικεφαλής της “Ομάδας Δράσης” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, κ. Χορστ Ράιχενμπαχ

 

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση με τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κ. Jiohanes Hahn και τις Υπηρεσίες της Ε.Ε. συζητήθηκε η πορεία του Προγράμματος ΕΣΠΑ της Θεσσαλίας και η στόχευσή του, καθορίστηκαν τα έργα «Άμεσης Απόδοσης» καθώς και τα «Έργα «Σημαία»» του Προγράμματος, αλλά και ειδικά θέματα του Προγράμματος, όπως έργα υπέρ ΡΟΜΑ, έργα έρευνας και τεχνολογίας, σχεδιασμός βιοαποδομίσιμων, έργα τουρισμού κ.α.)

 

11.1.                   Επιτροπη των Περιφερειων (Committee of Regions)

 

Η Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) αποτελεί πολιτική συνέλευση η οποία παρέχει στις τοπικές και περιφερειακές αρχές τη δυνατότητα να εκφράζουν τις απόψεις τους στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού αφενός η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ε.Ε. υποχρεούνται από τις Συνθήκες να ζητούν τη γνωμοδότηση της ΕτΠ όποτε διατυπώνονται νέες προτάσεις σε τομείς που ενδέχεται να έχουν συνέπειες στο τοπικό και το περιφερειακό επίπεδο, και αφετέρου, η ΕτΠ μπορεί να καταρτίζει γνωμοδοτήσεις με δική της πρωτοβουλία, προσθέτοντας έτσι, διάφορα θέματα στο πρόγραμμα της ΕΕ καθώς και να εκδίδει ψηφίσματα που αφορούν θέματα πολιτικής επικαιρότητας.

 

11.2.                   ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Το 1994 θεσμοθετήθηκε το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, με σκοπό να βοηθά τα κράτη-μέλη του οργανισμού στην εισαγωγή πραγματικής τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Το Κογκρέσο αποτελεί  σήμερα τη φωνή των πόλεων και περιφερειών στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο απαριθμεί 636 εκλεγμένα μέλη (δήμαρχοι, περιφερειάρχες, δημοτικοί ή περιφερειακοί σύμβουλοι) τα οποία εκπροσωπούν πάνω από 200.000 αρχές σε 47 Ευρωπαϊκά Κράτη.  Μέσα από τις συνεδριάσεις του μεταφέρει την υποστήριξή του στην εύρεση των πραγματικών μονάδων τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνει την διαβούλευση και τον πολιτικό διάλογο ανάμεσα σε εθνικές κυβερνήσεις και τις περιφερειακές οντότητες. Προσφέρει ένα ιδεώδες φόρουμ για διάλογο καθώς εκπρόσωποι των τοπικών και περιφερειακών αρχών συζητούν κοινά προβλήματα, συγκρίνουν εμπειρίες κι προωθούν τις απόψεις τους στις εθνικές κυβερνήσεις.

Οι εργασίες του Κογκρέσου δομούνται ανάμεσα σε τέσσερις Καταστατικές Επιτροπές.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας συμμετείχε τον Οκτώβριο του 2012 στην 23η Ολομέλεια του Κογκρέσου, όπου συμμετείχε ως αιρετός στην Governance  Committee η οποία ασχολείται με θέματα διακυβέρνησης, δημόσιας οικονομίας, διασυνοριακή και διαπεριφερειακή συνεργασία, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και συνεργασία ανάμεσα στα διακυβερνητικά όργανα.

 

 

12.                        ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

 

Η τουριστική προβολή της Θεσσαλίας αποτελεί για την Αιρετή Περιφέρεια βασική προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό :

Α)    Οργανώσαμε και προωθήσαμε τη προβολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό καθώς και την προβολή των τουριστικών υπηρεσιών, προϊόντων και εκδηλώσεων, με τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων τουριστικής προβολής από  Κεντρικούς Αυτοτελής Πόρους (ΚΑΠ) της Περιφέρειας Θεσσαλίας, συνολικής δαπάνης για τα έτη 2011 και 2012, 650.000 € και 550.000 € αντίστοιχα.

 

Β) Υλοποιήσαμε μια σειρά από αξιόλογες δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως :

1)       Προβολή στο εξωτερικό

1.1. Συμμετοχή στις παρακάτω εκθέσεις του εξωτερικού σε συνεργασία κυρίως με τον Ε.Ο.Τ.:

Ουτρέχτης, Βιέννης, Ντίσελντορφ, Πράγας, Μιλάνου, Βελιγραδίου, Σόφιας, Βερολίνου, Μόσχας, Βουκουρεστίου, Λευκωσίας, Φραγκφούρτης, Βαρσοβίας- Πόζναν,  και Λονδίνου

1.2. Αποστολή υλικού, έντυπου και ηλεκτρονικού, στα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό για ενημέρωση τουριστικών πρακτόρων καθώς και σε συλλόγους ομογενών και σε σχολεία.

2)   Προβολή στο εσωτερικό

2.1.  Συμμετοχή κατά προτεραιότητα στις εξής εκθέσεις :

– Philoxenia στη Θεσσαλονίκη.

– Έκθεση Θρησκευτικού Τουρισμού στην Αθήνα.

– Επιχειρησιακό Πανόραμα στον Βόλο και στην Καρδίτσα

– Περιοδεία στη Κεντρική και Δυτική Μακεδονία με ενοικιαζόμενο μέσο μεταφοράς ντυμένο με μακέτα της Θεσσαλίας και με το σλόγκαν «Περιφέρεια Θεσσαλίας – μία Περιφέρεια αμέτρητοι προορισμοί» που περιόδευσε σε πόλεις της Μακεδονίας (Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Έδεσσα, Βέροια, Νάουσα και Θεσσαλονίκη). Σε κεντρικά σημεία των πόλεων διανεμήθηκε ενημερωτικό έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό της Περιφέρειας Θεσσαλίας καθώς και των επαγγελματιών και δόθηκαν συνεντεύξεις στα τοπικά μέσα.

2.2.  Διαφημιστική προβολή.

Πραγματοποιήθηκαν διαφημιστικές καταχωρίσεις στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο των Αθηνών, σε επιλεγμένες εφημερίδες και περιοδικά του επαρχιακού Τύπου καθώς και διαφημιστικές καταχωρήσεις σε τουριστικά έντυπα και ετήσιους τουριστικούς καταλόγους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπως και τηλεοπτικές ή ραδιοφωνικές συνεντεύξεις –αφιερώματα- στις οποίες παρουσιάζεται η φυσιογνωμία της Θεσσαλίας,  και  διαφημιστικά σποτ σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

 

Γ) Συνεργαστήκαμε με φορείς της Θεσσαλίας, όπως, επιμελητήρια, ενώσεις ξενοδόχων, συλλόγους ενοικιαζόμενων δωματίων/διαμερισμάτων, επαγγελματιών της Θεσσαλίας, οργανώνοντας συναντήσεις προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις για την καλύτερη δυνατή οργάνωση της τουριστικής προβολής.

 

Δ)       Το 2011 εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του Προγράμματος  Τουριστικής  Προβολής Περιφέρειας Θεσσαλίας,  δημόσιας δαπάνης 1.000.000 € και το 2012 προχωρήσαμε στην προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης, έτσι ώστε το πρώτο εξάμηνο του 2013 να προχωρήσουμε στην δημοπράτηση του έργου.

Μετά από μια περίοδο διαβούλευσης με όλους τους αρμόδιους φορείς, συντάξαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μάρκετινγκ για την πορεία που θα ακολουθήσουμε τα επόμενα 2 χρόνια, μελέτη η οποία κινείται στην κατεύθυνση της ύπαρξης μίας σύγχρονης και ενιαίας στρατηγικής για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μέσω της οποίας θα αναδειχθούν και θα αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου: οι ορεινοί όγκοι, τα νησιά των Β. Σποράδων, τα χιονοδρομικά κέντρα, τα παράλια, το Πήλιο, τον Όλυμπο, τα Μετέωρα, η Λίμνη Πλαστήρα, κ.α. Η υλοποίηση του προγράμματος αποσκοπεί στην στοχευμένη στρατηγική προβολή του τουριστικού προϊόντος της Θεσσαλίας σε επιλεγμένες γεωγραφικές αγορές και σε επιλεγμένα τμήματα αυτών των αγορών. Κεντρικός στόχος του σχεδίου είναι η επανατοποθέτηση της Θεσσαλίας στην παγκόσμια και εγχώρια τουριστική αγορά ως πολυδιάστατο ανταγωνιστικό τουριστικό προορισμό.

 

Ε) Καταβάλλαμε  κάθε δυνατή προσπάθεια για την αξιοποίηση του αεροδρόμιου της Νέας Αγχιάλου, την προβολή του και την προσέλκυση – δρομολόγηση τακτικών πτήσεων με ευρωπαϊκούς προορισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδότησε το 2011 και το 2012 την προώθηση των πτήσεων και τη σύνδεση του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου με τη Ρώμη, τις Βρυξέλλες, το Μιλάνο και τη Φραγκφούρτη μέσω διαφημιστικής προβολής στην ιστοσελίδα της αεροπορικής εταιρείας Ryanair.

 

ΣΤ) Ξεκινήσαμε για πρώτη φορά σε επίπεδο Περιφέρειας Θεσσαλίας ένα εγχείρημα στο οποίο συμπράττουν η Περιφέρεια, τα Επιμελητήρια, η Π.Ε.Δ, Ενώσεις Ξενοδόχων, επιχειρηματίες του τουρισμού και άλλοι φορείς, με στόχο το «άνοιγμα» στην αγορά τουρισμού της Ρωσίας. Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια σε απευθείας συνεργασία με μεγάλα τουριστικά γραφεία της Μόσχας, προκειμένου το 2013 να έχουμε απ’ ευθείας πτήσεις από τη Ρωσία στο αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου

Ζ) Σχεδιάσαμε τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας στοχεύοντας στην παγκόσμια τουριστική προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού των Μετεώρων και του Ολύμπου μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών.

 

Η) Ενεργοποιήσαμε το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την κατασκευή και λειτουργία Υποβρύχιων Μουσείων και Καταδυτικών Πάρκων στις Βόρειες Σποράδες και στον Δυτικό Παγασητικό που παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 2012 στην Αλόννησο, ένα πρότυπο επιχειρησιακό πρόγραμμα, το οποίο θα αποτελέσει σπουδαίο αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή των Σποράδων, των περιοχών του Δυτικού Παγασητικού, αλλά και της Θεσσαλίας γενικότερα. Η εξέλιξη του Σχεδίου σήμερα, που παρακολουθείται και στηρίζεται εξαρχής από τα Υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα με στόχο να ολοκληρωθεί πριν τη λήξη του ΕΣΠΑ.

 

 

 

13.                        ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΣΥΝΕΔΡΙΑ – ΗΜΕΡΙΔΕΣ

 

Μεγάλη έμφαση δίνουμε ως Αιρετή Περιφέρεια και στη διοργάνωση εκδηλώσεων οι οποίες έχουν προστιθέμενη αξία και παράλληλα τονώνουν την τοπική οικονομία.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας τα έτη 2011 και 2012 οργάνωσε ή συνδιοργάνωσε με άλλους φορείς περισσότερες από 314 εκδηλώσεις πολιτιστικού, αθλητικού, επιστημονικού χαρακτήρα, θέτοντάς τες υπό την αιγίδα της. Πρόκειται για διοργανώσεις ευρείας απήχησης που συνέβαλαν στην ενίσχυση της προβολής και της τουριστικής ανάπτυξης της Θεσσαλίας .

 

ΣΥΝΟΛΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Π/Υ

2011

118

370.971,50 €

2012

196

627.665 €

 

 

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

 

ΠΟΛΙΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2011-2012

22ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΟΛΥΜΠΟΥ

3ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ & ΑΝΤΑΜΩΜΑ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: 130 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΜΕΣΙΝΙΚΟΛΑ

3οΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ

4ο ΝΕΑΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

7ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

20ο  ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΩΝ

5Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ 1ης ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ

ΜΕ ΘΕΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΟΛΥΜΠΟΥ

ΓΙΟΡΤΗ ΧΑΛΒΑ

ΤΖΑΡΤΖΑΝΙΑ

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΌ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ 2012

12η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ – ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ

 

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2011-2012

2ος ΛΑΪΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ 11 ΧΛΜ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ

3ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΩΝΑΣ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

ΤΡΙΑΘΛΟ 140 ΜΕΤΡΩΝ

ΑΓΩΝΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΟΛΛΕΫ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ 2012

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑΣ

ΧΕΙΜΕΡΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΑΝΔΡΩΝ-ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

21ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΚΙ OLYMPUS SKI MOUNTAINEERING RACE

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Α2 ΑΝΔΡΩΝ & ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ – ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΣΤΙΒΟΥ

1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΡΑΛΛΥ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ “ΟΛΥΜΠΟΣ”

3ο ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΛΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ∆ΡΟΜΟΥ  ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ ΑΝΔΡΩΝ – ΓΥΝΑΙΚΩΝ & ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ  – ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

∆ΙΑΠΛΟΥΣ ΦΙΛΟΚΤΗΤΗ

FAETHON OLYMPUS MARATHON

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ

7ος ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ KICK BOXING

ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΖΟΥΝΤΟ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ

42ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ

ΙΣΤ΄ ΙΩΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

ΧΧΙΙΙ ΑΓΩΝΑΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΠΟΡΑΔΩΝ

4ο CAMP BASKET

ΔΙΕΘΝΗ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΝΟΕ-ΚΑΓΙΑΚ

ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ “ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ”

5ος ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

6ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΙΔΩΝ – ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΖΟΥΝΤΟ

5ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΑΛΗΣ

 

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΝΕΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ”

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

 

 

14.                        ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 

14.1.                   ΔΑΠΑΝΕΣ ΙΑΤΡΟΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ

 

Κατά την διάρκεια του 2011 υπεγράφησαν συμβάσεις με τις δομές του προγράμματος και έγινε εκκαθάριση ώστε να καλυφθεί το 80% του συνολικού προϋπολογισμού λειτουργίας τους.

Στις 01-06-2012, σύμφωνα με έγγραφο του ΥΠΟΙΑΝ, ζητήθηκε από τους φορείς λειτουργίας ΙΑΚ η αποστολή παραστατικών δαπανών, για την περίοδο 1/7/2009-31/12/2011, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος και να υπολογιστεί η τελική δόση της χρηματοδότησης. Ανταποκρίθηκαν 3 φορείς, οι δύο εκ των οποίων στις 5-6 Δεκεμβρίου 2012.

 

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ 2011

ΠΛΗΡΩΜΕΣ 2012

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΤΠΟΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΙΑΤΡΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΓΙΑ  ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ 41.680,00 € 92.631,28 €
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ Δ.Ε.Α.Φ. ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΙΑΤΡΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ 50.000,00 € 0,00 €
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΟΚΠΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΙΑΤΡΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΡΟΜ) ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΛΙΒΕΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Ν. ΙΩΝΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 34.160,00 € 0,00 €
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΜΕΚΑΤ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΙΑΤΡΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΡΙΤΗΡΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ 32.440,00 € 0,00 €
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ Δ.Ε.Μ.Κ.ΑΝ.Α.Ε.Σ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΙΑΤΡΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΟΦΑΔΩΝ 19.280,00 € 11.359,34 €
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΙΑΤΡΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 30.640,00 € 0,00 €
ΣΥΝΟΛΟ 208.200,00 € 103.990,62 €

14.2.                   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»

 

Η Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού (από 1/7/2011) είναι τελικός δικαιούχος των Προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» και υπόχρεος πληρωμών μισθοδοσίας Α΄ εξαμήνου 2011 του προσωπικού των δομών για το 2011 με τελικό δικαιούχο την ΕΕΤΑΑ.

Οι πληρωμές σε κάθε φάση του προγράμματος φαίνονται παρακάτω:

  • Το 2011:

Α΄ Φάση :  (από 1/5/2009 έως 30/4/2010)

Έγινε αποπληρωμή 15 δομών του έργου συνολικού ποσού 206.313,39 €

Β΄Φάση : ( από 4/5/2010 έως 31/12/2010)

Έγινε αποπληρωμή 16 δομών του έργου συνολικού ποσού 199.842,89 € . Το έργο ολοκληρώθηκε.

Γ΄ Φάση :(από 1/1/2011 έως 30/6/2011)

Αφορά την 1η δόση (75%) 90 δομών του έργου συνολικού ποσού 2.225.147,15 €

  • Το 2012:

Α΄ Φάση: ΄Εγινε αποπληρωμή  10 δομών συνολικού ποσού  112.283,96 €. Επέστρεψαν  41 δομές το ποσό  των 589,000 €.

Γ΄ Φάση: Αφορά τη 2η δόση. Έγινε πληρωμή 18 δομών συνολικού ποσού 24.538,42 €. Επέστρεψαν  53 δομές το ποσό  των 791.085,05 €

 

Το συνολικό ποσό πληρωμών για τις τρεις φάσεις του έργου από 1/7/2011 έως 31/12/2012 ανήλθε σε 3.422.388,48 € .

14.3.                   ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

Βασική μας προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία ενός ισχυρού πλέγματος αλληλεγγύης στην κοινωνία, προκειμένου οι συμπολίτες μας να μην νοιώθουν εκτεθειμένοι στις οδυνηρές συνέπειες της γενικευμένης κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ενεργοποιήσαμε το 2011 και 2012 αντίστοιχα το πρόγραμμα διανομής τροφίμων σε άπορους που υλοποιεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  με την ευθύνη για την διανομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής).

Με τη δράση αυτή προσπαθήσαμε ως αιρετή Περιφερειακή Αρχή να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας μέσα απ’ το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δρομολογώντας γρήγορα τις απαιτούμενες διαδικασίες και ενημερώνοντας όλους τους φορείς.

 

Συνολικά σε όλη την Περιφέρεια και μέσω της συνεργασίας μας με τοπικούς φορείς της Θεσσαλία ωφελήθηκαν το 2011 55.000 περίπου συμπολίτες μας με 1532 τόνους τρόφιμα και το 2012 90.000 περίπου συμπολίτες μας με 1139 τόνους τρόφιμα (ελαιόλαδο, ρύζι, ζυμαρικά, γραβιέρα και φέτα).

 

ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ  2011  & 2012

2011

2012

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

ΤΟΝΟΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

ΤΟΝΟΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ

23.500

623

35.000

422

ΠΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

4.631

128,2

11.746

151

Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

17.000

464

25.259

350

Π.Ε. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

10.000

317,3

17.500

216

ΣΥΝΟΛΟ

55131

1532,5

89505

1139

 

 

Τα τρόφιμα αυτά διανεμήθηκαν σε φορείς όπως: φιλανθρωπικοί σύλλογοι και ιδρύματα, Ιερές Μητροπόλεις, σύλλογοι νεφροπαθών, καρκινοπαθών, παλιννοστούντων, πολυτέκνων, τριτέκνων, μονογενεϊκών οικογενειών, αθίγγανων, ατόμων με ειδικές ανάγκες, χρόνιες παθήσεις, Δήμοι, κοινωφελείς επιχειρήσεις, γηροκομεία, οικοτροφεία κ.α.

 

14.4.                   ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ

Το 2011 καταβάλλαμε έγκαιρα επιδόματα διατροφής νεφροπαθών συνολικού προϋπολογισμού 3.718.522 € και το 2012 συνολικού προϋπολογισμού 3.042.701 € από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Περιφέρειας, δείχνοντας τη συμπαράστασή μας στις ευπαθείς αυτές κοινωνικές ομάδες μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε.

 

ΜΕΡΟΣ 4Ο : ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ – ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ

 

 

15.                        Μεταφορα Μαθητων

 

Ένα μεγάλο και ακανθώδες πρόβλημα που βρήκαμε μπροστά μας από την πρώτη κιόλας ημέρα που αναλάβαμε αφορούσε τις μεταφορές των μαθητών.

Η κατάσταση που παρέλαβε την 01-01-2011 η Περιφέρεια Θεσσαλίας περιελάμβανε καθυστερήσεις στις πληρωμές, συσσώρευση χρεών, πλημμελή εκτέλεση του έργου, απεργίες και αντιδράσεις των μεταφορέων, συμβάσεις που δεν πληρούσαν τους όρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ανορθολογική τιμολογιακή πολιτική.

Στις 01-01-2011 το σύνολο προηγούμενων οφειλών ανέρχονταν σε ύψους 13,9 εκ. €.

Με στόχο να μπει ένα τέλος στην καταδυνάστευση μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και μεταφορέων, αλλά και στην υπερβολική επιβάρυνση του δημόσιου ταμείου, από τη πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Θεσσαλίας επικέντρωσε τις προσπάθειές της στην επίλυση αυτού του κρίσιμου ζητήματος.

 

Έτσι, μέσα από:

  • σκληρές και επίμονες διαπραγματεύσεις με τους μεταφορείς,
  • παρεμβάσεις προς το Υπουργείο, και
  • εξορθολογισμό των δρομολογίων,

πετύχαμε:

  • εξοικονόμηση πόρων,
  • τακτοποίηση σημαντικού μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών, και
  • διασφάλιση του έργου της μεταφοράς, χωρίς να δημιουργείται το παραμικρό πρόβλημα στους μαθητές και στους γονείς.

 

Όμως, και στο ξεκίνημα της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς 2011-2012, έγινε μια τιτάνια προσπάθεια για την εξασφάλιση της μεταφοράς των μαθητών, παρότι η αρμοδιότητα αυτή μεταβιβάστηκε στους Δήμους σύμφωνα με τον «Καλλικράτη».

 

Ουσιαστικά δόθηκε αγώνας δρόμου, μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές και ασαφές νομοθετικό πλαίσιο, και έτσι έγκαιρα και αποτελεσματικά η Περιφέρεια Θεσσαλίας ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με τους μεταφορείς και προχώρησε σε παράταση των συμβάσεων μέχρι τις 31-12-2011, έχοντας παράλληλα επιτύχει περαιτέρω απομείωση του κόστους.

 

 

 

 

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΛΑΡΙΣΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΣΥΝΟΛΟ
2010 5.274.764,83 2.072.103,71 2.521.582,12 4.048.286,00 13.918.746,66
2011 2.211.933,28 2.942.166,58 1.739.362,36 2.248.193,24 9.143.666,46
2012 2.185.073,64 1.664.116,83 981.621,67 2.369.099,16 7.199.911,30 €

 

 

16.                        ΑΧΕΛΩΟΣ

 

Το έργο της μεταφοράς νερού από την άνω ρου του Αχελώου είναι ένα έργο πολλαπλού σκοπού με ευεργετικά αποτελέσματα στο υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας, στη γεωργία, τα υπόγεια νερά, την περιβαλλοντική προστασία, την ενέργεια κ.α. Η ολοκλήρωσή του αποτελεί την προσφορότερη λύση, προκειμένου να μην μειωθούν οι εκτάσεις που αρδεύονται και να διατηρηθεί η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα. Διαφορετικά 550.000 στρέμματα καλλιεργειών θα αρδεύονται πλημμελώς  και 30.000 αγρότες μείνουν άνεργοι.

 

Όταν αναλάβαμε την Αιρετή Περιφέρεια σχεδόν όλοι είχαν το έργο αυτό ξεγραμμένο, καθώς μετά από 25 χρόνια και δαπάνη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μέχρι σήμερα, ένα έργο τελειωμένο κατά 80% κινδύνευε να σταματήσει και η Θεσσαλία να στερηθεί πολύτιμων υδατικών πόρων.

 

Εμείς δεν εφησυχάσαμε καθόλου. Κατά την εκδίκαση της προσφυγής του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των 14 προδικαστικών ερωτημάτων προς το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο παρουσιάσαμε ολοκληρωμένα και τεκμηριωμένα  τις θέσεις μας, με αποτέλεσμα, σχεδόν μόνοι μας, να πετύχουμε μια «πρώτη νίκη», καθώς η γενική εισαγγελέας θεώρησε ότι το έργο μερικής μεταφοράς του άνω ρου του Αχελώου δεν είναι αντίθετο προς την Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Νομοθεσία, χαρακτηρίζοντάς το «ενεργειακό» και παράλληλα επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί ένα έργο κατά πολύ προγενέστερο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας να κρίνεται με βάση νομοθετήματα που εν συνεχεία υιοθετήθηκαν. Θεωρεί δε την άρδευση και την ύδρευση επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος που καθιστούν καταρχήν συμβατό το έργο με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία.

Η «δεύτερη νίκη» που πετύχαμε ήταν μετά από ασφυκτικές πιέσεις στα αρμόδια υπουργεία αλλά και συντονισμένη προσπάθεια να ξεκινήσουν και πάλι τα έργα υποστήριξης της σήραγγας μεταφοράς νερού από τον Αχελώο προς Θεσσαλία, προϋπολογισμού 14 εκ. €, με τη διενέργεια της σχετικής δημοπρασίας και την ανάδειξη αναδόχου.

17.                        ΛΙΜΑΝΙ ΒΟΛΟΥ

 

Ως αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας αναλάβαμε για το λιμάνι του Βόλου σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της δυναμικής του πορείας και την αναβάθμιση των συνοδευτικών υποδομών, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η οικονομική υπεραξία που προσφέρει σε ολόκληρη την Θεσσαλία. Στόχος μας είναι ένα σύγχρονο λιμάνι, σε αρμονία με την πόλη, εργαλείο για την ανάπτυξη του τουρισμού και στην υπηρεσία των πολιτών και των επιχειρήσεων. Η προσέγγιση στο λιμάνι του Βόλου μεγάλων κρουαζιερόπλοιων τα τελευταία χρόνια έδωσε μεγάλη ώθηση στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή

Στο πλαίσιο αυτό:

  • Οδεύει προς υλοποίηση το Master Plan του λιμανιού το οποίο θα είναι το κύριο εργαλείο μέσα από το οποίο θα αναπτυχθεί περαιτέρω το λιμάνι.
  • Μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας προβλέπεται η χρηματοδότηση με ποσό περίπου 1 εκ. € η ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας στη χερσαία ζώνη του λιμένα με την εφαρμογή του Διεθνούς Κώδικα Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ISPS code).
  • Μέσω του Τομεακού ΕΣΠΑ σχεδιάζουμε την ολοκλήρωση του 3ου προβλήτα λιμένος Βόλου προμήθεια και εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού
  • Ασκούνται συνεχείς πιέσεις προς την ΤΡΕΝΟΣΕ για τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού η οποία θα δώσει νέα ώθηση στην επέκταση των δραστηριοτήτων του λιμανιού, καθώς θα προσφέρεται η δυνατότητα απευθείας φόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων.

 

 

18.                        ΠΑΘΕ – Ε65

 

Η ανάπτυξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη των υποδομών της. Εξαρχής  όταν αναλάβαμε την αιρετή Περιφέρεια βρήκαμε τα δύο αυτά μεγάλα έργα της ΠΑΘΕ και του  Ε65 βαλτωμένα, λόγω της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων χρηματοδότησης. Άμεσα αναλάβαμε πρωτοβουλίες και ασκήσαμε συνεχείς πιέσεις, ώστε να επαναξεκινήσουν τα έργα και οι καθηλωμένες εργολαβίες.

 

Θέσαμε το θέμα σε όλα τα επίπεδα πολιτικής εξουσίας και είχαμε επανειλημμένες συναντήσεις με τον υπουργό Υποδομών, τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, ενώ το θέμα ετέθη και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

 

Επίσης, το θέμα ήρθε προς συζήτηση και στα Ευρωπαϊκά όργανα (Επιτροπή των Περιφερειών), ενώ σε συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο Επίτροπο για την περιφερειακή πολιτική Γιοχάννες Χαν, ζήτησε την κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ενεργό συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε ν’ απεμπλακούν στο συντομότερο δυνατό χρόνο τα μεγάλα οδικά έργα.

 

Το Δεκέμβριο του 2012 ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων η επανεκκίνηση κατασκευής των  4 μεγάλων  αυτοκινητόδρομων της χώρας, μεταξύ των οποίων ο Ε65 και η ΠΑΘΕ, από τον ερχόμενο Απρίλιο. Ειδικότερα, όσον αφορά στον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδος Ε-65, προβλέπεται η συνέχιση εργασιών σε μέρος του έργου και όχι η  ολοκλήρωση και σύνδεσή του με την Εγνατία Οδό.

 

 

19.                        ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ – ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ

 

Αναλάβαμε πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπώρησε τους επαγγελματίες λαϊκών αγορών. Η νομοθεσία που διέπει το καθεστώς λειτουργίας των λαϊκών αγορών είναι πολυδαίδαλη, γι΄αυτό επιδιώξαμε να ξεκαθαρίσουμε τη διαδικασία ώστε να αρθούν οι  στρεβλώσεις και να εξομαλύνουμε τα οξυμένα προβλήματα.

 

Στο πλαίσιο αυτό:

•        Συστήσαμε και τηρούνται στο Τμήμα Εμπορίου τα μητρώα μελών των κλιμακίων Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου (πλανόδιου και στάσιμου), των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Μαγνησίας, με διάρκεια διετίας.

•        Συγκροτήσαμε τη Γραμματεία Υποστήριξης Κλιμακίων Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου (πλανόδιου και στάσιμου) με εδαφική αρμοδιότητα την Περιφέρεια Θεσσαλίας, υποστηρίζοντας το έργο κάθε Περιφερειακής Ενότητας, καθώς και την ενημέρωση του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σε τακτά χρονικά διαστήματα, για τη δράση των κλιμακίων που έχουν συσταθεί και λειτουργούν σε αυτές σύμφωνα με τους όρους και τη διαδικασία που καθορίζεται.

•        Ενεργοποιήσαμε τα κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εμπορίου (πλανόδιου και στάσιμου), σύμφωνα με τοΝ.4038/2012 άρθρο 12 «Κυρώσεις για παραβάσεις διατάξεων υπαίθριου εμπορίου».

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

 

Μετά από δύο χρόνια λειτουργίας του θεσμού της Αιρετής Περιφέρειας και μέσα σε ένα κλίμα πρωτοφανούς οικονομικής ύφεσης καλούμαστε στη Θεσσαλία να κάνουμε μια μεγάλη υπέρβαση.

 

Στην ιστορική αυτή στιγμή δεν πρέπει να είμαστε απαθείς, δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσει αυτή η ευκαιρία, θα πρέπει να δράξουμε την ευκαιρία να ενεργοποιηθούμε και να κάνουμε ανατροπές.

 

Σήμερα δυστυχώς η βαριά τραυματισμένη ελληνική κοινωνία βιώνει το τέλος μιας εποχής, που συνδυάζεται  με την αρχή της δικής μας εποχής, της εποχής των περιφερειών.

 

Βρισκόμαστε στην κορύφωση όλων των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτισμικών δυσλειτουργιών των τελευταίων δεκαετιών. Φοβόμαστε για πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία για τα χειρότερα. Αδυνατούμε να σχεδιάσουμε το αύριο, δεν μπορούμε να συμβουλέψουμε καν τα παιδιά μας.

 

Αυτή τη δραματική ώρα, αυτή την τραγική και δύσκολη στιγμή προσπαθούμε όλοι μας να οικοδομήσουμε μια περιφέρεια με ανθρώπους που έχουν τη διάθεση, τα κότσια, την πίστη να προσφέρουν στον τόπο και να βοηθήσουν τον συμπολίτη τους.

 

Ο «Καλλικράτης» είναι ένα πρώτο βήμα, είναι όμως ένα ημιτελές βήμα και επιβάλλεται η πραγματική διόρθωση και η ανατροπή υπέρ των θεσμών της Αυτοδιοίκησης, του θεσμού της Αιρετής Περιφέρειας, ώστε να αποτελεί ένα μοχλό ανάπτυξης πραγματικά όπως είναι και ο τίτλος, αλλά με ένα ισχυρό αυτοδιοικητικό εργαλείο των πολιτών με την διοικητική, την αναπτυξιακή και την δημοσιονομική αυτοτέλεια με αρμοδιότητες και το προσωπικό που αντιστοιχούν στις περιφερειακές υποθέσεις.

 

Θεμελιώδης στοιχείο της πολιτικής κάθε αναπτυγμένης χώρας είναι η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη στην πραγματικότητα με μετρήσιμα αποτελέσματα, η αποκέντρωση και η συνεχής ποιοτική αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο και στα αστικά κέντρα. Υποστηρίζουμε διακριτές πολιτικές για την άρση των περιφερειακών ανισοτήτων, των απομακρυσμένων νησιωτικών περιοχών και ορεινών όγκων.

 

Η Αιρετή Περιφέρεια μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ανάχωμα στην κρίση αξιών και αρχών και στην βαθύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση που με βίαιες αλλαγές παραβιάζουν το δικαίωμα του πολίτη για αξιοπρεπή κοινωνική ποιότητα ζωής, που παραβιάζει το δίκαιο του πολίτη.

Υπηρετώντας το θεσμό της αιρετής περιφέρειας με επιθετική πολιτική καλούμαστε να ανατρέψουμε αυτό τον υπεραπλουστευτικό λαϊκισμό και τον ελιτισμό, τις λογικές, τις νοοτροπίες και τις πρακτικές του παρελθόντος σε όλα τα επίπεδα απ’ όπου και αν πηγάζουν. Αυτά οδήγησαν την πατρίδα μας στη σημερινή δεινή της θέση. Θέλουμε να δώσουμε χώρο και ελπίδα και προοπτική στα σχέδια, στα δίκαια και εφικτά θέλω των πολιτών, των τοπικών κοινωνιών που αποτελούν τους πρώτους δέκτες επανόδου στην ανάπτυξη.

 

Ξέρουμε, το βιώνουμε τόσους μήνες, ότι ο δρόμος είναι γεμάτος από εμπόδια. Συγκρουόμαστε όμως με ότι κλείνει το δρόμο για το μέλλον της περιφέρειας Θεσσαλίας, συγκρουόμαστε με ότι κλείνει το δρόμο στο μέλλον των θεσσαλών πολιτών που μας στηρίζουν προσβλέπουν σ΄εμάς.

 

Σήμερα χρειαζόμαστε ένα βήμα ουσιαστικής συνεισφοράς από όλους. Στο πλαίσιο αυτό καλούμε όλους να εναρμονιστούν στη φιλοσοφία μας, στη φιλοσοφία του «Λέμε λίγα – Κάνουμε πολλά».

Εμείς έχουμε επιλέξει διαδρομή, έχουμε επιλέξει στόχους.

Είμαστε σίγουροι για τη δουλειά μας και αισιόδοξοι για το αποτέλεσμά της.

Σας καλούμε όλους και το 2013 να συνεχίσουμε το «δημιουργικό μας ταξίδι».

 

 

  

 

Συνεχίζουμε μαζί …..

 

Προηγούμενο άρθρο Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο Τ.Ε.Ι Λάρισας
Επόμενο άρθρο Σε σύσκεψη βρέθηκε ο Μ. Χαρακόπουλος με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων