Με τον Άγιο Βασίλη οι αποζημιώσεις στο βαμβάκι


 Συνήθως όταν έρχονται τα δώρα του Aϊ – Βασίλη, τα συναισθήματα που σε κυριεύουν είναι χαράς και ενθουσιασμού. Στην περίπτωση των αγροτών, η έναρξη της διαδικασίας καταβολής των αποζημιώσεων για τις ζημιές στο βαμβάκι από πράσινο σκουλήκι και βροχοπτώσεις προσδιορίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» λίγο πριν τα Χριστούγεννα και μόνο οργή και απογοήτευση σκορπά.

 Αρκετοί αγρότες ανέμεναν, μετά τις εκλογές να ξεκαθαρίσει ο ΕΛΓΑ με ποιον τρόπο προτίθεται να τους αποζημιώσει για τις ζημιές που υπέστησαν τη φετινή άτυχη χρονιά. Αργά την Τρίτη το μεσημέρι, διέρρευσε στον κάμπο ότι η διοίκηση του Οργανισμού στην Αθήνα απάντησε αρνητικά στο αίτημα του υποκαταστήματος Λάρισας για άμεση έναρξη των εκτιμήσεων στα χωράφια, καθώς -όπως διεμηνύθη στην Αθήνα- η πίεση των παραγωγών της Λάρισας, οι οποίοι έχουν αφήσει «μάρτυρες» στα βαμβακοχώραφα για να ξεκινήσουν οι επισκέψεις των γεωπόνων, είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», οι προθέσεις διοικούντων του ΕΛΓΑ είναι η οριστική απόφαση για τον τρόπο αποζημίωσης των παραγωγών για τη διπλή ζημιά να ληφθεί μέσα Δεκέμβρη, όταν θα έχει σχηματιστεί μια ολοκληρωμένη εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής. Και το πιο έγκυρο πόρισμα θα προκύψει μέσα από τα τιμολόγια των εκκοκκιστηρίων. Άρα ίσως να μην χρειαστούν καν οι εκτιμήσεις των ζημιών και οι επισκέψεις των γεωπόνων. Η αρχική εκτίμηση που υπάρχει στον ΕΛΓΑ είναι ότι η ζημιά τελικά, τόσο από το πράσινο σκουλήκι, όσο και από τις βροχοπτώσεις δεν είναι τόσο μεγάλη όσο παρουσιάστηκε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι τώρα έχουν παραδοθεί στα εκκοκκιστήρια περίπου 380.000 τόνοι βαμβακιού, ενώ τις τελευταίες μέρες, λόγω καλοκαιρίας η συγκομιδή του «λευκού χρυσού» θα ολοκληρωθεί και μέσα στο μήνα, όσο συνεχίζει το ράλι η διεθνής τιμή του βαμβακιού, το 80% της παραγωγής θα βρίσκεται στα εκκοκκιστήρια. Έτσι η τελική παραγωγή μπορεί να φθάσει τους 500.000-550.000 τόνους, όταν η αρχική εκτίμηση μιλούσε για 700.000 τόνους. Εάν επαληθευθούν οι παραπάνω αριθμοί, τότε θα επιβεβαιωθούν αυτοί που υποστηρίζουν πως η ζημιά δεν είναι τεράστια και κυμαίνεται γύρω στο 25% .

 «Με την μέθοδο των τιμολογίων στα εκκοκκιστήρια θα υπάρξει μια άτυπη εξατομίκευση της ζημιάς που θεωρείται δίκαιη. Όπως και να ‘χει θα αποφασίσουμε με βάση το συμφέρον του παραγωγού» δήλωσε στην «Ε» μέλος της διοίκησης του ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «η πιο δίκαιη επιλογή θα είναι ο συμψηφισμός των δύο ζημιών (πράσινο σκουλήκι, βροχοπτώσεις), γιατί αν η ζημιά είναι μικρότερη του 30% δεν μπορεί να προωθηθεί ο ελληνικός φάκελος στις Βρυξέλλες για αποζημίωση από τα ΠΣΕΑ στην περίπτωση του σκουληκιού, ενώ με τα ίδια ποσοστά η αποζημίωση του ΕΛΓΑ για τη βροχόπτωση θα είναι εξίσου μικρή.

Ο ΕΛΓΑ διευκρινίζει επίσης ότι «αν δεν χρειαστεί να γίνουν εκτιμήσεις της ζημιάς στα χωράφια, το 1 ευρώ που έδωσε ο παραγωγός καταθέτοντας την δήλωση ζημιάς θα του επιστραφεί».

Στον ΕΛΓΑ βέβαια γνωρίζουν ότι «όποια και αν είναι η απόφαση, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν την απώλεια εισοδήματος του παραγωγού, όταν η εμπορική τιμή του βαμβακιού είναι η καλύτερη της τελευταίας 50ετίας».

Ο Οργανισμός ωστόσο είναι υποχρεωμένος να προετοιμαστεί, αν χρειαστεί να γίνουν εκτιμήσεις στα χωράφια, γι΄αυτό τις αμέσως επόμενες μέρες θα προκηρυχθεί διαγωνισμός πρόσληψης 112 γεωπόνων, μέσω ΑΣΕΠ, οι οποίοι θα προσληφθούν με ταχύτατες διαδικασίες, ώστε να πιάσουν δουλειά αρχές του 2011.

ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Η κωλυσιεργία του ΕΛΓΑ, μετά τη συμπλήρωση 15νθημέρου να μην έχουν ξεκινήσει ακόμη οι επισκέψεις των γεωπόνων προκαλεί εκνευρισμό στον αγροτικό πληθυσμό. Ο αγροτοσυνδικαλιστής Χρήστος Σιδερόπουλος δηλώνει ότι «ο ΕΛΓΑ θέλει να πάει και τις δύο ζημιές στα ΠΣΕΑ ώστε να αποκλειστούν οι ετεροεπαγγελματίες», ενώ αμφισβητεί τα νούμερα του ΕΛΓΑ για την αναμενόμενη παραγωγή των 700.000 τόνων, ανεβάζοντας την τελική παραγωγή πολύ πιο πάνω.

Από την πλευρά του ο Τομεάρχης Εποπτευόμενων από το ΥΠΑΑΤ Οργανισμών της Γραμματείας Αγροτικού της ΝΔ κ. Αργύρης Μποτός αφού καταγγέλλει στην «Ε» «την καθυστέρηση έναρξης εκτίμησης των ζημιών, που δείχνει και την πρόθεση του Οργανισμού να μην αποζημιώσει πραγματικά τους παραγωγούς», υπενθυμίζει πως «αποτελεί υποχρέωση του ΕΛΓΑ να διενεργήσει τις εκτιμήσει και να αποζημιώσει πραγματικά τους αγρότες, χωρίς υπεκφυγές».

Προηγούμενο άρθρο ΔΥΟ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ
Επόμενο άρθρο «Δώστε κίνητρα για να αποτραπεί η ελληνική επιχειρηματική μετανάστευση»