Συνάντηση περιφερειάρχη Θεσσαλίας με τον Γενικό Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ρόμπερτ Σάντερς


Συνάντηση με τον Γενικό Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κ. Ρόμπερτ Σάντερς είχε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στην έδρα της Περιφέρειας. Σκοπός της επίσκεψης, όπως ανέφερε ο κ. Σάντερς είναι η γνωριμία με τις αρχές της Περιφέρειας και η ενημέρωση για τα κυριότερα ζητήματα της περιοχής. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τα θέματα της οικονομίας αλλά και της τρέχουσας επικαιρότητας.

Όπως τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Η Ελλάδα βιώνει σήμερα τη δυσκολότερη περίοδο της νεότερης ιστορίας της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι άνθρωποι που είχαν μια οργάνωση στη ζωή τους και την καθημερινότητά τους, βλέπουν να αλλάζουν βίαια τα πάντα γύρω τους προς το χειρότερο. Βιώνουν τα αίτια μιας κρίσης και μια πραγματικότητα πολύ διαφορετική απ’ ότι μπορούσαν να φανταστούν»

Ο περιφερειάρχης ανέφερε ακόμη ότι η ανεργία και η υπερφορολόγηση είναι ίσως τα δυο μεγαλύτερα προβλήματα στη χώρα σήμερα. Τα μέτρα σημείωσε, είναι πάρα πολλά, οι φόροι είναι πολλοί και δυσβάστακτοι και δεν μπορούν πλέον να αποπληρωθούν. Αυξάνονται οι φόροι αλλά δεν υπάρχουν αποτελέσματα. Φοβάμαι κοινωνική «πυρηνική έκρηξη» σημείωσε ο κ. Αγοραστός.

Παράλληλα ο περιφερειάρχης εξήγησε στον κ. Σάντερς ότι σε ότι αφορά τα στεγαστικά δάνεια, πολλές ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο αντίστοιχο σημείο με στο οποίο βρέθηκε πριν μερικά χρόνια η Leman Brothers στις ΗΠΑ και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Στην ερώτηση του Γενικού Προξένου πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας λειτουργεί μέσα σε ένα τόσο δύσκολο οικονομικό πλαίσιο ο κ. Κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Καταστρώσαμε ένα σχέδιο και προβάλλαμε το μέλλον στο παρόν. Θέλουμε τη Θεσσαλία να είναι μια θετική δύναμη αλλαγής και δημιουργικής ανατροπής. Ξέρουμε από πού να ξεκινήσουμε και που θέλουμε να πάμε. Και αυτό το πετυχαίνουμε την ίδια ώρα που ενώ αυξάνονται οι υποχρεώσεις, μειώθηκε το προσωπικό μας κατά 600 άτομα και μειώθηκαν και οι πόροι μας». Ο περιφερειάρχης επεσήμανε ότι η αιρετή Περιφέρεια στέλνει ένα μήνυμα συνέργειας, συνεργασίας, ταχύτητας. «Ακολουθούμε μια πολιτική με μετρήσιμα αποτελέσματα. Τα τελευταία 2 χρόνια μειώσαμε τις λειτουργικές δαπάνες κατά 50% χωρίς να μειώσουμε την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών:

-Η αιρετή Περιφέρεια δεν έχει χρέη

-Ξεμπλοκάραμε πολλά έργα τα οποία ήταν ναρκοθετημένα

-Τονώνουμε την τοπική κοινωνία και οικονομία εξοφλώντας άμεσα τα 192 επενδυτικά που μας κατατέθηκαν μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου ύψους 70 εκατ. ευρώ

– Στη Θεσσαλία υπάρχουν αυτή τη στιγμή περί τα 760 έργα-δράσεις σε εξέλιξη προϋπολογισμού 1,5 δις ευρώ

– Το ΕΣΠΑ της Θεσσαλίας είναι πρωτοπόρο σε απορροφητικότητα με έργα που δίνουν μια ανάσα στην τοπική οικονομία

– Υλοποιούμε τα προγράμματα ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ που δίνουν μια ανακούφιση στην ανεργία που μαστίζει ιδίως του νέους

– Στηρίζουμε τον αγροτικό τομέα με έργα υποδομών και προωθούμε την πιστοποίηση των Θεσσαλικών προϊόντων και το ηλεκτρονικό δημοπρατήριο,

-Στον τομέα του τουρισμού η Θεσσαλία είναι μια μικρή Ελλάδα. Έχει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις περιοχές όπως Όλυμπος, νησιά, Πήλιο, Μετέωρα, Λίμνη Πλαστήρα, τα οποία μπορούν να την αναδείξουν ως σημείο αναφοράς στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».

-Αναδεικνύουμε τον Καταδυτικό τουρισμό και στηρίζουμε το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου το οποίο ζητάμε να περάσει στη αιρετή Περιφέρεια

Ο κ. Κ. Αγοραστός επισήμανε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αγορά των ΗΠΑ καθώς καλύπτει τους τομείς τουρισμού που ενδιαφέρουν κυρίως τους Αμερικανούς όπως είναι περιπατητικός, ορειβατικός, κρουαζιέρας, αθλητικός, υγείας, τουρισμός κρουαζιέρας.

Τέλος ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο ζήτημα των έργων του Αχελώου όπου ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός εξήγησε στον κ. Σάντερς τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ολοκληρωθεί ένα έργο το οποίο είναι εθνικής σημασίας για τον τόπο. Αφού παρέθεσε την ιστορία του έργου σημείωσε το ιδιαίτερα μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα το οποίο εγκυμονεί αν δεν κατασκευαστεί το έργο. 70% του έργου είναι ήδη κατασκευασμένο, δήλωσε ενώ οι δυο υδροηλεκτρικοί σταθμοί μπορούν να παράγουν καθαρή ενέργεια 384 GW στη Μεσοχώρα και 296 GW στη Συκιά. Μάλιστα εάν το έργο ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η χώρα μπορεί να πάρει 700 εκατ. ευρώ πόρους που θα αποτελέσουν τόνωση στην εθνική οικονομία. Αν το έργο δεν προχωρήσει 500.000 στρέμματα θα μείνουν ακαλλιέργητα και 50.000 αγρότες θα σταματήσουν να καλλιεργούν».

.

Προηγούμενο άρθρο Μεταμόσχευση πνεύμονα σε Καρδιτσιώτη
Επόμενο άρθρο Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την ημέρα μνήμης του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος