ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ ΤΑ ΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ


Το Γερμανικό Ιδρυμα Ερευνών τον συμπεριέλαβε στους βραβευθέντες του βραβείου Leibnitz, του σημαντικότερου για την έρευνα στη Γερμανία, τιμώντας έτσι τις καινοτόμες δημοσιεύσεις του στον τομέα της «ιατρικής απεικόνισης».Η απονομή των βραβείων θα γίνει σε πανηγυρική εκδήλωση στις 6 Μαρτίου 2013, στο Βερολίνο. Συνολικά θα βραβευθούν 11 επιστήμονες.

 

Ο Βασίλης Ντζιαχρήστος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1970, τελείωσε το 4ο Λύκειο Λάρισας και αποφοίτησε ως ηλεκτρολόγος μηχανικός από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Σπούδασε με υποτροφία Βιοϊατρική Τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ως επίκουρος καθηγητής και από το 2007 είναι τακτικός καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Μονάχου, διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογικής και Ιατρικής Απεικόνισης και του Γερμανικού Κέντρου Ερευνας Helmholtz για την υγεία του περιβάλλοντος.

– Απεικονίζετε μια ασθένεια;

«Προσπαθούμε να βρούμε οπτικές μεθόδους που αφ’ ενός απεικονίζουν κάτω από την επιφάνεια σε βάθος αρκετών εκατοστών και αφ’ ετέρου δείχνουν τις μοριακές πτυχές μιας ασθένειας. Αυτές οι μέθοδοι μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ένας χειρουργός ή ένας ενδοσκόπος “βλέπει” την ασθένεια. Ακόμη και σήμερα, σε μια περίοδο ακμάζουσας τεχνολογίας, οι παραπάνω ειδικότητες χρησιμοποιούν απλώς τα μάτια τους για να αναγνωρίσουν τα χαρακτηριστικά μιας ασθένειας, όπως ο καρκίνος. Αυτή είναι η ίδια απαράλλαχτη μέθοδος αναγνώρισης που χρησιμοποιείται στην ιατρική για χιλιάδες χρόνια».

– Μια μορφή ακτινογραφίας;

«Το medical imaging, η γνωστή ακτινογραφία, χρησιμοποιεί ιονίζουσα ακτινοβολία (ακτίνες Χ) και μας επιτρέπει να δούμε ένα μικρό μέρος ασθενειών, κυρίως αυτές που έχουν κάποια ανατομική ιδιαιτερότητα. Μια ακτινογραφία δεν μπορεί να ανιχνεύσει μοριακές ιδιαιτερότητες μιας ασθένειας ή να δει πώς διανέμεται ένα φάρμακο».

– Βλέπετε τις ασθένειες;

«Ο όρος ιατρική απεικόνιση αναφέρεται σε ένα σύνολο μεθόδων που παράγουν και αναλύουν εικόνες μέρους ή ολοκλήρου του ανθρώπινου σώματος και επιτρέπουν να “δούμε” ασθένειες ή την αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας. Εκτός από ακτίνες Χ μπορούν να χρησιμοποιούν μαγνητικά πεδία και ραδιοκύματα όπως η μαγνητική τομογραφία, ακτίνες γ όπως στο σπινθηρογράφημα ή φως όπως στις μεθόδους που εμείς αναπτύσσουμε».

– Το βραβείο Leibnitz;

«Αναφέρεται ως η κορυφαία ερευνητική διάκριση της Γερμανίας. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά που είμαι ο αποδέκτης της βράβευσης».

– Τι σας απογοητεύει από την σημερινή Ελλάδα;

«Η Ελλάδα θα μπορούσε, εκτός από τη φημισμένη μας μεσογειακή ζωή μέσα στον ήλιο και τη θάλασσα, να γίνει ένα μοντέλο όχι μόνο σε θέματα τουρισμού και ναυτιλίας αλλά και σε υψηλή τεχνολογία, υπηρεσίες, τέχνες και πνεύμα».

– Το έλλειμμα της χώρας μας;

«Να μπορέσει να επαναπροσδιορίσει τις αξίες της βρίσκοντας το δρόμο της ηθικής, του κράτους δικαίου και της σταθερότητας».

– Οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες;

«Εξαρτάται από εμάς να ορίσουμε δικαιότερους κανόνες που εφαρμόζονται, να λήξουμε την ατιμωρησία και την αυθαιρεσία και να επενδύσουμε στα πλεονεκτήματά μας».

– Διακρίνετε θετικά μηνύματα;

«Στο πανεπιστήμιο, η πρόσφατη μεγάλη συμμετοχή των μελών ΔΕΠ στην αλλαγή του τρόπου διοίκησης των ΑΕΙ -παρά τις αντιξοότητες που δημιουργήθηκαν- είναι ένα θετικό δείγμα δημοκρατίας, ελεύθερης σκέψης και τόλμης επιτέλους για αλλαγή».

Eλευθεροτυπία

Προηγούμενο άρθρο Στις έδρες τους δικαστές και εισαγγελείς
Επόμενο άρθρο Τρακτέρ και αίτημα συνάντησης με Τσαυτάρη