Άμεση προώθηση της Αναλυτικής Λογιστικής σε όλα τα Νοσοκομεία


Συνάντηση εργασίας είχε η διοίκηση της 5ης Υ.Πε. με όλους τους διοικητές, των Νοσοκομείων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, με τους υπευθύνους επί των οικονομικών, τους εξωτερικούς λογιστές, και τα στελέχη πληροφορικής των  Νοσοκομείων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο συντονισμός και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών, με στόχο την προώθηση και εφαρμογή της Αναλυτικής Λογιστικής.

Και αυτό γιατί, η μείωση ακόμα και πάνω από 60% σε ορισμένες κατηγορίες δαπανών που έχει επιτευχτεί μέχρι σήμερα σε σχέση με παλαιότερες δαπανηρές χρονιές στα Νοσοκομεία δεν αρκεί. Πρέπει να συνεχιστεί. Προφανώς χωρίς η περαιτέρω μείωση να σημαίνει και ταπείνωση του πήχη στις παρεχόμενες υπηρεσίες των υγειονομικών μονάδων.

Ο παραπάνω στόχος μπορεί να υπηρετηθεί με όρους ορθολογισμού, και με νέους θεσμούς όπως είναι ο εσωτερικός ελεγκτής που έχει εγκατασταθεί σε κάθε Νοσοκομείο. Επιπρόσθετα, ο στόχος της περαιτέρω μείωσης των αδικαιολογήτων δαπανών μπορεί να υπηρετηθεί μέσα από διαδικασίες όπως είναι η εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος που εφαρμόζεται πλέον σε όλα τα Νοσοκομεία της υγειονομικής μας Περιφέρειας και η αναλυτική λογιστική που δρομολογήθηκε ως διαδικασία πριν λίγους μήνες και πρέπει να ολοκληρωθεί ως εφαρμογή.

Αναλυτικότερα:

Η 5η Υ.Πε. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας σε άμεση συνεργασία με τις Διοικήσεις, τα υπηρεσιακά στελέχη των Νοσοκομείων και τα τοπικά στελέχη του έργου «Ανάπτυξη και Βελτίωση Συστημάτων Οικονομικού Προγραμματισμού και Οικονομικής Διαχείρισης Νοσοκομείων με την χρήση Μηχανογραφικού Διπλογραφικού Συστήματος» και μετά από τις απαραίτητες διαβουλεύσεις, προχώρησε από τον Ιούνιο του 2012 στον σχεδιασμό, στην οργάνωση και στον συντονισμό του έργου «Παροχή υπηρεσιών Τεχνικής Υποστήριξης της Πρώτης Εφαρμογής της Αναλυτικής Λογιστικής στα Νοσοκομεία της 5ης Υ.Πε.».

Οι στόχοι του Έργου είναι οι ακόλουθοι:

  1. Να ακολουθηθεί ενιαία μεθοδολογική προσέγγιση τόσο ως προς την ανάπτυξη του λογιστικού σχεδίου της Αναλυτικής Λογιστικής όσο και ως προς το σχεδιασμό του συστήματος κόστους – κοστολόγησης, ώστε να εξασφαλίζεται η απόλυτη συγκρισιμότητα των κοστολογικών δεδομένων.
  2.  Να λειτουργήσει πλήρως η αναλυτική λογιστική στο σύνολο των Νοσοκομείων αναφορικά με την κοστολόγηση  των υπηρεσιών υγείας ανά ασθενή και ανά κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο. Με τον προσδιορισμό «Κέντρων Κόστους», ώστε με μετρήσιμους δείκτες να αποφασίζονται διορθώσεις, σε περιττές δαπάνες που θα εντοπίζονται, άρα χωρίς να μειώνεται η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας.

 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης αποφασίσθηκαν τα επόμενα βήματα προκειμένου να εφαρμοστεί στο άμεσο προσεχές διάστημα η Αναλυτική Λογιστική με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δράσης.

Τα παραπάνω αποτελούν την ελάχιστη υποχρέωση της 5ης Υ.Πε. και των διοικήσεων των Νοσοκομείων ως δείγμα απόλυτου σεβασμού στον ιδρώτα του φορολογούμενου πολίτη.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση περιφερειάρχη Θεσσαλίας και δημάρχου Λαρισαίων με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για το ζήτημα της 8ης ΕΜΑΚ
Επόμενο άρθρο Συνάντηση περιφερειάρχη Θεσσαλίας με τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού