Κ. Πουλάκης : «Δεν συμμετέχουμε στην υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής»


 

Το πολιτικό σκεπτικό που καθόρισε τη στάση της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την εκλογή Προεδρείου και Οικονομικής Επιτροπής, ανέλυσε ο επικεφαλής της παράταξης, Κώστας Πουλάκης.

Ο κ. Πουλάκης, αφού υπενθύμισε ότι δύο χρόνια πριν, στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, η «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» είχε τονίσει την κρισιμότητα της συγκυρίας και είχε προειδοποιήσει για τα αποτελέσματα της μνημονιακής πολιτικής, τόνισε ότι «σήμερα, η μνημονιακή πραγματικότητα έχει αποκαλύψει σε όλη του την έκταση το σκληρό, ανάλγητο κοινωνικά πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού και των κυβερνητικών επιλογών, επιβεβαιώνοντας δυστυχώς στο ακέραιο τις τότε προβλέψεις μας».

Αναφερόμενος στα οξύτατα κοινωνικά προβλήματα που προκάλεσαν τα αλλεπάλληλα μέτρα, ο κ. Πουλάκης υπογράμμισε ότι «είναι περισσότερο από ποτέ εμφανής η ανάγκη να σταθεί η Αυτοδιοίκηση δίπλα στους πολίτες και να τους δώσει κάποια διέξοδο, κάποια προοπτική, να δημιουργήσει μέσα από τις κοινωνικές τις δράσεις ένα πλέγμα αλληλεγγύης, καθώς επίσης να καταστρώσει και να υλοποιήσει έναν εναλλακτικό περιφερειακό αναπτυξιακό σχεδιασμό», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα αδιέξοδα που βιώνει η Αυτοδιοίκηση ως συνέπεια της πολιτικής λιτότητας και περικοπών σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό που ακολουθείται, καθώς και λόγω του ασφυκτικού, αντιδημοκρατικού και τελείως αναποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου, το οποίο δημιούργησε ο «Καλλικράτης»

Όπως σημείωσε ο κ. Πουλάκης, «μέσα σε αυτό το δυσμενές αυτό περιβάλλον, ως “ΘΕΣΣΑΛΙΑ της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ”, προσπαθήσαμε με τις προτάσεις και την παρουσία μας εντός και εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου να αξιοποιήσουμε κάθε θετική χαραμάδα, για τη διεύρυνση των δημοκρατικών ορίων του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας και την ενίσχυση μίας συλλογικής προσπάθειας για το καλό του τόπου και των πολιτών», προσπάθεια η οποία – όπως είπε – προσέκρουσε στην απουσία της σχετικής πολιτικής βούλησης από την πλευρά της πλειοψηφίας, αλλά και μεγάλου μέρους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Εξηγώντας τους λόγους μη συμμετοχής της παράταξής του στις προβλεπόμενες υπέρ της μειοψηφίας θέσεις στο Προεδρείο και την Οικονομική Επιτροπή, ο κ. Πουλάκης ανέφερε : «Η κριτική μας για το θεσμικό πλαίσιο που έθεσε ο “Καλλικράτης” για την αιρετή Περιφέρεια είναι γνωστή και δεν θα την επαναλάβω. Είναι γνωστό ότι το προεδρείο – πλην του προερχόμενου υποχρεωτικά από την πλειοψηφούσα παράταξη προέδρου – δεν έχει καμία ουσιαστική αρμοδιότητα, είναι γνωστό ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο λειτουργεί με βάση τον εντελώς περιοριστικό και αντιδημοκρατικό και απολύτως “προκάτ” κανονισμό που θέσπισε για λογαριασμό μας το Υπουργείο, είναι γνωστό ότι η Οικονομική Επιτροπή συγκροτείται και πάλι στη βάση της ίδιας συγκεντρωτικής και πλειοψηφικής λογικής, που διέπει συνολικά τον “Καλλικράτη”, είναι, τέλος, γνωστό ότι η Οικονομική Επιτροπή καλείται να καταρτίσει και να παρακολουθήσει την εκτέλεση ενός προϋπολογισμού ο οποίος κάθε χρόνο βαίνει δραματικά μειούμενος. Έτσι, λοιπόν, θα ήταν ανακόλουθο από την πλευρά μας να συμμετάσχουμε σε όργανα, τη λειτουργία των οποίων έχουμε καταγγείλει».

Επιπλέον, μάλιστα, ο κ. Πουλάκης δήλωσε ότι όχι μόνο δεν θα διεκδικήσει τη συμμετοχή του σε κάποιο από τα όργανα αυτά, αλλά επίσης ότι θα δώσει λευκή ψήφο, τονίζοντας ότι «ο λόγος δεν αφορά μόνο τον τρόπο συγκρότησης των οργάνων που προβλέπει ο “Καλλικράτης”, στη βάση της απόλυτης κυριαρχίας της πλειοψηφούσας παράταξης», αλλά και ότι κατά τη γνώμη του αποτελεί «τουλάχιστον παρωδία το να πάρουμε σήμερα θέση σε μία διαδικασία εκλογής των νέων οργάνων του Περιφερειακού Συμβουλίου, τη στιγμή που κανένας απολογισμός δεν έχει λάβει χώρα, ως προς τη λειτουργία των σήμερα απερχόμενων οργάνων», στηλιτεύοντας το γεγονός ότι η περιφερειακή Αρχή δεν προχώρησε ήδη από την αρχή του περασμένου χρόνου – ως όφειλε με βάση το νόμο – στην ετήσια δημόσια απολογιστική συνεδρίαση.

Ο κ. Πουλάκης κατέληξε λέγοντας ότι : «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πάρουμε μέρος ούτε στην υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής ούτε και στην απλή ανακύκλωση προσώπων σε θέσεις, απλά και μόνο για την ικανοποίηση των αναγκών των ενδοπαραταξιακών ισορροπιών της πλειοψηφίας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του κ. Πουλάκη.

Λάρισα, 6/1/2013

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

«ΘΕΣΣΑΛΙΑ της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ»,

ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΗ, ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 

κ. Περιφερειάρχη,

κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες,

κ.κ. Συνάδελφοι,

 

 

Μαζί με τις ευχές μας για καλή χρονιά, θα ήθελα εν συντομία να σας καταθέσω το πολιτικό σκεπτικό βάσει του οποίου θα ψηφίσουμε στη συνέχεια τόσο για το Προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου όσο και για τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής.

 

Θέλω πρώτα απ’ όλα να σας θυμίσω ότι – δύο χρόνια πριν – στην πρώτη συνεδρίαση που κάναμε ως το πρώτο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, για την εκλογή, όπως και σήμερα, του Προεδρείου και της Οικονομικής Επιτροπής, είχαμε τονίσει την κρισιμότητα της τότε συγκυρίας, σημειώνοντας ότι «μέσα στο 2011, με την πολιτική που ακολουθείται, αναμένεται η ανεργία να φθάσει σε ύψη ρεκόρ, να αυξηθεί η απώλεια της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, να υπερχρεωθούν τα νοικοκυριά, να συρρικνωθούν τα ασφαλιστικά και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, να εκποιηθεί ότι απέμεινε από τον δημόσιο πλούτο, να μειωθεί η κοινωνική προσφορά του κράτους».

Σήμερα, ακριβώς δύο χρόνια μετά, η μνημονιακή πραγματικότητα έχει αποκαλύψει σε όλη του την έκταση το σκληρό, ανάλγητο κοινωνικά πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού και των κυβερνητικών επιλογών, επιβεβαιώνοντας δυστυχώς στο ακέραιο τις τότε προβλέψεις μας.

Τα κοινωνικά αποτελέσματα των αλλεπάλληλων μέτρων, η φτώχεια, η εκτίναξη της ανεργίας, οι στρατιές των νεο-αστέγων, η αιθαλομίχλη από τις ξυλόσομπες που επιστράτευσαν οι πολίτες για να ζεσταθούν, φέρνουν την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση προ των ευθυνών της, αφού είναι περισσότερο από ποτέ εμφανής η ανάγκη να σταθεί δίπλα στους πολίτες και να τους δώσει κάποια διέξοδο, κάποια προοπτική, να δημιουργήσει μέσα από τις κοινωνικές τις δράσεις ένα πλέγμα αλληλεγγύης, καθώς επίσης να καταστρώσει και να υλοποιήσει έναν εναλλακτικό περιφερειακό αναπτυξιακό σχεδιασμό.

 

Την ίδια στιγμή ωστόσο, τα δύο αυτά χρόνια, όπως ακριβώς είχαμε προειδοποιήσει, η Αυτοδιοίκηση βρέθηκε αντιμέτωπη και με μία σειρά αδιέξοδα : Δραστική περικοπή πόρων που υπερβαίνει το 60%, πάγωμα προσλήψεων και απολύσεις προσωπικού, κατ’ ουσίαν κατάργηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μειωμένη απορρόφηση και αναποτελεσματική στοχοθεσία του ΕΣΠΑ, εκποίηση του συνόλου των δημόσιων αγαθών και υποδομών. Και όλα αυτά, σε συνδυασμό με ένα ασφυκτικό, αντιδημοκρατικό και τελείως αναποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δημιούργησε ο «Καλλικράτης», ο οποίος – όπως αποδείχτηκε και όπως είχαμε εξαρχής προειδοποιήσει – σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει ως όχημα εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων προταγμάτων στο χώρο της αυτοδιοίκησης.

Πράγματι, στην αντίστοιχη – πρώτη – συνεδρίασή μας, πριν δύο χρόνια, σημειώναμε ότι «η νέα διοικητική περιφερειακή οργάνωση του κράτους, λειψή από τη δυναμική της ουσιαστικής αποκέντρωσης, χωρίς το οξυγόνο της λαϊκής συμμετοχής, απονευρωμένη από τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά μιας πραγματικής αυτοδιοίκησης των μαζών, με το “καπέλο” του δοτού κρατικού υπέρ-περιφερειάρχη στο κεφάλι της, αφυδατωμένη από πόρους “ελέω μνημονίου” δεν είναι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση που ονειρευτήκαμε και αγωνιστήκαμε», θέση που σήμερα επιβεβαιώνεται με δραματικό τρόπο, αφού και οι τότε υπέρμαχοι του «Καλλικράτη» σήμερα δεν μπορούν να παραβλέψουν τα προβλήματα που επισώρευσε στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

 

Ωστόσο, μέσα σε αυτό το δυσμενές αυτό περιβάλλον, ως «ΘΕΣΣΑΛΙΑ της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ», προσπαθήσαμε – όπως είχαμε εξαρχής εξαγγείλει – με τις προτάσεις και την παρουσία μας εντός και εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου να αξιοποιήσουμε κάθε θετική χαραμάδα, για τη διεύρυνση των δημοκρατικών ορίων του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας και την ενίσχυση μίας συλλογικής προσπάθειας για το καλό του τόπου και των πολιτών.

Δυστυχώς, τα πεπραγμένα τόσο της περιφερειακής Αρχής και της παράταξης της πλειοψηφίας, όσο και των περισσότερων παρατάξεων της μειοψηφίας, αποδεικνύουν ότι δεν υπήρξε απ’ όλες τις πλευρές η σχετική πολιτική βούληση, που θα μας έδινε τη δυνατότητα να ξεφύγουμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο από τη διαχείριση μίας μίζερης πραγματικότητας και να προσπαθήσουμε να βάλουμε τα θεμέλια μιας προοδευτικής οραματικής πολιτικής για την περιοχή μας.

 

Η κριτική μας για το θεσμικό πλαίσιο που έθεσε ο «Καλλικράτης» για την αιρετή Περιφέρεια είναι γνωστή και δεν θα την επαναλάβω. Είναι γνωστό ότι το προεδρείο – πλην του προερχόμενου υποχρεωτικά από την πλειοψηφούσα παράταξη προέδρου – δεν έχει καμία ουσιαστική αρμοδιότητα, είναι γνωστό ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο λειτουργεί με βάση τον εντελώς περιοριστικό και αντιδημοκρατικό και απολύτως «προκάτ» κανονισμό που θέσπισε για λογαριασμό μας το Υπουργείο, είναι γνωστό ότι η Οικονομική Επιτροπή συγκροτείται και πάλι στη βάση της ίδιας συγκεντρωτικής και πλειοψηφικής λογικής, που διέπει συνολικά τον «Καλλικράτη», είναι, τέλος, γνωστό ότι η Οικονομική Επιτροπή καλείται να καταρτίσει και να παρακολουθήσει την εκτέλεση ενός προϋπολογισμού ο οποίος κάθε χρόνο βαίνει δραματικά μειούμενος. Έτσι, λοιπόν, θα ήταν ανακόλουθο από την πλευρά μας να συμμετάσχουμε σε όργανα, τη λειτουργία των οποίων έχουμε καταγγείλει.

Επιπλέον, ωστόσο, όχι μόνο δεν θα διεκδικήσουμε τη συμμετοχή μας σε κάποιο από τα όργανα αυτά, αλλά επιπλέον δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα ψηφίσουμε λευκό. Ο λόγος δεν αφορά μόνο τον τρόπο συγκρότησης των οργάνων που προβλέπει ο «Καλλικράτης», στη βάση της απόλυτης κυριαρχίας της πλειοψηφούσας παράταξης. Ούτε βέβαια θεωρούμε ότι δεν έχει σημασία και το συγκεκριμένο πρόσωπο – οι ικανότητες, το ήθος και η πολιτική του αντίληψη – που αναλαμβάνει μία θέση. Όμως, θεωρούμε τουλάχιστον παρωδία το να πάρουμε σήμερα θέση σε μία διαδικασία εκλογής των νέων οργάνων του Περιφερειακού Συμβουλίου, τη στιγμή που κανένας απολογισμός δεν έχει λάβει χώρα, ως προς τη λειτουργία των σήμερα απερχόμενων οργάνων. Πόσες φορές λόγου χάρη το απερχόμενο Προεδρείο παραβίασε ακόμα και αυτόν τον αντιδημοκρατικό κανονισμό, και μάλιστα όχι προς όφελος του πλουραλισμού, της δημοκρατίας και της ανοιχτής λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου; Ποιο το έργο των απερχόμενων θεματικών Αντιπεριφερειαρχών; Και το κυριότερο : Γιατί η περιφερειακή Αρχή (η σύνθεση της οποίας αλλάζει με την αλλαγή των θεματικών αντιπεριφερειαρχών) δεν προχώρησε ήδη από την αρχή του περασμένου χρόνου – ως όφειλε με βάση το νόμο – στην ετήσια δημόσια απολογιστική συνεδρίαση;

Δεν έχουμε λοιπόν καμία πρόθεση να πάρουμε μέρος ούτε στην υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής ούτε και στην απλή ανακύκλωση προσώπων σε θέσεις, απλά και μόνο για την ικανοποίηση των αναγκών των ενδοπαραταξιακών ισορροπιών της πλειοψηφίας.

Με την έννοια αυτή, δηλώνουμε ότι δεν επιθυμούμε τη συμμετοχή μας στις θέσεις που προβλέπονται υπέρ της μειοψηφίας και ότι θα ψηφίσουμε λευκό σε όλες τις σημερινές ψηφοφορίες. Ωστόσο, όπως έγινε και υπό την προηγούμενη σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής, προτιθέμεθα να σας γνωστοποιήσουμε τον εκπρόσωπό μας, ο οποίος ζητούμε να καλείται στις συνεδριάσεις ως παρατηρητής.

Σας ευχαριστώ.

 

Προηγούμενο άρθρο Τα Θεοφάνεια στους Γόννους
Επόμενο άρθρο ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ