Η εκδηλώση – συζήτηση με θέμα «Συζητάμε με το ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη διέξοδο για τον λαό!» που οργανώθηκε από την Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ , μίλησε ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στην εισηγητική του ομιλία ο Κ. Παπασταύρου ανέδειξε ότι στην εποχή του ιμπεριαλισμού ανέκαθεν γίνονταν πόλεμοι για το «μοίρασμα των αγορών», την αναβάθμιση των καπιταλιστικών κρατών κοκ ωστόσο έθεσε το ερώτημα «τι έχει αλλάξει σήμερα σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες όταν συζητάμε για τους πολέμους;».
Δίνοντας απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξήγησε ότι «σήμερα, βρισκόμαστε σε μια νέα, διαφορετική φάση στην όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ορόσημα της οποίας είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο έδαφος της Ουκρανίας και ο πόλεμος που κλιμακώνεται στην Μέση Ανατολή».
Ανέλυσε, μεταξύ άλλων, ότι «η μεγάλη διαφορά στην εντελώς διαφορετική περίοδο που διανύουμε βρίσκεται πρώτα από όλα στο ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση η κυριαρχία της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ, της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, της ΕΕ στο ιμπεριαλιστικό σύστημα από τις λεγόμενες δυνάμεις του ανερχόμενου ευρωασιατικού στρατοπέδου της Κίνας, της Ρωσίας και των συμμάχων τους. Ακόμη, όλο και περισσότερο τα διάφορα πολεμικά μέτωπα, που είναι δεκάδες σε όλον τον κόσμο, δεν είναι μεμονωμένα επεισόδια, ενοποιούνται άμεσα ή έμμεσα ως στοιχεία μιας παγκόσμιας αντιπαράθεσης που γίνεται πλέον με πολλές μορφές (πχ. υβριδικοί πόλεμοι, κυβερνοπόλεμοι κοκ).
Επιπλέον ένα στοιχείο που πρέπει να ξεχωρίσουμε είναι η όξυνση των αντιθέσεων που υπάρχουν μέσα στις ΗΠΑ και στην ΕΕ για την στάση που πρέπει να κρατήσουν απέναντι στην αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας τους, από την Κίνα και την Ρωσία. Ενώ εξίσου σημαντικό στοιχείο αυτής της περιόδου είναι η στροφή στην πολεμική οικονομία όλων των καπιταλιστικών κρατών. Δηλαδή η προσπάθεια να δοθεί διέξοδος με αυτό το τρόπο σε συσσωρευμένα κεφαλαία που τελικά δεν μπόρεσε να λύσει ούτε η στροφή στη πράσινη ανάπτυξη, ούτε στη ψηφιακή οικονομία κλπ.»
Με βάση τα παραπάνω ο Κ. Παπασταύρου υπογράμμισε ότι «μιλάμε για μία ολόκληρη πολεμική περίοδο στην οποία προβάδισμα έχει η όξυνση και η σύγκρουση για το “παγκόσμιο ξεκαθάρισμα λογαριασμών” και όχι ο συμβιβασμός». Για αυτό πρόσθεσε ότι «δεν περιμένουμε μία μέρα “κήρυξης” του πολέμου αλλά ζούμε βήμα – βήμα την κλιμάκωση και την γενίκευση του. Μέρος αυτής της διαδικασίας είναι η ήδη βαθιά εμπλοκή της χώρας και ιδιαίτερα της Θεσσαλίας και της Λάρισας που γίνεται ορμητήριο πολέμων και ταυτόχρονα στόχος αντιποίνων».
Στάθηκε στην ανάγκη οι εξελίξεις να μην μελετούνται αποσπασματικά αλλά να φωτίζεται η κατεύθυνσή τους για να μπορεί να ερμηνευτεί ο πόλεμος ως αναπόσπαστο κομμάτι του καπιταλισμού, της αναζήτησης μεγαλύτερης κερδοφορίας για τα μονοπώλια και σε περιόδους πολέμου και σε περιόδους «ειρήνης». Τονίζοντας πως «αυτό εκφράζεται στις εξελίξεις στην οικονομία και στο αστικό κράτος στην προσαρμογή τους στην πολεμική οικονομία και προετοιμασία. Τέτοια εξέλιξη είναι το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την 13ώρη εργασία».
Καταλήγοντας στην ομιλία του ανέφερε ότι η διέξοδος από τον πόλεμο για τους λαούς δεν βρίσκεται στην ελπίδα για μια «ειρηνική εκδοχή» του συστήματος αλλά αντίθετα τόνισε ότι «σήμερα χρειάζεται ένα κίνημα που δεν θα περιορίζεται μόνο στην άμυνα. Να παζαρεύει δηλαδή μόνο στο να μην χαθούν δικαιώματα κατακτήσεις, να βάλει φρένο στην επίθεση. Απαιτείται κίνημα αντεπίθεσης που θα ωριμάζει στην εργατική λαϊκή συνείδηση την πραγματική διέξοδο. Γιατί η διέξοδος από τον πόλεμο και την ένταση της εκμετάλλευσής είναι η επαναστατική ανατροπή του συστήματος της εξουσίας και της οικονομίας του κεφαλαίου. Είναι να ανοίξει ο δρόμος για τον Σοσιαλισμό – Κομμουνισμό».
Στην εκδήλωση η εισηγητική ομιλία αλλά και η ανησυχία για τις εξελίξεις τροφοδότησε πλούσια και ουσιαστική συζήτηση. Διατυπώθηκαν ενδιαφέροντα ερωτήματα και προβληματισμοί από τους παρευρισκόμενους για το αν είναι εφικτή η επαναστατική ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος σε μία εποχή που ο κόσμος «φαίνεται να έχει συνηθίσει τον πόλεμο, την φτώχεια κοκ». «Μπορούμε να ελπίζουμε στην ειρήνη από τις διαπραγματεύσεις και τις εκεχειρίες;», «Μήπως σε καιρό πολέμου προέχει η “εθνική ενότητα” και το “εθνικό συμφέρον”;» και τελικά «που είναι αυτός ο κόσμος που βγήκε μαζικά στους δρόμους με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη, τι άλλο πρέπει να γίνει για να ξεσηκωθούμε;» ήταν μόνο μερικές από τις ερωτήσεις που απασχόλησαν την συζήτηση στις εκδηλώσεις.
ΛΑΡΙΣΑ 9/7/2025