ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ ΟΥΡΕΣ ΣΤΙΣ ΔΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ


«Ρεβεγιόν» στις… εφορίες και τις τράπεζες φαίνεται πως θα κάνουν και φέτος χιλιάδες Λαρισαίοι πολίτες καθώς έσπευσαν μαζικά την τελευταία στιγμή να κλείσουν τις οικονομικές και φορολογικές εκκρεμότητες της χρονιάς.

Βέβαια κάθε χρόνο τις τελευταίες ημέρες του έτους είθισται η κίνηση στα αρμόδια τμήματα των οικονομικών υπηρεσιών και των τραπεζικών καταστημάτων να είναι μεγαλύτερη, αλλά φέτος ο συνωστισμός και η ταλαιπωρία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Η αναμονή για πληρωμή τελών κυκλοφορίας στις τράπεζες και παράδοση πινακίδων κυκλοφορίας στις Εφορίες, ήταν πολύωρη καθώς από νωρίς το πρωί οι «ουρές» που δημιουργήθηκαν ήταν τόσο μεγάλες, που έφταναν και εκτός των κτιρίων… στους δρόμους! Σχετικά με τις πινακίδες το αξιοσημείωτο είναι ότι συγκριτικά με την περσινή χρονιά έχει διπλασιαστεί σχεδόν ο αριθμός των κατόχων ιδιωτικής χρήσης επιβατικών αυτοκινήτων που τις παραδίδουν ενώ για πρώτη χρονιά φέτος παραδίδουν πινακίδες, όχι μόνο όσοι είναι ιδιοκτήτες ενός μόνου αυτοκινήτου αλλά και οι κάτοχοι επαγγελματικών αυτοκινήτων είτε λόγω δια – κοπής επαγγέλματος, είτε λόγω αδυναμίας συντήρησης του οχήματος.

Όσο για τα τέλη κυκλοφορίας αποδείχτηκε ότι οι περισσότεροι πολίτες αν και είχαν φροντίζει να τυπώσουν εγκαίρως το ειδοποιητήριο, άφησαν την πληρωμή τους για το τέλος… Βέβαια όπως συνηθίζεται το υπ. Οικονομικών παρατείνει τις προθεσμίες αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι επίσημο. Πάντως χθες και αυτό ίσως να είναι και ένα δείγμα των προθέσεών του, ανακοίνωσε πως η πρώτη δόση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010, ο οποίος βεβαιώθηκε μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2012 μπορεί να πληρωθεί μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2013. Η προθεσμία κανονικά έληγε την ερχόμενη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου και η παράταση ισχύει χωρίς την επιβολή προσαύξησης, για πληρωμή μόνο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Σχετικά με τις πινακίδες είναι προφανές πως η παρατεταμένη οικονομική κρίση και η αδυναμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας είναι οι κυριότερες αιτίες για την παράδοση τόσου μεγάλου αριθμού από τους Λαρισαίους πολίτες. Επίσης η αύξηση που παρατηρείται οφείλεται και στο γεγονός ότι οι κάτοχοι αυτοκινήτων ή δικύκλων που τα χρησιμοποιούσαν επικουρικά (π.χ. για αγροτικές δουλειές στα χωράφια) και τα είχαν ανασφάλιστα έσπευσαν να τις καταθέσουν μόλις όταν έγινε γνωστό ότι θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα και σε ανασφάλιστα οχήματα.

Με την όλη… κίνηση που καταγράφεται στις Εφορίες είναι βέβαιο πως φέτος θα υπάρξει ρεκόρ παράδοσης πινακίδων ενώ αξιοσημείωτο είναι πως ειδικά φέτος ακινητοποιείται ακόμη και του πρώτο αυτοκίνητο, κάτι που μέχρι πέρυσι γινόταν σε σπάνιες περιπτώσεις. Ενημερωτικά για μια ακόμη φορά να επισημάνουμε πως όποιος δεν θέλει να καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας του 2013, θα πρέπει να τις καταθέσει στην Εφορία, όπου ανήκει, μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου. Η περίοδος κατάθεσης είναι για 12 μήνες, ενώ αν θελήσει να τις ξαναπάρει θα πρέπει να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς καμία επιβάρυνση.

Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου που πρόκειται να κάνει την προσωρινή κατάθεση πινακίδων δεν επιβαρύνεται οικονομικά και ως δικαιολογητικά χρειάζεται: Το αποδεικτικό ότι έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας του 2012, η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, η φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος που να αποδεικνύει ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ. και η συμπλήρωση εις διπλούν του εντύπου ακινησίας του οχήματος (χορηγείται επί τόπου στις Εφορίες), όπου δηλώνεται ο χώρος που θα βρίσκεται το όχημα, την ημερομηνία έναρξης της ακινησίας και τους λόγους που την προκάλεσαν.

Όταν ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στην Εφορία. Σε αυτό το διάστημα το Ι.Χ. δεν μπορεί να κινηθεί.

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Στο μεταξύ μεγάλες ουρές παρατηρήθηκαν και στα υπο καταστήματα των τραπεζών στα οποία οι πολίτες μπορούν να εξοφλούν τα τέλη κυκλοφορίας ενώ «συνωστισμός» παρατηρήθηκε ακόμα και στα εναλλακτικά τραπεζικά δίκτυα που ορισμένες τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα εξόφλησής τους, όπως το internet banking και phone banking . Η τηλεφωνική αναμονή στα τηλεφωνικά κέντρα τραπεζών που προσφέρουν αυτή την δυνατότητα ήταν πολύ μεγάλη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών οι ουρές θα συνεχισθούν και τις δυο ακόμη εργάσιμες ημέρες του έτους, καθώς μεγάλος αριθμός πολιτών «εγκατέλειψε» την προσπάθεια και θα επανέλθει σήμερα και την Δευτέρα

ΟΙ ΕΥΚΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Στο μεταξύ να θυμίσουμε πως οι καταναλωτές μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, χρησιμοποιώντας την πιστωτική τους κάρτα, μέχρι και σε έξι άτοκες δόσεις. Μάλιστα, οι περισσότερες τράπεζες συνδυάζουν τα προγράμματα άτοκων δόσεων με μια σειρά από προνόμια για τους πελάτες τους προσφέροντας, για παράδειγμα, επιστροφή χρημάτων σε ποσοστό έως και 3% ή πόντους που μπορούν να μετατραπούν σε δώρα ή ταξίδια. Εντούτοις, προϋπόθεση για να είναι πραγματικά άτοκες οι δόσεις, είναι ο κάτοχος της πιστωτικής κάρτας να αποπληρώνει ολόκληρο το ποσό της μηνιαίας δόσης του. Αν δεν το κάνει, θα επιβαρυνθεί με τσουχτερό επιτόκιο, το οποίο φτάνει ακόμη και το 20%!

Ειδικότερα η Εθνική Τράπεζα επιτρέπει στους πελάτες της να τα εξοφλήσουν σε τρεις άτοκες δόσεις με την πιστωτική τους κάρτα. Η Alpha Bank δίνει για τον ίδιο σκοπό τη δυνατότητα αποπληρωμής σε έως έξι άτοκες δόσεις, τόσο στο δίκτυο καταστημάτων της όσο και μέσω των υπηρεσιών Alpha Web Banking και Alpha Phone Banking. Εξι δόσεις δίνει και η Τράπεζα Πειραιώς – ΑΤΕ, για τους κατόχους των πιστωτικών καρτών της Πειραιώς και της Αγροτικής. Ομοίως, η Eurobank επιτρέπει την αποπληρωμή των τελών σε έξι άτοκες δόσεις, ενώ την ίδια δυνατότητα δίνουν στους πελάτες τους η Marfin Egnatia Bank και η Citibank. Τέλος, η Millennium Βank δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της να εξοφλήσουν τα τέλη τους σε τρεις άτοκες δόσεις με την πιστωτική τους κάρτα, αρκεί το ποσό να ξεπερνά τα 500 ευρώ. Μάλιστα, αν κάποιος πληρώσει τα τέλη του τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου, μπορεί να κερδίσει μερικές επιπλέον άτοκες ημέρες, καθώς θα κληθεί να πληρώσει την πρώτη του δόση στα τέλη Ιανουαρίου ή ακόμη και τον Φεβρουάριο.

Εφ. Ελευθερία

Προηγούμενο άρθρο Μείωση χρόνου παραμονής μετακινούμενων κτηνοτρόφων στα πλαίσια του Προγράμματος εξισωτικής αποζημίωσης
Επόμενο άρθρο Πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις στη Λάρισα