ΞΕΚΙΝΑ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΣΠΗΛΙΑΣ – ΚΑΡΥΤΣΑΣ» ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ


Κάθετη πρόσβαση στα παράλια της Καρίτσας και της ευρύτερης περιοχής του Κισσάβου αποκτά η Π.Ε. Λάρισας καθώς ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την σύμβαση για την κατασκευή του έργου, που αφορά στην ασφαλτόστρωση του δρόμου Σπηλιάς- Καρίτσας και την κατασκευή της παράκαμψης Σπηλιάς. Συγκεκριμένα το έργο «Ασφαλτόστρωση Δρόμου Σπηλιάς – Καρίτσας» προϋπολογισμού 5.400.000 ευρώ χρηματοδοτείται από πόρους ΚΑΠ της Π.Ε. Λάρισας ενώ το ποσό σύμβασης που προέκυψε μετά από διαγωνισμό ανέρχεται στα 2.929.057,97 € με ΦΠΑ.

Όπως σημείωσε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Η ολοκλήρωση του δρόμου Σπηλιάς- Καρίτσας και η παράκαμψη της Σπηλιάς συγκροτούν δύο σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες αποτελούσαν πάγιο αίτημα των κατοίκων και των επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής. Ο δρόμος αυτός αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα κομμάτια του οδικού κυκλώματος του Κισσάβου, περνά μέσα από τα ωραιότερα τμήματα του βουνού και η ασφαλτόστρωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε υφιστάμενο αγροτικό δίκτυο. Η παρέμβασή μας αυτή έχει διπλό στόχο: Πρώτον, να αναπτυχθεί  με σεβασμό στο περιβάλλον ο ορεινός όγκος του Κισσάβου δίνοντας στους πολίτες τη δυνατότητα να τον γνωρίσουν καλύτερα και δεύτερον, να βοηθήσει τους πληθυσμούς που κατοικούν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή τη δυνατότητα να αναπτυχθούν οικονομικά και να παραμείνουν στον τόπο τους.

Απ΄ την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κα Ρένα Καραλαριώτου δήλωσε τα εξής: «Ένα σημαντικό έργο για την ευρύτερη περιοχή του Κισσάβου εισέρχεται στη φάση της υλοποίησης. Με το έργο αυτό στηρίζουμε τόσο τον τουρισμό στην περιοχή όσο και τους ντόπιους επαγγελματίες. Ο δρόμος αυτός ακολουθεί το υπάρχον ανάγλυφο και γι’ αυτό δεν απαιτούνται ιδιαίτερα τεχνικά έργα. Τα χρήματα του έργου προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ). Με την ασφαλτόστρωση θα ανακουφιστούν οι δύο είσοδοι στα παράλια του Δήμου Αγιάς από τα Τέμπη και τον Αγιόκαμπο και θα δημιουργηθεί και τρίτη είσοδος, προς όφελος και της ισόρροπης ανάπτυξης της παραλιακής ζώνης».

 

 

ΤΕΧΝΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Στο πλαίσιο της συσταθείσας εργολαβίας θα υλοποιηθεί η ολοκλήρωση της οδού που συνδέει τους οικισμούς της Σπηλιάς και της Καρίτσας μέσω του οδικού κυκλώματος του Κισσάβου. Αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων παρεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν στο ορεινό οδικό δίκτυο του Κισσάβου κυρίως με τη βελτίωση του δρόμου που οδηγεί από το Συκούριο στην Σπηλιά και με την κατασκευή της οδού που συνδέει τον οικισμό της Σπηλιάς με το Καταφύγιο του Κισσάβου. Στην παρούσα φάση προβλέπεται η επέμβαση σε δύο επιμέρους τμήματα

Α) Θα κατασκευαστεί η βορειοδυτική παράκαμψη του οικισμού της Σπηλιάς από την είσοδο του χωριού (κινούμενοι από Συκούριο προς Σπηλιά) μέχρι την έξοδο του χωριού (κινούμενοι από Σπηλιά προς καταφύγιο Κισσάβου και Καρίτσα), συνολικού μήκους περίπου 1.400 μέτρων.

Β) Θα κατασκευασθεί ο δρόμος από διασταύρωση οδού Σπηλιάς – Καταφύγιο Κισσάβου προς Καρίτσα με βελτίωση της υφιστάμενης χάραξης, κατασκευή τεχνικών, οδοστρωσίας και ασφαλτικών στο τμήμα της οδού που δεν υπάρχει ασφαλτικό (συνολικού μήκους περίπου 6.300 μέτρων) και θα συντηρηθεί το ασφαλτοστρωμένο τμήμα της οδού (συνολικού μήκους περίπου 8.200 μέτρων) με πραγματοποίηση μικρών παρεμβάσεων.

 

ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ

Με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η παράκαμψη των Τεμπών και από την εναλλακτική διαδρομή Συκούριο – Σπηλιά – Καρίτσα – Στόμιο – Ομόλιο – Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα ασφαλή οδικό άξονα, που θα βελτιώσει την οδική σύνδεση του ορεινού Κισσάβου προς τα παράλια του νομού. Επίσης, διευκολύνεται η πρόσβαση από τα παράλια του Νομού στο ορεινό Καταφύγιο της Σπηλιάς και ενισχύεται ο τουρισμός της περιοχής, καθώς τόσο με την οδό Σπηλιάς-Καρίτσας όσο και με τις διαμορφώσεις (ζώνες περιπάτου) που θα κατασκευαστούν στην παράκαμψη του οικισμού της Σπηλιάς, αναδεικνύεται η φυσική ομορφιά του όρους Κισσάβου, αλλά και του ίδιου του οικισμού. Παράλληλα, αναμένεται να εξυπηρετήσει και τη μετακίνηση των κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής και να δώσει νέες προοπτικές σε δραστηριότητες τουριστικές – αγροτικές – κτηνοτροφικές –αναψυχής – εναλλακτικού  τουρισμού – σπορ του βουνού και της θάλασσας.  Η προθεσμία παράδοσης του έργου είναι  20 μήνες

Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν ο γεν. δ/ντης της Περιφέρειας κ. Κωστας Μέγας, ο δ/ντης  Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, κ. Χ.  Λυτροκάπης καθώς και ο νόμιμος εκπρόσωπος της κοινοπραξίας ΤΕΜΚΑΤ Οικοδομική α.ε. – Καρκανιάς Τεχνολογία Περιβάλλοντος Α.Ε.

 

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθη 47χρονος ημεδαπός, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης
Επόμενο άρθρο Σύσκεψη φορέων για τα Σχέδια Διαχείρισης Υδατικών Πόρων