ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ Δ. ΛΑΡΙΣΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ 75 ΕΚ.!


Ως μάννα εξ ουρανού αναμένουν και επιχειρήσεις της Λάρισας την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν προς αυτές δημόσιοι φορείς (φορείς της γενικής κυβέρνησης) όπως νοσοκομεία και οργανισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Με βάση τον επίσημο πίνακα ληξιπρόθεσμων οφειλών που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών, μόνο τρεις φορείς στη Λάρισα χρωστούσαν πάνω από 75 εκατ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, ενώ συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές 16 φορέων της γενικής κυβέρνησης υπερέβαιναν τα 95 εκατ. (ληξιπρόθεσμη καθίσταται η δαπάνη για την οποία έχουν παρέλθει 90 και πλέον ημέρες από την ημερομηνία που έπρεπε να εξοφληθεί).

Βεβαίως, δεν σημαίνει ότι το σύνολο των χρημάτων αυτών θα «πέσουν» στην τοπική αγορά καθώς τα δύο νοσοκομεία για παράδειγμα οφείλουν χρήματα για φάρμακα και άλλα υλικά τα οποία δεν παράγονται στη Λάρισα. Παρ’ όλα αυτά, είναι πάμπολλες και οι επιχειρήσεις στον Ν. Λάρισας που έχουν λαμβάνειν (άλλη περισσότερα άλλη λιγότερα) από τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου.

ΣΕΙΡΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, πρωταθλητής χρεών στον νομό Λάρισας είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που οφείλει σχεδόν 50 εκατ. ευρώ, 13 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα τέλη του 2011.

Στη 2η θέση κατατάσσεται το άλλο νοσοκομείο της πόλης, το ΓΝΛ, με οφειλές άνω των 14 εκατ. ευρώ, 2 εκατ. και κάτι περισσότερες σε σχέση με τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.

Στην 3η θέση ακολουθεί ο Δήμος Λαρισαίων με ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 11,7 εκατ. ευρώ, οι οποίες όμως είναι μειωμένες κατά 2,5 εκατ. ευρώ περίπου σε σχέση με τα τέλη του 211.

Ακολουθούν οι υπόλοιποι Δήμοι, η Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ υπάρχουν φορείς που οφείλουν μικρά ποσά. Μάλιστα, η βιβλιοθήκη της Λάρισας δεν έχει καθόλου ληξιπρόθεσμες οφειλές.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Η πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών το 2012 σε σχέση με το 2011 αποδεικνύει ανάγλυφα τις επιπτώσεις που έχει ο περιορισμός της κρατικής χρηματοδότησης.

Ειδικά για τα δύο νοσοκομεία, είναι ευρέως γνωστό ότι η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό (αν όχι αποκλειστικά) στο γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν καταβάλλει τα νοσήλεια που οφείλει, ενώ παράλληλα δεν έχουν εξοφληθεί οι οφειλές που είχαν προς τα νοσοκομεία ως το 2011 τα ταμεία, όπως το ΙΚΑ και – κυρίως σε τοπικό επίπεδο – ο ΟΓΑ.

Συνεπώς, γίνεται αισθητό ένα ντόμινο οφειλών: το κράτος χρωστά στα ασφαλιστικά ταμεία, τα ασφαλιστικά ταμεία στα νοσοκομεία, τα νοσοκομεία στους προμηθευτές, οι προμηθευτές σε άλλες επιχειρήσεις ή και το δημόσιο…

Αυτό το ντόμινο θέλει να ανακόψει η κυβέρνηση με την απόφασή της να καταβάλλει υπό προϋποθέσεις το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι τα τέλη του 2013.

ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Η δραστική περικοπή της χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ από το περασμένο καλοκαίρι φαίνεται ανάγλυφα και στην πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Παρ’ όλα αυτά ενώ το ύψος των οφειλών στους περισσότερους Δήμους του νομού παραμένει στάσιμο ή και αυξάνεται, υπάρχουν δύο Δήμοι που έχουν μειώσει αισθητά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους από τον Δεκέμβριο του 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2012:

-Ο Δήμος Λαρισαίων, όπως προαναφέρθηκε, από 14,2 εκατ. σε 11,7 εκατ. ευρώ

-και ο Δήμος Ελασσόνας από 5,4 εκατ. σε 2,9 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της οποίας αυξήθηκαν από τις 470 χιλιάδες ευρώ στα 2,8 εκατ. ευρώ το ίδιο χρονικό διάστημα – απόδειξη της μεγάλης περικοπής στη χρηματοδότησή της.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου Αγιάς, ο οποίος είναι δεύτερος σε ύψος χρεών ΟΤΑ του Ν. Λάρισας παρά το μικρό του πληθυσμιακό μέγεθος.

Εφ. Ελευθερία (Γιώργος Μακρής)

Προηγούμενο άρθρο Μια εναλλακτική πρόταση για την εναπόθεση των απορριμμάτων
Επόμενο άρθρο Περιφερειακό Γραφείο Θεσσαλίας