Ειδήσεις

Γιώργος Λαμπρούλης: Να σταματήσει τώρα ακόμα μια αδικία για τους αναπληρωτές με προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση


Ανάστατοι είναι πραγματικά δεκάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είχαν εργαστεί και έχουν αναγνωρισμένη προϋπηρεσία από την ιδιωτική εκπαίδευση, βρίσκονται στους πίνακες και είναι σε θέση διορισμού.

Παρά τις οχλήσεις των ίδιων στο τμήμα διορισμών του ΥΠΑΙΘ αλλά και τις ανακοινώσεις δεκάδων εκπαιδευτικών σωματείων, το Υπουργείο φαίνεται να κλείνει την πόρτα στο δικαίωμα διορισμού αυτών των εκπαιδευτικών, που έχουν εργαστεί στην ιδιωτική εκπαίδευση και τα τελευταία 2 χρόνια εργάστηκαν ως αναπληρωτές στο δημόσιο σχολείο από την αρχή της σχολικής χρονιάς και των δύο σχολικών ετών (δηλ. από την Α΄ φάση προσλήψεων του 2022-2023 και 2023-2024), καλύπτοντας φυσικά ανάγκες και κενά στα σχολεία της χώρας.

Και αυτό γιατί το ΥΠΑΙΘ αναγνωρίζει δικαίωμα διορισμού σε εκπαιδευτικούς με αναγνωρισμένη προϋπηρεσία από την ιδιωτική εκπαίδευση, μόνον εφόσον οι συνάδελφοι αυτοί έχουν υπηρετήσει στη δημόσια εκπαίδευση ως αναπληρωτές για τουλάχιστον 2 «πλήρη διδακτικά έτη», όπου «πλήρες» διδακτικό έτος ορίζονται για την Δευτεροβάθμια οι 10 μήνες και για την Πρωτοβάθμια οι 9 μήνες και 21 ημέρες (ν.4589/2019).

Όμως, τον Σεπτέμβρη του τρέχοντος σχολικού έτους (2023-24) η απόφαση των προσλήψεων των αναπληρωτών αντί να ανακοινωθεί έστω την 1η Σεπτεμβρίου, ώστε να ξεκινήσει να προσμετράται η προϋπηρεσία των αναπληρωτών από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ανακοινώθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου. Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι και η αφαίρεση των ελάχιστων πολύτιμων ημερών προϋπηρεσίας.

Έτσι, στην παραπάνω κατηγορία των συναδέλφων φαίνεται να μπαίνει φρένο στο δικαίωμα του διορισμού τους, καθώς, όχι με δική τους προφανώς ευθύνη, για 3,2 ή 1 ημέρες δεν συμπληρώνεται η πολυπόθητη διετία, τη στιγμή όμως που εργάζονται κανονικά από την αρχή του σχολικού έτους. Πώς γίνεται λοιπόν το Υπουργείο να απαιτεί την υπηρέτηση 2 «πλήρων» διδακτικών ετών και ταυτόχρονα με απαράδεκτο και άδικο τρόπο να υπονομεύει την προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών;

Να σημειωθεί πως ανάλογο θέμα είχε δημιουργηθεί και παλιότερα, όμως με την με αριθμό Γνωμοδοτήσεως 314/2012 του ΝΣΚ είχε αρθεί αυτή η αδικία και είχε δοθεί το δικαίωμα σε εκπαιδευτικούς που δεν συμπλήρωναν (για 1-2 ημέρες), χωρίς δική τους ευθύνη, δημόσια προϋπηρεσία δύο πλήρων διδακτικών ετών, να ενταχθούν στους πίνακες και να διοριστούν.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός,  τι μέτρα θα πάρει για να σταματήσει τώρα η αδικία για τους συναδέλφους αναπληρωτές με προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση που βάζει φρένο στο δικαίωμα διορισμού τους για 1-3 εργάσιμες ημέρες.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Κτενά Αφροδίτη

Αμπατιέλος Νίκος

Έξαρχος Νίκος

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κομνηνάκα Μαρία

Λαμπρούλης Γιώργος

Μαρίνος Γιώργος

Μεταξάς Βασίλης

Παπαναστάσης Νίκος

Συντυχάκης Μανώλης

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο 27ο Μεσογειακό Φεστιβάλ: Διήμερο θερινών κινηματογραφικών προβολών
Επόμενο άρθρο Διακοπή υδροδότησης στην συνοικία του Αγίου Θωμά την Τρίτη 9 Ιουλίου