Ειδήσεις

Συνεχίζονται οι πολιτιστικές δράσεις για τα παιδιά των πλημμυρόπληκτων περιοχών


Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Περιφερειακής Αρχής, με ευαισθησία και ευθύνη απέναντι στις πλημμυροπαθείς περιοχές, ανέλαβε πρωτοβουλίες και στο πεδίο του πολιτισμού. Οι πρώτες δράσεις αφορούν σε παιδιά από πληγείσες περιοχές.  Η αρχή έγινε με την δωρεάν παρακολούθηση της παράστασης του Θεσσαλικού Θεάτρου Το Καπλάνι της Βιτρίνας  της Άλκης Ζέη (2.500 μαθητές) και τις δράσεις του Σύγχρονου Τσίρκου από το Καραβάνι του Ήλιου.

Τώρα έρχεται η σειρά της διαδραστικής παράστασης για σχολεία Τα Αδέσποτα από τη Θεατρική ομάδα HIPPO που ιδρύθηκε το 2009 και αποτελείται από τους Αλέξανδρο Ράπτη και Φώτη Δούσο. Η ομάδα δραστηριοποιείται στο χώρο του ενήλικου, του παιδικού θεάτρου και του Εκπαιδευτικού Δράματος και χαρακτηρίζεται από μια “avant-garde” αισθητική που συνομιλεί με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές αναζητήσεις. Είναι από τους ελάχιστους θεατρικούς οργανισμούς στην Ελλάδα που ειδικεύεται στο Εφαρμοσμένο Θέατρο και το Εκπαιδευτικό Δράμα (Applied Theatre & Dramain Education).

Οι παραστάσεις θα δοθούν από την Δευτέρα  22 έως της 26 Απριλίου σε Δημοτικά Σχολεία των περιφερειακών ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας σε πλημμυροπαθείς περιοχές.

 

Περιγραφή / σκεπτικό παράστασης

Τα «Αδέσποτα» είναι ένα θεατρικό έργο γραμμένο από τους Φώτη Δούσο, Αλέξανδρο Ράπτη και Καλλιόπη Φύκαρη για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας με θέμα τα αδέσποτα ζώα και την ευαισθησία απέναντί τους.

Η Υπόθεση:

Ο Δήμαρχος θέλει να ετοιμάσει την πόλη του ώστε να δεχτεί το βραβείο της Πιο Καθαρής Πόλης από την Μεγάλη Επιτροπή των βραβείων. Μαζί με τον γραμματέα του καταστρώνουν το καλύτερο σχέδιο εξυγίανσης και καθαρισμού της πόλης. Το μόνο εμπόδιο στην τελειοποίηση του σχεδίου του είναι τα αδέσποτα της πόλης τα οποία άθελά τους τη βρωμίζουν. Τι συμβαίνει όταν τα αδέσποτα ζωάκια διεκδικούν τα δικαιώματά τους; Και πώς θα καταφέρουν να επιβιώσουν όταν οι αρχές της πόλης αποφασίζουν να τα ξεφορτωθούν;

Λίγα Λόγια για το Έργο:

Τα Αδέσποτα είναι ένα ευφάνταστο σύγχρονο παραμύθι για παιδιά που αφηγείται την ιστορία ενός αδέσποτου σκύλου και μιας αδέσποτης γάτας στον αγώνα τους να επιβιώσουν μέσα σε αφιλόξενο και εχθρικό περιβάλλον. Ανάμεσα στα παραστασιακά κομμάτια του έργου μπαίνουν εμβόλιμα δραστηριότητες θεατρικού παιχνιδιού και εκπαιδευτικού δράματος, δημιουργώντας έτσι για τους μικρούς θεατές μια πλούσια βιωματική εμπειρία που θα τους μείνει αξέχαστη.

Οι παιδαγωγικοί στόχοι της παράστασης προσβλέπουν στην ανάπτυξη και προώθηση του φιλοζωικού αισθήματος και την ενίσχυση της οικολογικής σκέψης και συμπεριφοράς μέσα από την αγάπη και τον σεβασμό προς όλα τα έμβια όντα.

Η θεατρική ομάδα Hippo Theatre Group συνεχίζοντας το ιδιαίτερο είδος του σωματικού θεάτρου που η ίδια έχει επινοήσει (kinemo), δημιουργεί μια παράσταση με κυρίαρχα στοιχεία την έντονη σωματικότητα, την υψηλή ενέργεια, τη ζωντανή μουσική και την ιδιαίτερη κινησιολογία, προσφέροντας ένα πληθωρικό ψυχαγωγικό θέαμα.

ΙΙ. Συντελεστές

Κείμενο: Φώτης Δούσος, Αλέξανδρος Ράπτης, Καλλιόπη Φύκαρη Σχεδιασμός Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων: Καλλιόπη Φύκαρη, Σίσσυ Ιγνατίδου

Ιδέα: Σίσσυ Ιγνατίδου Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ράπτης – Φώτης Δούσος Σκηνικά – Κοστούμια: Κατερίνα Χατζοπούλου Μάσκες: Ζενεβιέβ Αθανασοπούλου Μουσική: Αλέξανδρος Ράπτης Ενορχήστρωση: Μάριος Αποστολακούλης Κίνηση: Μίκα Στεφανάκη Βοηθός σκηνοθέτη: Γεωργία Διάκου

Παίζουν:

Βέρα Κατσιμπάρου, Κυριακή Λεγάκη

– Διάρκεια: 55΄

– Ηλικίες: Απευθύνεται σε παιδιά 4 – 12 ετών (νηπιαγωγείο + δημοτικό)

 

Προηγούμενο άρθρο Ημερίδα με θέμα: Θεσσαλία: Ανασυγκρότηση με Συνεργασία – Τεχνογνωσία – Σχέδιο – Προοπτική
Επόμενο άρθρο Μάξιμος προς Αυγενάκη: Πότε επιτέλους θα πληρωθούν δάσωση και μακροχρόνια παύση γαιών;