Ειδήσεις

Για τα 6 μέτρα οικονομικής ανάταξης του δήμου που εξήγγελλε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Μαμάκος


Τα έξι μέτρα οικονομικής ανάταξης του δήμου που εξαγγέλθηκαν από τον κυβερνητικό δήμαρχο κ. Μαμάκο, στοχεύουν στο ακόμη μεγαλύτερο ξεζούμισμα των Λαρισαίων. Με πρόσχημα τα μη εγγεγραμμένα ποσά του προϋπολογισμού από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέα σφοδρότερη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα μέσω της τοπικής φορολογίας. Στόχος να εισπράξει επιπλέον 6εκ € από νέα χαράτσια που θα επιβληθούν στους δημότες.

Οι υποχρεώσεις του δήμου που επικαλείται και η νέα δημοτική αρχή προσπαθούν να αθωώσουν την αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων που νομοθέτησαν ένα ασφυκτικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των δήμων.

Έτσι για το έλλειμμα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων του δήμου ύψους 2,5 εκ €, αντί να μπει στο στόχαστρο η συνεχιζόμενη και διαχρονική μείωση της τακτικής επιχορήγησης που λαμβάνει ο δήμος Λάρισας από τον κρατικό προϋπολογισμό, έργο ανεξαιρέτως όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, μπαίνει η “σκιαμαχία’’ με τους προηγούμενους που υπερασπίζονται την ίδια πολιτική με τους σημερινούς, στο ποιος διαχειρίζεται καλύτερα τα ψίχουλα των ΚΑΠ.

Με το σφίξιμο της κάνουλας για τις λειτουργικές δαπάνες του δήμου θα δημιουργηθούν πιο δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους του δήμου.

Ενώ για το τέλος ταφής που θα χρεώσει τον δήμο πάνω από 2,8εκ € τα επόμενα 2 χρόνια, ο δήμαρχος δεν βγάζει άχνα ότι είναι η κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης “ο ρυπαίνων πληρώνει’’, που συμφωνούν όμως και η σημερινή δημοτική αρχή της ΝΔ όπως και η προηγούμενη των ΠΑΣΟΚ/ ΣΥΡΙΖΑ και που υλοποιεί απαρέγκλιτα η σημερινή κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα με την εξαγγελία για τον στόχο της είσπραξης 4εκ € επιπλέον από τα ΠΟΕ, ανείσπρακτα παρελθόντων ετών, και την έκδοση σωρηδόν βεβαιώσεων είσπραξης, ετοιμάζονται να πάρουν και το τελευταίο ευρώ από τις τσέπες μικροοφειλετών, μικροεπαγγελματιών και εργαζόμενων, καθώς ως γνωστών οι μεγαλοφειλέτες την γλιτώνουν πάντα, και θεωρούνται χαμένα από χέρι. Δηλαδή μερικές εκατοντάδες που χρωστάνε τα τελευταία χρόνια στο δήμο πάνω από 20εκ€ και που γι’ αυτούς υπάρχει διαχρονικά ασυλία.

Ενώ με τις εξαγγελίες για κόψιμο έργων ή μετάθεσής τους στο απώτερο μέλλον εξαγγέλλεται επί της ουσίας η πολιτική στόχευση της δημοτικής αρχής για έργα κομμένα και ραμμένα στη λογική κόστος – όφελος και φυσικά όχι για λογαριασμό των λαϊκών αναγκών.

Τέλος με την εξαγγελία για αξιοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του δήμου για εξασφάλιση επιπλέον πόρων, στην ουσία μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο για καμιά υπηρεσία δωρεάν προς τους δημότες. Όλα θα υποτάσσονται  στο βωμό της ανταποδοτικής λειτουργίας, όπως πχ. προαύλια σχολείων και σχολικές αυλές για πάρκινγκ, αντί να αξιοποιηθούν για την υλοποίηση προγραμμάτων άθλησης του γενικού πληθυσμού με προγράμματα της ΓΓΑ και προσλήψεις μόνιμων γυμναστών το απόγευμα. Με την εμπορευματοποίηση για παράδειγμα κάθε σπιθαμής δημόσιου χώρου με την εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης. Με την παραχώρηση με αντίτιμο κάθε δημοτικού χώρου πολιτισμού και αθλητισμού σε φορείς και συλλόγους, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τη λειτουργία τους και υψώνοντας ακόμη μεγαλύτερη τείχη στο δικαίωμα του λαού και της νεολαίας για πρόσβαση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας, οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης να βάλουν εμπόδια  στην πολιτική της δημοτικής αρχής της ΝΔ που θα χτυπήσει ακόμη περισσότερο το λαϊκό εισόδημα και θα βάλει περισσότερα εμπόδια στην καθημερινότητα των δημοτών. Μαζί με το εργατικό – λαϊκό κίνημα μπορούμε να διεκδικήσουμε να μην πληρώσουμε για άλλη μια φορά τα σπασμένα εμείς οι πολλοί προς όφελος των λίγων επιχειρηματικών συμφερόντων. Να διεκδικήσουμε μέτρα ανακούφισης, έργα που να εξυπηρετούν τις δικές μας ανάγκες, τα σύγχρονα δικαιώματά μας σε πολιτισμό και αθλητισμό.

 

 

Λάρισα 04/04/2024

Προηγούμενο άρθρο Αντιπλημμυρική θωράκιση με δύο νέες γέφυρες στη Χάλκη σε συνεργασία με τον ΟΣΕ
Επόμενο άρθρο Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥΑ ο Δήμαρχος Λαρισαίων