Ειδήσεις

Δημήτρης Κουτσούμπας από τη Λάρισα: Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ να στείλουμε μήνυμα μαχητικής αισιοδοξίας στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη


Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Λάρισας, σε εκδήλωση των ΚΟ Λάρισας και Μαγνησίας με θέμα «Ο λαός της Θεσσαλίας με το ΚΚΕ, στον αγώνα για τις ζωές μας και όχι για τα κέρδη τους», μίλησε  ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο οποίος επισήμανε: Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ να στείλουμε μήνυμα μαχητικής αισιοδοξίας στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι μαζικών φορέων της Λάρισας και της Μαγνησίας, αλλά και πλήθος κόσμου, εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, νέων και μεγαλύτερων, αντρών και γυναικών, πολλοί απ’ τους οποίους παρακολούθησαν την εκδήλωση απ’ τους χώρους έξω απ’ το αμφιθέατρο, καθώς αυτό αποδείχτηκε μικρό για να τους χωρέσει.

Την εκδήλωση άνοιξε ο βουλευτής του Κόμματος, Γ. Λαμπρούλης, σημειώνοντας πως στους αγώνες που στοχεύουν αποφασιστικά την κυρίαρχη πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που θυσιάζει τις ανάγκες των πολλών για τα κέρδη των λίγων, το ΚΚΕ καταθέτει όλες του τις δυνάμεις και η ενίσχυσή του στις ευρωεκλογές θα είναι η καλύτερη συμβολή σε αυτή την υπόθεση.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις εκπροσώπων  μαζικών φορέων από τους:

  • Μαρία Μπούσιου,από την Επιτροπή πληγέντων του χωριού Κουλούρι.
  • Τ. Κωστούλα, μέλος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών συλλόγων Λάρισας.
  • Θ. Γεωργαδάκη,πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών συλλόγων Μαγνησίας.
  • Γ. Ζεϊκο, πρόεδρο του συνεταιρισμού μηλοπαραγωγών «Κίσσαβος».
  • Π. Σκάμπουρα, πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
  • Θ. Γραμμένο, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
  • Γ. Σκόκα, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.
  • Θ. Κουτσούκη, πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας.
  • Ν. Νταλαγιάννη, αντιδήμαρχο Τυρνάβου.
  • Κ. Γαργάλα, δημοτικό σύμβουλό Βόλου.
  • Β. Μπουντουλούλη, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λάρισας.

Οι παρεμβάσεις εκπροσώπων  μαζικών φορέων

Μ. ΜΠΟΥΣΙΟΥ

 

Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη γη μας

«Τα προβλήματά μας παραμένουν άλυτα μετά από 8 μήνες, χορτάσαμε “θα” αλλά από ουσία τίποτα, πληρώνουμε την αδιαφορία της πολιτείας, σε ένα βράδυ μας πλημμύρισαν, χάσαμε όλα μας τα υπάρχοντα, στον συνοικισμό μας οι δρόμοι είναι όπως ήταν, τα μπάζα αμάζευτα, κουνούπια, φίδια και τρωκτικά!». Τα παραπάνω σημείωσε η Μαρία Μπούσιου από την Επιτροπή πληγέντων του χωριού Κουλούρι.

«Περιμένουμε και περιμένουμε, μέχρι πότε θα ανεχτούμε την κοροϊδία; Τα είδαμε και χτες στις πιστώσεις του πετρελαίου με γελοία ποσά, γεωργοί και κτηνοτρόφοι είναι σε απόγνωση, τα χωράφια είναι αδύνατο να καλλιεργηθούν λόγω των φερτών υλικών (…) οι λογαριασμοί τρέχουν, δόθηκαν πενιχρές αποζημιώσεις ακόμα και καθόλου (…) όλα αυτά έχουν συνέπειες στη σωματική και ψυχική μας υγεία», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «πληρώσαμε ένα σωρό λεφτά στους Ολλανδούς για να μας πουν τι; Αυτά που θα έλεγε ο καθένας από μας… τι πρέπει να γίνει; Εκβάθυνση των ποταμών, καθαρισμός αρδευτικών καναλιών, υποστύλωση των αναχωμάτων… Και πρέπει να σταματήσουμε λέει την καλλιέργεια του βαμβακιού, έχουν σκοπό να καταστρέψουν τον κάμπο που έχει θρέψει γενιές και γενιές (…) Φταίει η κλιματική αλλαγή λέει που πλημμυρίσαμε. Θα συμφωνούσα αν είχαν γίνει τα απαραίτητα έργα, ένα σωστό έργο εδώ και 40 χρόνια δεν έχει γίνει».

«Χαίρομαι που βλέπω τους πλημμυροπαθείς εδώ απόψε, γνωστά και άγνωστα πρόσωπα που αγωνιστήκαμε μαζί, αυτό δείχνει την ενότητά μας, να μην ξεχάσουμε, όπως δεν θα ξεχάσουμε τους σεισμόπληκτους και τα Τέμπη γιατί ο καθένας μας θα μπορούσε να ήταν εκεί. Να μείνουμε ενωμένοι για τη γη μας, για την οποία οι πρόγονοί μας μάτωσαν (…) ευχαριστούμε για την υλική και ηθική υποστήριξη, την αλληλεγγύη όλο τον λαό, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, τα σωματεία, συνεχίζουμε τον αγώνα ενωμένοι με εργαζόμενους, βιοπαλαιστές αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, με μεγαλύτερη ορμή κόντρα σε όσους βάζουν πρώτα τα συμφέροντά τους», κατέληξε.

    

Τ. ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ

 

Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές είναι προς όφελος των αγροτών

Στον αγώνα επιβίωσης των αγροτών αναφέρθηκε ο Τάσος Κωστούλας, μέλος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Σημείωσε ότι «βρισκόμαστε εδώ, λίγες βδομάδες μετά τα μεγάλα μπλόκα που στήθηκαν στην περιοχή μας και πανελλαδικά, όπου με τη στήριξη όλου του εργαζόμενου λαού δώσαμε έναν αγώνα για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα χωράφια και το βιος μας, για να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας, να παραμείνουμε στα χωριά μας.

Ο αγώνας αυτός δεν σταμάτησε τη μέρα που φύγαμε από τα μπλόκα αλλά συνεχίζεται μέχρι σήμερα και δεν πρόκειται να σταματήσει αφού αφορά ουσιαστικά την επιβίωσή μας. Μόλις πριν από 3 μέρες βρεθήκαμε στο Κιλελέρ, όπου ακυρώσαμε στην πράξη τη φιέστα που ήθελαν να στήσουν κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση. Εμείς τους στείλαμε το μήνυμα ότι πρέπει να λύσουν τα προβλήματά μας και όχι να μας μοιράσουν λόγια συμπάθειας».

Αναφέρθηκε στη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα και τα αιτήματα των αγροτών, υπογραμμίζοντας ότι «με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ συναντιόμαστε πάντα στα μπλόκα. Ξέρουμε ότι το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό μας και δίνει μαζί μας τη μάχη για τα δίκαια αιτήματά μας. Μεταξύ μας έχει αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης επειδή είναι το μόνο κόμμα που καταψήφισε την ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική σε όλες τις εκδοχές της. Προειδοποίησε για τις συνέπειές της και πρωτοστάτησε για να δοθεί οργανωμένη απάντηση από τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους.

Μαζί λοιπόν με την καθημερινή μάχη που δίνουμε για την επιβίωσή μας, ήρθε η ώρα να σκεφτούμε και να προβληματιστούμε πώς θα διαμορφωθούν καλύτεροι όροι για τον αγώνα μας, ώστε να μπορούμε να ζούμε χωρίς τις απειλές και τους εκβιασμούς των βιομηχάνων και των εμπόρων, χωρίς κυνηγητό από τις τράπεζες και την εφορία, χωρίς τους περιορισμούς της ΕΕ. Αλλά και για να αξιοποιηθούν οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα προς όφελος του εργαζόμενου λαού.

Η συμπόρευση με το ΚΚΕ, η ενίσχυσή του στις προσεχείς ευρωεκλογές μπορούν να συμβάλουν σε αυτήν την κατεύθυνση».

    

Θ. ΓΕΩΡΓΑΔΑΚΗΣ

Το ΚΚΕ είναι η κατάλληλη πολιτική επιλογή

Στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής από τα φυσικά φαινόμενα αναφέρθηκε ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας.

Τόνισε ότι «στη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο στη Μαγνησία, ήρθε να προστεθεί μια δύσκολη άνοιξη, η πυρκαγιά του καλοκαιριού και το φθινόπωρο με τις δύο απανωτές πλημμύρες που δεν άφησαν πέτρα πάνω στην πέτρα. Με αποτέλεσμα να χαθεί μεγάλο μέρος της παραγωγής, ζώα, εξοπλισμός, χωράφια, δρόμοι, γέφυρες και μια σειρά από άλλες υποδομές που καταστράφηκαν».

Πρόσθεσε πως «για όλα τα παραπάνω υπάρχουν υπεύθυνοι. Είναι η ΕΕ και όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Που έχουν ευαγγέλιο την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, ένα βασικό εργαλείο για το ακόμα μεγαλύτερο ξεκλήρισμα αγροτών και την πιο γρήγορη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λιγότερα χέρια. Η ΚΑΠ δεν ψηφίζεται για να καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες των λαών της Ευρώπης, αλλά ανανεώνεται με βάση τις ανάγκες των μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στο πλαίσιο ενίσχυσης του ανταγωνισμού τους με τα μεγαθήρια των ΗΠΑ, της Κίνας κ.ά.

Η Ομοσπονδία Μαγνησίας με τους Αγροτικούς Συλλόγους οργάνωσε από την πρώτη στιγμή δράσεις αλληλεγγύης, μεγάλες κινητοποιήσεις, μηχανοκίνητες πορείες στην πόλη του Βόλου, στα μπλόκα, συμμετείχε με λεωφορείο στα συλλαλητήρια του ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα, στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην AGROTICA αλλά και στην Αθήνα. Η αγωνιστικότητα, η μαζική συμμετοχή των αγροτών έφερε κάποια αποτελέσματα. Πορευόμαστε με φωτεινό φάρο τους αγώνες μας, γιατί αποδείχθηκε ότι μόνο όπου οι βιοπαλαιστές αγρότες άφησαν τη λογική των λύσεων από τα πάνω και βγήκαν στα μπλόκα του αγώνα και σε πανελλαδικό συντονισμό, τότε είχαμε μικρότερες και μεγαλύτερες κατακτήσεις».

Υπογράμμισε ότι «εκτός όμως απ’ τη δράση μας στο κίνημα, χρειάζεται να κάνουμε και την κατάλληλη πολιτική επιλογή. Να επιλέξουμε τον δρόμο της οργανωμένης πάλης και σύγκρουσης με τις πολιτικές που μας κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε, θέλουν να μας διώξουν απ’ τα χωράφια και απ’ τον τόπο μας. Αυτόν τον δρόμο εκφράζει το ΚΚΕ! Μαζί λοιπόν με το ΚΚΕ για τις ζωές μας και όχι για τα κέρδη τους!».

    

Ν. ΝΤΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ

Η δημοτική αρχή Τυρνάβου στο πλευρό των πληγέντων

 

«Δίνουμε μαζί με τους εργαζόμενους του δήμου μας τη μάχη για να κρατηθεί ο λαός του δήμου μας όρθιος, να μην πιέζεται από φορομπηχτικές πολιτικές, για να μπορεί να αντιμετωπίσει έκτακτες περιπτώσεις όπως οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές», τόνισε στην παρέμβασή του ο Νίκος Νταλαγιάννης, αντιδήμαρχος Τυρνάβου.

Υπογράμμισε ότι «σταθερά διεκδικούμε από την κυβέρνηση και την κεντρική εξουσία έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής, αντιπυρικής προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού καθώς και την ανάλογη κρατική χρηματοδότηση.

Μας λένε όμως ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Λένε ψέματα, αφού την ίδια ώρα δίνουν τεράστια ποσά σε επιχειρηματικούς ομίλους που συνεχίζουν ακάθεκτοι την κερδοφορία τους, αλλά και για τις στρατιωτικές ανάγκες του ΝΑΤΟ και τα δολοφονικά σχέδιά του.

Το ζήτημα είναι τελικά ποιανού τις ανάγκες υπηρετούν τα διάφορα έργα και χρηματοδοτικά προγράμματα. Υπηρετούν τη ζωή και τις ανάγκες των πολλών ή τα κέρδη των λίγων; Και σε αυτό το ερώτημα η νέα δημοτική αρχή Τυρνάβου έχει απαντήσει όχι μόνο με λόγια αλλά με έργα που σχεδιάζει, με τις διεκδικήσεις που προβάλλει. Χαρακτηριστικό ήταν το συλλαλητήριο που οργανώσαμε για τους σεισμόπληκτους, που μέσα στις διεκδικήσεις που προβάλλαμε ήταν ο άμεσος αντισεισμικός έλεγχος δημόσιων κτιρίων, σχολείων και σπιτιών με ευθύνη του κράτους.

Συνολικά ως δημοτική αρχή, επιδιώκουμε τα χρόνια που έχουμε μπροστά μας, να ιεραρχήσουμε έργα που ικανοποιούν λαϊκές ανάγκες και διευκολύνουν γενικά τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων του δήμου μας.

Διεκδικούμε από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια την υλοποίηση έργων που είναι απαραίτητα για την προστασία του λαού μας και των παιδιών μας, αλλά και έργα υποδομών για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας».

    

Κ. ΓΑΡΓΑΛΑΣ

Μαζί με το ΚΚΕ για τις ζωές μας

Κ. Γαργάλας

Στην καταστροφή που υπέστη ο Βόλος από τις πλημμύρες αναφέρθηκε ο Κ. Γαργάλας, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Τόνισε ότι «οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ στον δήμο Βόλου είχαμε από καιρό προειδοποιήσει για την ανάγκη αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών μέτρων στην πόλη, εις ώτα φυσικά μη ακουόντων. Μπήκαμε μπροστά μαζί με τα μέλη του ΚΚΕ, αλλά και άλλες αυτο-οργανωμένες αλληλέγγυες ομάδες πολιτών, στην πρώτη γραμμή της προσφοράς και χωρίς να βγάζουμε φωτογραφίες για δημοσίευση στις πρώτες σελίδες του ημερήσιου Τύπου, όπως συστηματικά έκανε ο σημερινός δήμαρχος του Βόλου, που με τη γνωστή στο πανελλήνιο αμετροέπειά του – επιεικής ο χαρακτηρισμός – υπερασπίζεται την πολιτική της κυβέρνησης, από την οποία εξάλλου και στηρίζεται συστηματικά.

Μα και τώρα, την ώρα που χιλιάδες πολίτες δεν έχουν λάβει ούτε καν την πρώτη βοήθεια για χαμένες οικοσκευές, για κατεστραμμένα σπίτια, για τεράστιες ζημιές σε καταστήματα και επιχειρήσεις, για πλημμυρισμένα χωράφια, την ώρα που υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν ακόμα και τα βασικά για την επιβίωσή τους, συνεχίζουμε την προσπάθεια, είτε με ερωτήσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, είτε με ενημερώσεις σπίτι με σπίτι, αλλά πάντα με προτάσεις αλλά και συμπαράσταση στο μέτρο του δυνατού, παραμένοντας στην πρώτη γραμμή για την ανάδειξη του προτάγματος μιας άλλης πολιτικής πρότασης, που περνά όμως μονόδρομα μέσα από τη συνειδητοποίηση και την κινητοποίηση των λαϊκών στρωμάτων».

Σημείωσε πως «πρέπει να γίνει συνείδηση στον λαό πως κανείς δεν πρόκειται να τον σώσει, παρά μόνο ο ίδιος ο λαός να σώσει τον εαυτό του. Μαζί με το ΚΚΕ και τις δυνάμεις που συμπορεύονται μαζί του, για τις ζωές μας και όχι για τα κέρδη τους!».

    

Π. ΣΚΑΜΠΟΥΡΑΣ

Οχι στην εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση του νερού

Π. Σκάμπουρας

«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό – δικαίωμα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει εμπόρευμα, ούτε να διαχειρίζεται από Ανώνυμη Εταιρεία», τόνισε στην παρέμβασή του ο Πέτρος Σκάμπουρας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Κατήγγειλε την κυβερνητική πρόθεση για την παράδοση της διαχείρισης των υδάτων της Θεσσαλίας σε Ανώνυμη Εταιρεία και η πολιτική ιδιωτικοποίησης του νερού, που έχει ήδη ξεκινήσει με την Οδηγία 2000/60 της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αντιμετωπίζει το νερό ως εμπόρευμα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες τόσο για τις λαϊκές οικογένειες όσο και τους αγρότες.

Ανέφερε πως ο Σύλλογος είναι κάθετα αντίθετος στην κατάργηση οποιασδήποτε οργανικής μονάδας και σε οποιαδήποτε αλλαγή εργασιακής σχέσης ή προσπάθειας επηρεασμού της υπηρεσιακής εξέλιξης όλων των υπαλλήλων που υπηρετούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Είναι κάθετα αντίθετος στη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας και στην απορρόφηση από αυτήν της Διεύθυνσης Υδροοικονομίας και Εποπτείας ΟΕΒ, τη στιγμή που η βασική αρμοδιότητα της εν λόγω υπηρεσίας θα είναι η διαχείριση των υδάτινων πόρων και η εποπτεία της λειτουργίας των ΟΕΒ.

Ανέφερε πως είναι φανερό ότι η μεθόδευση ιδιωτικοποίησης του νερού της Θεσσαλίας μέσω της παράδοσης της διαχείρισης σε Ανώνυμη Εταιρεία αποτελεί προπομπό για την υπόλοιπη χώρα.

    

Θ. ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ

Το σχέδιο για τη Θεσσαλία εντελώς αντίθετο με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών

Στην παρέμβασή του ο Θεοφάνης Γραμμένος, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τόνισε:

«Για την εκάστοτε κυβέρνηση της χώρας ποτέ δεν ήταν προτεραιότητα η ασφάλεια των πολιτών και τα δημόσια αγαθά. Μιλούν για “αντοχές της οικονομίας” και για “δημοσιονομικούς περιορισμούς” την ίδια ώρα που η χώρα είναι πρωταθλήτρια στις δαπάνες για το ΝΑΤΟ (3,5% του ΑΕΠ), ενώ οι προϋπολογισμοί δήμων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας συγκροτούνται με βάση τις προτεραιότητες επιχειρηματικών συμφερόντων ώστε η Θεσσαλία να παίξει ρόλο “διαμετακομιστικού κέντρου εμπορευμάτων και Ενέργειας”, αλλά και να ανταποκριθεί σε ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Ολα διέπονται από τη λογική κόστους – οφέλους. Αυτή η λογική χαρακτηρίζει και το λεγόμενο στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, το οποίο περιγράφεται στην έκθεση της ολλανδικής εταιρείας που το ανέλαβε. Το σχέδιο, που είναι εντελώς αντίθετο με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, την προστασία της λαϊκής περιουσίας και κατοικίας, της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, συνολικά της ζωής της εργατικής τάξης, των βιοπαλαιστών αγροτών, της πλειοψηφίας του λαού της Θεσσαλίας, συνδέει τις αναγκαίες αντιπλημμυρικές υποδομές με το κόστος τους και κινείται εξολοκλήρου πάνω στην εφαρμογή των Οδηγιών και Αποφάσεων της ΚΑΠ και της ΕΕ. Εμείς όμως θα συνεχίσουμε να παλεύουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και την ανατροπή των σχεδιασμών της κυβέρνησης και της ΕΕ, που δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν τις αιτίες των συνεχιζόμενων καταστροφών στη Θεσσαλία και θα συνεχίσουν να υπονομεύουν τη λαϊκή περιουσία και την ίδια τη ζωή του λαού».

Και πρόσθεσε: «Η συνδικαλιστική παράταξη που στηρίζεται από το ΚΚΕ, η ΔΗΠΑΚ, στις φετινές εκλογές του Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει για πρώτη φορά εκπρόσωπο στο ΔΣ του Συλλόγου. Η αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ στους δρόμους της διεκδίκησης και η ενίσχυσή του στους χώρους δουλειάς, καθώς και στις ευρωεκλογές, μπορούν να συμβάλουν ώστε να δοθεί με καλύτερους όρους αυτός ο αγώνας και το δίλημμα “Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας” να απαντηθεί οριστικά: Οι ζωές μας».

    

Β. ΜΠΟΥΝΤΟΥΛΟΥΛΗΣ

Θέλουν να ξεγελάσουν προοδευτικούς ανθρώπους με ψευτοαριστερούς

Στην παρέμβαση του ο Βαγγέλης Μπουντουλούλης, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λάρισας τόνισε πως «ο χώρος της Παιδείας, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην Υγεία, στην Ασφάλιση και σε όλα τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά, υποφέρει από αλλαγές που προωθούν την άμεση ιδιωτικοποίηση τομέων της Εκπαίδευσης και την έμμεση ιδιωτικοποίηση του δημόσιου σχολείου ή μειώνουν συνεχώς τις δαπάνες. Θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες απαξίωσης, ατομικισμού, υποταγής, χρησιμοθηρίας, τεχνοκρατίας, ανταγωνισμού, με παράλληλο εξοβελισμό των ανθρωπιστικών σπουδών και πανανθρώπινων αξιών.

Καλλιεργείται παντού, και με την αρωγή των ΜΜΕ και των κοινωνικών μέσων, η αντιπάθεια προς καθετί συλλογικό, σχεδόν το μίσος απέναντι σε κάθε προσπάθεια διεκδίκησης και προάσπισης των δικαιωμάτων.

Σε τέτοιες συνθήκες και την ώρα που ετοιμάζονται για τις οικονομίες του πολέμου, και που εσωτερικά προωθούνται νέα σχέδια για εναλλακτικές λύσεις ακροδεξιάς απόχρωσης με φαιούς ψευτοαριστερούς νάρκισσους και διαπλοκή μιντιαρχών, κεφαλαίου, παλαιοπολιτικών, με νέα μορφή ικανή να ξεγελάσει προοδευτικούς ανθρώπους, και να φτάσουμε σε δήθεν αντισυστημικές αλλά βαθιά αντιδραστικές για τον λαό λύσεις».

    

Γ. ΣΚΟΚΑΣ

Ο αγώνας είναι η απάντηση, συνεχίζουμε με την απεργία στις 17 Απρίλη

Στη αλληλεγγύη που έδειξε στους πλημμυροπαθείς το Εργατικό Κέντρο Λάρισας αναφέρθηκε ο πρόεδρός του, Γιάννης Σκόκας. «Από την πρώτη ώρα οργανώσαμε μια πρωτόγνωρη προσπάθεια», τόνισε. «Πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας. Το ΕΚΝΛ, σωματεία, φορείς, απλοί άνθρωποι, μπήκαμε μπροστά για να σωθεί ο τόπος».

Σημείωσε πως είναι «μια μεγάλη μάχη μήνες τώρα. Από το να βγάλει τα σπίτια του από τον βούρκο, την οργάνωση της αλληλεγγύης, αλλά και τη διεκδίκηση για την αποκατάσταση και την προστασία της ζωής του, από κοινού και με άλλα ΕΚ, σωματεία και συνολικά πάνω από 100 φορείς της περιοχής μας. Οργανώνοντας από κοινού το μεγάλο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στις 16 Δεκέμβρη, και άλλες πρωτοβουλίες».

Αναφερόμενος στα σχέδια που εμφανίζονται για την επόμενη μέρα στη Θεσσαλία, υπογράμμισε ότι «έχουν τα ίδια εγκληματικά κριτήρια και προτεραιότητες» και ότι «η ουσία είναι πως με κάθε τρόπο, κάθε ευκαιρία πρέπει να φωνάξουμε χωρίς δεύτερη σκέψη: Καμία ανοχή απέναντι στην πολιτική αυτών των εγκληματικών κριτηρίων, που γεννά “Τέμπη” και αφήνει τη ζωή μας στο έλεος της τύχης, αλλά και σε όσους την υπερασπίζονται, που ανακατεύοντας κουτάλες σε συσσίτια αλληλεγγύης προσπαθούν να βγουν από το κάδρο των υπεύθυνων.

Καμία προσδοκία από τέτοιου είδους σχέδια και στόχους. Καμία αναμονή. Η πείρα μας δείχνει ότι τις όποιες δεσμεύσεις έχουμε πάρει, τις πήραμε με τις μαζικές κινητοποιήσεις, τις διεκδικήσεις και την πίεση που ασκούμε στον δρόμο. Τον δρόμο που έδειξαν ξανά η μεγαλειώδης απεργιακή κινητοποίηση στις 28 Φλεβάρη, τα μπλόκα του αγώνα και κάθε αγώνας του λαού μας. Αυτός είναι ο δρόμος, η απάντηση στην ανησυχία για το τι χρειάζεται να γίνει. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, και με την απεργία στις 17 Απρίλη».

    

Θ. ΚΟΥΤΣΟΥΚΗΣ

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προχωράμε

 

Επιβεβαιώνεται πλήρως το ΚΚΕ για την Υγεία, τόνισε στην παρέμβασή του ο Θ. Κουτσούκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Φάρμακο.

Σημείωσε πως «ζούμε καθημερινά τι σημαίνει εμπορευματοποίηση της Υγείας, την οποία έχουν προωθήσει βήμα – βήμα όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά και απογειώνει η σημερινή κυβέρνηση. Εχουμε φτάσει σε σημείο να μπαίνει ταρίφα σε κάθε επέμβαση και να νομιμοποιείται το φακελάκι προκειμένου ο ασθενής να βρει την υγειά του. Θα αφήσουμε αυτό το αίσχος να συνεχίζεται; Οι συμμετοχές των φαρμάκων αυξάνονται, φάρμακα βγαίνουν εκτός της λίστας των αποζημιωνόμενων και όσα βγαίνουν ανεβάζουν αμέσως σε δυσθεώρητα ύψη τις τιμές τους, ενώ τα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών με πρόσφατη απόφαση θα πληρώνονται για τη διενέργειά τους από τον ίδιο τον ασθενή. Παράλληλα, ο νέος υπουργός Υγείας απελευθερώνει και πάλι τις εξαγωγές φαρμάκων προς τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επάρκειά τους στη χώρα μας και αυξάνει τα όρια συνταγογράφησης με τη χρήση του εμπορικού ονόματος του φαρμάκου, κλείνοντας το μάτι στις φαρμακευτικές εταιρείες για την καλύτερη προώθηση των “προϊόντων” τους».

Υπογράμμισε ότι «επιβεβαιώνεται πλήρως στο σημείο αυτό η θέση του ΚΚΕ, ότι με την πολιτική της ιδιωτικοποίησης που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις και απογείωσε αυτή της ΝΔ, εμπορευματοποιείται περισσότερο το σύστημα Υγείας και απομακρύνεται η δυνατότητα έγκαιρης και δωρεάν πρόσβασης σε μια σειρά αναγκαίων υπηρεσιών περίθαλψης για τον λαό.

Οι πολίτες δεν έχουν ανάγκη από ένα φθηνότερο ιδιωτικό σύστημα μέσα στο δημόσιο. Χρειάζονται σύγχρονο, ποιοτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, στελεχωμένο επαρκώς με μόνιμο προσωπικό που θα αμείβεται αξιοπρεπώς με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Από την πλευρά μας δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση των αδικιών. Για την αναγέννηση του τόπου μας. Για να ξανανιώσουν οι πολίτες ασφαλείς. Για να έχουν οι άνθρωποι αυτοί εδώ το μέλλον που πραγματικά τους αξίζει. Ενώνουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας και προχωράμε!».

    

Γ. ΖΕΪΚΟΣ

Σε απόγνωση οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς

Γ. Ζέικος

Τον λόγο στην εκδήλωση πήρε και ο Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του συνεταιρισμού μηλοπαραγωγών «Κίσσαβος», προκειμένου να καταγγείλει τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς, μετά την πλημμύρα, οι οποίοι αν και υπέστησαν την ίδια ζημιά με συναδέλφους τους του Πηλίου, δεν εντάχτηκαν απ’ την κυβέρνηση στο ίδιο πρόγραμμα αποζημιώσεων. «Βρισκόμαστε σε απόγνωση, βιώνουμε τραγικές καταστάσεις», τόνισε, αναφερόμενος σε συναδέλφους του οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με κατασχέσεις. «Αυτήν τη στιγμή η Αγιά έχει το 50% των μήλων στα ψυγεία και σε λίγο καιρό βγαίνουν τα κεράσια… η περίοδος του μήλου έχει τελειώσει, την περίοδο της συγκομιδής είχαμε τον “Ντάνιελ”, που σημαίνει ότι το νερό που έπεσε στην περιοχή μας δεν μας επέτρεπε να συγκομίσουμε και ήμασταν στην περίοδο της συγκομιδής. Δεν μπορούσαμε να έχουμε πρόσβαση στα κτήματα, κατεστραμμένο οδικό δίκτυο και ταυτόχρονα μας κλείνει και το εξαγωγικό κομμάτι, κλείνοντας τον οδικό άξονα Αγιας – Λάρισας που θα μπορούσαμε να διοχετεύσουμε τα προϊόντα μας (…) Μετράμε ζημιές κάθε χρόνο (…) Είμαστε νεκρωμένοι τελείως. Στο Πήλιο δόθηκαν κάποια χρήματα, το Μαυροβούνι είναι επέκταση του Πηλίου, είμαστε πάρα πολύ κοντά, δεχτήκαμε τα ίδια πλήγματα, δεν μπορούμε να δεχτούμε την αδικία και τον διαχωρισμό», σημείωσε και επεσήμανε πως «η μηλοκαλλιέργεια αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, δεν είναι μια χρονιά που πήγε στραβά. Από το ρωσικό εμπάργκο, δέκα χρόνια δεινοπαθούμε… Οι τιμές είναι εξευτελιστικές, τιμές του ’80 (…) Θέλουμε τη συμβολή σας και τη στήριξή σας».

    

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Κ. Παπασταύρου μέλος του ΠΓ της ΚΕ, η Μαρία Γαβαλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, οι βουλευτές Λάρισας και Μαγνησίας του κόμματος, Γ. Λαμπρούλης και Β. Μεταξάς, αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Τυρνάβου με επικεφαλής τον δήμαρχο Στ. Τσικριτσή, η Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη, Dr πολιτικός μηχανικός, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, πρώην Νομάρχης Θεσσαλονίκης που τα τελευταία χρόνια συμπορεύεται με το ΚΚΕ.

 

Λάρισα 4/4/2024

Προηγούμενο άρθρο Οι ρωμαϊκές επιτύμβιες στήλες του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας
Επόμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών