Ειδήσεις

Μάξιμος: Η Άγκυρα περιφρονεί τις αξίες της διεθνούς κοινότητας για τα πολιτιστικά μνημεία!


«Η παρουσία μας εδώ αναμφισβήτητα ενδυναμώνει τις σχέσεις μας με τη φίλη χώρα σας, μια χώρα των Δυτικών Βαλκανίων, την οποία θεωρούμε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της, καθώς πιστεύουμε ότι θα εμπεδώσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην πολύπαθη βαλκανική. Κι αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο σε μια περίοδο που ο πόλεμος έχει επιστρέψει στην Ευρώπη, για πρώτη φορά σε τέτοια οδυνηρή διάσταση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως διεξάγεται για τρίτο χρόνο στην Ουκρανία». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην παρουσίαση του Τόμου της ΔΣΟ «Αγία Σοφία – Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», που πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη του Μαυροβουνίου, «ΡάντοσαβΛιούμοβιτς», στην πρωτεύουσα της χώρας, Ποντγκόριτσα.

 

Απειλές κατά “εχθρών” και “απίστων”

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ στην ομιλία του για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί υπογράμμισε ότι «δυστυχώς, η Άγκυρα δείχνει απόλυτη αδιαφορία και περιφρόνηση για τις αρχές και αξίες που πρεσβεύει η διεθνής κοινότητα για τα πολιτιστικά μνημεία. Δεν είναι τυχαίο ότι εντός του Ναού της Αγίας Σοφίας που συμπεριλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, γίνεται και επίδειξη πολεμικών συμβόλων από θρησκευτικούς λειτουργούς με ανάλογες απειλές κατά “εχθρών” και “απίστων”.

Οι εξελίξεις έκτοτε, μετά το 2020, δυστυχώς, επιβεβαίωσαν πλήρως τους φόβους μας για την τύχη του μνημείου-συμβόλου της οικουμενικής ορθοδοξίας. Η αθρόα καθημερινή προσέλευση χιλιάδων επισκεπτών-πιστών, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας έχει προκαλέσει ποικίλες φθορές στο μνημείο. Εξέχουσες προσωπικότητες, ακόμη και εντός της Τουρκίας, όπως ο διακεκριμένος Τούρκος ιστορικός και ακαδημαϊκός ΙλμπέρΟρτάιλι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την ανθεκτικότητα αλλά και την ίδια την επιβίωση του μνημείου, εφόσον συνεχιστεί η ίδια χρήση του».

Εισηγητές στην παρουσίαση, εκτός του κ. Χαρακόπουλου, ήταν επίσης ο υφυπουργός Παιδείας του Μαυροβουνίου, κ. ΝτράγκανΜπόζοβιτς, ο καθηγητής της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ, κ. ΝτάρκοΡίστοβΝτόγκο, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μαυροβουνίου, κ. Μπόρις Μπράζοβιτςκαι ο ερευνητής του Ινστιτούτου Εθνογραφίας της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, κ. ΜικόνιαΚνέζεβιτς.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν Μαυροβούνιοι βουλευτές και ακαδημαϊκοί, ενώ εκ μέρους της ΔΣΟ συμμετείχαν ο Πολωνός πρόεδρος της Γ.Σ. π. βουλευτής κ. Ευγένιος Τσικβίν, ο Κύπριος βουλευτής κ. Ηλίας Μυριάνθουςκαι ο σύμβουλος δρ Κώστας Μυγδάλης.

 

Δεξίωση της Ελληνικής Πρεσβείας για το 1821

Κατά την παραμονή της στην Ποντγκόριτσα η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ προσεκλήθη από τον Έλληνα πρέσβη κ. Παναγιώτη Πάρτσο και παραβρέθηκε στη δεξίωση της Ελληνικής Πρεσβείας για την Εθνική Επέτειο της Επανάστασης του 1821. Στη δεξίωση το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου κ. ΓιάκοβΜιλάτοβιτς, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Κώστας Φραγκογιάννης και η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας του Μαυροβουνίου κ. ΙρένεΡάντοβιτς.

Προηγούμενο άρθρο Γ. Λαμπρούλης: Η μομφή του ΚΚΕ στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και στις αντιλαϊκές πολιτικές των προηγούμενων είναι δεδομένη και διαρκής
Επόμενο άρθρο Δύο Ακολουθίες Χαιρετισμών στον Άγιο Αχίλλιο κάθε Παρασκευή