Ειδήσεις

Δωρεάν η σύνδεση με το Βιολογικό Καθαρισμό της Νίκαιας


Συγκέντρωση-ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου της Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ με θέμα την επεξεργασία λυμάτων της Τοπικής Κοινότητας Νίκαιας. Βασικός ομιλητής στην εκδήλωση-ενημέρωση ήταν ο Δήμαρχος Θανάσης Νασιακόπουλος πλαισιωμένος από τον Πρόεδρο Αχιλλέα Βαρδακούλη και τον Γενικό Διευθυντή της ΔΕΥΑΚ Γιάννη Παπακανάκη. Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος ΔΕ Νίκαιας Αντώνης Ρεντζιάς  και ο Πρόεδρος της ΤΚ Νίκαιας Γιώργος Ψαρούλης.

Αρχικά ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στους βιολογικούς καθαρισμούς στο σύνολο της επικράτειας. Τόνισε ότι η δημιουργία τέτοιων μονάδων είναι υποχρεωτική σε οικισμούς άνω των 2.000 κατοίκων, βάση των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μη συμμόρφωση με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο επιφέρει υψηλά πρόστιμα.

Όσον αφορά την εξέλιξη του έργου ανέφερε ότι έχουν ολοκληρωθεί, στο σύνολό τους, τα φρεάτια των πεζοδρομίων τα οποία θα συλλέγουν τα λύματα των οικιών καθώς και οι αγωγοί μεταφοράς των λυμάτων στη μονάδα που κατασκευάστηκε με υπερσύγχρονες προδιαγραφές σε οικόπεδο που παραχώρησε η κοινότητα Νίκαιας όπισθεν της βιομηχανίας «Βιοκαρπέτ» και η οποία έχει ξεκινήσει ήδη τηδοκιμαστική λειτουργία που εξελίσσεται χωρίς κανένα πρόβλημα μέχρι στιγμής.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και η οποία θα αφορά στις αιτήσεις των κατοίκων για σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης. Στις αρχές Απριλίου προβλέπεται να αρχίσει η λειτουργία «ειδικού γραφείου» που  θα στεγάζεται στο κτίριο του πρώην αγροτικού ιατρείου Νίκαιας και το οποίο θα δέχεται τις αιτήσεις των κατοίκων που επιθυμούν να συνδεθούν με το βιολογικό καθαρισμό. Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης των αιτήσεων θα ξεκινήσει η διαδικασία της προέγκρισης από τη ΔΕΥΑΚ και όταν αυτή ολοκληρωθεί οι  δημότες θα είναι υποχρεωμένοι να ολοκληρώσουν τη σύνδεση με το δίκτυο εντός του χρονικού ορίου των έξι (6) μηνών.

Συνεχίζοντας την εισήγησή του ο Δήμαρχος ανέλυσε διεξοδικά τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν στο συγκεκριμένο έργο. Τόνισε το γεγονός ότι  η ολοκλήρωση της κατασκευής των φρεατίων των  πεζοδρομίων έγινε χωρίς να επιβαρυνθούν στο ελάχιστο οι κάτοικοι της Νίκαιας. Όπως δεν θα επιβαρυνθούν και για τη  σύνδεση με το δίκτυο του βιολογικού καθαρισμού. Η κατασκευή των φρεατίων επιδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ  και η δωρεά σύνδεση θα πραγματοποιηθεί με απόφαση της ΔΕΥΑΚ. Εξίσου σημαντική είναι η επιδότηση για τα έξοδα τα οποία θα αφορούν στις εργασίες  που θα γίνουν εντός των ιδιοκτησιών των κατοίκων αλλά και εκείνα που σχετίζονται με την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού (λιποσυλλέκτης,μηχανοσίφωνας, σωλήνες αποχέτευσης κ.λπ). Η επιδότηση προβλέπεται να ανέλθει στο ποσό των 1.000 με 1.500 Ευρώ.Η συγκεκριμένη επιδότηση θα καταβληθεί στους δικαιούχους από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ επίσης, το οποίο θα ανοίξει τον Μάιο περίπου. Οι αιτήσεις για τη σύνδεση όμως πρέπει να γίνουν τον Απρίλιο , να ολοκληρωθούν οι προεγκρίσεις που είναι προαπαιτούμενο για την ένταξη στο πρόγραμμα και στις αρχές Ιουνίου περίπου να αρχίσουν οι συνδέσεις.

Ρητά τονίστηκε ότι η υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης θα γίνει από τον κάθε δημότη ξεχωριστά και με δική του επιμέλεια κάνοντας χρήσητους κωδικούς TAXISNET, περισσότερες δε πληροφορίες θα δοθούν με την δημοσίευση των όρων του προγράμματος.

Όσον αφορά  τούψος του παγίουπου θα επιβαρύνει μηνιαίως τους κάτοικους της Νίκαιας, ανεξάρτητα εάν αυτοί έχουν συνδεθεί στο δίκτυο ή όχι, θα αποφασιστεί από το Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ και θα επικυρωθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό δεν θα είναι και επ’ ουδενίαπαγορευτικό καιδεν θα υπερβαίνει το πάγιο τέλος  που επιβάλουν για παράδειγμαόμοροι Δήμοι, τόνισε ο Δήμαρχος.

Η χαμηλή τιμή των παγίων τελών,επισήμανε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Αχιλλέας Βαρδακούληςοφείλεται εκτός των άλλων,στο γεγονός ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που θα καταναλώνει ο βιολογικός καθαρισμός θα καλύπτεται, σε ένα μεγάλο ποσοστό, από το φωτοβολταϊκό πάρκο που δημιούργησε η ΔΕΥΑΚ στην περιοχή του Πλατυκάμπου και το οποίο βρίσκεται ήδη σε λειτουργία.

Η ΔΕΥΑ Κιλελέρ, ανέφερε ο Πρόεδρος, συνεχίζει να επενδύει σε υποδομές και εξοπλισμό που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος. Ο βιολογικός καθαρισμός της Νίκαιας είναι ένα εμβληματικό έργο που αφήνει θετικό περιβαντολογικό αποτύπωμα και προβλέπεται να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της πρωτεύουσας του Δήμου Κιλελέρ, σύμφωνα με τα πρότυπα των σύγχρονων οικισμών, προσδίδοντας πρόσθετη αξία στην εν γένει εικόνα της Νίκαιας.

Μετά το πέρας της εισήγησης ο Δήμαρχος συζήτησε διεξοδικά και απάντησε σε ερωτήματα των κατοίκων που συμμετείχαν στην εκδήλωση την οποία κλείνοντας ανέφερε ότι θα οργανωθεί και νέα συνάντηση – ενημέρωση καθώς και επί τόπου επίσκεψη, αυτοψία της μονάδας του βιολογικού καθαρισμού για όσους κατοίκους της Νίκαιας το επιθυμούν.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν η Ανιπεριφερειάρχης Αν. Κομήτσα, οι Αντιδήμαρχοι Αχ. Χατζούλης και Αλ. Χονδρονάσιος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Σ. Ακριβούλης, Κ. Κατσικάρης,  Γ. Κουκούτσης, Γ. Ζαχαριάς, Ζ. Ανυφαντή και Κ. Κακούσιος και οι Τοπικοί Σύμβουλοι της ΤΚ Νίκαιας Ι. Νέστωρας, Γ. Τσίντζιρας και Κ. Παναγούλης.

 

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Η αποχή στις εκλογές συνιστά κίνδυνο για τη δημοκρατία
Επόμενο άρθρο «Διονύσου δρώμενα»: Θεματική περιήγηση στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας