ΘΕΣΣΑΛΙΑ: ΈΝΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΟ ΥΔΑΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ


Με αφορμή το Δελτίο Τύπου της Ημερίδας των Οικολόγων Πράσινων (ΟΠ) Λάρισας «Αχελώος το χθες, το σήμερα και το αύριο» με τίτλο «Μια ακόμη πλάνη στις πλάτες των αγροτών;» παραθέτω σκεψεις και ερωτήματα.

 

 

Αχελώος : Μήπως έπρεπε να είναι απαίτηση των οικολογικών οργανώσεων η ολοκλήρωση των έργων;

 

Στους σκοπούς της πολιτικής των υδάτων, Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι και η αποτροπή περαιτέρω επιδείνωσης – προστασία και βελτίωση της κατάστασης των υδάτινων οικοσυστημάτων όπως και η βιώσιμη χρήση του νερού βάσει μακροπρόθεσμης προστασίας των διαθέσιμων υδάτινων πόρων.

 

Η έλλειψη νερού τους καλοκαιρινούς μήνες και οι συνθήκες ανομβρίας καθιστούν το πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων της Θεσσαλίας εξαιρετικά σοβαρό για τις εν γένει οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής.

 

Το υδατικό ισοζύγιο είναι ελλειμματικό. Η κάλυψη των παραπάνω αναγκών γίνεται με την υπεράντληση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, η οποία δημιούργησε συνολικό έλλειμμα περίπου 1 δις κυβικά μέτρα, με δυσμενέστατες επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα.

Αυτή η υπεράντληση δημιουργεί επίσης και τεράστια οικολογικά προβλήματα.

 

Με τις μέχρι σήμερα μελέτες εκτιμώ ότι με την εξοικονόμηση νερού, την κατασκευή μικρών έργων ταμίευσης κλπ, δεν δίνεται ΒΙΩΣΙΜΗ λύση στο πρόβλημα.

Το έργο εκτροπής νερών του Αχελώου αυτό καθ’ αυτό πολύ λίγα θα συνεισφέρει στην άρδευση της Θεσσαλικής πεδιάδας, είναι όμως σημαντικό για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος και θα έπρεπε να ήταν για όλους όρος η πραγματοποίησή του ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ως έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης. Δηλαδή έπρεπε να είναι απαίτηση των οικολογικών οργανώσεων.

 

 

Ερωτήματα προς τους διοργανωτές της ημερίδας και ενάντιους (ΟΠ) στην εκτροπή Αχελώου και των μεγάλων φραγμάτων*:

 

– Πόσες λιμνοδεξαμενές και φράγματα ταμίευσης απαιτούνται ώστε να λυθεί το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας;

– Πόσα χρόνια απαιτούνται για την αναβάθμιση-αποκατάσταση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα;

– Με την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών εξασφαλίζεται στους αγρότες εισόδημα επιβίωσης;

– Πότε θα αποκατασταθεί μία ελάχιστη ροή στην κοίτη του Πηνειού, την καλοκαιρινή περίοδο, ώστε να μη μετατρέπεται σε βούρκο (επισ-νη φωτό);

 

 

*  Ως μεγάλο ορίζεται το Φράγμα με ύψος, από τη θεμελίωση, 15 m και άνω ή από 5-15 μέτρα με όγκο ταμιευτήρα άνω των 3 εκατ. κυβικών μέτρων. Ο ορισμός είναι της Διεθνούς Επιτροπής Μεγάλων Φραγμάτων (ICOLD)

 

 

 

Γάτσος Α. Παναγιώτης

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ληστεία σε βάρος 62χρονου ημεδαπού στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Σε καλό δρόμο η επιστροφή των Αρχαιοτήτων στους Γόννους