Ειδήσεις

Μάξιμος: Διακήρυξη για τις χριστιανικές αξίες στην Ευρώπη


«Είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να αντισταθούμε στον εξοβελισμό των χριστιανικών αξιών από την Ευρώπη. Στο όνομα της πολυπολιτισμικότητας και της ακραίας πολιτικής ορθότητας απαλείφεται κάθε αναφορά στις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης και την ουσιαστική συμβολή του χριστιανισμού στην διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Ο επικεφαλής της ΔΣΟ βρίσκεται στις Βρυξέλλες, με τον Κύπριοβουλευτή κ. ΠανίκοΛεωνίδουκαι τον σύμβουλο της ΔΣΟδρ Κώστα Μυγδάλη, καθώς ο θεσμός των Ορθοδόξων βουλευτών που προΐσταται είναι συνδιοργανωτής της συνάντησης εργασίας με την Επιτροπή των Επισκοπικών Διασκέψεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE) και την Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) με στόχο την υιοθέτηση Διακήρυξης για τις Χριστιανικές Αξίες στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, η ΔΣΟ παρουσιάζει στο OrthodoxCenterAmbiorix των Βρυξελλών τον τόμο που εξέδωσε και στην γαλλική γλώσσα «Αγία Σοφία – Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην εισηγητική του παρέμβαση στη σύσκεψη υπογράμμισε ότι «το αφήγημα ότι καμία μονοθεϊστική θρησκεία δεν είναι αυτόχθων στην Ευρώπη, άρα ούτε ο Χριστιανισμός, ο οποίος κατά τους πολέμιούς του δεν γεννήθηκε στην γηραιά ήπειρο και δεν μπορεί να θεωρείται ένας από τους τρεις πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, είναι ανιστόρητο. Το ακούσαμε να διατυπώνεται και στο διεθνές συνέδριο στο Σεράγεβο, στο οποίο συμμετείχαμε: “Κοινοβουλευτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες για την συνύπαρξη και την ειρήνη”. Οι χριστιανικές αξίες σφράγισαν μαζί με το αρχαιοελληνικό πνεύμα και το ρωμαϊκό δίκαιο την Ευρώπη. Δυστυχώς, στη συζήτηση για το Μέλλον της Ευρώπης δεν υπάρχει καμία αναφορά στις χριστιανικές της καταβολές, τις χριστιανικές αξίες, ούτε καν στον ρόλο της θρησκείας στις σύγχρονες κοινωνίες. Μια Ευρώπη που απαρνείται τις ρίζες της δεν μπορεί να έχει ευοίωνο μέλλον! Γι’ αυτό και ενόψει των ευρωεκλογών πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να καλέσουμε τα ευρωπαϊκά κόμματα, αλλά και όλους τους υποψήφιους ευρωβουλευτές να τοποθετηθούν με σαφήνεια για το πώς βλέπουν τις σχέσεις της ΕΕ με τις εκκλησίες, πώς βλέπουν τις χριστιανικές αξίες στη σύγχρονη Ευρώπη. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντική η υιοθέτηση μιας Διακήρυξης για τις Χριστιανικές Αξίες στην Ευρώπη».

Στη συνάντηση στην έδρα της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, συμμετείχαν εκπρόσωποι εκκλησιών, κοινωνικών κινημάτων, ευρωβουλευτές και στελέχη της ΕΕ.

Προηγούμενο άρθρο Nέος Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας ο δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς
Επόμενο άρθρο Κοπή της καθιερωμένης βασιλόπιτας του ΔΣ του ΔΣΛ