Ειδήσεις

Μάξιμος: Το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στην Ευρώπη


«Έχουμε αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των ευρωπαίων αγροτών, σε σχέση με ότι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο. Προφανώς υπάρχει κλιματική κρίση και κλιματική αλλαγή. Προφανώς υπάρχει μεγάλο ζήτημα περιβαλλοντικό, το οποίο πρέπει, όμως, ως πλανήτης, ως κόσμος στην ολότητά του, να αντιμετωπίσουμε. Δεν μπορεί η ευαισθησία στα ζητήματα αυτά να περιορίζεται στην Ευρώπη και την ίδια ώρα να εισάγουμε από τρίτες χώρες στην Ευρώπη αγροτικά προϊόντα που παράγονται με ολιγότερο φιλοπεριβαλλοντικές μεθόδους, με ολιγότερα μέτρα προστασίας, με φυτοφάρμακα και με δραστικές ουσίες που έχουν απαγορευτεί». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στην ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV και τον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Κολλάτο.

 

Να ενισχυθούν οι ΤΟΕΒ

Ο Θεσσαλός πολιτικός ερωτηθείς σχετικά με την κοινοβουλευτική του παρέμβαση για την ενίσχυση των ΤΟΕΒ σημείωσε ότι «σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε τις εαρινές καλλιέργειες που χρειάζονται νερό. Θα πρέπει να έχουν τα δίκτυα και τις υποδομές προκειμένου να μπορέσουν να αρδευτούν. Οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, οι λεγόμενοι ΤΟΕΒ, στη σύσκεψη που είχε γίνει στην Καρδίτσα στις 11 Ιανουαρίου με το κυβερνητικό κλιμάκιο και τους εκπροσώπους όλων των θεσμικών φορέων και της Θεσσαλίας και του αγροτικού κόσμου, είχανε θέσει το ζήτημα αυτό, την ανάγκη άμεσης οικονομικής ενίσχυσής τους, προκειμένου να αποκατασταθούν τα δίκτυα. Γιατί με την πλημμύρα, με την πρωτόγνωρη αυτή καταστροφή από τον Daniel, υπέστησαν ζημιές και τα δίκτυα, τα δίκτυα διανομής του νερού, οι εγκαταστάσεις, οι γεωτρήσεις, οι πομόνες, οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Και στον ΤΟΕΒ Ενιπέα και στον ΤΟΕΒ Πηνειού έχουμε εκτεταμένες ζημιές. Θα πρέπει λοιπόν να ενισχυθούν οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, οι ΤΟΕΒ, προκειμένου να μπορέσουν γρήγορα να αποκαταστήσουν τα δίκτυά τους. Τη φωνή αυτή της αγωνίας τη μετέφερα στην κυβέρνηση».

 

Ενεργειακό κόστος

Ο κυβερνητικός βουλευτής υπογράμμισε ότι «επανήλθε έστω και μερικώς, κατά το ήμισυ, το αγροτικό πετρέλαιο, σε σχέση με τα ποσά που δίναμε την περίοδο που μνημονεύσατε, όταν είχα και εγώ υπηρετήσει στο υπουργείο Αγροτικής  Ανάπτυξης. Και το μνημονεύουμε, διότι στην περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε το λεγόμενο αγροτικό πετρέλαιο. Είναι θετικό, λοιπόν, ότι επανήλθε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, και ευελπιστούμε να αποκατασταθεί η στήριξη για το ενεργειακό κόστος του στις πραγματικές ανάγκες. Γιατί τα ποσά αυτά είναι θετικό ότι δίδονται, αλλά δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Η τιμή, όπως είπατε και εσείς, και του πετρελαίου και του ρεύματος έχει εκτιναχθεί σε σχέση με τις τιμές που υπήρχαν εκείνη την περίοδο. Γενικότερα, το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί και για αυτό βλέπετε ότι ο αναβρασμός δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα. Έχει πάρει ευρωπαϊκές, πανευρωπαϊκές διαστάσεις».

 

Ελληνοποιήσεις

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφερόμενος στο πρόβλημα των «ελληνοποιήσεων» επεσήμανε ότι «όταν μιλούμε για προϊόντα γαλακτοκομικά που έχουν και τη σφραγίδα ως Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και παράγονται από εισαγόμενες πρώτες ύλες, από εισαγόμενα γάλατα, τότε εκεί υπάρχει ακόμη πιο έντονο το στοιχείο της εξαπάτησης σε βάρος βεβαίως των Ελλήνων καταναλωτών και του ιδρώτα των Ελλήνων κτηνοτρόφων. Και υπονομεύουμε μακροπρόθεσμα και την μεγάλη κατάκτηση της φέτας ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης όσο συμβαίνουν τέτοια κρούσματα. Γι’ αυτό θα πρέπει να ενταθούν έτι περαιτέρω οι έλεγχοι. Η κυβέρνηση ανήγγειλε ότι θα έχει κλιμάκια μικτά του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ και της Διεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής και Ζωικής Παραγωγής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Θα αναμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων, αλλά σίγουρα χρειάζεται μεγαλύτερη επιμονή και μεγαλύτερη προσπάθεια».

Προηγούμενο άρθρο Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στη βιομηχανία και οι υποχρεώσεις που απορρέουν
Επόμενο άρθρο Εκλέγει νέο προεδρείο το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Λαρισαίων