Ειδήσεις

Υποχρεωτική δήλωση των οικόσιτων χοίρων στην Κτηνιατρική Υπηρεσία


Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας καλεί όσους εκτρέφουν οικόσιτους χοίρους, να δηλώσουν υποχρεωτικά στα κατά τόπους Κτηνιατρικά Γραφεία, τον αριθμό και την τοποθεσία εκτροφής τους.

Η καταγραφή όλων των οικόσιτων χοίρων είναι υψίστης σημασίας στα πλαίσια εφαρμογής προληπτικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης της νόσου της Αφρικανικής Πανώλους των χοίρων στην Ελλάδα.

Η επιζωοτία της Αφρικανικής Πανώλους των χοίρων στη Ελλάδα, βρίσκεται σε εξέλιξη και η νόσος έχει εξαπλωθεί σε Νομούς της Βόρειας Ελλάδας (κρούσματα το 2024 εκδηλώθηκαν σε Σέρρες, Δράμα, Πέλλα και Θεσσαλονίκη).

Ο ιός της Αφρικανικής Πανώλους έχει υψηλή μεταδοτικότητα και μεγάλη θνησιμότητα και η είσοδος και εξάπλωση του στη χώρα μας έχει καταστροφικές συνέπειες στην χοιροτροφία και γενικά στην οικονομία της Ελλάδας.

Παρακαλούμε λοιπόν όλους τους κατόχους οικόσιτων χοίρων, να προσέλθουν στα Κτηνιατρικά Γραφεία της περιοχής τους και να δηλώσουν τα στοιχεία τους και τον αριθμό των χοίρων, ώστε η Υπηρεσία μας να δημιουργήσει δίκτυο κλινικής επιτήρησης και ελέγχου των εν λόγω εκτροφών.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η κατοχή χοίρων που δεν έχουν δηλωθεί στην Κτηνιατρική Υπηρεσία, θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες από την εθνική νομοθεσία, κυρώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Υγείας των Ζώων, της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας, στις Υποδιευθύνσεις Κτηνιατρικής των Π.Ε. Καρδίτσας, Μαγνησίας & Σποράδων και Τρικάλων και στα κατά τόπους Κτηνιατρικά Γραφεία.

 

Τηλέφωνα Επικοινωνίας

  1. Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας: 2413511277
  2. Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Καρδίτσας: 2441255237
  3. Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Μαγνησίας & Σποράδων: 2421352432
  4. Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Τρικάλων: 2431073591

 

 

Προηγούμενο άρθρο Mάξιμος: Ο πρωθυπουργός σέβεται και στηρίζει τους αγρότες
Επόμενο άρθρο Ένα νέο μοντέλο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας - Γράφει ο Δρ. Απόστολος Ι. Παπατόλιας, πρ. Νομάρχης