Ειδήσεις
Tags |

Σταθερή θέση του ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη για διάλογο, με ανοιχτούς δρόμους, με αντιπροσωπεία αγροτών από τα μπλόκα


Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εμμένει στο διάλογο με τους αγρότες, γιατί μόνο μέσα από το διάλογο επιλύονται τα προβλήματα. Η σταθερή αυτή θέση της κυβέρνησης παραμένει εν ισχύ και ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης και σήμερα καλεί τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα να συγκροτήσουν μια 20μελή αντιπροσωπεία και να προσέλθουν σε διάλογο για τα ζητήματα που θέτουν, έχοντας ανοιχτούς τους δρόμους.

Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα έστειλε και χθες ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης κατά την επίσκεψή του στη συνέλευση του μπλόκου στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού. Μετά τη συνεδρίαση, στην οποία ελήφθησαν αποφάσεις για ουσιαστική ένταξη των πληγέντων της περιοχής σε μέτρα που αφορούν τους πληγέντες της Θεσσαλίας, ο ΥπΑΑΤ ζήτησε από τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα να ορισθεί αντιπροσωπεία από το πανελλαδικό συντονιστικό των μπλόκων και να κανονίσουμε άμεσα συνάντηση», γιατί όπως επισήμανε «τελικά όπως φάνηκε και σήμερα μέσα από τη συζήτηση προκύπτουν απαντήσεις. Απαντήσεις που είναι απολύτως ενισχυτικές και στην ουσία κλείνουν πληγές».

Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι τα προβλήματα έχουν ενταθεί λόγω της κλιματικής και της ενεργειακής κρίσης με αποτέλεσμα να εντείνεται και η αγωνία των αγροτών και η αβεβαιότητα για το αύριο. «Ο κόσμος έχει ανασφάλεια και αγωνία για την επόμενη μέρα. Και εμείς είμαστε εδώ, με εντολή του Πρωθυπουργού, για να βάλουμε πλάτη με όλες μας τις δυνάμεις. Ξέρουμε πολύ καλά τι περνάνε, δεν είναι εύκολο αυτό που συμβαίνει, όμως δεν είναι μόνοι τους. Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουμε αποδείξει ότι είμαστε διαχρονικά και θα παραμείνουμε στο πλευρό των αγροτών», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Οι επαφές των υφυπουργών και των ΓΓ του ΥΠΑΑΤ

Εκτός του υπουργού και οι υφυπουργοί επισκέφθηκαν μπλόκα και συναντήθηκαν με αντιπροσωπείες αγροτών σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης επισκέφθηκε τον Αλμυρό Βόλου και τη Λάρισα όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους των παραγωγών. Στις συζητήσεις που διεξήχθησαν μέσα σε ειλικρινή βάση και εποικοδομητικό κλίμα, ο υφυπουργός τόνισε την πρόθεση της κυβέρνησης και της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να συνεχιστεί ο διάλογος με ανοιχτούς δρόμους προκειμένου να εξευρεθούν ρεαλιστικές λύσεις.

Απαντώντας στις ανησυχίες και στα αιτήματα των παραγωγών, ο Διονύσης Σταμενίτης σημείωσε ότι οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν για την ενέργεια ανοίγουν τον δρόμο για οριστική μείωση του κόστους παραγωγής, αποσυνδέοντας το από τις διεθνείς εξελίξεις, όπως αυτή της ενεργειακής κρίσης που εκτίναξε τις τιμές της ενέργειας στα ύψη.

Όσον αφορά την εφαρμογή της ΚΑΠ, ο Υφυπουργός τόνισε ότι το Υπουργείο αναγνωρίζει ότι υπάρχουν προβλήματα και για αυτό τον λόγο άλλωστε ό Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης προχώρησε άμεσα σε κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων ενώ βρίσκεται και σε στενή συνεργασία με τους ομολόγους του των 9 χωρών του Νότου προκειμένου τα αιτήματα να εκφραστούν συλλογικά. Ταυτόχρονα, ο κ. Σταμενίτης είπε ότι η τρέχουσα χρονιά είναι μια μεταβατική περίοδος από τη μια προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ στην άλλη και πολλά από τα μέτρα θα αξιολογηθούν στην πράξη ώστε, όπου είναι απαραίτητο αλλά και επιτρεπτό, να γίνουν και διορθωτικές παρεμβάσεις. «Στρατηγική επιλογή μας είναι ο διάλογος και επιμένουμε σε αυτή τη θέση, ώστε μέσα από αυτόν να καταλήξουμε σε ρεαλιστικές λύσεις και να προχωρήσουμε, όλοι μαζί, κυβέρνηση, υπουργείο, παραγωγοί, στο σχεδιασμό της επόμενης ημέρας του πρωτογενούς τομέα», τόνισε.

Ο υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των πτηνοτρόφων και με μελισσοκόμους της Θεσσαλίας.

Ο υφυπουργός είχε εποικοδομητικές συζητήσεις με εκπροσώπους των αγροτών για τα πρόβλημα που τους απασχολούν  αλλά και στις λύσεις που μέχρι σήμερα έχουν δοθεί. Όπως τόνισε ο Σταύρος Κελέτσης οι πόρτες του διαλόγου του Υπουργείου με τους αγρότες είναι πάντα ανοιχτές. «Δεν κόψαμε ποτέ την επικοινωνία και τον διάλογο μαζί τους. Κι έτσι θα συνεχίσουμε. Στο Υπουργείο εργαζόμαστε σκληρά κάθε μέρα για την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της χώρας!».

Ανάλογες συναντήσεις είχαν και οι γενικοί Γραμματείς Γιώργος Στρατάκος και Κώστας Μπαγινέτας οι οποίοι μετέβησαν στη Βόρεια Φθιώτιδα και συγκεκριμένα στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού. Συμμετείχε στη συνέλευση των αγροτών του Μπλόκου, που πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο στο Νέο Μοναστήρι, με την παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, του ΓΓ, κ. Γιώργου Στρατάκου, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνη Σπανού, καθώς και του Δημάρχου Δομοκού, κ. Χαράλαμπου Λιόλιου.

 

Κατά την παρουσία τους εκεί, πριν και μετά τη συνέλευση και τη συζήτηση που διεξήχθη, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει κατ’ ιδίαν και μεμονωμένα με παραγωγούς της περιοχής, αλλά και με γεωπόνους, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, λόγω της κακοκαιρίας Daniel και Elias.

 

Ο Γιώργος Στρατάκος, επίσης, είχε συναντήσεις με αντιπροσωπείες αγροτών σε περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας

Αντίστοιχες συζητήσεις και επισκέψεις με εκπροσώπους αγροτών θα συνεχίσουν να γίνονται και μετά τις κινητοποιήσεις, από το σύνολο της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ σε όλη την Ελλάδα, όπως άλλωστε γινόντουσαν και πριν από αυτές, καθώς τα προβλήματα δεν τελειώνουν, ενώ – λόγω και της έντασης της κλιματικής κρίσης- αναφύονται συνεχώς νέα.

Προηγούμενο άρθρο Μηνιαία δραστηριότητα Αστυνομικών Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Mάξιμος: Ο πρωθυπουργός σέβεται και στηρίζει τους αγρότες