Ειδήσεις

Μάξιμος: Άμεση αποκατάσταση ζημιών στις υποδομές ΤΟΕΒ για εαρινές καλλιέργειες


Την άμεση ενίσχυση των ΤΟΕΒ στη Θεσσαλία για να προχωρήσουν σε ταχεία αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες στα αρδευτικά δίκτυα και τις εγκαταστάσεις τους, ώστε να μπορέσουν να αρδεύσουν τις εαρινές καλλιέργειες, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θοδωρή Σκυλακάκη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που έγινε αποδέκτης της αγωνίας αγροτών και εκπροσώπων ΤΟΕΒ, στην ερώτησή του σημειώνει ότι «η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη το μέγεθος των προβλημάτων που έχουν προκύψει στην κατεστραμμένη από τις πλημμύρες θεσσαλική γη, προχώρησε σε εξαγγελίες για την δημιουργία ενός ενιαίου φορέα για την διαχείριση των υδάτων, την ανάληψη από την πολιτεία του 75% των χρεών των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ στη Θεσσαλία, καθώς και την μονιμότερη μείωση του ενεργειακού τους κόστους μέσα από το πρόγραμμα “Απόλλων”.

Τα βήματα αυτά είναι αναμφίβολα σημαντικά και καινοτόμα, τα οποία θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις τόσο για την αντιπλημμυρική προστασία όσο και για την ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτων και την εξοικονόμηση πόρων. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών στα αρδευτικά και στραγγιστικά δίκτυα, στις εγκαταστάσεις, στις γεωτρήσεις και τις λιμνοδεξαμενές που διαχειρίζονται οι υφιστάμενοι ΤΟΕΒ στις περιοχές ευθύνης τους, ζήτημα που τέθηκε και στη σύσκεψη (11.01.24) του κυβερνητικού κλιμακίου με τους θεσσαλικούς φορείς και εκπροσώπους των ΤΟΕΒ στην Καρδίτσα.

Η αρδευτική περίοδος στη Θεσσαλία θα ξεκινήσει μέσα στο επόμενο δίμηνο -με τις σπορές των εαρινών καλλιεργειών, την άρδευση δένδρων και πρώιμων κηπευτικών- και συνεπώς αν δεν υπάρξει μέριμνα για την επιδιόρθωση των ζημιών, την ευθύνη των οποίων έχουν οι ΤΟΕΒ, η ζήτηση για αρδευτικό νερό δεν θα μπορεί να καλυφθεί επαρκώς και θα δημιουργηθούν νέα ανυπέρβλητα προβλήματα.

Όπως διατείνονται οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ, το μέγεθος και η έκταση των ζημιών επιβάλλουν άμεσες ενέργειες από πλευράς της πολιτείας.  Οι εργασίες επιδιόρθωσης των αρδευτικών υποδομών αφενός απαιτούν οικονομικούς πόρους, που οι ΤΟΕΒ δεν διαθέτουν, και επιπλέον χρειάζονται χρόνο, ο οποίος είναι επίσης περιορισμένος. Συνεπώς, η παρέμβαση του κράτους για την έγκαιρη χρηματοδότησή τους είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας, καθώς, αν δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν οι Οργανισμοί στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους αγρότες μέλη τους την επερχόμενη αρδευτική περίοδο, η Θεσσαλία θα βιώσει νέο κύκλο οικονομικού μαρασμού».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι ΤΟΕΒ, ώστε να επιδιορθωθούν έγκαιρα οι υποδομές στις περιοχές ευθύνης τους;

 

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα Πανηγύρεως Ιερών Ναών Αγίου Χαραλάμπους Δήμου Κιλελέρ
Επόμενο άρθρο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας