ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ – ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΥΡΤΩΝΗΣ


Τις εργασίες για την κατασκευή του φράγματος της Γυρτώνης επισκέφτηκαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου. Το έργο «Αποπεράτωση ρουφράκτη (φράγματος) Γυρτώνης στον ποταμό Πηνειό» είναι προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους. Σκοπός του έργου είναι η ταμίευση και ρύθμιση νερών της λεκάνης απορροής του ποταμού καθώς και εκείνων που θα προέρχονται από την μεταφορά νερού από την άνω ρου του Αχελώου προς την Θεσσαλία. Έχει ακόμα στόχο την τροφοδότηση μέσω της βαρύτητας του ταμιευτήρα Κάρλας με χειμερινά νερά του ποταμού Πηνειού.

Ο κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας για το έργο ανέφερε τα εξής: «Πρόκειται για ζωτικής σημασίας έργο το οποίο δημιουργεί μια δεξαμενή ταμίευσης 5 εκατ. κυβικών μέτρων νερού, απ’ όπου θα αρδεύονται 2000 στρέμματα πέριξ του θυροφράγματος, κλειστό κύκλωμα άρδευσης 6 χλμ και δυνατότητα για άρδευση μέχρι και 150.000 στρεμμάτων μελλοντικά, σε περιόδους μεγάλης ανομβρίας. Οι εργασίες προχωράνε κανονικά και μέχρι το τέλος του 2012 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 80% του συμβατικού αντικειμένου. Παράλληλα με το έργο αυτό μειώνονται τα προβλήματα επάρκειας νερού στην περιοχή ενώ θετικά αναμένεται να είναι και τα αποτελέσματα στο μικροκλίμα της περιοχής».

Παράλληλα ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι επειδή το έργο χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους, ασκείται πίεση προς την κεντρική εξουσία ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη ροή στη χρηματοδότηση και να μπορέσει να ολοκληρωθεί.

Απ’ την πλευρά της η κα Ρένα Καραλαριώτου δήλωσε: «Βρεθήκαμε σήμερα στη Γυρτώνη προκειμένου να δούμε από κοντά τις εργασίες που πραγματοποιούνται σε ένα έργο που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή της Θεσσαλίας. Η ολοκλήρωση του φράγματος της Γυρτώνης είναι μία από τις μεγάλες προτεραιότητες της Π.Ε. Λάρισας γιατί με την υλοποίησή του θα γίνει ένα αποφασιστικό βήμα για την αντιμετώπιση των αρδευτικών αναγκών των αγροτών της περιοχής μας. Δυστυχώς, οι αγρότες, με την έναρξη  κάθε αρδευτικής περιόδου, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον βραχνά της ενδεχόμενης λειψυδρίας. Η ολοκλήρωση του φράγματος είναι εξαιρετικής σημασίας διότι θα καλύψει αρδευτικές ανάγκες της περιοχής που δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν με τα ήδη υφιστάμενα έργα. Παρακολουθούμε στενά το έργο και βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση για κάθε θέμα που σχετίζεται με τον πρωτογενή τομέα, με τους αγρότες μας που αποτελούν το κύριο στήριγμα της τοπικής οικονομίας».

 

Ο ρουφράκτης (φράγμα) Γυρτώνης αποτελείται από τα παρακάτω έργα:

 

  1.  Ο ρουφράκτης αποτελείται συνολικά από δέκα (10) ανοίγματα των 8μ. στα οποία τοποθετούνται τοξωτά θυροφράγματα, τα οποία σε κάθε δομικό τμήμα στηρίζονται σε μεσόβαθρο και ακρόβαθρα από σκυρόδεμα. Στον πυθμένα του ανοίγματος, όπου επικάθεται το θυρόφραγμα  το σκυρόδεμα ανυψώνεται και διαμορφώνεται ένα κατώφλι ύψους περίπου 0,90μ. πάνω από τον πυθμένα της διώρυγας κατά την τομή του μαιάνδρου του ποταμού (+56,09 ανάντη του ρουφράκτη), δηλαδή 57,00(=56,09+0,91).

Κατάντι του κατωφλίου του θυροφράγματος κατασκευάζεται λεκάνη καταστροφής της  ενέργειας του νερού που περνά από το άνοιγμα του ρουφράκτη. Για τον υπολογισμό της λεκάνης υποθέτουμε ότι η στάθμη ανάντη του ρουφράκτη στην ΜΚΣ, ενώ κατάντη η στάθμη  του ποταμού είναι εκείνη που αντιστοιχεί στις ελάχιστες συνθήκες απωλειών.

Ο ρουφράκτης συνδυάζεται με αναβαθμό ύψους 1,00,. Περίπου.  Έτσι ο πυθμένας της διώρυγας  κατάντη του ρουφράκτη τοποθετείται στο υψόμετρο +55,07.

 

  1. Διώρυγες προσαγωγής – απαγωγής και επίχωση των καταργουμένων μαιάνδρων. Επένδυση των πρανών της διώρυγας με λιθορριπές και συρματοκιβώτια που εδράζονται σε γεωύφασμα.
  2. Έργα εγκιβωτισμού του ταμιευτήρα  στη χαμηλή κοίτη (χαμηλά υπερβλητά αναχώματα  με παράλληλες αποστραγγιστικές τάφρους).

 

  1. Έργα προσπέλασης προς τον ρουφράκτη από την αριστερή και δεξιά όχθη. Εξ αυτών το μεν  δεξιό διαστασιολογείται ώστε να εξασφαλίζει προσπέλαση  μέχρι και την πλημμύρα Τ-10.000 ετών, ενώ το αριστερό  μέχρι την πλημμύρα Τ=100ετίας.

 

  1. Δίοδο επικοινωνίας ψαριών.

 

  1. Έργα υδροδότησης του αντλιοστασίου Δ΄ΤΟΕΒ και παροχέτευσης με βαρύτητα νερών  του  ταμ. Γυρτώνης προς τον ταμ. Κάρλας και τα δίκτυα Πλατυκάμπου.

 

  1. Κατασκευή τοπικού αρδευτικού δικτύου  για την άρδευση  έκτασης, περίπου 2.000 στρ. στην άμεση περιοχή του ρουφράκτη λόγω της απαίτησης των Π.Ο. για κατάργηση των υφιστάμενων γεωτρήσεων σε ακτίνα 1χλμ. από τον ρουφράκτη.

 

Στην επίσκεψη στο υπό κατασκευή έργο του ρουφράκτη της Γυρτώνης παρευρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της ΕΑΣ  Λάρισας – Τυρνάβου –Αγιάς και περιφερειακός σύμβουλος κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, καθώς και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού, κ. Γιώργος Λαδόπουλος. Ενημέρωση για την πορεία των έργων έκαναν ο κ. Ζήσης Γκαραγκάνης, επιβλέπων μηχανικός από την ΕΥΔΕ – ΟΣΥΕ και εκπρόσωπος του εργολάβου από την ανάδοχο εταιρεία «Λατομεία Τυρναβου Α.Ε.».

 

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθη 22χρονος ημεδαπός για κατοχή ναρκωτικών ουσιών στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Έργα συνολικού προϋπολογισμού 3,7 εκατ. ευρώ ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας