Ειδήσεις

Μάξιμος στη Βουλή: Απαραίτητη διασύνδεση τεχνικής εκπαίδευσης με αγορά εργασίας


Στην αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και τη διασύνδεσή της με την αγορά εργασίας και τις τοπικές οικονομίες, με βάση και τις ανάγκες κάθε περιοχής, επιτρέποντας έτσι «όχι μόνο την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την παραμονή των νέων στον τόπο τους» αναφέρθηκε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Ο κυβερνητικός βουλευτής υπογράμμισε ότι «δυστυχώς, για δεκαετίες στην ελληνική κοινωνία επικράτησαν αντιλήψεις άκρως υποτιμητικές για τα τεχνικά ή επαγγελματικά λύκεια και κατ’ επέκταση για τα τεχνικά επαγγέλματα. Ακόμα και όταν υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί ήταν περιζήτητοι και ακριβοπληρωμένοι εμείς επιμέναμε να στέλνουμε τα παιδιά, ασχέτως του αν “παίρνουν τα γράμματα” που λέει ο λαός, σε σχολές που εισάγονταν σχεδόν με λευκή κόλλα, προσδοκώντας ότι θα τους δώσουν ένα χαρτί που θα τους ανοίξει την πόρτα του διορισμού για το Δημόσιο».

 

Η “αλλεργία” της αριστεράς στην λέξη “αγορά”

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος  σημείωσε ότι «μπορεί κάποιοι συνάδελφοι από την Αριστερά να παθαίνουν αλλεργία ακόμη και στο άκουσμα της λέξης “αγορά” η ζωή όμως έδειξε ότι το να μαθαίνεις μια τέχνη που έχει ξεπεραστεί ή δεν έχει τις προοπτικές εξεύρεσης εργασίας είναι χαμένος κόπος. Η διασύνδεση της τεχνικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας είναι εκ των ων ουκ άνευ, αν θέλουμε να βοηθήσουμε τους νέους μας να αποκτήσουν τα κατάλληλα προσόντα για να βρουν εργασία, να σταθούν μόνοι τους στα πόδια τους και να δημιουργήσουν οικογένεια. Αυτό στοχεύει το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα. Και μάλιστα το κάνει με τον πλέον εύστοχο τρόπο, που είναι αυτός της άμεσης σύνδεσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης με τις τοπικές οικονομίες και τις ανάγκες τους».

 

Να αξιοποιηθεί η Αβερώφειος Σχολή

Ο Θεσσαλός πολιτικός απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό Παιδείας κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, ανέφερε ότι «θα άξιζε τον κόπο, μια και κάνατε ιστορικές αναδρομές, να επισκεφθείτε στη Λάρισα την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή με τα μοναδικής αρχιτεκτονικής σημασίας διατηρητέα κτίρια, όπου σε κάποια από αυτά φιλοξενούνται δύο δημόσια ΙΕΚ του ΕΛΓΟ Δήμητρα, του Τεχνικού Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων και του Διαχειριστή Συστημάτων Εκτροφής Αγροτικών Ζώων. Η Αβερώφειος Σχολή θα μπορούσε να γίνει σημείο αναφοράς για την επαγγελματική εκπαίδευση σε ό,τι έχει να κάνει με την πρωτογενή παραγωγή, την αγροδιατροφή και τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας, ο κ. Γιαννακόπουλος, πρόσφατα κατά τις Ημέρες Καριέρας του ΟΑΕΔ επεσήμανε, για παράδειγμα, την ανάγκη εκπαίδευσης τεχνικών για φωτοβολταϊκά συστήματα μετά την εξάπλωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, των φωτοβολταϊκών πάρκων, στη Θεσσαλία».

 

Κυβερνητικό ενδιαφέρον για την Παιδεία

Καταλήγοντας στην ομιλία του ο έμπειρος κοινοβουλευτικός  υπογράμμισε ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την παιδεία και την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης «μαρτυρά η σύσταση ειδικού χαρτοφυλακίου στο Υπουργείο Παιδείας -και θα ήθελα και από το Βήμα της Βουλής να συγχαρώ και να ευχηθώ καλή επιτυχία στη νέα υφυπουργό, κ. Ιωάννα Λυτρίβη– και βεβαίως, η επιλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη για τη θέση του υπουργού Παιδείας, μετά την κατά κοινή ομολογία ιδιαίτερα επιτυχή θητεία του στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Προηγούμενο άρθρο Ευχές δέχτηκε ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος για την ονομαστική του εορτή
Επόμενο άρθρο Εγκαινιάστηκε στον Βόλο το πρώτο Μουσείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας