Ειδήσεις

Μάξιμος με κυβερνητικό κλιμάκιο: Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας απαιτεί καθαρές κουβέντες


«Χρέος μας είναι να είμαστε χρήσιμοι και χρήσιμοι είμαστε όταν μιλούμε τη γλώσσα της αλήθειας, χωρίς να εξωραΐζουμε τα πράγματα. Αυτό έκανα και στη σύσκεψη με το κυβερνητικό κλιμάκιο στην Καρδίτσα. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της πρωτογενούς παραγωγής, αγωνιούν για το μέλλον και θέτουν εναγωνίως ερωτήματα για την επόμενη μέρα και τη δυνατότητα να συνεχίσουν να καλλιεργούν. Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας απαιτεί καθαρές κουβέντες από όλους: Αναγνώριση της μεγάλης προσπάθειας του κρατικού μηχανισμού, αλλά και των λαθών, αστοχιών και παραλείψεων, ώστε γρήγορα να διορθώνονται. Κυρίως, όμως, προϋποθέτει συνεννόηση και συνεργασία όλων για την υλοποίηση το ταχύτερο δυνατόν της εντολής του πρωθυπουργού, ώστε ο θεσσαλικός κάμπος να πρωτοστατεί και πάλι στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τις επισκέψεις στις πληγείσες από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου ‘23 περιοχές του νομού με τα στελέχη του κυβερνητικού κλιμακίου που βρέθηκε στη Θεσσαλία και τη Λάρισα κατ’ εντολή του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Επούλωση των πληγών

Ο Θεσσαλός πολιτικός, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που εμφανίζει η επαναφορά της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής στο επίπεδο που ήταν πριν τις ζημιές, συνόδευσε το κυβερνητικό κλιμάκιο σε παραγωγικές οργανώσεις και συνεταιρισμούς για να ακούσουν “από πρώτο χέρι” τις αγωνίες των παραγωγών και τα ερωτηματικά που αβίαστα προκύπτουν από την εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων στην πράξη. Δεδομένου ότι ο νομός Λάρισας καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα καλλιεργειών, κάθε περιοχή δίνει τις προτεραιότητές της για την επούλωση των πληγών και αξιώνει άμεσες ενέργειες για την επόμενη μέρα.

 

Φερτά υλικά

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισκέφθηκε την οργάνωση παραγωγών Cotton Farsala και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ενιπέας, στον δήμο Φαρσάλων. Από τις συνομιλίες με τις διοικήσεις άλλα και τους παραγωγούς κρίνεται σημαντικός ο καθαρισμός της αγροτικής γης από φερτά υλικά, η αποκατάσταση των αγροτικών υποδομών (δρόμοι, δίκτυα άρδευσης κλπ) για να μπορέσει να συνεχιστεί η καλλιέργεια, η εφαρμογή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην πληγείσα αγροτική γη, η υλοποίηση του φράγματος στη Σκοπιά, καθώς και η δυνατότητα για γενναίες χρηματοδοτικές δράσεις μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ.

 

Παρακάρλια

Ακολούθως, στις συναντήσεις στο πνευματικό κέντρο της Νίκαιας και στην έδρα του συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ, επιπλέον των ανωτέρω, οι αγρότες ανέδειξαν το ζήτημα της διαχείρισης των πλημμυρικών υδάτων που παραμένουν στα παρακάρλια χωριά, καθώς και την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η δύσκολη οικονομική θέση όσων δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τα πλημμυρισμένα για καιρό ακόμη, όπως εκτιμάται, χωράφιά τους.

Στην επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αργυροπουλίου οι παραγωγοί έθεσαν ως προτεραιότητα την ενδυνάμωση της στήριξης των αγροτών μέσω προγραμμάτων στις συνεταιριστικές οργανώσεις, με καινοτόμες δράσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής, καθώς και την αναγκαιότητα για τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στις δενδρώδεις καλλιέργειες.

 

Δενδροκαλλιέργειες

Τέλος, στα Πλατανούλια του Τυρνάβου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε δενδροκαλλιέργειες της περιοχής που καταστράφηκαν από την υπερχείλιση του Πηνειού. Το ενδιαφέρον των παραγωγών των συνεταιρισμών από τα Πλατανούλια και τα Δένδρα, εστιάστηκε στην αποζημίωση του φυτικού κεφαλαίου, των παγίων και του εξοπλισμού για τις υποστηριζόμενες δενδρώδεις καλλιέργειες που πλημμύρισαν, στις αποζημιώσεις από περυσινές ζημιές, στη βελτίωση της προστασίας της παραγωγής τους από τα καιρικά φαινόμενα μέσω αλλαγών στην ασφάλιση του ΕΛΓΑ, καθώς και στη δυνατότητα προγραμμάτων μερικής αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, όπως η ποικιλία αχλαδιών «κρυστάλλι», που απευθύνεται μόνο στην εγχώρια αγορά.

 

Πλήρης ενημέρωση

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε τα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου για την παρουσία τους στον νομό και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η επίσκεψη τους και η πλήρης ενημέρωση που έτυχαν θα συμβάλουν στην ταχύτερη δρομολόγηση των λύσεων που αξιώνουν οι πλημμυροπαθείς αγρότες. Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε σε διαρκή επαφή, ενώ και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου θα επιμείνουμε σε όλα αυτά που ο τόπος μας δικαιούται για να ορθοποδήσει».

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σχολή γονέων στον Άγιο Αχίλλιο
Επόμενο άρθρο Αγρυπνία για τη μνήμη του Αγίου Αντωνίου, στον Άγιο Αχίλλιο