Ειδήσεις

Ε. Λιακούλη: «Ψεύτικες οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης για το αγροτικό ρεύμα των πλημμυροπαθών»


Σε ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Κλιματικής Κρίσης προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, προκειμένου να μπει ένα τέλος στη ντροπή των πιέσεων παρόχων -εισπρακτικών εταιριών για το αγροτικό ρεύμα στη Θεσσαλία, αφού οι σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες του περασμένου Νοεμβρίου ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί.

Όπως τονίζει στην ερώτησή της η βουλευτής Λάρισας:

Στο πλαίσιο των θεομηνιών Daniel και Elias, τον περασμένο Σεπτέμβριο, και των τεράστιων καταστροφών που προκάλεσαν στη Θεσσαλική παραγωγή, αυτονόητα, η κυβέρνηση προχώρησε στην εξαγγελία σειράς μέτρων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι παραγωγοί που είδαν τις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις να εξαφανίζονται κάτω από τα νερά.

Μεταξύ των μέτρων ειδικότερα, στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, σε κοινές τους δηλώσεις οι υπουργοί κ.κ. Σκυλακάκης, Αυγενάκης και Τριαντόπουλος ανακοίνωσαν πως θα υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για το ρεύμα των αγροτών στην Θεσσαλία. Όπως μάλιστα ειδικά ο κ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε: «διαμορφώνεται ένα σχήμα ρύθμισης της επιβάρυνσης του αγροτικού ρεύματος για τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας. Πρόκειται για ένα επταετές σχήμα, με τα πρώτα δυο χρόνια να αποτελούν περίοδο χάριτος και κατά τα επόμενα πέντε να ρυθμιστούν οι σχετικές οφειλές, χωρίς έντοκη επιβάρυνση». Ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος δήλωνε πως: «Το κόστος θα το αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός και οι υποχρεώσεις που θα μπουν σε ρύθμιση θα είναι για το αγροτικό ρεύμα των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, οι καταναλώσεις από την 1η Μαΐου μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου του 2023, συν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που τυχόν υπήρχαν για τους αγρότες αυτούς, σε ό,τι αφορά στο αγροτικό ρεύμα».

Παρά τις υπουργικές εξαγγελίες, ωστόσο, οι ανωτέρω εξαγγελίες παραμένουν ακόμη σε θεωρητικό επίπεδο, παρά την παρέλευση δύο μηνών, αφού πληθαίνουν οι καταγγελίες πλημμυροπαθών αγροτών της Λάρισας, αλλά και της Θεσσαλίας ευρύτερα, για ενοχλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες και παρόχους που ζητούν να αποπληρωθούν οι οφειλές σε αγροτικό ρεύμα, με την απειλή της διακοπής παροχής του. 

Παράλληλα, σημειώνεται πως πάροχοι και εισπρακτικές εταιρίες προειδοποιούν, στο πλαίσιο των πιέσεών τους προς τους αγρότες, πως οι όποιες οφειλές θα πρέπει να αποπληρωθούν εντός 30 ημερών, ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε ζημιά στους μετασχηματιστές του ρεύματος, εξαιτίας της διακοπής παροχής, την ευθύνη θα την έχει ο παραγωγός, ενώ συμπληρώνουν πως σε σχέση με την υπουργική ρύθμιση-”εξαγγελία” δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση (!).

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι το τελευταίο πράγμα που έχουν αυτή τη στιγμή ανάγκη οι Θεσσαλοί αγρότες που είδαν τον κόπο τους να χάνεται κάτω από τα νερά, είναι οι πιέσεις και οι ενοχλήσεις παρόχων -εισπρακτικών και δικηγορικών εταιριών αφενός, αλλά και η κοροϊδία από την πλευρά του κεντρικού κράτους, το οποίο δεν υλοποιεί μέτρα ανακούφισης που το ίδιο εξαγγέλλει» η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς: «πότε επιτέλους σκοπεύουν να υλοποιήσουν τις εξαγγελίες τους και με ποιο χρονοδιάγραμμα, σε σχέση με το αγροτικό ρεύμα των πλημμυρόπληκτων αγροτών, με ρύθμιση που θα περιέχει περίοδο χάριτος μιας διετίας και ακολούθως πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων σε αγροτικό ρεύμα για τους πλημμυροπαθείς, με μηδενικό επιτόκιο;».

Προηγούμενο άρθρο Δήλωση Αντιδημάρχου Παιδείας και Άθλησης του Δήμου Λαρισαίων Ηρακλή Γερογιώκα
Επόμενο άρθρο Μηνιαία δραστηριότητα Αστυνομικών Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας