Ειδήσεις

Μάξιμος: Τιμούμε τα έθιμα που έφεραν οι πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας


«Χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτή την γιορτινή ημέρα είμαι μαζί σας και φέτος, τιμώντας τα ήθη και τα έθιμα, τις παραδόσεις που έφεραν οι πρόσφυγες από την ανατολική Ρωμυλία. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, εδώ στη Λάρισα, που μπολιάστηκε ο τοπικός πολιτισμός, η οικονομία, η κοινωνική ζωή με το δυναμισμό που έφεραν οι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον σύντομο χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει στην εκδήλωση της Εξωραΐστικής Μορφωτικής Λέσχης Φιλιππούπολης με την Αναβίωση Εθίμων του Δωδεκαήμερου της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Στην εκδήλωση στην πλατεία Ανατολικής Ρωμυλίας, στη συνοικία της Φιλιππούπολης Λάρισας, έλαβε χώρα η αναβίωση του δρώμενου «Καμήλες και Ντιβιτζήδες», καθώς και του εθίμου της «Γουρουνοχαράς», ενώ ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι με την ιδιότητα του επικεφαλής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας βρέθηκε πρόσφατα στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας. Όπως είπε «είδα από κοντά αυτά τα τεκμήρια πολιτισμού που άφησαν οι πρόγονοί μας, στις αλησμόνητες αυτές πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής. Οι πρόσφυγες που ήρθαν από την Ανατολική Ρωμυλία στις αρχές του προηγούμενου αιώνα έφεραν μαζί τους τα κειμήλιά τους, την ιστορική τους μνήμη, τον ξεχωριστό πολιτισμό τους που πραγματικά προσέδωσε νέο δυναμισμό στην Ελλάδα, την παλαιά Ελλάδα, όπου μπόλιασαν κάθε έκφανση της πολιτικής, θρησκευτικής, οικονομικής, κοινωνικής ζωής. Θέλω να συγχαρώ ιδιαίτερα τον Πρόεδρο Σιδέρη Δελαρούδη, και όλες και όλους όσοι εργάζονται για αυτές τις εκδηλώσεις και κρατούν άσβεστη την ιστορική μνήμη και τη μεταλαμπαδεύουν κυρίως στις νεότερες γενιές. Εύχομαι καλή χρονιά με υγεία, αισιοδοξία και ευημερία κάθε καλό στην καθεμιά και τον καθένα. Ο νέος χρόνος να υλοποιήσει κάθε προσδοκία και καλή επιτυχία στη νέα Δημοτική μας Αρχή».

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας της κυβέρνησης κ. Δημήτρης Γαλαμάτης, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Προηγούμενο άρθρο Χειμερινή εξόρμηση του Κατηχητικού του Αγίου Αχιλλίου και κοπή Βασιλόπιτας
Επόμενο άρθρο Αγρυπνία για τις Μεγάλες και Βασιλικές Ώρες των Θεοφανείων στον Άγ. Αχίλλιο