Ειδήσεις
Tags |

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ για το ΔΩΛ


Το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας (ΔΩΛ), των μαθητών και των οικογενειών τους, τις προωθεί σταθερά στο κοινοβούλιο, μπαίνει μπροστά με τις δυνάμεις του για την οργάνωση του αγώνα. Υπερασπιζόμαστε και παλεύουμε στο πλευρό των εργαζομένων του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας για την ικανοποίηση των κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών του λαού της πόλης μας.

Ακόμα ένα βήμα στην απαξίωση και ιδιωτικοοικονομική λειτουργία

βασικών κοινωνικών υπηρεσιών!

Πριν λίγες εβδομάδες με τις ψήφους της κυβέρνησης της ΝΔ πέρασε το αντιλαϊκό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την λειτουργία των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, ως συνέχεια των βάρβαρων μεταρρυθμίσεων στην τοπική διοίκηση που προχωρούν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα από τον νέο νόμο καταργούνται τα ΝΠΔΔ, κοινωφελείς υπηρεσίες και οι σχολικές επιτροπές (στους Δήμους με κάτω από 100 σχολικές μονάδες), οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται στον δήμο, ή στους διευθυντές των σχολείων όσον αφορά τα σχολεία, χωρίς να διασφαλίζεται χρηματοδότηση τους, ανοίγοντας το δρόμο για την παραπέρα ιδιωτικοοικονομική λειτουργία τους και την απαξίωση της λειτουργίας κοινωνικών υπηρεσιών όπως είναι και το ΔΩΛ. Σημειώνεται ότι τα ΝΠΔΔ αφορούν τους  αθλητικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς υπηρεσίες δηλαδή που μένουν «στον αέρα».

Δημιουργούνται όλα εκείνα τα εργαλεία για τη «στεγανοποίηση» των δήμων από τις λαϊκές διεκδικήσεις και την προώθηση «φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος», όπως προβλέπουν τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης με πρώτο την παραπέρα εμπορευματοποίηση υπηρεσιών. Οι επιδόσεις βέβαια δεν αφορούν τα έργα (αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά κ.ά.) που έχει ανάγκη ο λαός, αλλά την προώθηση των «αναπτυξιακών» σχεδιασμών κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων, πώς προωθούνται οι ΣΔΙΤ, πώς αξιοποιούνται για επιχειρηματική χρήση δημόσιοι χώροι, παραλίες, βουνά κ.λπ.

Στεκόμαστε απέναντι στις επιδιώξεις της κυβέρνησης που θέλουν την Τοπική Διοίκηση να ανοίξει νέες κερδοφόρες μπίζνες με τους επιχειρηματικούς ομίλους, χωρίς «γραφειοκρατικές διαδικασίες», σε βάρος δομών και υπηρεσιών που αφορούν τις ανάγκες του λαού, καθώς και σε βάρος του ίδιου του περιβάλλοντος. Σε αυτά τα πλαίσια προχωρά η κατάργηση των ΝΠΔΔ και η υπαγωγή στους δήμους όλων των επιτροπών και οργανισμών χωρίς να προβλέπονται επιπλέον κονδύλια, με τη χρηματοδότηση να έχει ήδη συρρικνωθεί δραστικά, προδιαγράφοντας μια ακόμα πιο ασφυκτική κατάσταση για τους ΟΤΑ, που θα μετακυλίεται βέβαια στην τσέπη των εργαζομένων και του λαού. Οι συνέπειες θα φανούν άμεσα: Στην καλύτερη περίπτωση, θα υπάρξει παραπέρα υποβάθμιση πολιτιστικών, αθλητικών δραστηριοτήτων, ενίσχυση της ανταποδοτικής λειτουργίας τους, ή και ιδιωτικοποίηση τους. Ως προς την καλλιτεχνική παιδεία, πουθενά δεν διασφαλίζεται η λειτουργία δομών όπως τα Δημοτικά Ωδεία.

 

Η ανησυχία και η αγανάκτηση των εργαζομένων του ΔΩΛ, των μαθητών και των οικογενειών τους, να γίνει αγώνας και διεκδίκηση!

Αξίζει να δούμε τις επιπτώσεις αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής που λειτουργεί με βασικό κριτήριο το «κόστος – όφελος» (ανεξαρτήτως με ποιο καθεστώς διοικούνται οι οργανισμοί), στα  προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία του ΔΩΛ. Τόσο με το σημερινό όπως και με το προηγούμενο νομικό καθεστώς, υπάρχει παντελής έλλειψη χρηματοδότησης του πολιτιστικού του έργου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εδώ και 25 χρόνια μειώνεται ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων και αυξάνονται οι συνάδελφοι με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις που σήμερα αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία του συνόλου του προσωπικού του ΔΩΛ.

Ταυτόχρονα, η προώθηση της ανταποδοτικότητας και της λογικής κόστους – οφέλους έχει μετατρέψει τον Δήμο Λάρισας σε εισπράκτορα περίπου 600.000 € κάθε χρόνο από τα τροφεία παιδικών σταθμών, τη σχολή μπαλέτου, τις αθλητικές ακαδημίες, το ΔΩΛ. Τώρα λοιπόν που η κυβέρνηση μεταφέρει τις αρμοδιότητες και την λειτουργία του ΔΩΛ στο Δήμο, αλήθεια τι θα σημάνει για τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στο ΔΩΛ; Για τι ποσά διδάκτρων θα μιλάμε;

Σήμερα οι εκπρόσωποι των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ που έχουνε την πλειοψηφία  στον Δήμο της Λάρισας μέχρι και το τέλος του χρόνου, βγαίνουν στα κάγκελα με τις εξελίξεις στο ΔΩΛ. Αλήθεια όμως, αυτές οι δυνάμεις δεν “έβαλαν πλάτη” όλο αυτό το διάστημα για να προωθηθούν και να θεσμοθετηθούν οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων  (κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, και οι εκλεγμένοι βουλευτές τους στη Λάρισα) που μετατρέπουν την τοπική διοίκηση σε dealer επιχειρηματικών συμφερόντων, ενισχύοντας ταυτόχρονα σε όλους τους τομείς την ανταποδοτικότητα, όπως για παράδειγμα: στον ηλεκτροφωτισμό, στο Πράσινο, το Θεσσαλικό Θέατρο κ.α. Σε αυτήν την κατεύθυνση φυσικά, συνοδοιπόρο είχαν και την παράταξη της ΝΔ στο δημοτικό συμβούλιο που τις επόμενες μέρες αναλαμβάνει τον Δήμο.

 

Οργάνωση – Αγώνας – Αλληλεγγύη,

ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους και το λαό μας!

  • Δίνουμε τη μάχη ώστε οι εργαζόμενοι στα Νομικά Πρόσωπα, όπως στο ΔΩΛ καθώς και οι σπουδαστές με τις οικογένειές τους να μην υποστούν τις αρνητικές συνέπειες από την εφαρμογή του νόμου.
  • Διεκδικούμε επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, πρόσληψη μόνιμων εργαζομένων, ώστε η λειτουργία του να καλύπτει τις αθλητικές, εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές ανάγκες του λαού της πόλης.
  • Να καταργηθούν τα δίδακτρα και οι ανταποδοτική λειτουργία των κοινωνικών, αθλητικών, πολιτιστικών, εκπαιδευτικών υπηρεσιών του Δήμου.
  • Η κυβέρνηση να πάρει πίσω την κατάργηση λειτουργίας «Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου» στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Αντί να απαξιώνει να στηρίξει ουσιαστικά!
Προηγούμενο άρθρο Εργατικό Κέντρο Λάρισας: Πλήρη-άμεση προστασία και αποκατάσταση της ζωής μας
Επόμενο άρθρο Ένα συναρπαστικό διήμερο για παιδιά στο Fashion City Outlet!