Ειδήσεις

Παράρτημα Λάρισας Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου: Κάνουμε τον αγωνιστικό απολογισμό μας και συνεχίζουμε!


Συμμετέχουμε στον φετινό αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου και καλούμε όλους τους συναδέλφους να διαδηλώσουμε ενάντια στην πολιτική που θεωρεί την προστασία της ζωής μας κόστος μπροστά στα σχέδια και τις επιλογές για λογαριασμό των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων. Να βροντοφωνάξουμε την αλληλεγγύη μας στο παλαιστινιακό λαό που παλεύει για πατρίδα και ελευθερία αλλά και σε όλους τους λαούς που ζούνε την φρίκη του πολέμου. Γιατί δεν θέλουμε η περιοχή μας να γίνεται στόχος και ορμητήριο πολεμικών συγκρούσεων. Τα συνθήματα στην πύλη του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα!

  • Σήμερα στις 6.00 μμ ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος μαζί με άλλα σωματεία και φορείς καταθέτει λουλούδια στην Πλατεία Εργατικού Κέντρου στο μνημείο του Τάκη Γαργαλιάνου.

 

  • Στις 7.00 μμ στην Κεντρική Πλατεία της πόλης θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιείται σε μια περίοδο που μαζί με την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας η αλληλεγγύη μας έγινε πηγή μαζικής ενωτικής δράσης, υπόθεση κάθε συναδέλφου!

Από την περίοδο της πανδημίας, μέχρι τις φωτιές, τις πλημμύρες, το σεισμό στην Τουρκία, τους πλειστηριασμούς, με την ανάπτυξη της αλληλεγγύης συμβάλλαμε να σπάσει η απογοήτευση, η λογική «τίποτα δε γίνεται». Ανοίξαμε ένα δρόμο που έδειξε στην πράξη ότι τα μεγάλα ατομικά αδιέξοδα μόνο με τη συλλογική δράση μπορούν να αντιμετωπιστούν. Με αυτό το περιεχόμενο ξεπερνώντας τη λογική της φιλανθρωπίας δυναμώσαμε τη συλλογική μας προσπάθεια (με γλέντια, συναυλίες και δράσεις αλληλεγγύης από σπίτι σε σπίτι, προσωπική συνεισφορά μουσικών, προσφορές merchandise από μπάντες για την ενίσχυση του ταμείου αλληλεγγύης), δείχνοντας έμπρακτα πως μόνο εμείς μαζί, όλοι οι εργαζόμενοι μπορούμε να αντιπαλέψουμε  μια πολιτική που το μόνο μέτρο που παίρνει είναι το sms από το 112, η ατομική ευθύνη, υποτιμώντας την ενίσχυση της πρόληψης και των υποδομών, κατευθύνοντας όλα τα εκατομμύρια των επιδοτήσεων στις ανάγκες των μεγάλων επενδυτών. Μέσα από αυτή τη δράση καταφέραμε να  συγκεντρώσει αυτό το διάστημα ένα μεγάλο χρηματικό ποσό το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και με την δική μας στήριξη. Κατανοούμε ότι αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις σε μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι, όμως αποτελεί μια μεγάλη ψυχολογική στήριξη οι συνάδελφοι αυτοί να νιώθουν ότι δεν είναι μόνοι τους απέναντι σε αυτά τα αδιέξοδα. Σε αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί και η συμμετοχή μας σε κινητοποιήσεις Σωματείων ενάντια σε πλειστηριασμούς που πρόσφατα αντιμετώπισε και μέλος του Συλλόγου και με την συμβολή μας τον παγώσαμε.

Σήμερα, δύο μήνες και πλέον από τις φονικές πλημμύρες, που υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις ακόμη και στις καταβολές της πρώτης αρωγής. Είναι χαρακτηριστικό, με βάση και τα τελευταία στοιχεία στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, ο μέσος όρος των χρημάτων που πήραν οι πληγέντες είναι μόλις 3.394 ευρώ! Ψίχουλα δηλαδή σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες! Αντίστοιχη η κατάσταση με τα όσα ανακοινώθηκαν από τη δημοτική αρχή Λάρισας όπου τα λιγοστά μέτρα ανακούφισης με απαράδεκτο τρόπο αφήνουν μια πολύ μεγάλη μάζα πλημμυροπαθών απ’ έξω όπως τα πλημμυρισμένα υπόγεια κι όσους επέλεξαν (κατ’ ανάγκη ουσιαστικά) να μείνουν στα σπίτια τους που έχουν πληγεί! Έχουμε μπει στον χειμώνα και τα μόνα έργα που ακούμε είναι αποκαταστάσεις διαλυμένων ρεμάτων κλπ. Κανένα  έργο ουσιαστικής αντιπλημμυρικής θωράκισης δεν έχει εξαγγελθεί και φυσικά κανένας τέτοιος σχεδιασμός δεν έχει ακόμη καταληχθεί πέρα από “ομάδες ειδικών” που συγκροτούνται δήθεν για την “ανασυγκρότηση” ή από μελέτες που, αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα, έρχονται να μας πούνε ότι “όλα καλώς καμωμένα” για αυτό το εγκληματικό κράτος».

Πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας. Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος στο πλευρό του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και των υπόλοιπων σωματείων του, μαζί με άλλους φορείς, με απλούς ανθρώπους μπήκε μπροστά για να σωθεί ο τόπος.  Με τα φτυάρια στο φυτώριο μερόνυχτα να γεμίζουμε σακιά με άμμο για να τα μοιράζουμε στα σπίτια, να χτίζουμε φράγματα άγρυπνοι σε αναχώματα του Πηνειού που διασχίζει συνοικίες όπως στους Αμπελόκηπους, τον Αη Γιώργη, τον Ιπποκράτη, τον Αγ. Θωμά κ.α. Μέλη σωματείων με αντλίες στα χέρια από σπίτι σε σπίτι κι από υπόγειο σε υπόγειο να βγάζουν τα νερά. Ήταν καθοριστική η συμβολή Παραρτήματος Λάρισας του Συλλόγου μας που με άλλους μουσικούς και καλλιτέχνες του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών, του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στάθηκαν – στη σωστή πλευρά της ιστορίας –  στο πλάι του λαού της Θεσσαλίας στη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στις 29 Οκτώβρη στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ.

Είμαστε και εμείς ανάμεσα στους ανθρώπους της ελληνικής ομογένειας όπως ο Σύλλογος Ελασσονιτών “Ο Νικοτσάρας”, της ομογένειας στην Μελβούρνη με τον πολυήμερο έρανο και τη συγκέντρωση ενός μεγάλου ποσού (48.000 δολάρια Αυστραλίας – 28.600 ευρώ), ανάμεσα στις Ελληνικές Κοινότητες στο Μόντρεαλ και το Κεμπέκ του Καναδά, της Σουηδίας (Στοκχόλμη), της Δανίας, της Ουγγαρίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας. Είμαστε και εμείς ανάμεσα στα εκατοντάδες εργατικά σωματεία και φορείς απ’ όλη τη χώρα, σε Ομοσπονδίες όπως η Ομοσπονδία Υπαλλήλων, Εργατικά Κέντρα, αλλά και από την Κύπρο όπως η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία. Με τη συμβολή όλων αυτών των φορέων, εκατοντάδων απλών ανθρώπων αλλά και της συναυλίας μας συγκεντρώθηκε ένας πολύ μεγάλος όγκος υλικής βοήθειας, αλλά και μια σημαντικότατη οικονομική στήριξη μέσω του λογαριασμού αλληλεγγύης.

Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί συνολικά 60.000 ευρώ, έως τώρα έχουν δαπανηθεί περί τα 7.352 ευρώ για αγορά τροφίμων και 1.428 ευρώ για είδη πρώτης ανάγκης που διανεμήθηκαν στους πλημμυροπαθείς. Επίσης δόθηκαν 1.736 ευρώ για αγορά μηχανημάτων, εξοπλισμού (αντλίες για τις απαντλήσεις υδάτων, καθαρισμούς κλπ.), 1.559 ευρώ για μεταφορές της βοήθειας (παρότι ένα μεγάλο μέρος ήταν δωρεάν από μεταφορικές εταιρείες της περιοχής – τους ευχαριστούμε για αυτό) και 461 ευρώ για είδη συσκευασίας για τη διανομή της υλικής βοήθειας. Ταυτόχρονα έχουμε διανείμει όλη την υλική βοήθεια που μας είχε σταλεί μέχρι τώρα σε γειτονιές αλλά και χωριά της γύρω περιοχής.

Συνεχίζουμε:

  • Καλούμε όλους του συναδέλφους, τα μέλη του Συλλόγου μας μέσα στο αγωνιστικό κλίμα των ημερών να πάρουν μέρος στις εκλογές του Παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ 19-20/11 στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.
  • Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσουμε συναντήσεις και συσκέψεις με καλλιτεχνικά σωματεία και συναδέλφους για τα προβλήματα κάθε χώρου.
  • Το υπόλοιπο των χρημάτων που ανακοινώσαμε πιο πάνω θα αξιοποιηθούν για αγορά και διανομή χρωμάτων ώστε να βαφτούν σπίτια, ισόγεια (κατά προτεραιότητα) αλλά και υπόγειοι χώροι. Η διανομή θα αφορά 1 δοχείο 10 λίτρων λευκού πλαστικού χρώματος Α’ ποιότητας ανά πληγέντα. Για το σκοπό αυτό θα δαπανηθούν 30.000 ευρώ από τον λογαριασμό αλληλεγγύης , ενώ θα διατεθούν και άλλα 30.000 (συνολική δαπάνη 60.000 ευρώ) από οικονομική βοήθεια που συγκεντρώνεται από την ΟΕΝΓΕ (10.000), την ΕΙΝΑΠ (15.000) αλλά και την ΕΙΝΚΥΛ και Ένωση Γιατρών του ΠΠΝΛ (σύνολο 5.000) με στόχο εάν μπορέσουμε να καλύψει την πλειοψηφία των αναγκών. Για την οργάνωση αυτής διαδικασίας οι Επιτροπές Πληγέντων και ο Σύλλογος Κουλουρίου ήδη έχουν ανοίξει λίστες όπου καταγράφονται οι ενδιαφερόμενοι δηλώνοντας το ονοματεπώνυμο, την κατηγορία πλημμυρισμένου χώρου (ισόγειο, υπόγειο ή και τα δύο), τη διεύθυνση και το τηλέφωνο. Για τον λόγο αυτό δίνουμε τα τηλέφωνα που μπορούν οι πληγέντες αναλόγως από ποια συνοικία είναι να δηλώνουν αντίστοιχα. Είναι τα εξής:

 

Για Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης : 6972-839.527, 6948-780.930, 6973-310.889, 6949-431.485.

 

Για Συνοικία Αγ. Θωμά : 6945-436.721 για επώνυμα από Α-Θ (6-9 μ.μ.), 6938-389.391 για επώνυμα από Ι-Π, 6978-135.569 για επώνυμα από Ρ-Ω.

 

Για Συνοικία Ν. Σμύρνης: 6944-290.507, 6946-969.761, 6932-801.096, 6944-666.790, 6945-304.049, 6973-311.469

 

Για Συνοικία ΑΤΑ : 6973-311.666, 6906-278.413

 

Για Φαλάνη :6982-023.374, 6944-612.502

 

Για Κουλούρι : 6973-422.982.

 

Επίσης θα πραγματοποιηθεί εκ νέου διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης μέσα στον Δεκέμβρη αξιοποιώντας και τα υπόλοιπα χρήματα από τον λογαριασμό αλληλεγγύης καθώς και νέα φορτία από υλική βοήθεια που περιμένουμε.

 

  • Κλιμακώνουμε την αγωνιστική μας δραστηριότητα μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία συμμετέχοντας στην πλατιά πανΘεσσαλική σύσκεψη την Κυριακή 26 Νοέμβρη που καλεί του Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στις 12 το μεσημέρι σε χώρο που θα ανακοινωθεί σύντομα στην πόλη ώστε να κουβεντιάσουμε τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και διεκδίκησης του επόμενου διαστήματος.
Προηγούμενο άρθρο Mάξιμος: Ανάσα ζωής για περιφερειακό Τύπο η δημοσίευση δημοσίων συμβάσεων
Επόμενο άρθρο 9η ετήσια Δημοτική Γιορτή Ελιάς στους Γόννους την Κυριακή 19 Νοεμβρίου