Ειδήσεις

Μήνυμα περιφερειακής Δ/ντριας Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Βασιλικής Ζιάκα, για την επέτειο του Πολυτεχνείου


17 Νοέμβρη 1973. Η σπουδαιότητα του μηνύματος της επετείου του Πολυτεχνείου έγκειται στο ότι η ορθή και ανθρωπιστική Παιδεία δεν υφίσταται χωρίς Δημοκρατία και δεν μπορεί να υπάρξει Δημοκρατία χωρίς ουσιαστική Παιδεία.

Στον τόπο μας οι αγώνες για την Παιδεία συνδέονται με τη διεκδίκηση της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, καθώς τα αγαθά αυτά δεν ήταν και δεν θα πρέπει να θεωρούνται πάντοτε δεδομένα.

Στα σκοτεινά χρόνια της δικτατορίας η διεκδίκηση της Παιδείας, ως δημοκρατικού αγαθού, εντάχθηκε με δυναμικό τρόπο στο πρόγραμμα των νέων της χώρας μας και αποτέλεσε αίτημα των πνευματικών ταγών της εποχής. Οι νέοι, ως ρηξικέλευθες οντότητες, διεκδίκησαν τα απαράγραπτα δικαιώματά τους για μόρφωση και ελευθερία.

Το Πολυτεχνείο, αποτελεί σύμβολο μιας νεολαίας που εναντιώθηκε στην καταπίεση διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Είναι, όμως, και ένα σύμβολο ζωντανό, γιατί σε κάθε επέτειο επικαιροποιείται το μήνυμά του.

Είναι ένα σύμβολο, που ξεπερνά τα όρια της ιστορίας του τόπου μας και αγκαλιάζει τους νέους όλου του κόσμου που αγωνίζονται ακόμα και σήμερα για τα αγαθά αυτά.

Η επέτειός του είναι μια κατάφαση στη μνήμη για μια κοινωνία δικαιοσύνης, ελευθερίας και πολιτισμού με πρωτεργάτες τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς και τη μαθητιώσα νεολαία.

 

Προηγούμενο άρθρο Ευρεία σύσκεψη υπό την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την ελληνική χειροτεχνία
Επόμενο άρθρο Διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση ΤΕΕ/ΤΚΔΘ: Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανικοί