Ειδήσεις

Εμποροϋπάλληλοι Λάρισας: 50 χρόνια από την εξέγερση στο Πολυτεχνείο


Η αγωνιστική παρακαταθήκη του αντιδικτατορικού αγώνα και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια στην ανοιχτή, φασιστική, αμερικανοΝΑΤΟική, απριλιανή δικτατορία, και η συνεπής- αλύγιστη στάση των χιλιάδων εργαζομένων, νέων, γυναικών στις εξορίες, στα μπουντρούμια των φυλακών και στα βασανιστήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ, παραμένουν οδηγός και έμπνευση για τον δικό μας σημερινό, καθημερινό βηματισμό.

Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα που γράφτηκαν στις πύλες του Πολυτεχνείου και το σύνθημα “ψωμί – παιδεία – ελευθερία” που ηχούσε στους δρόμους και τους χώρους δουλειάς την περίοδο της χούντας παραμένουν επίκαιρα, προσαρμοσμένα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που ζει ο εργαζόμενος λαός.

Το Πολυτεχνείο απέδειξε ότι μόνο ο εργαζόμενος λαός μέσα από τους οργανωμένους αγώνες μέσα από τους συλλογικούς αγώνες μπορεί να βάλει φραγμούς στην κυρίαρχη πολιτική. Το σύνθημα “ψωμί – παιδεία – ελευθερία” παραμένει επίκαιρο και ζωντανό στους σημερινούς αγώνες για αυξήσεις μισθών, για μείωση του χρόνου εργασίας και για καλύτερες συνθήκες εργασίας, ενάντια στην ακρίβεια που μειώνουν το εργατικό εισόδημα. Τα συνθήματα των αγώνων βρίσκουν νόημα στην αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε στην περιοχή μας μπροστά στις πρόσφατες πλημμύρες.

Ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας και τα συνθήματα του Πολυτεχνείου “Έξω οι ΗΠΑ-Έξω το ΝΑΤΟ” δείχνουν το δρόμο στις πρόσφατες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο στη χώρα μας και παγκοσμίως ενάντια στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, με τη βοήθεια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτήν την επίθεση.

Οι αγώνες του Πολυτεχνείου αντηχούν στον αγώνα για απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ, για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, για να μην υπάρχει καμία διευκόλυνση σε κανένα πόλεμο.

Καταγγέλλουμε την πρωτοφανή δίωξη Παλαιστίνιου διαδηλωτή στην Αθήνα, επειδή ύψωσε την σημασία της Παλαιστίνης μαζί με την σημαία της Ελλάδας. Η ενεργοποίηση του άρθρου 141 του Ποινικού Κώδικα, η «κατηγορία» δηλαδή πως ο νεαρός Παλαιστίνιος “εκθέτει το ελληνικό κράτος σε κίνδυνο αντιποίνων” και  διαταράσσει τις “φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους με ξένο κράτος”, ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας καλεί κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφο, να συμμετάσχει στην συγκέντρωση που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, την Παρασκευή 17 Νοέμβρη, στις 7μμ, στην κεντρική πλατεία.

 

Τιμούμε τους αγώνες του Πολυτεχνείου με την πάλη για:

  • Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ για κατοχυρωμένο πλαίσιο δικαιωμάτων
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις
  • Σταθερή δουλειά, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο, όχι στις απλήρωτες υπερωρίες-από την πρώτη ώρα πληρωμή ως υπερωρία
  • Μέτρα για την ουσιαστική προστασία της μητρότητας
  • Φτηνό ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα για όλο το λαό
  • Διαγραφή των χρεών – Κάτω τα χέρια από την εργατική-λαϊκή κατοικία. Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα
  • Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για τους πλημμυροπαθείς στο ύψος των καταστροφών
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα
  • Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης και στα δίκαια αιτήματα για πατρίδα ελεύθερη και ανεξάρτητη, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ
Προηγούμενο άρθρο Η Sinsay ανοίγει το κατάστημα της την Παρασκευή στο Fashion City Outlet με μουσικές, κεράσματα και πολλές εκπλήξεις και φέρνει τις νέες τάσεις της μόδας στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Σεμινάρια φωτογραφίας εφήβους και ενήλικες από το διαδικτυακό φωτογραφικό περιοδικό fmag και τη φωτογραφική ομάδα fplus στη Λάρισα